Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Η πρόταση Καμμένου είναι ρεαλιστική;

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρουν την ψήφιση των μέτρων, παραιτούμενοι.

 

Σύμφωνα με το σύνταγμα, λέει, εάν παραιτηθούν 60 βουλευτές και οι αναπληρωματικοί τους, η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές. (http://kartesios.com/?p=99737#more-99737)
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν 20, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλους 71, οπότε φτάνουν και περισσεύουν.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να:
  • Ψηφίσει τα καταστροφικά μέτρα
  • Αναθεωρήσει το σύνταγμα
Την ίδια στιγμή, η εγκληματική συμμορία της Χ. Α. ανεβαίνει συνεχώς στις σφυγμομετρήσεις. Οι επιθέσεις στους μετανάστες και οι τσαμπουκάδες στη Βουλή και στις επετείους ενθουσιάζουν ολοένα και περισσότερους μικροαστούς και απογοητευμένους ανεγκέφαλους. Οι κυβερνητικοί εταίροι δείχνουν να χάνουν έδαφος, αλλά τις απώλειες δεν τις κερδίζουν τα αριστερά κόμματα.
Οι κλακαδόροι του Ανδρέα στρέφονται προς τους "φουσκωτούς", με τον ίδιο πάντα ενθουσιασμό!

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αντιπολιτεύεται πολιτισμένα, λες και είμαστε Ελβετία, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε πόλεμο! Οι παρεμβάσεις του στη Βουλή, όσο καλές κι αν είναι, δεν εκτονώνουν τη βουβή οργή των καναπέδων.
Η άρνηση του Μιχαλολιάκου και της παρέας του να ψηφίσουν την εξεταστική για τη SIEMENS δεν ακούστηκε ευρέως. Κι αν η -πάλαι ποτέ νεοδημοκράτισσα- θεία μου σχολιάζει έντρομη "αυτοί θα μας σκοτώσουν όλους, παιδάκι μου!",  δυστυχώς οι περισσότερες θείες δεν συμμερίζονται την άποψή της.
Η θεία μου επίσης αναρωτιέται πού βρίσκουν τα λεφτά για τα παραρτήματα σε Νέα Υόρκη και Μόντρεαλ -αλλά αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί πολλούς.

Τι θέλω να πω για όλα αυτά; Μήπως έχει δίκιο ο Καμμένος; Μήπως με τις καθυστερήσεις φάμε γκολ;
Δεν είμαι συνταγματολόγος. Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω, τον παρακαλώ να μου γράψει -είτε στα σχόλια είτε στο μέιλ μου.

12 σχόλια:

αντωνης είπε...

εδω αντικρουεται με επιχειρηματα η προταση του Καμμενου.

Μαζεστίξ είπε...

Στο σύνδεσμο του Αντώνη εξηγείται η μη βασιμότητα του αιτήματος αυτου.

Άμα ήταν έτσσι δε θα υπήρχαν προτάσεις μομφής από τις αντιπολιτεύσεις, όταν θέλουν αυτές να προκαέσουν εκλογές.
Θα παραιτούνταν τοσο απλά και θα τις προκαλούσαν.

Ο Καμμένος πολιτεύεται ακολουθώντας τα μπλογκς, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο για τη φερεγγυότητά του.

Διαχειριστής είπε...

Δεν είναι νομικό (νομότυπο) το θέμα - μόνο - είναι κυρίως πολιτικό.

Πώς θα νομιμοποιείται μια βουλή με 90 βουλευτές μείον και την αξιωματκή αντιπολίτευση εκτός;

Kυρίως σημασία έχει, όχι απλώς να παραιτηθούν, αλλά να κατέβουν στο λαό και να του πουν, εδώ είμαστε, έξω από τη Βουλή, κάνουμε τη δική μας δημοκρατική, αντιμνημονιακή βουλή του λαού και δεν αναγνωρίζουμε τη χούντα που επιβλήθηκε με τα ελεγχόμενα media και τους έξωθεν και έσωθεν εκβιασμούς.

Άμα είναι να μένουμε στο γράμμα του νόμου, τίποτα δεν θα αλλάξει ποτέ στον κόσμο, αφού τους νόμους τους φτιάχνει η άρχουσα τάξη.

Ναπoλέων είπε...

Φίλτατε Λωτοφάγε,
η πρόταση του Καμμένου είναι ...καμμένη από χέρι.

Στηρίζεται σε επιπόλαιη «διεύρυνση» της §2 του άρθρου 53 του Συντάγματος, περί συμπλήρωσης "κενωθείσης" βουλευτικής έδρας.
Και να εφαρμοστεί η προτεινόμενη ομαδική παραίτηση (60+1 αρκούν...) οι εκλογές που θα γίνουν θα είναι μόνον για αυτές τις έδρες!

Δεν θα «πέσει» η κυβέρνηση. Τουναντίον ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ μετά από αυτές τη δύναμή της:
Και 30% μόνον αν πάρουν αθροιστικά τα 3 συγκυβερνώντα συνεταιράκια, επί 90 "κενωθεισών" εδρών θα ...εισπράξουν ακόμα 27 έδρες!
Οπότε όχι μόνον θα θριαμβολογούν αλλά θα έχουν και την τυπική δυνατότητα να αλλάξουν το Σύνταγμα κατά την απόλυτη αρέσκειά τους αφού θα συγκεντρώνουν πλέον πάνω από 200 έδρες...

Τα περί "απώλειας νομομοποίησης" επίσης δεν στέκουν, διότι έτσι κι αλλοιώς η υπό Σαμαρά συγκυβέρνηση δεν την έχει, αφού ΔΕΝ εφαρμόζει όχι «απλά» τις προεκλογικές υποσχέσεις, με τις οποίες υπέκλεψε πολλές ψήφους, αλλά ούτε κάν τις ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ της δηλώσεις, πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής....

Δεν είμαι συνταγματολόγος... αλλά θεωρώ λαθεμένη την αντίληψη ότι το Σύνταγμα είναι "νομικό" κείμενο... παρότι είναι ο θεμελιώδης νόμος κάθε κράτους.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ είναι.

Κατά τα άλλα συμφωνώ με τα Κεράσια και τους Κρίνους (που και τα δυό μού αρέσουν πολύ...):
Το θέμα είναι τί θα κάνουμε εμείς κυρίως!

Πέρσυ με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε 20 ταυτόχρονα πόλεις την 28η Οκτωβρίου στείλαμε τον Γιωργάκη εκεί από όπου είχε έρθει, παρότι είχε «ισχυρή αυτοδυναμία» στη Βουλή... Τον (και τους) κατατρομάξαμε και πέταξε το πυροτέχνημα του δημοψηφίσματος με την γνωστή συνέχεια...

Μπορούμε να κάνουμε φέτος το ίδιο με τον ...τρικομματικό Σαμαρά. Και μάλιστα ευκολότερα και αποτελεσματικότερα...
Θα το κάνουμε όμως;;;

Ή μήπως η ...χαμάρα μας από τις ...89 (νέες και γερές )σφαλιάρες μάς έχει αδρανοποιήσει εντελώς;;;

Έχουμε μερικές μέρες ακόμα ώς τις 28...
Ας ...πλακωθούμε -μεταξύ άλλων- να γράφουμε συνέχεια, κάτι θα βγεί...


Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει...

''ο πιο πιστός φίλος του σκύλου'' είπε...

Λωτοφάγε, έπρεπε να αλλάξεις θέμα -τελικά- για να εμφανιστούν κι οι άλλοι φίλοι! Στο Συνταγματικό μέρος με κάλυψαν ήδη οι προλαλήσαντες. Εμένα άλλο με απασχολεί: είναι κάποιος Αρχηγός Κόμματος, θέλει να κάνει μια κίνηση ΜΑΤ και δεν συμβουλεύεται το Συνταγματικό πλαίσιο;;; Αυτό είναι ή επιπολαιότητα ή σκοπιμότητα, χωρίς να αποκλείει το ένα το άλλο...
Δεδομένου ότι έχω πολύ μεγάλη προκατάληψη με το πρόσωπο του Καμμένου, διότι στο παρελθόν ΚΑΙ το δικό του όνομα είχε εμπλακεί σε κάποιο σκάνδαλο, το στυλ του γενικότερα ''φωνάζει'' από μακρυά, ότι κάτι πρεσβεύει κι εκείνος, αλλά δεν κρατιέται και κινείται πρόχειρα, γιατί ξέρει ότι η προχειρότητα έχει πέραση στην Ελλάδα... Συν το ότι είμαστε ''ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ'' και ποιος να θυμάται τώρα τα σκάνδαλα του Καμμένου (και ποιος νοιάζεται στην τελική...). Μόνο ο Καμμένος ξέρει τι μπορεί να κρύβει αυτή του η ''φούσκα'', αν κι αμφιβάλλω ακόμα και γι' αυτό........

Λωτοφάγος είπε...

@ Αντώνη και Μαζεστίξ, ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή.
Ήδη σήμερα το πρωί άκουσα την ίδια απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν θυμάστε, όσο ήμαστε έξω από τη Βουλή πέρσι το καλοκαίρι για το μεσοπρόθεσμο (those were the days!), είχε ακουστεί ξανά αυτή η πρόταση: "Γιατί δεν παραιτείται μαζικά η αντιπολίτευση;" Φυσικά, τότε ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν εντελώς διαφορετικός.
Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, σιχαίνομαι τα νομικά κείμενα και, όταν τα διαβάζω αναγκαστικά (σε συμβόλαια κ.λπ), νιώθω βλάκας!
Ο πολύς κόσμος έχει επίσης άγνοια. Τέτοιες προτάσεις τον ενθουσιάζουν και αναρωτιόταν ποια σκοπιμότητα κρυβόταν πίσω από την άρνηση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί.

Λωτοφάγος είπε...

@ Αν πραγματοποιούνταν η τρίτη σου παράγραφος, Κερασιά μου, θα άλλαζαν τα πάντα εν ριπή οφθαλμού.
Θα ήταν η μέρα που θα άλλαζε την Ελλάδα. Κάτι παρόμοιο έγινε στην Ισλανδία, όταν εξανάγκασαν τρεις πρωθυπουργούς σε παραίτηση!
Δυστυχώς δεν είμαστε Ισλανδοί, επειδή δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας. Είμαστε όλο λόγια και γκρίνια!

Λωτοφάγος είπε...

@ Η υπόθεση που κάνεις, Ναπολέων, είναι αληθινά εφιαλτική!
27 επιπλέον έδρες σύν άλλες 13 (αν πάρει 14%)της Χ.Α. θα φέρουν αρμαγεδώνα!

Πέρυσι, οι εκδηλώσεις έγιναν σχεδόν αυθόρμητα και τους κατέλαβαν εξαπίνης. Την 25η Μαρτίου, όμως, ήταν πια οργανωμένοι και μας απέκλεισαν. Ύστερα από την κλιμάκωση της καταστολής τους τελευταίους 2 μήνες, φοβάμαι πως θα απαγορέψουν ξανά το συναθροίζεσθαι. Οι άνθρωποι φοβούνται. Αύρες, σαύρες, χημικά τούς έχουν κατατρομάξει.
Πολλοί λένε πως δεν γίνεται τίποτε με αυτές τις τελετουργικές απεργίες. Και μάλλον έχουν δίκιο. Ύστερα από 3 χρόνια, θα πρέπει να περάσουμε σε άλλο στάδιο.

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχα! Είδες κατάσταση, Πιστέ Φίλε;
Το όνομα του Καμμένου έχει αναφερθεί σε πολλές σκοτεινές υποθέσεις: Χρηματιστήριο, Συνδικάτο του εγκλήματος, μυστική επιστολή προς Παπούλια, στήριξη του Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Είναι αμφιλεγόμενο πρόσωπο, για το οποίο ξέρουμε λιγότερα από ό,τι για τον Βενιζέλο.
Όλοι αυτοί σβήνουν τα ίχνη τους. Αμφιβάλλω αν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς έκαναν.
Πάντως έχεις δίκιο: είναι εξοργιστικά "πρόχειρος"!

''ο πιο πιστός φίλος του σκύλου'' είπε...

Λωτοφάγε, ευτυχώς που μου τα φρέσκαρες!!! Τα είχα ξεχάσει ήδη! Στη Χώρα της Λήθης μονίμως! Κι αυτό με την επιστολή στον Παπούλια;;; Πολύ τσατσιλίκι-ξεφτιλίκι-παγαποντιλίκι και πάει λέγοντας!

Ε, ρε δούλεμα που μας χρειάζεται!
Το τραβάει ο οργανισμός μας!
''Πρόχειρος'';;; Fast Food!!

Λωτοφάγος είπε...

@ :)))

Alexandros Raskolnick είπε...

Το λέει κι ο παππούς Αίσωπος