Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Επιτρέψτε μου μια κάποια αισιοδοξία. Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν κάποιες ευχάριστες εξελίξεις. Δεν είναι ακριβώς νίκες. Έχουμε πολλούς αγώνες ακόμα. Σε όλο τον πλανήτη. Όμως κάτι κερδίζεται πού και πού:

Η Τρόικα Εσωτερικού δεν πήγε στη Βουλή την τροπολογία που θα επικύρωνε τον κατάπτυστο συμβιβασμό με τη SIEMENS που υπέγραψε ο Γ. Στουρνάρας στις 22 Αυγούστου, μία μόλις μέρα προτού ο Αντωνάκης πάει να δει την Άνγκελα. Αρκετοί βουλευτές είχαν ήδη δηλώσει ότι δεν θα την ψήφιζαν -διότι φυσικά φοβούνται τους ψηφοφόρους- και η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν.
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι κυριολεκτικά στον αέρα, επειδή οι υπογραφές των δύο συμβαλλομένων δεν πρέπει να απέχουν χρονικά μεταξύ τους πάνω από 45 μέρες. Η SIEMENS, όμως, έχει υπογράψει από τις 7 Μαρτίου!

Οι τρίτεκνοι που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές των επιδομάτων μπροστά στο Υπουργείο Οικονομικών έδιωξαν πυξ λαξ τους βουλευτές (τρομάρα μας!) της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλο και Η. Κασιδιάρη, που πήγαν να... τους συμπαρασταθούν!. Δεν πτοήθηκαν, μάλιστα, ούτε από την... αγέρωχη δήλωση του αστέρα Κασιδιάρη “όχι σε μένα αυτά” (http://kartesios.com/?p=96371). Μετά τους κατοίκους της Βιάννου, του Διστόμου και του Χορτιάτη, οι οποίοι προτίμησαν να τιμήσουν τις ναζιστικές σφαγές χωρίς τους ντόπιους νοσταλγούς, και οι τρίτεκνοι απέδειξαν ότι δεν μασάνε.

Από την άλλη, βέβαια, είχαμε την εμφάνιση της ομάδας... Ε.ΛΑ.Σ (Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός -ουάου!), η οποία επιτέθηκε με αξιοθαύμαστο θάρρος κατά του βιβλίου της Γραμματικής Ε΄και Στ΄ τάξης και κατάφερε να το ξεσκίσει,  αφήνοντας κατάπληκτους τους μαθητές και δασκάλους του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στην Πλάκα!
 

Επικεφαλής, η δικηγόρος Μαρία Εξαρχουλάκου, που είχε απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του ΕΠΑΜ, και ο Οδυσσέας Τηλιγάδας, που αρθρογραφεί υπέρ της χούντας (εδώ). Η σεμνή παρέα μοίρασε την προηγούμενη γραμματική για να ξεστραβωθούν τα παιδιά, αγνοώντας ότι και εκεί αναφέρονται 5 φθόγγοι: α, ε, ι, ο, ου. Η τρικυμία εν κρανίω κατόρθωσε να μπερδέψει τους φθόγγους με τα φωνήεντα. Στο βίντεο, ο Τηλιγάδας διαχωρίζει τους "Έλληνες το γένος" από τους "πολίτες Έλληνες" (;) και επαναλαμβάνει εκείνη τη σαχλαμάρα για τη ρήση του Κίσινγκερ, ενώ ένας ηλικιωμένος τον ψέγει επειδή κρατάει τη σημαία και όχι επειδή έσκισε ένα βιβλίο! Αντίδραση ενδεικτική του πνευματικού μας επιπέδου.

Δυσάρεστα νέα για όσους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πέσει, εάν όλοι μαζί από τους καναπέδες μας τής κάνουμε βουντού: Η μαζική συμμετοχή των, πάλαι ποτέ καρτερικών, Πορτογάλων στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών και οι κραυγές "κλέφτες, κλέφτες" κινητοποίησαν τον προέδρο Άνιμπαλ Καβάκου Σίλβα.
 

Ο Σίλβα είχε αρνηθεί να πληρώνεται για το αξίωμά του, αλλά τον Ιανουάριο αποκαλύφθηκε πως έπαιρνε 10.000 ευρώ από διάφορες συντάξεις, όταν παραπονέθηκε πως του έκοψαν τη μία.
Τότε, ομάδα πολιτών ξεκίνησε συλλογή υπογραφών τίτλο «Μια δεκάρα για τον Πρόεδρο». Ταυτόχρονα, εκατοντάδες συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λισαβόνα ζητώντας από τους περαστικούς να βοηθήσουν τον "φτωχό Πρόεδρο"! Μάζεψαν αρκετά ψιλά, καθώς και πακέτα με ρύζι, ψωμί και γάλα! Ο Σίλβα αναγκάστηκε να δηλώσει ότι έπεσε θύμα παρεξήγησης.
Χθες έσπευσε να συγκαλέσει το Συμβούλιο του Κράτους, αποτελούμενο από πρώην προέδρους και εξέχουσες προσωπικότητες. Ύστερα από 8ωρη συνεδρίαση, ζητήθηκε από την κυβέρνηση να μην καταστρέψει την κοινωνική συνοχή.
Εκείνο, όμως, που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ανακοίνωση (17.9.12) της Ένωσης Αξιωματικών. Διευκρινίζω ότι, στη συνείδηση των Πορτογάλων, οι κατώτεροι αξιωματικοί είχαν οργανώσει την Επανάσταση των Γαρυφάλων το 1974, επαναφέροντας τη Δημοκρατία στη χώρα.

(Προσέξτε τα γαρίφαλα στο όπλο του στρατιώτη)

Βρήκα σωστά μεταφρασμένη την ανακοίνωση στον χθεσινό Δρόμο της Αριστεράς, αλλά στο διαδίκτυο θα τη βρείτε εδώ. Οι αξιωματικοί μιλούν για τη σταδιακή καταστροφή της χώρας, την οποία ορκίστηκαν να προστατεύουν, και ζητούν από τον πρωθυπουργό Πέδρου Πάσους Κοέλιου* να παραιτηθεί και να μεταναστεύσει!
(Παρένθεση: Καμιά σχέση με τους δικούς μας στρατιωτικούς, οι οποίοι κάποτε έφερναν χούντες και σήμερα νοιάζονται μόνο για το μισθολόγιό τους, αλλά όχι για εμάς.)
Κατόπιν όλων αυτών, ο Κοέλιου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει με τους κοινωνικούς εταίρους τα μέτρα λιτότητας που προκάλεσαν τη λαϊκή οργή.
«Η κυβέρνηση δεν είναι ούτε τυφλή, ούτε κουφή και εγώ δεν θα μείνω βουβός» δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου: «Δεν μπερδεύω την αποφασιστικότητα με την αδιαλλαξία».

Στο Σικάγο -στο πανεπιστήμιο του οποίου σπούδασαν εκείνα τα καθάρματα που πειραματίστηκαν στη Χιλή το 1971 και μετέφεραν την πείρα τους στην Ευρώπη του 2012- το Συνδικάτο Δασκάλων απήργησε επί 10 μέρες, απαιτώντας αυξήσεις και αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης, το οποίο κλείνει σχολεία σε φτωχογειτονιές που έχουν "χαμηλές επιδόσεις" ή μειώνει τον προϋπολογισμό. Η απεργία πέτυχε και αρχίζουν συνομιλίες.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προσφέρει από τον Αύγουστο τον υπέροχο κήπο του (Ερμού 134-6) για προβολές ταινιών δωρεάν . Ίσως έχετε δει το συγκλονιστικό σποτάκι του για την καταστροφή των μνημείων με μήνυμα "Χωρίς παρελθόν, δεν υπάρχει μέλλον". Τα "ευαίσθητα" μέλη του  Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλιου (ΚΑΣ) όμως, το απαγόρευσαν, μολονότι δεν τους είδαμε ποτέ να αγωνίζονται για τη φύλαξη και σωστή συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων, για τον απαράδεκτα χαμηλό προϋπολογισμό επί δεκαετίες και για το νομοσχέδιο που μετατρέπει τους αρχαιολόγους σε ενοικιαζόμενους εργάτες.

 

Παρεμπιπτόντως, στο Ποντίκι art που κυκλοφορεί, η Φωτεινή Μπάρκα μάς πληροφορεί ότι η Κνωσός δεν ανήκει στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO επειδή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο γίνεται της... παράγκας και των αυθαιρέτων! Ωστόσο, το ΚΑΣ έδωσε την άδεια να γυριστεί εκεί μία ταινία βασισμένη σε βιβλίο της Πατρίσια Χάισμιθ. Πάλι καλά, διότι ο Όλιβερ Στόουν περίμενε κάποτε επί δίωρο έξω από το γραφείο του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου και τελικά έφυγε έξαλλος, χωρίς να πάρει έγκριση για να γυρίσει τον "Αλέξανδρο" στην Ελλάδα!

 

Κι ένα ευχάριστο νέο από το συκοφαντημένο "κίνημα της πατάτας": πριν από μία εβδομάδα, στην Κατερίνη και πάλι, δημιουργήθηκε το Πανελλαδικό Δίκτυο Πρωτοβουλιών Χωρίς Μεσάζοντες. Σκοπός του ο καλύτερος συνδυασμός τιμής και ποιότητας, η πάταξη της κερδοσκοπίας, η ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και η ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ πόλεων, ώστε να υπάρχει οικονομία και στα καύσιμα, αφού τα ίδια φορτηγά που θα φέρνουν π.χ. φακή στη μία πόλη, θα φεύγουν φορτωμένα με πορτοκάλια. Τέλος στο μνημόνιο συνεργασίας τονίστηκε ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν ομάδες που διαπνέονται από ρατσιστικό μίσος ή επιτίθενται στη διαφορετικότητα. Καλή επιτυχία, παιδιά.  


* Σημ.: στα πορτογαλικά, το όμικρον στο τέλος της λέξης προφέρεται ου. Να μια ακόμα διαφοροποίηση του φωνήεντος από το φθόγγο!

4 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

Δικαιολογημένη η αισιοδοξία!

Τώρα ένα σχολιάκι γι αυτό που έγραψε η ΕΠΟΧΗ, οτι αυτή που πήγε και έσκιζε τα βιβλία, είχε χαιρετήσει στο συνέδριο του ΕΠΑΜ! Εντάξει, και πού το ξέρει η Εποχή, εκεί ήτανε; Και τι έγινε κι άμα χαιρέτησε δηλαδή; Και τι φταίει ο Καζάκης για τον κάθε τρελό; Αλλά η Εποχή άλλη δουλειά δεν έχει να κάνει παρά πόλεμο στον Καζάκη, πράγμα που αποδεικνύει οτι τον φοβούνται...

Λωτοφάγος είπε...

@ Προβληματίστηκα πολύ πριν το γράψω, καλή μου φίλη.
Αφενός διότι ξέρω την ευαισθησία σου και αφετέρου επειδή εκτιμώ κι εγώ τον Καζάκη. Όμως, επειδή έπρεπε ο άλλος είναι αρθρογράφος της χούντας, αναγκάστηκα να αντιγράψω όλη τη φράση.
Δεν νομίζω ότι το ΕΠΑΜ ή ο Καζάκης χαρακτηρίζονται από τέτοια νούμερα, αλλά καλού κακού ας προσέχουν περισσότερο τις παρέες τους.

...Ατακαδόρ είπε...

Πολύ ωραίο το ...ποτ-πουρί σου, φίλε Λωτοφάγε!

Για το ακροτελεύτιο, το Δίκτυο "Χωρίς μεσάζοντες", που αποκλείει τους πάσης φύσεως μισερούς, έχω να συμπληρώσω ότι η "ψυχή" του είναι ο Ηλίας Τσολακίδης, μετανάστης στη Γερμανία, που δραστηριοποιείται όμως (και επαγγελματικά) και στην πατρίδα του την Κατερίνη.

Αυτός ξέρει από πρώτο χέρι τί σημαίνει ξενοφοβία...

Είχε ξεκινήσει με το κίνημα "δεν πληρώνω διόδια" (στη Γερμανία, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν διόδια πουθενά... ενώ γύρω από την Κατερίνη... άσε...) και μετεξελίχτηκε σε κινούσα οργανωτική δύναμη παραδειγματικών λαϊκών πρωτοβουλιών.

Ο Ηλίας δεν κάνει βουντού από τον καναπέ του...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, Ατακαδόρ. Ώστε ήταν έμπειρος. Γι' αυτό και δεν έσβησε η πρωτοβουλία αυτή.