Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ευτυχώς, τους έσωσε ο Mr Bean!

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας, αυτών που θα πληρώνουν και τα δισέγγονά μας, ήταν καταπληκτική! Όσοι δηλώναμε "δεθελοντές", δηλαδή σνομπάραμε αγρίως τους αγώνες επειδή μαντεύαμε ότι θα μας χρεοκοπούσαν, νιώσαμε τουλάχιστον περήφανοι για το δημιούργημα του Παπαϊωάννου και της ομάδας του.

Οι Κινέζοι έβαλαν τα δυνατά τους και παρουσίασαν επίσης μια πολύ ωραία τελετή.

Το δημιούργημα του Ντάνι Μπόιλ ήταν απλώς αξιοθρήνητο! Εντάξει, η αγγλική Ιστορία είναι σύντομη και μονότονη -μόνο πολέμους και σφαγές είχε- αλλά είναι δυνατόν να αποτελεί κέντρο της τελετής το βρετανικό ΕΣΥ; Και μάλιστα με αληθινούς γιατρούς και νοσοκόμες; Ποιοι έμειναν στα νοσοκομεία, μέρες που είναι;
Μας έλυσε, όμως, την απορία γιατί οι Αγγλοσάξονες έχουν τόσο διεστραμμένους δολοφόνους: τα παιδικά παραμύθια είναι σαν τον "Εφιάλτη στο δρόμο με τις Λεύκες"!  Ευτυχώς υπάρχει η Μαίρη Πόππινς σε ρόλο Σπάιντερμαν.

Προφανώς για να δείξει την πολιτική του ορθότητα, ο κύριος Μπόιλ έβαλε ανάμεσα στους φρακοφόρους βιομήχανους της πιο σκληρής εποχής της Βρετανίας και... έναν μαύρο! .Μάλλον θα πλούτισε κάνοντας δουλεμπόριο στο Λίβερπουλ! Επίσης, το ερωτοχτυπημένο ζευγαράκι ήταν έγχρωμοι, ούτως ώστε να πειστούμε ότι η Αγγλία είναι πολυπολιτισμική και χαλαρή. Ναι, μάλιστα, αλλά οι ευκαιρίες για τους έγχρωμους δεν είναι ακριβώς ίσες με των λευκών.

Κάποιος συμβολισμός -που μου διαφεύγει- πρέπει να υπήρχε στο γεγονός ότι η μουσική ήταν από τον "Εξορκιστή" και τον "Τιτανικό". Ευτυχώς, όταν άρχισαν οι "Δρόμοι της Φωτιάς" του δικού μας Vangelis, εμφανίστηκε επιτέλους ο Rowan Atkinson και μας έκανε να γελάσουμε με τις πονηριές του Mr Bean.

Καπάκι σε όλη αυτή την πανάκριβη μπούρδα, είχαμε και τον σχολιαστή της ΝΕΤ, ο οποίος δεν ακουγότανε σχεδόν καθόλου. Από μια πλευρά, βέβαια, αυτό ήταν καλό, διότι ο άνθρωπος ήταν ανεκδιήγητος: αποκαλούσε την Ελισάβετ "αυτού υψηλότητα", πέταγε κοτσάνες τύπου "αγνώστου προέλευσης", αγνοούσε τα ονόματα των χωρών στα ελληνικά, ενώ 2-3 φορές αποκάλεσε τους σημαιοφόρους με γυναικεία ονόματα! 
Κάτι σαν τη "νομπελίστα οικονομολόγο κυρία Κρούγκμαν" του Θανάση Μπούρα!

6 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Θα συμφωνήσω απολύτως. Και λυπάμαι που μια χώρα με τόσο τεράστιο θέατρο και μια τεράστια συμμετοχή στην παγκόσμια ιστορία αντιπροσώπευσε τον εαυτό της στον έξω κόσμο τόσο αξιοθρήνητα και κακόγουστα.

Τουλάχιστον για σας το μαρτύριο τελείωσε γρήγορα. Για τους παρεικούντες όμως στην Αμερική, παίρνω την πρωτοβουλία να σας ενημερώσω πως εδώ και δύο περίπου μήνες, απο την επέτειο των 50 χρόνων της βασίλισσας, ζούμε εναν έντονο Βρετανισμό, που έχει φτάσει στα όρια του κωμικού. Εχουμε φάει τόση βασίλισσα στη μάπα που σύντομα θα συγκινηθούμε μετα δακρύων. Εχουμε δεί όλα τα εορταστικά απο το Λονδίνο με όλους τους Sir κολλητούς της Ελισάβετ (Tom Jones, Paul MacCartney, Elton Jonn), μεγαλόπρεπα υμνητικά χορευτικά με καλλίγραμμες μαυρούλες απο τις αποικίες, ντοκυμαντέρ απο το παλάτι για το πώς προετοιμάζουν το φαγητό της βασίλισσας, ακόμα και την πληροφορία πως η ύψιστη δεν χρησιμοποιεί ποτέ την πετσέτα του μπάνιου της δύο φορές. Η πετσέτα είναι πάντα καινούργια και πλένεται 4 φορές!!

Oπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο οι αμερικανοί του θα ζητήσουν να ξαναγίνουν αποικία της Αγγλίας.

*Συμπαθέστατος ο κ. Βεan. Χθές τυχαία είδα και μια ταινία του (Mr. Bean's holidays). O k. Βεan πάει διακοπές στη Γαλλία.Την συνιστώ απόλυτα.

Διαχειριστής είπε...

Καλημέρα Λωτό, μπήκα μόνο για ένα γεια στον καλό μου φίλο, γιατί είμαι εκτός!

Καλά να περνάτε!

Λωτοφάγος είπε...

@ Λόκους, χαίρομαι πολύ που επικοινώνησες πάλι μαζί μου.
Εμείς είμαστε λίγο αλλεργικοί στον ιό "Ελισάβετ" και, τουλάχιστον οι γνωστοί μου, είναι πεπεισμένοι ότι αυτή "έφαγε" τη Νταϊάνα! Έχουμε και κάτι προηγούμενα με τον Κοκό, οπότε καταλαβαίνεις πως δεν περνάει τέτοια προπαγάνδα.

Έχει πλάκα πάντως ο τρόπος που σας την παρουσιάζουν. Υποθέτω ότι κανείς δεν αναφέρεται στο γεγονός πως είναι από τις πλουσιότερες -αν όχι η πλουσιότερη- γυναίκα στον κόσμο και ότι, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί επιδοτήσεων, λαμβάνει ένα σεβαστό ποσό κάθε χρόνο για τα χωράφια της.
Με τέτοια θολούρα που επικρατεί στα μυαλά των δυτικών γενικότερα, δεν θα με εντυπωσίαζε αν ζητούσαν οι Αμερικανοί να ξαναγίνουν αποικία.

Πάντως, σήμερα άκουσα μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία από δημοσιογράφο: το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) κινδυνεύει από τον Κάμερον, και ο Μπόιλ το προέβαλε για να υπενθυμίσει στους Βρετανούς ότι αξίζει να το προστατέψουν.

Καλό καλοκαίρι και μην χανόμαστε!

Λωτοφάγος είπε...

@ Κρινοκερασιά μου, εύχομαι να περνάς πολύ καλά και να γυρίσεις ανανεωμένη.
Να είσαι πάντα καλά. Χρειαζόμαστε την κριτική και ευαίσθητη ματιά σου.

Καραμούζα είπε...

Λωτοφάγε,
πέρα από την τελετή και τον Μπόϊλ δεν σημείωσες νομίζω το σημαδιακό:

Μία από τις σημαιοφόρους (κάποιας αφρικάνικης χώρας) ήταν κουτσοδόντα η φουκαριάρα.

Λεφτά για (ακριβές προφανώς) αποστολές επίδειξης έχουν...
Για μιά οδοντογέφυρα δεν έχουν...

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο δηλαδή...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ναι, την είδα, Καραμούζα, και τη λυπήθηκα. Αλλά τι να πεις; Πάντα αυτή η φιέστα υπερφίαλη ήταν!

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα κακόγουστα σύνολο πολλών Ευρωπαίων (γαλότσες τσέχικες, τουρκομπαρόκ αμφίεση των Ισπανών), Αφρικανοί και νησιώτες του Ειρηνικού φορούσαν τις υπέροχες εθνικές τους ενδυμασίες! Καμιά ευρω-λαγνεία. Μπράβο τους.