Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πέφτουν στοιχήματα

Είχε ορίζοντα τετραετίας. Προγραμμάτιζε για διετία. Της δίναμε έξι μήνες. Τελικά, μήπως θα πέσει μαζί με τα πρώτα φθινοπωρινά φύλλα; Μόλις τελειώσουν τα περίφημα μπάνια του λαού;

Μιλώ για την τρικολόρε κυβέρνηση με τους 179 βουλευτές που μας προέκυψε μετά τις εκλογές. Αυτήν με τον "αριστερό Καρατζαφέρη", όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Χάρρυ Κλυνν, και που δεν ήταν καθόλου απαραίτητος, αφού το πρώτο και το τρίτο κόμμα ήταν υπέραρκετά.

Τι είχαμε την πρώτη κιόλας εβδομάδα; Πρωθυπουργό με αποκόλληση και υπουργό Οικονομικών με λιποθυμικές τάσεις! Τελικά, ο υπουργός παραιτήθηκε, διότι -είπανε- δεν του έδιναν συμβούλους τον Στουρνάρα και τον Γιαννίτση.Παραδόξως, νέος υπουργός διορίστηκε ο ένας από το παρεάκι, ο οικονομολόγος Γ. Στουρνάρας! 

 Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Παρά το όνομά του, ο αξιότιμος αυτός κύριος έχει ένα βιογραφικό να! -με το συμπάθειο. Ο Γιώργος Τοζίδης στον Δρόμο της Αριστεράς, φ. 30.6.12, μας θυμίζει τα εξής:

 1. Ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων στην κυβέρνηση Σημίτη αποδέχθηκε την ισοτιμία δραχμής - ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προέκυπταν από την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξυπηρετώντας τα γερμανικά (κυρίως) εμπορικά συμφέροντα.
   
2. Ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ (δεξαμενή «σκέψης» του ΣΕΒ) υπερθεμάτισε για την υλοποίηση των μνημονίων, επιμένοντας ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις (δηλαδή, στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας) και στο άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων (δηλαδή, στη δημιουργία μονοπωλίων), δημοσιεύοντας μελέτη που εκτιμούσε ότι έτσι θα πετυχαίναμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% σε 5 χρόνια.

3. Το 1999 η Εμπορική τράπεζα πούλησε τις μετοχές της Ιονικής που κατείχε στην Alpha Bank έναντι 226 δισεκατομμυρίων δρχ. (περίπου 663 εκατ. ευρώ), παρά την αντίθεση των διεθνών της συμβούλων, που πρότειναν τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Η τότε διοίκηση σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την ισχυροποίησή της Εμπορικής. Την επόμενη χρονιά, ο νέος διοικητής Γ. Στουρνάρας επένδυσε τεράστια κεφάλαια στο Χρηματιστήριο, τα οποία έχασαν το 63% της αξίας τους όταν αυτό κατέρρευσε. Δηλαδή, μέσα σε δύο χρόνια, η διοίκηση του κ. Ι. Στουρνάρα «απώλεσε» στο ΧΑΑ το 82% του τιμήματος που εισέπραξε από την πώληση της Ιονικής τράπεζας, με αποτέλεσμα τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας. Αυτό διευκόλυνε την είσοδο της Credit Agricole στο μετοχικό της κεφάλαιο, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση της Εμπορικής τράπεζας (στην οποία θα πρωταγωνιστήσει στη συνέχεια ο πολύς κ. Γ. Προβόπουλος).


Αυτός είναι ο άνθρωπος που στείλαμε για αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά δήλωσε στους Financial Times:"Το οικονομικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας, εάν δεν το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία"!

 
Τις προάλλες παραιτήθηκε ο υφυπουργός Υγείας Ν. Νικολόπουλος, βέρος νεοδημοκράτης. Στην αρχή επιχείρησαν να τον διαβάλουν -ότι θέλει να πάει στον Καμμένο- αλλά αυτός επιμένει ότι αιτία είναι η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων.

Ασφαλώς να μην ξεχάσουμε και τον εφοπλιστή Ν. Βερνίκο, ο οποίος, πριν καν αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Ναυτιλίας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, διότι "ξέχασε" ότι διέθετε εξωχώρια (off shore ελληνιστί) εταιρεία, κάτι που είναι ασύμβατο με το αξίωμά του!

 
Σήμερα ακούσαμε έκπληκτοι ότι η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη (της ΔΗΜΑΡ) δήλωσε στη ΝΕΤ, "Ήρθα εδώ, γιατί δεν έχω τι να κάνω στο υπουργείο. Δεν έχω ακόμα αρμοδιότητες". Τι τις θέλει τις αρμοδιότητες; Δεν είδε τα χαΐρια του Λοβέρδου;


Πριν από λίγο έληξε η συνάντηση των τριών αρχηγών και του Γ. Στουρνάρα. Δεν τα σπάσανε. Όχι ακόμα...

7 σχόλια:

Διαχειριστής είπε...

Αμήν παναγία μου και πότε να ξεκουμπιστούνε να μας αφησουν ησυχους.

Υπαρχει και μια φοβερη ανακοίνωση της ΔΑΚΕ σήμερα. Δες την, είμαστε σε καλό δρόμο...

Λωτοφάγος είπε...

@ Μάλιστα, πολύ ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ.
Η μόνη μου ένσταση είναι στον παραλληλισμό των μελών της κυβέρνησης με ινδιάνους που θυσιάζουν για να εξευμενίσουν τα πνεύματα. Καμία σχέση: οι Ινδιάνοι ήταν περήφανοι, αξιοπρεπείς και ελεύθεροι άνθρωποι.
Καλή σου νύχτα

...Ατακαδόρ είπε...

Kύριε Στοιχηματατζή,
παίρνω αμπάριζα και στοιχηματίζω τα παρακάτω:

1. Ένα προς δέκα ότι ΔΕΝ θα πέσει η ...τριεθνική κυβέρνησή μας τον Σπτέμβρη. Διότι ο πολύς ενεργός κόσμος θα ασχολείται τότε με τα παιδιά του {από πρωτάκια έως φοιτητές...} κι όχι μ' αυτούς.

2. Ένα προς εκατό ότι θα πέσει λίγο πριν την 28η Οκτωβρίου. Για να αποφύγει την επανάληψη "εις την νυοστήν" των περσυνών.

3. Ένα προς χίλια ότι θα αντέξει μέχρι τα Χριστούγεννα. Ουδείς άχρι τούδε τον κύκλον ετετραγώνισεν!

4. Κατάθεσα στον αρχιπαρατηρητικό 15 ευρά. Όποιος όποια τολμά, ας αντιπαρατεθεί στο ταληράκι μου για κάθε ως άνω στοίχημα!

akrat είπε...

καλημέρα

όποιος και αν μας κυβερνά τα ίδια πάνω κάτω θα γίνονται..

εμείς πότε θα αυτοκυβερνηθούμε σαν ανθρώπινο είδος?

Λωτοφάγος είπε...

@ Ατακαδόρ, καλησπέρα.
1. Όσοι εμπλέκονται με τη δημόσια εκπαίδευση θα έχουν πολλούς λόγους να αγανακτήσουν τον Σεπτέμβρη: κλειστοί παιδικοί σταθμοί, ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς, διακοπή δωρεάν σίτισης στα ΑΕΙ, εξάτμιση των αποθεματικών των ΤΕΙ.
Θα κάτσουν με δεμένα χέρια;
2. Εννοείς ότι την 28η Οκτωβρίου θα πέσουν υπέρ παρτίδας;
3. Κύκλωσε όμως άνετα το τετράγωνο!
4. Δεν φημίζομαι για την τύχη μου στο τζόγο. Δεν σηκώνω το γάντι που έριξες.:)))

Λωτοφάγος είπε...

@ Ακράτ, θέτεις ένα προαιώνιο υπαρξιακό ερώτημα που μας ξεπερνά. Δεν θα δούμε στις μέρες μας μία τέτοια αλλαγή. Οι εχθροί έχουν πολλούς άσους στο μανίκι ακόμα.
Ο καλύτερος είναι ο φόβος. Οι ισπανοί ανθρακωρύχοι, που δεν έχουν πια τίποτε να χάσουν, είχαν το θάρρος να πορευτούν μέρες ολόκληρες εν μέσω καύσωνα για να φτάσουν τελικά στη Μαδρίτη και να χτυπηθούν με τα ισπανικά ΜΑΤ.
Και δεν θέλω να τα ισοπεδώσω όλα. Μέχρι τώρα είδαμε μόνο το μαύρο μέτωπο. Δεν είμαι αιθεροβάμων, αλλά θέλω να πιστεύω ότι, αν οι εκλογές είχαν δώσει άλλα αποτελέσματα, δεν θα ήμαστε τώρα τόσο απελπισμένοι.
Καλό σου βράδυ.

Τζαβέλας είπε...

τον συγκεκριμένο υπουργό οικονομικών(τρομάρα του...) τον είχα προλάβει λίγο στην ΑΣΟΕΕ,ως καθηγητή. περιττό να πω τη γνώμη μου...οι πιο επιεικείς εκφράσεις που μπορώ να πω γι'αυτόν είναι: αρριβίστας,ματαιόδοξος και φελλός!!!
που πάμε ρε???