Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Τους πληρώνουμε για να μας δανείσουν!

Η Πάφος φωτογραφημένη από μια αγαπημένη φίλη
Θα μάθατε ασφαλώς πως η Κύπρος ζήτησε να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης. Δεν ξέρω αν κάποιοι μοχθηροί χάρηκαν. Αυτοί που ανέκαθεν φθονούσαν την οικονομική της ευμάρεια. Που μέχρι πρόσφατα πίστευαν ότι την ενισχύουμε -ακόμα!- οικονομικά.

Δεν ξέρω πού εδράζεται αυτή η έχθρα. Ίσως στον υπαρκτό ρατσισμό μας. Αυτόν που αντιμετώπισε σαν τουρκόσπορους τους καραβοτσακισμένους Μικρασιάτες το 1922 και σαν προσφιλή στόχο κακόγουστης σάτιρας τους Πόντιους που έφταναν εδώ κατά κύματα αναζητώντας τη Μητέρα για να βρουν την κακιά μητριά. Στην εξαιρετική σειρά της ΕΡΤ "Καρυωτάκης" υπάρχει μια εύγλωττη σκηνή, όπου η Μαρία Πολυδούρη αντικρίζει τα ανθρώπινα ναυάγια της Μικρασιατικής Καταστροφής να κάθονται στο πεζοδρόμιο ανέστιοι και απελπισμένοι.

Ναι, ο ρατσισμός υπέβοσκε πάντα εντός μας. Δεν γεννήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα (το όνομα μοιάζει τόσο ειρωνικό!) ούτε στη Μανωλάδα. Δεν φταίει το χρώμα της επιδερμίδας ούτε η θρησκεία. Θέλουμε να μείνουμε μόνοι μας. Και μείναμε...

Θυμάμαι έναν ιδιοκτήτη κεντρικού αθηναϊκού ξενοδοχείου να παραδέχεται πριν από μερικά χρόνια πως, αν δεν υπήρχαν οι κύπριοι εκδρομείς των χειμωνιάτικων σαββατοκύριακων, πολλά ξενοδοχεία θα είχαν κλείσει. Το ίδιο και πολλά καταστήματα με ακριβά είδη ένδυσης .

Πώς προέκυψε, όμως, αυτή η ξαφνική κυπριακή κρίση;

Μετά την Ολυμπιακή, ο ευπατρίδης Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε ό,τι μπορούσε για να διαλύσει και την Κύπρο. Εξαγόρασε τη Λαϊκή Τράπεζα και επένδυσε τις καταθέσεις σε ελληνικά ομόλογα. Πριν από μερικούς μήνες "κουρεύτηκαν". Και το νησί έχασε κάποια δισεκατομμύρια. Λίγα για εμάς, πολλά για μια τόσο μικρή και ευάλωτη οικονομία.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Φιλανδία απάιτησε εγγυήσεις, για να στέρξει στο αίτημα υπαγωγής στο μηχανισμό. "Δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σ' ανέβει στο κρεβάτι", έλεγε ο παππούς μου.
Είχαν προηγηθεί οι δικοί μας Yesman: Εκτός από τη μικρο-μέγαλη Ολλανδία που δύο χρόνια τώρα δεν χάνει ευκαιρία να μας εξευτελίζει, η Φιλανδία είχε απαιτήσει 925.000.000 ευρώ ως εγγύηση για να βάλει την υπογραφή της στο Μνημόνιο 2.

Κι ο πολύς -με όλες τις δυνατές σημασίες- Βαγγέλης Βενιζέλος δέχτηκε. Χωρίς διαμαρτυρίες, χωρίς να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής, όπου ίσως θα της ασκούνταν πιέσεις. Όπως γράφει ο Γιάννης Βαρουφάκης στο περιοδικό HOT DOC που κυκλοφορεί, "τον περασμένο μήνα, το πτωχευμένο κράτος μας έστειλε 311 εκατομμύρια στο Ελσίνκι ως προκαταβολή των 925 εκατομμυρίων που συμφώνησε να τους δώσει ως εχέγγυα ο Βενιζέλος"! Ενώ θα μπορούσε να της δώσει κάποιο από τα ακίνητα του Δημοσίου, της έδωσε ζεστό χρήμα! Χωρίς ούτε καν να απαιτήσει την επένδυσή του στην Ελλάδα. Όπως, π.χ. "να φτιάξουν έναν φιλανδικό οίκο ευγηρίας σε κάποιο ελληνικό νησί [...], μια επένδυση που οι σκανδιναβικές χώρες κάνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία".

Αντ' αυτού, τι τα έκαναν; Ο Γ. Βαρουφάκης μας πληροφορεί ότι "η φιλανδική κυβέρνηση κινείται στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ψάχνοντας να βρει επιχειρηματικές δραστηριότητες", για να τα επενδύσει!

Τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ, τα ματωμένα λεφτά!

Που η έλλειψή τους κλείνει νοσοκομεία, σχολεία, ψυχιατρεία και το ΙΓΜΕ, αναγκάζει ανθρώπους να φουντάρουν από μπαλκόνια και στέλνει τα παιδιά μας στην ξενιτειά!

Τώρα ζητούν εγγυήσεις και από την Κύπρο...

Κανείς αλλος δεν έχει φέρει το θέμα στη δημοσιότητα. Γιατί; Ο Γ. Βαρουφάκης σχολιάζει: "Όπως είχε πει ο άγγλος ποιητής Edmund Burke, το μόνο που χρειάζεται για να θριαμβεύσει το κακό είναι καλοί άνθρωποι να αδρανήσουν. Και αδρανούν, προσθέτω, όταν τους κυριεύει ο φόβος".

Να προσθέσω μονάχα ότι, όπως γράφει στο μπλογκ του ο Χάρρυ Κλυνν (εδώ), η δικηγόρος Ντόρα Κρητικοπούλου καταθέτει στις 6 Ιουλίου μήνυση για εσχάτη προδοσία κατά Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου. Καιρός ήταν!

Καλό μήνα σε όλους σας.

6 σχόλια:

vassper είπε...

φιλε Λωτοφάγε
σου συστήνω ένα βιβλίο που μόλις διάβασα : το δόγμα του σόκ της Naomi Klein, στο οποίο αναγνώρισα όλα αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά και την οικονομική και γεωπολιτική τους διάσταση και πώς σχεδιάζονται απο το τέλος του πολέμου έως τώρα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Έχεις δίκιο, Vassper. Το έχω διαβάσει κι εγώ, έχω δει και τους Οικονομικούς Δολοφόνους του Κούλογλου, μα άλλο είναι να τα διαβάζεις και άλλο να τα ζεις!

akrat είπε...

καλησπέρα

όποιοι ΝΤΑΛΑΒΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ και τους υπαλλήλους τους πολιτικούς ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ θα πάθουν ζημιά..

καημένη Κύπρος....

οι Έλληνες καπιταλιστές σας ρίμαξαν...

Τζαβέλας είπε...

καλή σου μέρα φίλε Λωτοφάγε,
όσο γίνονται ευρύτερα γνωστά όλα αυτά,τόσο νομίζω ότι πλησιάζει η ώρα να πούμε ένα βροντερό "άντε γαμηθείτε" στα λαμόγια της Ευρωπαΐκής ένωσης,στους τραπεζίτες και τα πολιτικά γιουσουφάκια τους και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!!!

Λωτοφάγος είπε...

@ Δυστυχώς, Ακράτ, σπανίως παραδειγματίζονται οι άνθρωποι από τα παθήματα των άλλων!
Το ίδιο ισχύει και για τους λαούς.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ε, ναι. Δυστυχώς, όμως, Τζαβέλα, τα αριστερά κόμματα συνεχίζουν να τρώγονται μεταξύ τους. Και δεν συμπεριλαμβάνω τη ΔΗΜΑΡ, φυσικά.