Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Λατινοαμερικάνικη αλληλεγγύη

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Παραγουάη υπήρξε μια ευτυχισμένη και αξιοζήλευτη χώρα. Είχε, όμως, την ατυχία να βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ, δηλαδή στη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με το δόγμα Μονρόε, το υπογάστριο όφειλε να βαράει προσοχή στον πάμπλουτο βόρειο γείτονα και να τον εφοδιάζει με τρόφιμα, πετρέλαιο, μεταλλεύματα, φθηνούς εργάτες και ναρκωτικά.

(Όπως αναφέρει κι ο Κλεάνθης Γρίβας στο βιβλίο του Πλανητική κυριαρχία και ναρκωτικά, όσοι αμερικανοί πρόεδροι ήταν δήθεν παθιασμένοι πολέμιοι των ναρκωτικών υπήρξαν και οι μεγαλύτεροι έμποροί τους!)

Ακολούθησε, λοιπόν, τη μοίρα των υπόλοιπων αδελφών-χωρών: πραξικοπήματα, πόλεμοι, δυστυχία, μετανάστευση και πάλι πραξικοπήματα. Το 2008 εξελέγη δημοκρατικά ο ιερωμένος Φερνάντο Λούγο, γνωστός και ως "ο επίσκοπος των φτωχών". Η υποστήριξη που έδειχνε προς το κίνημα των ακτημόνων ενόχλησε τόσο τη Γερουσία της χώρας, ώστε τον... κατάργησε.

Μόνο που βρισκόμαστε στα 2012, και η Λατινική Αμερική δεν είναι πλέον αυτή που ήταν. Οι πρόεδροι του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει τον Λούγο, ενώ ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας χαρακτήρισε την πράξη της Γερουσίας "πραξικόπημα".

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο παράξενος ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Άσανζ, αυστραλός υπήκοος, κατέφευγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Για όποιον δεν θυμάται, κάποιες Σουηδέζες τον είχαν καταγγείλει για βιασμό, που μετά είχε μετατραπεί σε σεξ χωρίς προφυλάξεις (!!!) και τελικά είχε συλληφθεί στο Λονδίνο. Εκεί είχε φυλακιστεί για εννέα μέρες, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Βλέποντας ότι απειλούνταν με έκδοση στις ΗΠΑ και, εφόσον η χώρα του δεν έδειχνε διατεθειμένη να τον προστατέψει, έσπευσε στην πρεσβεία, γνωρίζοντας πως το Εκουαδόρ δεν πρόκειται να τον "δώσει". Να υπενθυμίσω ότι ο πρόεδρος της μικρής χώρας αρνήθηκε να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους, μετά από λογιστικό έλεγχο, έκλεισε την αμερικανική βάση και φιλοδώρησε την περίφημη Σέβρον με πρόστιμο 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε με την εξόρυξη πετρελαίου στη λεκάνη του Αμαζονίου!

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Άσανζ, ο Ραφαέλ Κορέα είχε πει ότι, αν θέλουν οι ΗΠΑ να εγκαταστήσουν ξανά αμερικανική βάση, θα πρέπει να επιτρέψουν στο Εκουαδόρ να στήσει και αυτό βάση στη... Φλόριντα!

'Οπως τονίζει ο Μιχάλης Ψύλος στην εφημερίδα Πριν, τα Wilileaks έχουν δημοσιεύσει 391.832 απόρρητα έγγραφα για το Ιράκ, 77.000 για το Αφγανιστάν και 250.000 τηλεγραφήματα μεταξύ State Department και διαφόρων αμερικανικών πρεσβειών! Ένα από αυτά μιλούσε για σχεδιαζόμενο πραξικόπημα στο Κίτο, προτεύουσα του Εκουαδόρ!

Οι Αμερικανικές αρχές είναι τόσο έξαλλες με τον Άσανζ, ώστε γερουσιαστές ζητούν να τιμωρηθεί με 10 χρόνια για καθένα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα: συνολικά 2.500.000 έτη!
Ο Κορέα, όμως, μάλλον δεν συμφωνεί...

6 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Εμείς δεν έχουμε Κορέα αλλά Τσίπρα που μακάρι στις επόμενες εκλογές να πάρει την εξουσία και να γίνει…του Κορέα!
(Μην ακούσει η Παπαρήγα ότι είμαστε με τον Κορέα και νομίσει πως εννοούμε την Κορέα).

Μαζεστίξ είπε...

Η Λατινική Αμερικη είναι κατ εμέ το πρότυπο...
Κορρέα, Τσάβεζ, Μοράλεζ, Φερνάντεζ...
βάλε και τον Παραγουανό!

Και μια "επιδημία" λαών που δνε καταλαβαίνουν... Χριστό και είναι μπροστά στις εξελίεξις και όχι κρυμμένοι σε λαγούμια περιμένοντας σωτήρες να τους σώσουν ή δευτέρες παρουσίες.

Βέβαια εδώ δεν ξέρω κατά πόσο θα ακολουθούσαν και οι άλλοι λαοί.

Αλλά δεν χάνουμε τίποτα προσπαθώντας να το μάθουμε...

akrat είπε...

καλησπέρα

τα μάτια στην Ευρώπη και μόνο εκεί..

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Λωτοφάγος είπε...

@ Μακάρι, Κουκλίτη. Αυτοί οι γελοίοι δεν μπορούν ούτε κυβέρνηση να φτιάξουν, χωρίς να πλακωθούν μεταξύ τους!
70.000 προσλήψεις δεν φτάνουν. Υπάρχουν και άνεργοι πρώην βουλευτές σαν την Καϊλή.
Η δε επιλογή του Τζαβάρα, ως αρμόδιου για τον πολιτισμό, θα γράψει Ιστορία!!

Λωτοφάγος είπε...

@ Οι λατινοαμερικάνοι είναι τα μακρινά ξαδέλφια μας, Μαζεστίξ: κατοχή, δικτατορίες, πόλεμοι, φτώχεια και μετανάστευση.
Ωστόσο, δεν χάνουν το κουράγιο τους και αντιστέκονται στις δυσκολίες με χιούμορ και αισιοδοξία.
Μόλις ξεπεράσουμε τα συμπλέγματα που μας προκάλεσε αυτός ο ανελεητος εξευτελισμός μας από τα ξένα και ντόπια ΜΜΕ δύο χρόνια τώρα, πιστεύω πως θα ξαναβρούμε τον Ζορμπά μέσα μας.
Αυτή τη φορά, χωρίς κιτσαρία...

Λωτοφάγος είπε...

@ Διαφωνώ, Ακράτ. Δίνουν κουράγιο οι ειδήσεις από άλλους λαούς που προσπαθούν να αποτινάξουν την μακραίωνη κατοχή.