Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κα[η]μένη γη

(Η φωτογραφία από τον Καρτέσιο)
"Παραλάβαμε καμένη γη", είχε πει κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Νομίζω ότι ήταν το 1981, αλλά δεν παίρνω κι όρκο. Ούτως ή άλλως, τα ίδια είπε και όταν διαδέχθηκε τον Μητσοτάκη, μετά την άθλια εκείνη τριετία. Ο Ανδρέας είχε καταλάβει εγκαίρως ότι οι Έλληνες τρελαίνονται για μεγαλοστομίες και δράματα.
Γι' αυτό και στον διαχρονικό του δίσκο "Έθνος ανάδελφον" (1985), ο Χάρρυ Κλυνν βάζει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση παρέλαβε χάος από τον... εαυτό της! 

Η αλήθεια είναι, όμως, πως η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει καμένη γη! Η διόλου αξιοζήλευτη θέση της μπορεί να συγκριθεί με του Καποδίστρια ή του Γεωργίου Παπανδρέου (του Α΄ βεβαίως-βεβαίως) μετά την Κατοχή. Η διαφορά είναι ότι και στις 2 εκείνες περιπτώσεις είχε προηγηθεί πόλεμος.

Τα δημόσια ταμεία είναι άδεια. Τα δισεκατομμύρια ευρώ που δανειζόμαστε προορίζονται μόνο για τους πιστωτές και τις τράπεζες που έπαιξαν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας. Τις οποίες έχουμε μπουκώσει με δεκάδες δισεκατομμύρια, χωρίς να απαιτούμε να τα ρίξουν στην πραγματική οικονομία. Που είναι τόσο αναξιόπιστες, ώστε οι πολίτες προτιμούν να κρύβουν τις οικονομίες τους στο στρώμα, παρά να τις καταθέτουν σε αυτές.
Το καλυτερότερο; Η Eurobank του Λάτση απείλησε τους υπαλλήλους ότι, αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, θα μείνουν άνεργοι, ενώ τους κάλεσε να "ενημερώνουν" τους πελάτες ότι τα λεφτά τους κινδυνεύουν στην Ελλάδα και η καλύτερη για αυτούς λύση θα ήταν να αγοράσουν αμοιβαία από θυγατρική της στο... Λουξεμβούργο (εφ. Δρόμος/26.5.12)

Φόροι δεν εισπράττονται, διότι η φοροδιαφυγή καλά κρατεί. Άκουγα χθες ότι τρεις τυχαίες φορολογικές δηλώσεις γνωστών επιχειρηματιών αναφέρουν εισόδημα 30.000, 12.000 και... 1.200 ευρώ! 
"Η αδικαιολόγητη (;) παράταση της προθεσμίας των δηλώσεων φυσικών προσώπων  για μετά τις εκλογές, δεν φέρνει τίποτε στα ταμεία", είπε ο πρόεδρος εφορευτικών υπαλλήλων. Μα δεν θέλουν έσοδα, χρυσέ μου άνθρωπε, αλλά ψήφους.
Εισπράξεις δεν είχαμε ούτε από όλους αυτούς τους μεγαλόσχημους που συνελήφθησαν και σιτίζονται δωρεάν στα λεγόμενα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Το κράτος δεν πληρώνει ούτε ευρώ από τα δισεκατομμύρια που οφείλει σε ιδιώτες, διότι απλούστατα δεν έχει να πληρώσει. Τα μόνα έσοδά του ήταν από το χαράτσι της ΔΕΗ, ενώ, εξαιτίας ακριβώς του χαρατσιού, η ίδια η εταιρεία ηλεκτρισμού δεν καταφέρνει να εισπράξει τα οφειλόμενα

Το πολυδιαφημισμένο κούρεμα δεν διέγραψε 100 εκατομμύρια από το χρέος, αλλά μόνο 30-40. Το περίφημο ομόλογο που πληρώθηκε στις 15 Μαΐου ήταν από εκείνα ακριβώς που δεν κουρεύτηκαν. Και τότε τι στην ευχή κουρεύτηκε;
Μα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των ΑΕΙ-ΤΕΙ, με τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασε αυτοβούλως ομόλογα, αφήνοντας τα ιδρύματα αυτά χωρίς φράγκο! Να δεις πώς τον λένε τον Διοικητή της.... α, ναι, Προβόπουλο. Είναι αυτός που μας κουνούσε το δάχτυλο από το ύψος του τεράστιου μισθού του. Αυτός που είχε ενημερώσει τον ΓΑΠ για την κατάσταση της οικονομίας, πριν εκείνος παρασύρει τους ανόητους με το "λεφτά υπάρχουν" και προτού επίσης συμφωνήσει με τον Στρος Καν για την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ.

Τα νοσοκομεία καταρρέουν. Οι μεγαλογιατροί έχουν κάνει τη μπάζα τους με τα φάρμακα και τις προμήθειες και αποσύρονται. Η περίθαλψη βασίζεται αποκλειστικά στους ειδικευόμενους, το νοσηλευτικό προσωπικό και, ασφαλώς, στους έντιμους γιατρούς, που είναι περισσότεροι από όσους νομίζουμε. Όμως, δεν έχουν ούτε τα μέσα ούτε τη στήριξη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησε πίσω του συντρίμια, αφού προηγουμένως κατασυκοφάντησε τον κλάδο και έστησε ένα σύστημα συνταγογράφησης διάτρητο.

Όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες υπέφεραν τα πάνδεινα στα χέρια της ξιππασμένης επαρχιώτισσας. Στα 30 χρόνια που πέρασαν από το 1981, καταργήθηκαν διαδοχικά, για να επανέλθουν αργότερα, τα μαθήματα της γραμματικής, της ορθογραφίας και των αρχαίων. Κάθε υπουργός έπαιζε τάβλι στην πλάτη της δημόσιας παιδείας, που μόνο παιδεία δεν είναι. Μάλλον φέτος ήταν το αποκορύφωμα, αφού μέχρι τις αρχές του 2012, δεν υπήρχαν βιβλία. Του χρόνου ίσως έχουν πουληθεί και τα κτήρια.
Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό: τα παιδιά είναι αστοιχείωτα, χωρίς αισθητική και χωρίς γνώση της γλώσσας. Αδυνατούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους, να σκεφτούν, να στοχαστούν. Δεν ωραιοποιώ την εποχή μου. Τότε μας έλειπαν τα μέσα. Σήμερα λείπει η λαχτάρα για γνώση. 

Η ανεργία καλπάζει. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι κάποιοι τεμπελιάζουν ή δεν καταδέχονται χειρωνακτικές δουλειές, ακόμα κι αν η αδήλωτη εργασία θερίζει, οι πραγματικοί άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Και είναι πολλοί για μια μικρή χώρα. Μια ολόκληρη γενιά έχει πεταχτεί στα αζήτητα, ενώ οι νεότερες θα είναι λιγότερο εκπαιδευμένες και καταρτισμένες, εξαιτίας της φτώχειας των γονέων τους. Ένας φίλος μού έλεγε τις προάλλες ότι συνάδελφός του, ωρομίσθιος και απλήρωτος καθηγητής ΤΕΙ (διδάκτωρ, δηλαδή), θα στείλει το παιδί του να δουλέψει μόλις τελειώσει το Λύκειο, διότι δεν έχει τη δυνατότητα να τον σπουδάσει!
Στις περικοπές, τις απολύσεις και τη μαύρη εργασία οφείλεται το γεγονός ότι οι φόροι που εισρέουν στα δημόσια ταμεία μειώνονται διαρκώς. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.
Ο υπηρεσιακός υπουργός εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης ανέλαβε την πρωτοβουλία να παγώσει το θέμα της μετενέργειας και των ατομικών συμβάσεων μέχρι τις εκλογές, αλλά η ΓΣΕΕ (ναι, ο Παναγόπουλος ΖΕΙ!) και ο ΣΕΒ του Δασκαλόπουλου τορπίλισαν τις συνομιλίες!

Και η κάθε λογής εγκληματικότητα καλπάζει. Όπως και η προπαγάνδα από τα κανάλια, προκειμένου να κρατούν τρομαγμένους τους λεγόμενους "νοικοκυραίους". Οι οποίοι, βεβαίως, μπορεί να είναι ο καταστηματάρχης της γωνίας που μειώνει διαρκώς το μισθό της πωλήτριας και δεν αποδίδει ΦΠΑ, ο φροντιστηριάρχης που κλέβει τις ώρες των καθηγητών και δεν πληρώνει το ΙΚΑ, ο μηχανικός που βάζει τους νεαρούς αρχιτέκτονες να δουλεύουν 12ωρο για 400 ανασφάλιστα ευρώ, ο φοροτεχνικός που χρόνια τώρα κλέβει το Δημόσιο το οποίο βρίζει, ο υδραυλικός που δεν σου δίνει απόδειξη, ο κάφρος που κλείνει το πεζοδρόμιο, ο γιος του κάφρου που τριγυρνάει άσκοπα με κομμένη εξάτμιση, ο γείτονας που γεμίζει τον δικό σου κάδο, για να μην βρομάει ο δικός του.

Το κέντρο της Αθήνας εξελίχθηκε, βάσει σχεδίου, σε γκέτο. Όταν βραδιάσει είναι ελάχιστοι αυτοί που βαδίζουν μόνοι. Ηλικιωμένοι και γυναίκες το αποφεύγουν. Τα περισσότερα καταστήματα, ιδίως εκδοτικοί οίκοι και μικρά βιβλιοπωλεία, κλείνουν νωρίς. Η Ακαδημίας και η Ιπποκράτους γεμίζουν με ΜΑΤ. Τα ξενοδοχεία βάζουν λουκέτο, διότι οι πελάτες τους φοβούνται να βγουν τη νύχτα. Και, αν καλομάθουμε στην ησυχία, αρκεί ένα ντου στα Εξάρχεια, για να ανάψουν τα αίματα.

Η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή, μα δεν εκπολιτίστηκε, όπως βαυκαλίζονταν οι ανεγκέφαλοι ψηφοφόροι της. Αντιθέτως, έχει εκτροχιαστεί: δύο επιθέσεις σε μετανάστες μέσα σε βαγόνια του ΗΣΑΠ την περασμένη εβδομάδα, τους έστειλαν αιμόφυρτους στο νοσοκομείο. "Οι επιθέσεις έχουν αρχίσει από τον Ιανουάριο", δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου μηχανοδηγών. Το εγκληματικό αυτό κόμμα είναι δημιούργημα των καναλιών και των δύο τέως μεγάλων κομμάτων και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους κόλπους της αστυνομίας! Τα αβγά του Alien εκκολάφθηκαν και τα νεογνά βρίσκονται ανάμεσά μας.

Last but not least, το βαθιά πληγωμένο από τον αλήστου μνήμης Γιώργο Παπακωνσταντίνο φυσικό περιβάλλον και ο φυσικός μας πλούτος. Όπως έγραψε ο Μάριος Διονέλλης στον Δρόμο της 12ης Μαΐου, 10 μέρες πριν από τις προηγούμενες εκλογές, η κυβέρνηση Παπαδήμιου μεταβίβασε στα μουλωχτά μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Σε αυτό περιλαμβάνονται λιμάνια, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αεροδρόμιο Αθήνας, ΕΛΠΕ και ΛΑΡΚΟ. Στο Ταμείο παραχωρήθηκε επίσης το δικαίωμα ψήφου του Δημοσίου στην ΕΒΟ, τη ΔΕΗ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ -η οποία είναι ουσιαστικά κάτοχος όλων των αγροτικών κλήρων, μέσω των δανείων που έχει δώσει! Εκτός από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τις παραχωρήσεις αυτές υπογράφουν οι συνήθεις ύποπτοι Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Κουτρουμάνης, Π. Γερουλάνος, Φ.Σαχινίδης και... Μάκης Βορίδης. Μόνο οι 2 τελευταίοι επανεξελέγησαν.

Η προσπάθεια να εισπράξουν τέλη από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων δεν απέδωσε, διότι πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν πλέον. Απλώς έδωσε το μήνυμα ότι ο καθένας μπορεί να χτίσει ατιμώρητα όπου θέλει, αρκεί να έχει λεφτά. Προχθές, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης προειδοποίησε ότι ένας μεγάλος σεισμός είναι θέμα χρόνου, και τα αυθαίρετα δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ. Σχολεία και δημόσια κτήρια έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Ύστερα από όλα αυτά, είναι δυνατόν να μας τρομάξουν Λάνγκάρντ, Κον Μπεντίτ και Σόιμπλε; Αν η απάντηση είναι θετική, μην μου τη δώσετε, σας παρακαλώ.

5 σχόλια:

Αίθρα είπε...

Ωραία τα λες...

Η φωτογραφία όμως των γελαστών χοντρών πού κολλάει;

Unknown είπε...

Γελάνε με τα χάλια μας..

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητή Αίθρα, σας απάντησε ο κ. Βαρδάκας: γελάνε με τα χάλια μας!
Είναι η ευτυχής συνύπαρξη δύο τιμητών της ελληνικής κοινωνίας, την οποία περιφρονούν βαθύτατα.

Διαχειριστής είπε...

Εξαιρετική παρουσίαση της κατάστασης!!!

Καλό μήνα και από εδώ

Λωτοφάγος είπε...

@ Δυστυχώς, αυτή είναι. Δεν ξέρω πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αλλάξει.
Να είσαι καλά.