Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Κλείστε την πόρτα!

Άλλοι δυο σπουδαίοι Άνθρωποι πέθαναν αυτές τις μέρες. Φιλάνθρωποι και Φιλέλληνες. Που φιλούσαν, δηλαδή αγαπούσαν τους ανθρώπους γενικότερα και την Ελλάδα ειδικότερα. Διότι δεν αγαπάς αληθινά την πατρίδα σου αν δεν πονάς όλο τον πλανήτη. Γι' αυτό, προσοχή στις κάλπικες πατριωτικές δηλώσεις. Θα πυκνώσουν τις επόμενες μέρες.

Η Δόμνα Σαμίου αφιέρωσε όλη της τη ζωή στη μελέτη και τη διάσωση του δημοτικού τραγουδιού. Σε μια εποχή ξιπασιάς, όταν οι νεόπλουτοι προσπαθούσαν να θάψουν τον λαϊκό πολιτισμό και να γίνουν παριζιάνοι, η Δόμνα αλώνιζε την Ελλάδα, καταγράφοντας αυθεντικές ερμηνείες, παιδικά τραγούδια και μελωδίες. Ως παιδιά και ως γονείς, τη γνωρίσαμε κι εμείς. Τραγουδώντας μαζί της τις Απόκριες και το Πάσχα, στα γλέντια μας.

Δεν θέλησε να αποκτήσει πλούτο, δεν ξελογιάστηκε από τις σειρήνες. Δούλεψε ακούραστα, για να σώσει τον πνευματικό μας πλούτο. Όπως έχουν κάνει κάποιοι ξεχωριστοί άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.

Πέθανε σήμερα, στα 84 της χρόνια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει.



Χθες η Τήλος έθαψε τον δήμαρχο, τον γιατρό και ευεργέτη της Τάσο Αλιφέρη, που πέθανε στα 61 του από καρκίνο. Υπήρξε ο άνθρωπος που ξέθαψε από τη λήθη το νησί αυτό της Άγονης Γραμμής, του διπλασίασε τον πληθυσμό και αγωνίστηκε για να κάνει τους κατοίκους του ευτυχισμένους και υγιείς. Γι' αυτό και τον εξέλεξαν 5 φορές δήμαρχο!

Άκουσα πως κάποιοι του πήγαιναν κόντρα. Καθόλου περίεργο: ο φθόνος είναι η κινητήρια δύναμη πολλών Ελλήνων. Κατηγορήθηκε πολύ για τους γάμους ομοφυλοφίλων που τέλεσε το 2008: η υποκρισία είναι ένα ακόμα ελάττωμά μας.

Ήταν ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος. Κανείς δεν είναι τέλειος. Το περίεργο είναι πως το κόμμα του ουδέποτε τον στήριξε πραγματικά στις προσπάθειές του. Μόνο ο... Πάνος Καμμένος, ως υπουργός Ναυτιλίας του Κωστάκη, είδε με συμπάθεια τον αγώνα του για τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά!


Από πέρυσι τέτοια εποχή, δεν παύουμε να θρηνούμε απώλειες άξιων Ανθρώπων, με όραμα και τσαγανό. Οι οποίες μέσα στη μαυρίλα γίνονται πιο επώδυνες. Και μένουν τα ρετάλια και τα κνώδαλα. Ας κλείσει κάποιος την πόρτα!

2 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Το χει κάνει ο Διάολος και εδώ και δυο χρόνια συνεχώς πεθαίνουν άξιοι συμπολίτες μας.
Σαν παιχνίδι της μοίρας...

Λωτοφάγος είπε...

Είναι κάτι σαν το θάνατο του Παλαμά το 1943, εν μέσω Κατοχής, Μαζεστίξ. Που η κηδεία του έδωσε την ευκαιρία στον λαό να διαδηλώσει σιωπηλά.