Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Μόνο καλά νέα απόψε

1. Αύριο κυκλοφορεί το δεύτερο φύλλο των Εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας. Το πρώτο, με τιράζ 40.000 φύλλα, σχεδόν εξαντλήθηκε. Προφανώς, οι αναγνώστες της δεν καταφέραμε όλον αυτό τον καιρό να την αντικαταστήσουμε με καμιά άλλη. Υποθέτω, επίσης, ότι πολλοί την αγόρασαν και για να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει πως αλλάζει προς το καλύτερο η σχέση των πολιτών με τους δημοσιογράφους, και το "αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι" θα αναφέρεται μόνο σε συγκεκριμένους: σε αυτούς που το αξίζουν.

Η αλλαγή της στάσης μας φαίνεται και στη δημοφιλία που απολαμβάνουν τον τελευταίο χρόνο δημοσιογράφοι που ασκούν πράγματι λειτούργημα, όπως ο Βαξεβάνης, και προσπάθειες όπως το περιοδικό Unfollow ή τα ντοκιμαντέρ των Χατζηστεφάνου και Αυγερόπουλου.

2. Απόψε πέρασα από τον εφημεριδοπώλη μου για να πάρω το 3ο τεύχος του Unfollow, και αυτός μου είπε ότι βγήκε από προχθές και αναγκάστηκε να μου το κρατήσει, διότι γίνεται ανάρπαστο! "Ίσως επειδή είναι ανεξάρτητο", συμπλήρωσε.

3. Τις προάλλες, στην Κατερίνη, η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης του Ν. Πιερίας πούλησε μέσω της ιστοσελίδας της 24 τόνους πατάτας Νευροκοπίου μέσα σε 10 ώρες, χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων και λοιπών αρπακτικών, προς μόλις 25 λεπτά το κιλό! Τις επόμενες ημέρες το ίδιο αναμένεται να γίνει και με άλλα προϊόντα, όπως ρύζι και όσπρια. (http://kartesios.com/?p=76395),

Η ιδέα γεννήθηκε όταν παραγωγοί της Δράμας μοίρασαν στους περαστικούς πάνω από 10 τόνους πατάτες Νευροκοπίου, με στόχο να διαμαρτυρηθούν για την χαμηλή τιμή, με την οποία αγοράζουν οι έμποροι.

“Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο στην περιοχή μας, Πήραμε τηλέφωνο στον αγροτικό συνεταιρισμό στο Νευροκόπι και τους ζητήσαμε ονόματα παραγωγών, τους οποίους παρακαλέσαμε να έρθουν στην Κατερίνη για να μας πουλήσουν πατάτες. Ρωτήσαμε πόσο θα κόστιζε το κιλό αν μας έφερναν ένα φορτηγό με 24 τόνους. Μας απάντησαν ότι θα μπορούσαν να μας φέρουν αυτή την ποσότητα αντί 23 λεπτών το κιλό. Τους είπαμε όχι, θα σας δώσουμε 25 λεπτά το κιλό”, αναφέρει ο Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της εθελοντικής ομάδας.

Να υπενθυμίσω ότι η ποικιλία Νευροκοπίου, (προϊόν με ονομασία προέλευσης) είναι εξαιρετική, χωρίς όμως αυτό να έχει αντίκτυπο στο εισόδημα των παραγωγών, διότι οι μεσάζοντες δίνουν πολύ χαμηλή τιμή. Κάθε χρόνο μένουν αδιάθετοι εκατοντάδες τόνοι πατάτας, ενώ συχνά στις λαϊκές βαφτίζονται "Νευροκοπίου"  άλλες ποικιλίες, αφού, στο ελεεινό κράτος όπου ζούμε, δεν υπάρχει έλεγχος!  

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ομάδας (http://www.otoposmou.gr/), μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Β. Ελλάδας, θορυβημένη από την επιτυχία της προσπάθειας, έβγαλε σε προσφορά, πατάτες Νευροκοπίου προς 0,34 ευρώ το κιλό. Δηλαδή από 7 ευρώ το δεκάκιλο, κατέβηκε ξαφνικά στα 3,4 ευρώ το δεκάκιλο! Συγχαρητήρια, παιδιά. Πάντα τέτοια.

4. Υπάρχει στην Αστυπάλαια ένα εργαστήριο που φτιάχνει παξιμάδια με... απόψη. Λέγεται Ηλιάνα, και στον Βασιλόπουλο βρήκα 3 εκπληκτικές γεύσεις: με ελαιόλαδο και ρίγανη, με κρόκο κοζάνης και τοπικό τυρί και με μαστίχα Χίου. Η τιμή είναι λογική και η γεύση θα ικανοποιήσει απόλυτα όσους θέλουν να τσιμπήσουν κάτι στο γραφείο ή το σπίτι! Ελπίζω, όταν γίνει ευρύτερα γνωστή, να μην ρίξει την ποιότητα, όπως έκαναν άλλες νησιώτικες βιοτεχνίες στο πρόσφατο παρελθόν. 




5 σχόλια:

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

K φίλε μας Lotus, υπάρχουν κ τα εγχειρήματα συλλογικής κουζίνας σε πολλές περιοχές της Αθήνας.
Για παράδειγμα κάθε Σάββατο στις 15:00 η κουζίνα ανοίγει για όλους, στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού!
Link:
http://www.elchef.gr/

Η αλληλεγγύη θα μας σώσει!

Λωτοφάγος είπε...

@ Η αλληλεγγύη είναι η μόνη μας ελπίδα, Πειρατές μου.
Ας στηρίξουμε όλες τις καλές προσπάθειες -έστω και τις λιγότερο καλές. Θα βελτιωθούν. :))

squarelogic είπε...

περί 1,θα ήμουν μαζί τους αν-όσο λειτουργούσε υπο Τεγόπουλο η εφημερίδα-ήταν λιγότερο "εντεταλμένη" η αρθρογραφία τους,αν και δεν έφτασε ποτέ ομολογουμενως το επίπεδο κυριλε κιτρινισμού των εντύπων του ΔΟΛ...

Περί 2,αξίζουν κάθε στήριξης και ευχής προσπάθειες σαν το Unfollow,για την πρωτοβουλία Νευροκοπίου,εύχομαι να μην αρχίσει η νοθεία απ την 3η φορά(η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος...) και για το 4,συνιστώ στον αγαπητό Λωτοφάγο μια επίσκεψη στο "Μεσογειακό Παντοπωλείο",είτε στην περιοχή του ιστορικού Ριβολί,είτε στο Παγκράτι,για πολλούς κρυφούς ελληνικούς γευστικούς θησαυρούς...

Λωτοφάγος είπε...

Φίλε Squarelogic, φοβάμαι πως ποτέ δεν θα βρούμε μια εφημερίδα που να μας εκφράζει απόλυτα -εκτός κι αν τη γράφουμε μόνοι μας. :))
Η Ελευθεροτυπία είχε μερικούς συντάκτες πολύ καλούς, τον Στάθη, το "Ε" και τα πολιτιστικά ένθετα. Όλα αυτά ήταν αρκετά για μένα.
Είναι αυτό που νιώθω για τον ΣΥΡΙΖΑ: κάποια στελέχη μού τη δίνουν, κάποιες θέσεις είναι πολύ αδύναμες, με κάποιες άλλες δεν συμφωνώ.
Τον ψηφίζω, όμως, για την αύρα ελευθερίας και χαλαρότητας που αποπνέει. (όχι φανατικά, πάντως)

Λωτοφάγος είπε...

Υ.Γ. Το ξέρω το Μεσογειακό Παντοπωλείο, αλλά είναι κομματάκι ακριβό πλέον.
Ωστόσο κρύβει πράγματι θησαυρούς!