Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Το διπλό πρόσωπο του Ιανου[αρίου]

Αύριο τελειώνει ο πρώτος μήνας του 2012.

Παίρνει μαζί του τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με έναν τρόπο σχεδόν συμβολικό: ενώ ο σκηνοθέτης διάλεγε τα πλάνα για την ταινία που θα γύριζε για την Κρίση, παρασύρθηκε από διερχόμενη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε όργανο της τάξης! Περίμενε 40 λεπτά αιμόφυρτος στο οδόστρωμα το ΕΚΑΒ, για να ξεψυχήσει τελικά σε ιδιωτική κλινική. Οι συνθήκες θανάτου του θα μπορούσαν άνετα να αποτελέσουν σενάριο για ταινία.

Στη Θεσσαλονίκη εξαρθρώθηκαν 4 (!) συμμορίες τοκογλύφων. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι στην Αστυνομία, που τιμούν το αξίωμά τους. Αρκετοί άλλοι, όχι. Όπως αυτοί τους οποίους απειλεί ο Μάρκος Καραμπέρης, υποψήφιος αντιπεριάρχης του ΛΑΟΣ στην Ημαθία, άνθρωπος της νύχτας και αρχηγός της μιας από τις συμμορίες.

Συναντούσε, λέει, πολιτικούς, δικαστικούς, αστυνομικούς και εφοριακούς στον 5ο όροφο του γυάλινου (τυχαίο;) κτηρίου «Εγνατία», που βρίσκεται στη λεωφ. Δημοκρατίας 1 στη Θεσσαλονίκη. Βιντεοσκοπούσε τα ραντεβουδάκια αυτά. Και τώρα απειλεί ότι, αν δώσει τα βίντεο, "η Βουλή θα εξαφανιστεί"! Ναι, με κάτι τέτοια μπουμπούκια συγχρωτίζονται οι "ταγοί του έθνους". Για να μπορούν ανενόχλητοι να απομυζούν το δημόσιο χρήμα, εξασφαλίζοντας ευημερία και στα δισέγγονά τους.

(Σε όσους έπεσαν από τα σύννεφα, ο Ηρόστρατος του Δρόμου της Αριστεράς, συνιστά το εξαιρετικό βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου, Απόψε δεν έχουμε φίλους, εκδ. Μεταίχμιο)

Κοντά στους αιρετούς, όμως, σιτίζονται κι οι... σύμβουλοι. Ων ουκ έστιν αριθμός. Και των οποίων οι αμοιβές το 2010 αυξήθηκαν κατά 56,3%. Δηλαδή υπερέβησαν το κονδύλι του προϋπολογισμού κτά 109, 06 εκατομυριάκια!* Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σχετική ερώτηση, ενώ το περιοδικό Επίκαιρα έδωσε όλα τα στοιχεία.

200.000 συνέλληνες δεν παραδειγματίστηκαν από τα κανόνια που έριξαν εταιρείες τηλεφωνίας όπως η Altec και άλλαξαν πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος. Αποτέλεσμα; Τα σαΐνια των Energa και Hellas Power φέσωσαν τη ΔΕΗ με 120 εκατομμύρια, βούτηξαν και τα λεφτά που έδωσαν οι πελάτες τους για τα χαράτσια και πήγαν να φάνε ελβετικά φοντί! Όμορφος κόσμος ιδιωτικός, αγγελικά πλασμένος!

Απτόητος ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Κουτσίκος, τέως σύζυγος της Μαριέτας Γιαννάκου, επαναλαμβάνει τη μεγαλοφυή πρόταση των Γερμανών για πώληση νησιών: «Δηλαδή εάν τα έχουμε σήμερα και δεν τα κάνουμε τίποτα, ενώ σε ένα νησί μπορεί να δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη ξενοδοχειακή υποδομή με γκολφ, να δημιουργηθούν δηλαδή όλα αυτά που μας λείπουν και προσελκύσει τουρισμό υψηλού επιπέδου…»** Δεν φαντάζομαι να εννοεί τη Ρω. Κάτι μεγαλύτερο του γυάλισε...

Η πλύση εγκεφάλου για το PSI συνεχίστηκε όλο το μήνα. Υπουργοί και βουλευτές μιλούν για κούρεμα αλλά όχι για την επικείμενη χρεοκοπία των ταμείων. Οι Γερμανοί και το ΔΝΤ προτείνουν χαμηλότερα επιτόκια για την Ελλάδα, ενώ ο πρωθυπουργός υπακούει στις τράπεζες όπως έχει συνηθίσει.

Από την άλλη, όμως, οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης εξαπλώνονται, οι πολίτες οργανώνονται στις γειτονιές -ενίοτε με τη στήριξη των δημοτικών αρχών- και οι προσφορές στους ασθενέστερους συνεχίζονται αμείωτες για την ώρα.

Στο αναγεννημένο παρκάκι στη συμβολή Πατησίων και Κύπρου, η Πρωτοβουλία κατοίκων γιόρτασε στις 26 του μήνα 3 χρόνια αγώνα. Το πάρκιν που ετοίμαζε ο Νικήτας δεν έγινε, τα δέντρα μεγαλώνουν και τα παιδιά εξακολουθούν να παίζουν εκεί. Τον Αύγουστο, ο απίθανος Καμίνης έκοψε το νερό, διότι το "έπαιρναν οι κάτοικοι για να ποτίζουν τους κήπους τους". Παραβλέπω τη συκοφαντία και ερωτώ: "Ποιους κήπους; Πού ζει αυτός ο άνθρωπος;"

Ένα χρόνο πριν, η απεργία των 300 μεταναστών στο μέγαρο Υπατία αναστάτωνε την Αθήνα. Σήμερα την έχουμε ξεχάσει, διότι η ύπαρξη χιλιάδων αστέγων, το ένα εκατομμύριο άνεργοι, οι ουρές για λίγα κρεμμύδια στο Σύνταγμα και τα χαράτσια που πέφτουν βροχή δεν μας αφήνουν να πάρουμε ανάσα. Έστω κι αν τα φασιστικά σκυλιά έχουν εντείνει τις νυχτερινές επιθέσεις τους εναντίον των μεταναστών με ή χωρίς χαρτιά.

Ένα χρόνο, όμως, συμπλήρωσε κι η μεγαλειώδης εξέγερση στην Πλατεία Ταχρίρ. Ο Μουμπάρακ έφυγε, αλλά ο στρατός παρέμεινε πανίσχυρος. Οι Αιγύπτιοι ξέρουν ότι τίποτε δεν τελείωσε, αφού υποδαυλίζονται οι θρησκευτικές έριδες, και ο Εμφύλιος παραμένει μια σκοτεινή απειλή. Και εξακολουθούν να μαζεύονται στη θρυλική πια πλατεία.

*(http://e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=7488:%CE%B1%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%80%CE%AD%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8E%CE%BD&Itemid=67)

**(http://edromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=7439:%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF-%CE%BA%CE%B9-%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B9&Itemid=51)

Δεν υπάρχουν σχόλια: