Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Τι σημαίνει γενίτσαρος, μπαμπά;

Πιστεύω ότι η απόκτηση του πρώτου πτυχίου στην Ελλάδα (και, ει δυνατόν, μακριά από το σπίτι), ωριμάζει τον έφηβο και του δίνει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τις μεταπτυχιακές σπουδές στην ξένη χώρα και να μην αλλοτριωθεί. Απόδειξη, έλληνες επιστήμονες με κύρος και ήθος, που διέπρεψαν έξω, αφού προηγουμένως είχαν καταφέρει να αριστεύσουν και στον κυκεώνα που ονομάζεται "ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα". Υπάρχουν, βέβαια, και εξαιρέσεις:
Η Λίντα Κατέχη σπούδασε εδώ, προτού κάνει μεταπτυχιακά στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Θα μας έμενε άγνωστη, αν πέρυσι η δαιμόνια Υπουργός Παιδείας δεν την καλούσε να δώσει τα φώτα της -μεταξύ άλλων... δεξαμενών σκέψης- για την αναμόρφωση των ΑΕΙ.
Τότε είχα γράψει για αυτήν: "[...] κατηγορείται ότι δεχόταν για εγγραφή στο ημικρατικό παν/μιο του Ιλλινόις παιδιά πολιτικών ή πλουσίων, ακόμη κι αν δεν είχαν επαρκή προσόντα! Το σκάνδαλο έγινε γνωστό μόλις εκείνη θέλησε να μετακινηθεί στο παν/μιο Ντέιβις της Καλιφόρνια με αμοιβή 500.000 $ το χρόνο, 27% μεγαλύτερη από του προκατόχου της! Ζήτησε μάλιστα και επίδομα μετακόμισης 100.000 $ και ετήσιο επίδομα… αυτοκινήτου 9.000 $! Εκεί, μέσα σε ένα χρόνο συγκέντρωσε ποσό ρεκόρ 679 εκατ. Δολαρίων από εξωτερικές πηγές. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για προσέλκυση ιδιωτών προσέφερε αντισταθμιστικά όλη την γκάμα των εμπορικών ευρεσιτεχνιών που θα προκύψουν. Το δαιμόνιον του Έλληνα, που λένε. Περιέργως πώς, παρά την αθρόα εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων, τα δίδακτρα αυξήθηκαν έως και 32%, με αποτέλεσμα διαδηλώσεις και συλλήψεις φοιτητών!" (http://lotofagus.blogspot.com/2010/10/blog-post_08.html).
Ένα χρόνο μετά, στις 18 Νοεμβρίου 2011, η καλή πρύτανης ζήτησε από την αστυνομία του πανεπιστημίου Ντέιβις να διώξει μερικές δεκάδες φοιτητές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία για την αύξηση των διδάκτρων. Οι πάνοπλοι αστυνομικοί ψέκασαν με σπρέι πιπεριού τα παιδιά -ενέργεια η οποία βιντεοσκοπήθηκε και ταξίδεψε με αστραπιαία ταχύτητα στο διαδίκτυο!
Η Κατέχη υποχρεώθηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, με τις φράσεις: «Αισθάνομαι πραγματικά απαίσια για όσα συνέβησαν την Παρασκευή. Αν εσείς αισθάνεστε ότι δεν θέλετε να είστε φοιτητές του πανεπιστημίου που είχαμε την Παρασκευή, τότε κι εγώ σας λέω ότι δεν θέλω να είμαι πρύτανης του πανεπιστημίου που είχαμε την Παρασκευή». Ωστόσο, τελικά αρνήθηκε να παραιτηθεί, παρά την κατακραυγή, δηλώνοντας ότι βρισκόταν μέσα στο Πολυτεχνείο την 17η Νοεμβρίου του 1973. «Ημουν εκεί και δεν θέλω να το ξεχάσω», συμπλήρωσε. (http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=327899)
 Για αρκετή ώρα, οι φοιτητές την είχαν αποκλείσει και την εμπόδισαν να αποχωρήσει από το χώρο του πανεπιστημίου και χρειάστηκε η μεσολάβηση ενός ιερωμένου για να τη φυγαδεύσει υπό τη σιωπηλή ανοχή των συγκεντρωμένων φοιτητών.  Αμέσως μετά, απηύθυναν κάλεσμα για μποϊκοτάζ των μαθημάτων της.

Όπως γράφει ο Παναγιώτης Σωτήρης, η Κατέχη  είναι επικεφαλής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις από το 2009. Το πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, αφού φέτος η Πολιτεία της Καλιφόρνια μείωσε τη συνολική χρηματοδότηση του πανεπιστημίου της κατά 650 εκατ. δολάρια, προκαλώντας αύξηση των διδάκτρων.
(http://parallhlografos.wordpress.com/2011/11/22/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%B7/)

Η περιβόητη σκηνή του ψεκάσματος των φοιτητών από τον αστυνομικό, ο οποίος ενέπνευσε και διάφορες άλλες... σπαρταριστές εκδοχές:  http://parallhlografos.wordpress.com/2011/11/24/pepper-spray-cop/

4 σχόλια:

squarelogic είπε...

Ε,θα είμαι κακός να πω
'αφού είναι της γενιάς του Πολυτεχνείου,τι περιμένεις?"

Διότι τι μας άφησε αυτή η γενιά να θυμόμαστε?προφανώς τα πιο άξια και ταπεινά μέλη της ιδιώτευσαν μακριά απ τα φώτα της δημοσιότητας αφήνοντας τους εξουσιομανείς της γενιάς να εξαργυρώσουν τις περγαμηνές τους.
Και τις εξαργύρωσαν με τόση μανία που η χώρα βρέθηκε χρεωκοπημένη ενώ οι ίδιοι ούτε ξέρουν τι έχουν στις Ελβετίες και λοιπούς φορολογ.παραδείσους...

squarelogic είπε...

Παρεπιμπτόντως το Davis είναι μια ονειρική πανεπιστημιούπολη,την οποία είχα την χαρά να επισκεφτώ για πολύ λίγο,πολλά χρόνια πριν...

Λωτοφάγος είπε...

@ Πάνω που ετοιμαζόμουν να σου συστήσω να διαβάσεις το αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας στους αφανείς της γενιάς του Πολυτεχνείου, μου τα διόρθωσες. :))
Πράγματι, η μανιώδης εξαργύρωση της αληθινής ή ψεύτικης παρουσίας στο Πολυτεχνείο εξαφάνισε το μέλλον της νέας και των επόμενων γενεών!
Πολύ ενδιαφέρουσα η μαρτυρία σου για το Ντέιβις. Και καλύτερα να θυμάμαι αυτήν, παρά το όνειδος που λέγεται Κατέχη.

squarelogic είπε...

Να φαναταστείς Λωτοφάγε οτι το '89 πήγαμε μ'ενα φίλο που έκανε το master του στο Σακραμέντο,και είχαν μέχρι και βιντεοθήκη,όπου μπορούσες να ζητήσεις όποια ταινία ήθελες και να τη δεις σε ιδιαίτερο booth:λόγω μιας κουβέντας που είχαμε είδαμε το αναρχικό χιούμορ των δυσεύρετων τότε Marx Brothers!