Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η φαντασία στα μουσεία


Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Τον Μάιο, στη Θεσσαλονίκη, η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού (επιδημία έχουν γίνει οι σχοινοτενείς τίτλοι!), τα μουσεία της πόλης, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί, καθώς και η ομάδα διάσωσης του Δήμου έβαλαν σε εφαρμογή το πρόγραμμα "Διανυκτέρευση στο μουσείο": παιδιά έως 12 ετών ξεναγούνται, επιδίδονται σε δραστηριότητες και... κοιμούνται σε υπνόσακους.
Το επόμενο πρωί πλένονται, προγευματίζουν και συνεχίζουν το πρόγραμμα μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους! Η εμπειρία τα ενθουσιάζει τόσο, που οι αιτήσεις για τις πρωτότυπες αυτές ξεναγήσεις αυξάνονται συνεχώς! Πεντακόσια παιδιά έχουν ήδη λάβει μέρος, ενώ τον Δεκέμβριο σειρά έχουν τα μουσεία Μακεδονικού Αγώνα, Λαογραφικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, Φωτογραφίας,Τελλόγλειο και Σύγχρονης Τέχνης.
Η Αλεξάνδρα Ράπτη, σε άρθρο της με τίτλο "Μπουτάρης - Καμίνης: 1-0" (Κόσμος του Επενδυτή/19.11.11) περιγράφει το πρόγραμμα και ρωτάει: "Εσείς, κ. Καμίνη, τα βλέπετε;" Μα, ασφαλώς όχι. Ο Γ. Καμίνης βλέπει μόνο τη ζημιά στον τουρισμό που προκαλούσαν οι αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα και, φυσικά, τις μαύρες κορδέλες που είχαν κρεμάσει οι μουσικοί της μπάντας στα όργανά τους την 28η Οκτωβρίου! Κατά τα άλλα είναι απών.
Μιλώντας για τουρισμό, να θυμίσω ότι ο Παύλος Γερουλάνος είναι μεν ΥΠΠΟΤ, αλλά στην πραγματικότητα ο πολιτισμός ελάχιστα τον ενδιαφέρει. Γι' αυτό και ο ίδιος κάνει τουρνέ, διαφημίζοντας τον ελληνικό τουρισμό.  Την ίδια στιγμή, άνθρωποι που πραγματικά μοχθούν για τον πολιτισμό, αναγκάζονται να συμμετέχουν σε φεστιβάλ ή συνέδρια στο εξωτερικό με δικά τους έξοδα, όπως ο συντηρητής του υπουργείου Γιώργος Καράμπαλης
Για όλους αυτούς -στους οποίους χρωστούμε ευγνωμοσύνη- η δουλειά τους είναι λειτούργημα, είναι προσφορά, είναι πάθος. Και προσωπικά τους ζηλεύω -με την καλή έννοια!

4 σχόλια:

ELvA είπε...

Ax, φιλε Λωτοφαγε, σε κατι τετοιες περιπτωσεις σκεφτομαι καποιους ξενους που μου λενε συχνα τοσα καλα πραγματα για την Ελλαδα, ενω οι δικοι μας αξεστοι και ανθελληνες ηγετες κανουν τα παντα να μας δυσφημισουν ως χωρα! ;(

squarelogic είπε...

Ο Καμίνης εξελίσσεται με τη δύναμη της αδράνειας σε μεγαλύτερη απογοήτευση κι απ τον Νικήτα-Ομέρ Πριόνη...την σημερινή άθλια εικόνα εμπρος απ το Πνευματ.Κεντρο του Δημου Αθηναιων,και του πεζοδρόμου της Νομικής και στο πλάι του Πανεπιστημίου δεν την θυμάμαι ποτέ...

Και βέβαια,συγχαρητήρια στους ανθρώπους που σκάβουν και βρίσκουν μέσα τους μεράκι και κέφι για την δουλειά τους,ειδικά όταν προσφέρουν όραμα στα παιδιά.

Λωτοφάγος είπε...

@ Έτσι βολεύει, Έλβα. Αν ο λαός αισθάνεται ταπεινωμένος και περιφρονημένος, θα παραμείνει γονατιστός.
Αν τον πείσουν ότι "όλοι ίδιοι είναι" και "μαζί τα φάγαμε", τότε θα δεχτεί ό,τι του πουν οι τράπεζες.

Λωτοφάγος είπε...

@ Από τον Καμίνη περίμενα πολλά, Squarelogic, και είχα χαρεί πολύ όταν εξελέγη.
Με είχε ανατριχιάσει λίγο εκείνος ο λόγος του περί της Αθήνας που είναι σαν γονατισμένη γυναίκα κτλ, αλλά πίστευα ότι δεν μπορούσε να υπάρξει δήμαρχος χειρότερος από τον Κακλαμάνη.
Είναι μεγάλη, πράγματι, η απογοήτευση.
"Με τη δύναμη της αδράνειας": έχεις απόλυτο δίκιο. Μοιάζει σαν να περιμένει να τελειώσει η θητεία του!