Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Κατεδαφιζόμαστε!


(του Στάθη)
"Χαμηλοσυνταξιούχοι ψάχνουν για τροφή στα απορρίμματα που αφήνουν οι λαϊκές αγορές": καθόλου πρωτότυπο, πολλά χρόνια το έβλεπα να γίνεται σε πιο φτωχές γειτονιές. Απλώς, τώρα οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολλαπλασιαστεί.
"Οι αυτοκτονίες εμπόρων, λόγω χρεών, αυξάνονται στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα": λυπηρό, αλλά είναι γνωστό πως πολλοί έμποροι και επιχειρηματίες διήγον βίον τρυφηλόν και πολύ πιο πάνω από τις δυνατότητές τους. Κι όταν πλέον χρωστάς στους πάντες χωρίς καμιά ελπίδα να τους ξεπληρώσεις, τότε το μυαλό σου θολώνει, κι η αυτοκτονία παύει να είναι ταμπού.
"Πλησιάζει το ένα εκατομμύριο το ποστοστό των ανέργων": εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Διότι αυτή είναι η επίσημη ανεργία. Έχουν συνυπολογιστεί οι νέοι που δεν καταφέρνουν να βρουν την πρώτη τους δουλειά; Που τους ζητούν προϋπηρεσία; Που δούλεψαν πολύ καιρό ανασφάλιστοι και απολύθηκαν μόλις άρχισαν να ζορίζουν τα πράγματα;
"Οι Γιατροί του Κόσμου δέχονται πλέον στα ιατρεία τους πάρα πολλούς Έλληνες, οι οποίοι ζητούν φάρμακα και τρόφιμα": κάποτε δίναμε γενναιόδωρα ό,τι μπορούσε ο καθένας για τα θύματα λιμών και καταστροφών. Τώρα θα διώχνουν οι γέροντες τους πρόσφυγες, για να πάρουν οι ίδιοι τη βοήθεια;
"Απελπισμένες οικογένειες προσέρχονται καθημερινά στους δικαστικούς λειτουργούς ζητώντας να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους στέγη και ένα πιάτο φαγητό σε κάποιο ίδρυμα, μέχρι να ορθοποδήσουν": η είδηση που δημοσίευσε χθες το Έθνος της Κυριακής (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63553953) είναι αληθινά ανατριχιαστική! Το ρεπορτάζ του Γ. Αποστολίδη αναφέρει τραγικές περιπτώσεις γονέων, οι οποίοι προσφεύγουν στους εισαγγελείς ανηλίκων Ηλία Ζαγοραίο και Ευτυχία Σταθουλοπούλου, ζητώντας να δώσουν τα παιδιά τους σε ίδρυμα, είτε επειδή δεν μπορούν να τα θρέψουν είτε επειδή πρόκειται να φυλακιστούν για χρέη!
Στη χώρα όπου φυλακίζεται μια τοξικομανής επειδή έκλεψε δύο μπλουζάκια, αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι και προκλητικοί οι κάθε λογής Ψωμιάδηδες, υπάρχουν ακόμα Άνθρωποι: οι συγκεκριμένοι δικαστές πασχίζουν κάθε φορά να δώσουν λύσεις. Επιστρατεύονται δήμοι και φορείς, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Εισαγγελία Ανηλίκων κάνουν έρανο μεταξύ τους, για να κρατήσουν τις οικογένειες ενωμένες!
Οι αιτήσεις στα Χωριά SOS έχουν αυξηθεί κατά 65% από πέρυσι. Τα ορφανοτροφεία της χώρας αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Την ίδια στιγμή, κληροδοτήματα που θα μπορούσαν να δώσουν κάποια ανάσα, δεν αξιοποιούνται.
Πάντα ανίκανο το ελληνικό κράτος, δεν έμαθε ποτέ να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες των αδυνάτων. Εκτός κι αν υπήρχε η δυνατότητα για κάποια μιζούλα...

6 σχόλια:

ELvA είπε...

Σκετη μαυριλα, φιλε Λωτοφαγε και πως θα καταφερει η χωρα να ορθοποδησει σε τετοιες καταστασεις ανεχειας και ανεργιας που μας πεταξαν οι κυβερνησεις αυτες;
Οσο παραμενουν τα ...μαυρα μετωπα στη χωρα, τοσο περισσοτερο δυστυχως θα βιωνει ο κοσμος καταστασεις που θα θυμιζουν εικονες του...´40!
Ποτε ξανα θα ακουσουμε τη λεξη.. ''εκλογες'', απο δω και περα και πως θα ειναι οι συνθηκες;

eApenanti είπε...

Εκλογές ; Ας γελάσω.
Με το σύντομο αυτό ανέκδοτο σας καλημερίζω όλους

Κλαζoμένιoς είπε...

Για ποιές «μιζούλες» γράφεις, χαμένε;;;

Για ΜΙΖΑΡΕΣ επρόκειτο...

Να προσέχεις τί γράφεις!

Λωτοφάγος είπε...

@ Ο τραπεζίτης ήρθε για να μείνει, Έλβα. Ή, τουλάχιστον, θα προσπαθήσει.
Το χειρότερο, όμως, είναι πως με τη νέα δανειακή σύμβαση υποθηκεύεται η χώρα βάσει του αγγλικού δικαίου.
Κάποιοι λένε ότι και με την προηγούμενη είχε υποθηκευτεί. Ποιος να ξέρει; Ποτέ δεν πέρασε από τη Βουλή...

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλώς ήρθες, e-Apenanti. Τι να κάνουμε; Λέμε και καμιά μαλακία, να περνά η ώρα!
Την καλησπέρα μου.

Λωτοφάγος είπε...

@ Είναι το χαϊδευτικό τους, Κλαζομένιε! Δεν ήταν τεράστιες σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλού ήταν τα χοντρά λεφτά...