Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ευτυχώς υπάρχουν γραφίστες!

"Χθες αναρωτιόμουν πώς να μιλήσω για design σε μια χώρα που θα έχει για πρωθυπουργό της τον Φίλιππο Πετσάλνικο"! Με χιούμορ ξεκίνησε την ομιλία του για τον γνωστό γραφίστα Δημήτρη Αρβανίτη ο φίλος του Χριστόφορος Κάσδαγλης.
Εδώ που τα λέμε, οι μοναδικοί "ντιζαϊνάτοι" πρωθυπουργοί που είχαμε ποτέ (δηλαδή συμπαθητικοί και με έξυπνα μάτια) ήταν ο Καποδίστριας και ο Βενιζέλος -ο Λευτέρης, βεβαίως, τι νομίσατε;
Πάντως, τώρα αποχτήσαμε πρωθυπουργό... designer:  ο Λουκάς Παπαδήμος, ως οικονομικός σύμβουλος του αλήστου μνήμης Σημίτη, σχεδίασε (δηλαδή μαγείρεψε με πλαστά στοιχεία, σύμφωνα με τη Μέρκελ) την ένταξή μας στην ευρωζώνη, η οποία μας μετέτρεψε, από παραγωγούς, σε αφηνιασμένους καταναλωτές και τελικά σε περίγελω του πλανήτη. Να μην τα ξεχνάμε αυτά!
Απόψε, λοιπόν, στον Ιανό, φίλοι και συνάδελφοι του Αρβανίτη μίλησαν για τον γραφίστα που καθιέρωσε τον όρο Social Design. Το περιοδικό Γαλέρα φιλοξενούσε πάντα αφίσες του, με τις οποίες κατάγγελλε ή στηλίτευε καταστάσεις, νοοτροπίες και οτιδήποτε τον ενοχλούσε.
Είναι απορίας άξιον γιατί τα αριστερά κόμματα δεν απευθύνονται σε αυτόν για να φιλοτεχνήσει τις αφίσες τους. Θα αποφεύγαμε πολλές αηδίες. Έχουμε συνηθίσει, όμως, στην ασχήμια και δεν αντιδρούμε πλέον. Είναι "η αισθητική των ντελίβερι", όπως είπε κι ο ίδιος. "Γι' αυτό και το 90% των γραφιστών μας είναι άνεργοι"
Και, φυσικά, το τσίρκο που ζήσαμε τις τελευταίες δέκα μέρες ήταν η χαριστική βολή στην όποια αισθητική μας: "αντιμνημονιακοί" που ομνύουν στο όνομα της 6ης δόσης, μνημονιακοί που αφηγούνται ιστορίες με μαιρούλες και γιαννάκηδες νομίζοντας πως απευθύνονται στον αγράμματο παππού τους, και ένας πρωθυπουργός που χαρακτηρίζεται "τρελός και καταθλιπτικός" από τον απίθανο Σαρκοζί!
Όπως λέει κι ο ελληνορώσος αστροναύτης Φιόντορ Νικολάγιεβιτς Γιουρτσίχιν, "Σκεφτόμουν [βλέποντας τη Γη από το διάστημα] πόσο χρήσιμο θα ήταν αν μπορούσαμε να στείλουμε τους πολιτικούς να παρατηρήσουν τη Γη από το Διάστημα. Ισως τότε να σταματούσαν τους πολέμους, τις καταστροφές και να κατανοούσαν τη σοβαρότητα των οικολογικών προβλημάτων". (http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=323077)
Λέγαμε, λοιπόν, ότι Social Design σημαίνει αφίσες για την κοινωνία και τα προβλήματά της:

Όμως, ο Αρβανίτης κάνει επίσης αφίσες για φεστιβάλ τζαζ, συναυλίες κτλ. Έτσι, μας ταξιδεύει στην όμορφη Άνδρο:

και μετατρέπει μια πατάτα σε σκάλα, για να μας ανεβάσει στα Φάλλικα:

2 σχόλια:

marianaonice είπε...

πρωθυπουργό... designer!!
Kαλοοοο....
:)))

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλώς την Μαριάννα!
Σπούδασε, λέει φυσική, πήρε μάστερ ως ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και διδακτορικό στα οικονομικά.
Με τέτοια προσόντα, η σχεδίαση της ένταξής μας στο ευρώ, χωρίς να πληρούμε καμιά προϋπόθεση, ήταν παιχνιδάκι!