Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Υπάρχει ζωή και έξω από το Μαξίμου


Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εξελίξεις στη γελοία πολιτική μας σκηνή δεν μας αφήνει να σκεφτούμε τίποτε άλλο. Όμως, ο πλανήτης εξακολουθεί να γυρίζει και οι άνθρωποι συνεχίζουν να καταστρέφουν εαυτούς και αλλήλους:

Με πρόσχημα την ανάγκη των φτωχών ανθρώπων για καυσόξυλα, διάφορα καθάρματα καταστρέφουν τα εναπομείναντα δάση μας. Όμως, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ειδικά, δεν περιορίζεται μόνο σε καταγγελίες, αλλά, όπως υποδηλώνει το όνομά της, προχώρησε σε προσφορά βενζίνης και οχήματος στους δασικούς υπαλλήλους, οι οποίοι προφασίζονται έλλειψη καυσίμων και δεν κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους στα δάση του Πηλίου και στα φορτηγά που μεταφέρουν ξυλεία! Η προσφορά έπεσε στο κενό, ίσως -λέω- επειδή οι λαθροϋλοτόμοι απειλούν και εκβιάζουν ανενόχλητοι. (http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=323824)

Το Περιβάλλον είναι στο στόχαστρο των εργολάβων εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια. Εκμεταλλευόμενοι την εθελόδουλη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το επικείμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που επιβάλλουν οι διεθνείς τοκογλύφοι, ακονίζουν τα μαχαίρια τους, γνωρίζοντας πως, όταν το παιδί σου δεν έχει γάλα, περίθαλψη, θέρμανση και εκπαίδευση, δεν έχεις χρόνο να προστατεύσεις τη χώρα σου.

Την κατάσταση εκμεταλλεύεται και η Τουρκία, η οποία οργιάζει στη Θράκη και αναγγέλλει έρευνα για πετρέλαια στην ελληνική ΑΟΖ (τι είναι αυτό;).

Το 1993, οι εκδόσεις Ωκεανίδα εξέδωσαν το βιβλίο του εξαιρετικού Αμίν Μααλούφ "Ο πρώτος αιώνας μετά τη Βεατρίκη": στην Ανατολή βρίσκουν τρόπο να προβλέπουν το φύλο του παιδιού και να εξοντώνουν τα κορίτσια προτού γεννηθούν, με αποτέλεσμα, τον 21ο αιώνα, οι γυναίκες να είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση, και η βία εναντίον τους σύνηθες φαινόμενο. Αυτό είναι το θέμα του βιβλίου. Την ίδια εποχή, όμως, άρχισαν να βγαίνουν στοιχεία που μιλούσαν για δυσαρμονία στον αριθμό των κοριτσιών και των αγοριών μέχρι 12 ετών στην Ελλάδα, για δολοφονίες θηλυκών βρεφών στην Κίνα, για καύση νεαρών γυναικών στην Ινδία (!), καθώς και για μαζικές εκτρώσεις, εάν το κυοφορούμενο έμβρυο είναι κορίτσι. Πριν από λίγα χρόνια, ακούσαμε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα δεν βρίσκουν συζύγους, ενώ το θέμα αυτό έγινε αφορμή για ριάλιτι.

Χθες, η Ελευθεροτυπία (http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=323923) έγραψε ότι η ιατρική επιθεώρηση Lancet δημοσίευσε έρευνα επιστημόνων, που προβλέπει ότι την επόμενη 50ετία οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα σπανίζουν, και έθνη εργένηδων -Ινδών, Κινέζων και Καυκάσιων- θα επιτίθενται στους γείτονές τους για να αρπάξουν τον θηλυκό πληθυσμό! Και μην σκεφτείτε ότι σε 50 χρόνια θα έχουμε πεθάνει, διότι αυτό θα συμβεί σταδιακά και όχι απότομα. Όπως επισημαίνει η "Ε", ο ινδός νομπελίστας Αμάρτυα Σεν είχε δημοσιεύσει το 1990 άρθρο με τίτλο "Αναζητούνται περισσότερα από 100 εκατομμύρια γυναίκες". Έκτοτε, η φυσιολογική αναλογία στις γεννήσεις, 106 αγόρια προς 100 κορίτσια, έχει μετατραπεί σε 112 αγόρια:100 κορίτσια στην Ινδία και στο Βιετνάμ, ενώ στην Κίνα γενιούνται 120-130 αγόρια προς 100 κορίτσια! Μέχρι και για την επιλογή της πολυανδρίας έκαναν λόγο οι επιστήμονες. "Σόδομα και Γόμορρα!", που θα έλεγε κι η αξέχαστη Σαπφώ Νοταρά.

Παρεμπιπτόντως, παρακολουθώ με αγωνία την τύχη της Ελευθεροτυπίας. Ως γνωστόν, μόνο όταν κινδυνεύεις να χάσεις κάτι, το εκτιμάς. Η εφημερίδα αυτή δεν πρέπει να κλείσει. Για πάρα πολλούς λόγους, την έχουμε ανάγκη. Είναι μια θαρραλέα φωνή, που στεγάζει πολύ καλούς δημοσιογράφους και, φυσικά, τον Στάθη, του οποίου το σκίτσο δανείστηκα για να σας θυμίσω ότι άνθρωποι χάνονται κάθε μέρα εξαιτίας της απληστίας του κεφαλαίου

Αυτές τις μέρες θα ήθελα να είμαι στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζεται το 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο άνοιξε ο Αλεξάντερ Πέιν ή Παπαδόπουλος, με την ταινία του "Οι απόγονοι", όπου πρωταγωνιστεί ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης μίλησε με συγκίνηση για την Ελλάδα που υποφέρει, για την πρόθεσή του να γυρίσει ταινία εδώ, για τα 13 του ξαδέλφια που πήγαν από το Αίγιο για να τον δουν και για τον άλλο σπουδαίο ελληνοαμερικανό Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, διευθυντή φωτογραφίας σε πολλές σπουδαίες χολιγουντιανές ταινίες και ανιψιό του μακαρίτη Τζον Κασσαβέτη. Καλή συνέχεια, πατριώτες! 

 

3 σχόλια:

ELvA είπε...

''Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εξελίξεις στη γελοία πολιτική μας σκηνή δεν μας αφήνει να σκεφτούμε τίποτε άλλο''.

Πραγματι με τους γελοιους που θελουν να μας..,σωσουν, εθνικα, χασαμε το ενδιαφερον μας για τοσα πραγματα στη ζωη.Λες και η ελληνικη πολιτικη ζωη ειναι τοσο αξιολογη που θυσιαζουμε ολοι ωρες απο τον χρονο μας μηπως και βγαλουμε κανενα επιπλεον συμπερασμα για την αναξιοπιστια, που ετσι κι αλλιως, τους διακρινει! ;((

Καλο σου βραδυ!

Y.Γ
(ΑΟΖ): Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Λωτοφάγος είπε...

@ Έλβα μου, ξέρω τι θα πει ΑΟΖ. Ειρωνεύομαι, όμως, διότι είναι μη αναγνωρισμένη, με αποτέλεσμα η Τουρκία να τη θεωρεί ανύπαρκτη! Ιδίως στην περιοχή του Καστελόριζου, όπου και συνορεύει με την κυπριακή.
Καλό βράδυ και σε σένα.

Φίλοι της Σκλίβανης είπε...

Well done dear Lotofagus.

It is a perfect, sensible and touching, post.

And...
we still wait for another visit of yours...