Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Λαγανάς και Μαμμωνάς

Έβλεπα σήμερα τον τέως δήμαρχο της περιοχής όπου υπάγεται ο Λαγανάς να κατηγορεί τη νυν δημοτική αρχή ότι δεν φροντίζει για αστυνόμευση -υπονοώντας, φυσικά, πως ο ίδιος υπήρξε άψογος- και θυμήθηκα έναν Κεφαλονίτη που μου είχε πει κάποτε: "Αν πληρώσεις τον Ζακυνθινό, θα σου δώσει και το κρεβάτι του. Αν σε συμπαθήσει ο Κεφαλονίτης, θα σου το δώσει χάρισμα"! Δυστυχώς, αυτή η νοοτροπία δεν χαρακτηρίζει μόνο τους κατοίκους του Τζάντε, αλλά και τα δύο τρίτα της Ελλάδας. Όσης, δηλαδή, βρέχεται από θάλασσα.

Κάπως έτσι, οι Ζακυνθινοί αδιαφόρησαν για την αειφόρο ανάπτυξη και την επιβίωση της καρέτα-καρέτα (ποιος τη γ... ει κι αυτήν;) και έγιναν χαλί να τους πατήσουν οι αγέλες των νεαρών Άγγλων που έρχονται με άδειες τσέπες και μοναδικό σκοπό να γίνονται λιώμα κάθε βράδυ! Κι ο Λαγανάς γέμισε μπαρ με μπόμπες και ακαλαίσθητες πινακίδες. Τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Κι ας γκρίνιαζαν κάποιοι για τις ακατάλληλες σκηνές που έβλεπαν τα παιδιά τους. 

Προχθές, κάποιοι μεθυσμένοι νεαροί στόχευαν με τα λέιζερ (πολύ του συρμού φέτος!) έναν ταξιτζή. Κι αυτός, νιώθοντας την τιμή του ανεπανόρθωτα θιγμένη, έσπευσε να πάρει ένα μαχαίρι από το αμάξι, το κάρφωσε στην καρδιά του ενός και συνέχισε να μαχαιρώνει και τους υπόλοιπους! Δηλαδή, ο υπερήφανος αυτός Ελληνάρας, με μόνο όπλο ένα σουγιά, εξουδετέρωσε ολόκληρη αγριεμένη ομάδα! Μπράβο, λεβέντη μου!

Είναι κρίμα που η "βαριά μας βιομηχανία" στηρίχτηκε πάνω σε τέτοιου είδους τουρισμό. Διότι οι "επαγγελματίες" που τον εξυπηρετούν δεν εκπολιτίστηκαν, τα νησιά και οι πόλεις μας αναπτύχθηκαν άναρχα και η νοοτροπία της αρπαχτής και της ρεμούλας επικράτησε. Φτάσαμε στον 21ο αιώνα με μυαλά βουκόλων του 18ου!

Οι άνθρωποι αυτοί εκλέγουν δεκαετίες τώρα πολιτικούς που τους μοιάζουν, οι πολιτικοί προωθούν τα μικροσυμφέροντα των πελατών τους, το λάδωμα και οι εκβιασμοί είναι νόμος, τα αυθαίρετα κτίσματα έγιναν περισσότερα από τα νόμιμα, τα απόβλητα ρυπαίνουν έδαφος και νερό, η απερήμωση προχωρεί... αλλά, δεν βαριέσαι, το παραδάκι να πέφτει και τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία. Μοναδικός θεός ο Μαμμωνάς! Και στον Λαγανά.

6 σχόλια:

ELvA είπε...

Kαλημερα φιλε Λωτοφαγε!

Αν ποτε ξεφευγε η Ελλαδα απο τη πελατειακη λογικη του εκλεγειν και εκλεγεσθαι, τοτε ισως να βλεπαμε μια διαφορετικη χωρα!
Εφ οσον ομως τα μικρα και μεγαλα συμφεροντα μας κρατουν δεσμιους στο παρελθον, μονο για..''βουκολικη'' νοοτροπια του 1800, oπως λες, μπορει να μιλαει κανεις σημερα στη τουριστικη βιομηχανια (και οχι μονο!) :(

squarelogic είπε...

17 χρόνια πριν,και αφού πήρα μια γεύση απ το επίσης αγγλοκρατούμενο Αργάσι,αποφάσισα να μην ξαναπατήσω εκεί.Στον κάποτε θρυλικό Λαγανά ούτε πλησίασα νύχτα...Τα ίδια και στην Κέρκυρα κλπ.
Είναι κατάντια να διαθέτεις τον τόπο σου και την περιουσία σου και να προσπαθείς να "βγάλεις" απ τη νερωμένη μπύρα αντί να προσπαθήσεις να προσελκύσεις μια πιο απαιτητική πελατεία,πρόθυμη να πληρώσει για κάποιο προσωπικό σερβις.
Οι έχοντες μυαλό βουκόλου χαράμισαν την πατρίδα τους ευτελίζοντας την έτσι,για κάποια εύκολα χρήματα.Ε,όπως δείχνουν τέτοια περιστατικά ούτε τα χρήματα είναι τόσο εύκολα.
όσο για την εργατική αγγλική τάξη που έρχεται 1 βδομάδα διακοπές,όλα πληρωμένα με 300 λίρες,τι να πει κανείς...
Με την ροπή τους προς το μεθύσι και τον καυγά σε κάθε ευαιρία αποδεικνύουν κι αυτοί οτι ελάχιστα εξελίχθηκαν απ τους πολεμοχαρείς Σάξωνες προγόνους τους 10-12 αιώνες πριν...

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν είναι τυχαίο, Έλβα, ότι τον Ιούλιο -και μέχρι στιγμής- είχαμε έντεκα (11) πυρκαγιές στις Βολίμες Ζακύνθου!!!
Δεν έχω πάει, αλλά λένε πως είναι ένα πανέμορφο μέρος -προφανώς κατάλληλο για ξενοδοχεία all enclusive ή και μεζονέτες.

Λωτοφάγος είπε...

@ Παιδιά μεγαλωμένα όπως-όπως, χωρίς μόρφωση, χωρίς διεξόδους, χωρίς προοπτική, Squarelogic. Μόνη "διασκέδαση" το μεθύσι και το σεξ με όποιον λάχει. Από το περιστασιακό σεξ προκύπτουν άλλα παιδιά που μεγαλώνουν επίσης τυχαία...
Αναζήτησε στα βίντεο κλαμπ την ταινία "Fish Tank", για την οποία είχα γράψει τον Δεκέμβριο του 2009. Σε αυτήν θα δεις πώς ζουν τα παιδιά της αγγλικής εργατικής τάξης.

ELvA είπε...

Συμφωνω απολυτα και με το πολυ ευστοχο σχολιο του @squarelogic oπως και με τη προταση σου φιλε Λωτοφαγε για την εξαιρετικη ταινια Fish Tank που ειναι τοσο καλη που θα επρεπε να τη δειχνουν σε σχολεια και να συζητουν μετα για το μοντελο ''αναπτυξης'' που θελουν να μιμηθουν οι ..δικοι μας! :(
Αλλα ξεχασα, τα σχολεια μας εχουν... καλυτερα πραγματα να κανουν, oπως την αποστηθιση και τη ...βαθμοθηρια! :((

Λωτοφάγος είπε...

@ Προτού φτάσουν στο σημείο να προβάλουν το Fish Tank στα σχολεία, αγαπητή μου φίλη, θα έπρεπε προηγουμένως να καθιερώσουν το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Αλλά σε αυτό αντιδρούν δεκαετίες τώρα οι σεπτοί μας ιεράρχες! Διότι η άγνοια κι η υποκρισία δεν αφήνουν το πνεύμα να ανοίξει και να δεχτεί νέες ιδέες. Και μένει υπόδουλο...