Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ο πικρός μήνας Ιούλιος


(η φωτογραφία είναι από τον Καρτέσιο)
Έστελνε ο φουκαράς ο Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής του στρατοπέδου στο Ζύγι της Κύπρου, επιστολές προς αρχηγούς, βουλευτές, υπουργούς, γραμματείς και φαρισσαίους, προειδοποιώντας ότι τα 98 κατασχεθέντα κοντέινερ φουσκώνουν επικίνδυνα και δεν θα αντέξουν άλλο κυπριακό καλοκαίρι, αλλά εκείνοι τον είχαν γειωμένο.
Κι αφού είδε κι αποείδε, το βράδυ της Κυριακής, με τον καύσωνα ήδη στ' απάνω του, έδιωξε από το στρατόπεδο όλους τους κληρωτούς στρατιώτες. Κανονικά, όχι με άδεια. Λες και προαισθανόταν την τραγωδία. Ο ίδιος κι οι μόνιμοι αξιωματικοί έμειναν. Στις 4 το πρωί της Δευτέρας σείστηκε το έδαφος, ξυπνώντας τους κατοίκους των γύρω χωριών. Στις 6 τα πυρομαχικά ανατινάχτηκαν. Δώδεκα στρατιωτικοί και πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους κι ο γενναίος διοικητής.  
Το στρατόπεδο "Ευάγγελος Φλωράκης" ισοπεδώθηκε. Είχε πάρει το όνομά του από τον διοικητή που, πριν από δέκα χρόνια ακριβώς, είχε σκοτωθεί σε πτώση ελικοπτέρου! Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 37 χρόνια από το πραξικόπημα του Σαμψών, το οποίο άνοιξε την κερκόπορτα για την τουρκική εισβολή. Τελικά, ο Ιούλιος είναι πολύ σκληρός για την Κύπρο!
Η κυβερνητική ανακοίνωση για το φοβερό δυστύχημα, που κατέστρεψε και τον μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, έγινε το... μεσημέρι. Τι ακριβώς έκαναν τόσες ώρες; Αμπεμπαμπλομ για το ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη; Μαζί, ανακοινώθηκαν κι οι παραιτήσεις του Υπουργού Άμυνας και του Διοικητή της Εθνοφρουράς
Αν ήταν Γιαπωνέζοι παλιάς κοπής, θα έκαναν χαρακίρι. Διότι, δεν είχαν απλώς αδιαφορήσει επί δυόμιση χρόνια για την τύχη των πυρομαχικών, αλλά και εκώφευαν συστηματικά στις εκκλήσεις του Διοικητή και των αξιωματικών!
Όμως, στις μέρες μας ακόμα κι οι Γιαπωνέζοι αρκούνται απλώς σε μια σεμνή και ταπεινή υπόκλιση, όπως οι διευθυντές της εταιρείας που ευθύνεται για τον εφιάλτη της Φουκουσίμα! 

5 σχόλια:

ELvA είπε...

Oταν το φιλοτιμο και η αξιοπρεπεια αντικατασταθουν απο την αναλγησια και τη φιλοχρηματια δεν μιλαμε πια για αντιπροσωπους λαων αλλα για δυναστες! Τους μονους που λυπαμαι ειναι τους ταλαιπωρους ανθρωπους που χαθηκαν εξ αιτιας των αναλγητων υπευθυνων, οι οποιοι και παλι θα βρουν τροπους να ξεφυγουν απο τις ευθυνες!
Σε τι ωραιες ''δημοκρατιες'' ζουμε ολοι!

Λωτοφάγος είπε...

@ Ο Χριστόφιας έχει πάρει πολύ επικίνδυνο μονοπάτι, Έλβα. Νομίζει ότι μπορεί να κρατήσει ισορροπίες, αλλά είναι πολύ λίγος για ένα τέτοιο extreme sport!
Τελικά καταφέρνει να γίνει υποχείριο των Ισραηλινών και των Άγγλων. Και δεν μιλώ μόνο για αυτή την περίπτωση.
Καλή σου νύχτα

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί κ οι Εβραίοι είναι πίσω από την ιστορία. Καινούργιο; Οχι βέβαια!

Αλλα τέτοια αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή των πολιτών, ούτε ο Χιτλερ νομίζω να έδειχνε!!!

Λωτοφάγος είπε...

@ Πάντα θα υπάρχουν οι τύποι των παρασκηνίων, φίλοι Πειρατές.
Όμως, εμείς εκλέγουμε τις μαριονέτες, οι οποίες, φυσικά, ουδέποτε ανέλαβαν ευθύνες.
Και η αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή βαραίνει την τωρινή κυβέρνηση.
Αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι ο ένας εκ των παραιτηθέντων, ο Τσολακίδης, είχε στείλει επιστολές για να επισημάνει τον κίνδυνο ήδη από το 2009!

squarelogic είπε...

Παρότι αντιβαίνει στον τρόπο σκέψης των στρατιωτικών,που είναι μαθημένοι να υπακούουν εντολές,οσοδήποτε παράλογες(γι'αυτό ποτέ δεν αισθάνθηκα άνετα στο στρατό...),αναρωτιέμαι αν οι πολιτικοί θα κώφευαν το ίδιο,αν ο γενναίος διοικητής,μετά την αδιαφορία στις πρώτες επιστολές του,είχε κοινοποιήσει τους φόβους του στον Τύπο...
Μπορεί να τον "παραιτούσαν",αλλά δεν θα έπαιρναν τη δημόσια ομολογημένη ευθύνη...
Προσωπικά,θα χρησιμοποιήσω την υπηρεσιακή οδό για να μην μπορεί κανείς να μου καταλογίσει οτι δεν ακολούθησα τη διαδικασία,αλλά δεν θα είχα πρόβλημα να "διαρρεύσω¨κάτι,εφ΄όσον εξυπηρετούσα το ευρύτερο καλό.