Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Υπογραφές και αντιγραφές

Το αγαπημένο μας Διαδίκτυο πέρασε την παιδική του ηλικία με παιχνίδια, χάκερ που κατέστρεφαν ιστοσελίδες για πλάκα ή έσπερναν ιούς, και με κατηγορίες ότι "φιλοξενούσε" παιδεραστές και τρομοκράτες. Ταυτόχρονα, όμως, αγαπήθηκε από εταιρείες, χρηματιστές και πανεπιστήμια, γέννησε την Wikipedia (που μόλις συμπλήρωσε τα 10 της χρόνια) και έγινε εργαλείο για την ψηφιοποίηση του πνευματικού πλούτου βιβλιοθηκών και αρχείων, τον οποίο παλαιότερα μπορούσαμε να χαρούμε μόνο εάν πηγαίναμε επί τόπου. 

Η εφηβική του ηλικία ανέδειξε το Skype, που κατήργησε τα σύνορα και τις αποστάσεις. Σκεφτείτε μονάχα ότι πριν από μισό αιώνα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το ταχυδρομείο και έως τις αρχές του 21ου αιώνα μόνο το τηλέφωνο και θα καταλάβετε τι επανάσταση έφερε αυτή η -δωρεάν- εφεύρεση!

Το Facebook χρησίμευε αρχικά για να βρίσκεις παλιούς συμμαθητές ή να διατυμπανίζεις πόσο ωραία περνάς τις νύχτες σου. Η πρώτη κρυάδα ήρθε όταν αποκαλύφθηκε πως οι εργοδότες απέκτησαν πρόσβαση στους "λογαριασμούς" των υφισταμένων τους και παρακολουθούσαν τη ζωή τους. Πρόσφατα, βέβαια, μάθαμε ότι πρόσβαση δόθηκε και σε διαφημιστικές εταιρείες -αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Όπως όλα στην καταναλωτική εποχή μας, έτσι και η νέα μόδα του Twitter γοήτευσε αμέσως τους μπουχτισμένους πιτσιρικάδες, ως χώρος ανάρτησης αυτάρεσκων σχολίων μόλις 140 χαρακτήρων, που διαβάζονταν σε πραγματικό χρόνο. Μόνο που αυτή ακριβώς η ιδιότητά του σήμανε και το τέλος της εφηβείας του Διαδικτύου.

Διότι πλέον ό,τι συμβαίνει οπουδήποτε στον πλανήτη, κοινοποιείται αμέσως. Σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μπορεί να τραβήξει ένα κινητό τηλέφωνο, τίποτε πια δεν μπορεί να μείνει κρυπτόν υπό το... Διαδίκτυο. Σας θυμίζω την ταχύτητα με την οποία έγινε γνωστή η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου την 6η Δεκεμβρίου του 2008, αλλά και την απήχηση που είχαν οι φωτογραφίες με τους "κουκουλοφόρους" της Αστυνομίας και το βιντεάκι με τον άγριο ξυλοδαρμό του διαδηλωτή τις προάλλες. 

Το περασμένο Δεκέμβριο, Τυνήσιοι αστυνομικοί διέλυσαν τον πάγκο ενός πωλητή φρούτων, ο οποίος δεν διέθετε άδεια, αλλά μόνο πτυχίο και ανεργία. Ο νεαρός αυτοπυρπολήθηκε, και η φωτιά του απλώθηκε σε όλη την Τυνησία. Χιλιάδες νέοι που βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση ξεχύθηκαν στους δρόμους, ανατρέποντας τον δικτάτορα. Το Διαδίκτυο βοήθησε στην εξάπλωση της είδησης, αλλά και της εξέγερσης, στις υπόλοιπες αραβικές χώρες.  Οι νέοι άνθρωποι ανακάλυψαν τη δύναμή τους και παρέσυραν και τους μεγαλύτερους.

Οι νύχτες της Πλατείας Ταχρίρ έγιναν πιο διάσημες από εκείνες της Σεχραζάτ. Και επειδή η Μεσόγειος ήταν ανέκαθεν μια μεγάλη λίμνη, η εξέγερση πέρασε φιλτραρισμένη τα Στενά του Γιβραλτάρ,  άραξε για λίγο στην Πύλη του Ήλιου (Puerta del Sol) της Μαδρίτης και συνέχισε το ταξίδι της, για να ξυπνήσει και εμάς από το λήθαργο. 

Μια άλλη πλευρά του Διαδικτύου είναι η συλλογή υπογραφών. Για αποτροπή εκτελέσεων, για πιέσεις σε αυταρχικά καθεστώτα, για δημοψηφίσματα ή και για προτροπές σε συναίνεση, όπως το κειμενάκι των 32 πνευματικών ανθρώπων πρόσφατα. Τα ονόματα ποιητών, συγγραφέων, μουσικών και πανεπιστημιακών που το κοσμούσαν ξένισε πολλούς. Περίεργο μου φαίνεται, διότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν δώσει δείγματα (και δήγματα) γραφής εδώ και καιρό.

Η δημοσίευση επιστημονικών εργασιών, εκτός από γνώση, άνοιξε την όρεξη κάποιων για αντιγραφή. Το φαινόμενο της λογοκλοπής έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις, και τα πανεπιστήμια εξετάζουν πολύ προσεκτικά τις υποψηφιότητες. Στην... υπεράνω πάσης υποψίας Γερμανία, όμως, ομάδες μορφωμένων ανθρώπων έχουν αναλάβει εθελοντικά την αποκαθήλωση πολιτικών προσώπων, περνώντας από κόσκινο τις διατριβές τους. Έτσι "έβγαλαν από τη μέση" τον φερόμενο ως διάδοχο της Μέρκελ υπουργό Άμυνας Karl Theodor Zu Guttenberg και την ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Sylvana Koch Mehrin. Τώρα ξεσκονίζουν τη διατριβή του "δικού" μας Γιώργου Χατζημαρκάκη, ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων, εικάζοντας ότι έχει λογοκλέψει το 21%! Κατόπιν, θα περιποιηθούν και τα στελέχη των υπόλοιπων κομμάτων, θέλοντας να αποδείξουν ότι αρκετοί πολιτικοί χρησιμοποιούν πνευματική εργασία άλλων, για να ανελιχθούν στην εξουσία. (Κόσμος του Επενδυτή, περιοδικό Strategist)

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται λίγο καιρό μετά το σκάνδαλο περί εξαγοράς από τον Καντάφι του μεταπτυχιακού τίτλου του γιου του, και γκρεμίζουν το μύθο των "καλών" πανεπιστημίων. 

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον του Διαδικτύου, πλέον! 

10 σχόλια:

ELvA είπε...

Eυτυχως θα ελεγα που τωρα με το διαδικτυο ισχυει το ουδεν κρυπτον, εκτος βεβαια απο τη λογοκλοπη/, που ειναι σε ανθιση εξ αιτιας του διαδικτυου, αλλα κι αυτο, φυσικα, μπορει ευκολα να αποδειχθει!

Καλη σου μερα φιλε Λωτοφαγε! ;)

vasikos metoxos είπε...

Ωραίο ποστ και με "γεμάτο" θέμα. Απορία : Αυτοί οι "32" της τελευταίας μπουγάδας είναι η εξέλιξη των πρώην "29" γνωστών κατασκευαστών πλυντηρίων που προτείνουν το σκιπ ας πούμε?

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλησπέρα, Έλβα.
Είναι λίγο φαύλος ο κύκλος -το αβγό έκανε την κότα ή η κότα το αβγό;- αλλά έχει πλάκα, διότι βλέπουμε κι εμείς οι κοινοί πτυχιούχοι τα χάλια των φημισμένων πανεπιστημίων και γελάμε χαιρέκακα! :)))

Λωτοφάγος είπε...

@ Ακριβώς, Βασικέ μου. Εκείνοι πρότειναν Σκιπ, αυτοί προτείνουν Σκ-ρά-π-α!
Κάποιοι εξανέστησαν που υπέγραψε η Δημουλά. Δεν τους εννοώ. Πότε δήλωσε αριστερή η Δημουλά; Όταν είχε δηλώσει κι ο... Σεφέρης;
Κάποιοι έχουν την ατυχία να τους ξεπερνά το έργο τους! Κάποιοι άλλοι μένουν στην Ιστορία παρά το μέτριο πνευματικό τους έργο. Θέμα προσωπικότητας.

the elf at bay είπε...

Μην ξεχνάμε όμως ότι το Διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προπαγανδιστικά από το ίδιο το κράτος χωρίς να το παίρνουμε εμείς χαμπάρι.

Ναπoλέων είπε...

Φίλτατε Λωτοφάγε,
εκμεταλλεύομαι το ωραίο άρθρο σου και την αναγνωσιμότητα του μπλογκ σου για να παραθέσω κάτι ...φανερό υπό τον ήλιον:
Την πρότασή μου προς τους αγανακτισμένους που -επί τέλους!- θύμωσαν.
{φανερό γιατί ήδη δημοσιεύτηκε στο www.aganaktismenoi.com και αλλού}
- - - - - - - - - - - - - - - -

1. Εκλογές για Αναθεωρητική Βουλή το συντομότερο: Αρχές Οκτώβρη, ώστε να υπάρχει χρόνος αναλυτικής ενημέρωσης του λαού από όλους και όχι μόνον από τα γνωστά κόμματα. Εκλογές με αναλογική.
{ΜΙΑ είναι η αναλογική... Η «ενισχυμένη» ΔΕΝ είναι βέβαια αναλογική αλλά εφεύρεση των πολιτικών απατεώνων για να διαιωνίζουν το διεφθαρμένο πολιτικό μας σύστημα και την νομή της εξουσίας από τους ίδιους}.
2. Ο άνθρωπος και η κοινωνία είναι το μέλημα όλων και βάσεις ανάδειξής τους ως κυρίαρχων πόλων είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη.
Η δήθεν ελεύθερη «Αγορά» των τοκογλύφων και ο δήθεν υγιής ανταγωνισμός της ζούγκλας πετιούνται στα σκουπίδια. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ελέγχονται μόνον από κοινωνική άποψη.
3. Το χρήμα απαγορεύεται να είναι εμπόρευμα {να παράγει τόκο δηλαδή...} και επαναφέρεται στον ρόλο του ως μέσου διευκόλυνσης των ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών.
Παραίτηση από την "5η δόση" του δανείου της τρόϊκας, μονομερής κατάργηση του "μνημόνιου".
Οι μισθοί, οι συντάξεις κλπ θα πληρώνονται όπως ακριβώς και μέχρι τώρα: Από τα κρατικά έσοδα.
4. Πλήρης -και αυστηρά ελεγχόμενος- διαχωρισμός των τεσσάρων εξουσιών {Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική, Ενημερωτική} και βέβαια των θρησκειών-εκκλησιών από το κράτος.
5. Άμεση διακοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων.
Επανάληψή της {ισομερώς και όχι ανάλογα με τις ψήφους!} όταν παράσχουν αποδείξεις δημοκρατικής εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας.
6. Υποχρεωτική δημοκρατική {αληθινά δημοκρατική και αυστηρά ελεγχόμενη...} διαδικασία πρότασης των υποψηφίων καθενός κόμματος ή ομάδας πολιτών για την Αναθεωρητική Βουλή και τις επόμενες.
7. Αναδρομική {50 ετών} εφαρμογή του «πόθεν έσχες» {ουσιαστικού και όχι γελοίου, όπως σήμερα...} για όλους τους "ταγούς" και δημόσιους υπάλληλους.
Δήμευση της περιουσίας που αποδεικνύεται ότι έχουν αποχτήσει κάποιοι με άλλο τρόπο πλην της προσωπικής τους εργασίας. Πάγια και διαρκής εφαρμογή του στο μέλλον.

Ναπολέων Παπαδόπουλος

Γιάννενα, τηλ: 6972255216

neosparatiritis.blogspot.com

Προτείνεται για ψηφοφορία {μετά από αναλυτική παρουσίαση} την Κυριακή 12-6

- - - - - - - - - - - - - - - -
Θά' θελα πολύ και την δική σας γνώμη.

Παρακαλώ στείλτε e-mail στο napoleonpapadopoulos@gmail.com

Ευχαριστώ.

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Φίλε Lotus,

Πολύ ωραίο το άρθρο! Διαδικτυακή ανασκόπηση των τελευταίων ετών.

Πάντως, το twitter θεωρούμε ότι έχει προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτά που έχει πάει. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.
Επισης, να προσθέσουμε ότι στο internet η δημοκρατία είναι παρούσα σε πολλές περιπτώσεις. Πχ σε ιστολόγια!

Λωτοφάγος είπε...

@ Όπως κάθε επίτευγμα, Ξωτικό, έχει κι αυτό τους κινδύνους του.
Μπορούμε, όμως, κι εμείς να το αξιοποιούμε προς όφελός μας.

Λωτοφάγος είπε...

@ Η πρότασή σου θα ψηφιστεί σήμερα, Ναπολέων;

Λωτοφάγος είπε...

@ Συμφωνώ απόλυτα, Πειρατές μου, αλλιώς δεν θα συζητούσαμε τώρα!