Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Μια άγνωστη λέξη: τσίπα!

Αντιγράφω από τον Καρτέσιο

"Από το πρωί, με εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, έλεγε ότι θα αποσύρει τους βουλευτές του από την Βουλή. Στη συνέχεια πήγε στο κοινοβούλιο και κατευθυνόμενος στο γραφείο του Φίλιππου Πετσάλνικου επαναλάμβανε το ίδιο πράγμα αφήνοντας να εννοηθεί οτι γι’ αυτό έγινε η συνάντηση. Βγαίνοντας δεν έκανε καμία δήλωση.Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι φανερά οργισμένος ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: “Το μόνο που ήρθε και συζητησαμε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ ήταν η συνεχώς αναβαλλόμενη προ ημερησίας συζήτηση που έχει ζητήσει για το δημογραφικό!”   Σχόλιο δικό μου: Μπλιαχ!

Στις αρχές του μήνα είχε κάνει τη φαιδρή δήλωση ότι κανένας βουλευτής του ΛΑΟΣ δεν έχει ζητήσει αναδρομικά. Του διαφεύγει, βεβαίως, ότι δεν υπάρχει συνταξιούχος βουλευτής στο κόμμα του. Εκτός κι αν εννοούσε τους εν ενεργεία. Δεν πειράζει, χαρά μου, αρκεί που ψηφίσατε όλοι το Μνημόνιο, για να μην πάρει ποτέ σύνταξη η νέα γενιά! 

Σχετικά με τα αναδρομικά που ζητούν εκατοντάδες πρώην βουλευτές,  η Ιωάννα Μάνδρου (Καθημερινή/8.5.11) έγραψε ότι πρώτη η χήρα του Σπύρου Πλασκοβίτη παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει για άλλη παραίτηση. Αντίθετα, κανένας δεν δίνει ονόματα, εκτός από το δημοσιογράφο Νίκο Ζαχαριάδη, ο οποίος ανέφερε με αρκετή δόση ειρωνείας τον Μίκη Θεοδωράκη. Χθες στα Προπύλαια, ο συνθέτης κάλεσε τις χιλιάδες συγκεντρωμένους να εξεγερθούν. Δεν άκουσα να διαψεύδει ή έστω να ζητά συγγνώμη.

Για μια ακόμη φορά, χθες, τα ΜΑΤ ήταν μεν παραταγμένα μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, αλλά στα πόδια τους κάθονταν παρέες που συζητούσαν! Ειρηνικά! Μια εικόνα που δεν πίστευα πως θα έβλεπα ποτέ. Άλλοι έψαχναν τα μπαλκόνια των γύρω ξενοδοχείων για φωτογράφους και, όταν τους εντόπιζαν, τους σημάδευαν γελώντας με τα λέιζερ. Δυο τραπεζάκια είχαν στηθεί για τη συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου να φτάσουν το ένα εκατομμύριο που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας για δημοψήφισμα και αναθεώρηση συντάγματος (άρση της βουλευτικής ασυλίας). Στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο www.300ellines.com.

Αυτό που εξελίσσεται στην "Κάτω Βουλή" -όπως λέγεται η περιοχή γύρω από το σιντριβάνι- θυμίζει αρχαία Αθήνα, προεπαναστατικές κοινότητες και ελεύθερες ορεινές περιοχές την εποχή της Αντίστασης. Θυμίζει. Δεν είναι ίδιο. Πρόκειται για μαθήματα άμεσης δημοκρατίας. Και για πράξεις αλληλεγγύης.

Χθες το απόγευμα, καμιά εικοσαριά άνθρωποι παρακολουθούσαμε αμίλητοι τη συνεδρίαση νέων ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων. Τα παιδιά κάθονταν κυκλικά και έπαιρναν με τη σειρά τη ντουντούκα, για να μιλήσουν για τα προβλήματά τους: διαρκείς απολύσεις, ανασφάλιστη εργασία που δεν τους παρέχει καν αποδείξεις εργασιακής πείρας, συμβίωση με τους γονείς ακόμα και μετά τα 30, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, αδυναμία να κάνουν όνειρα για το μέλλον. Στον εκδοτικό χώρο, είπαν, υπάρχει το νέο φρούτο της εικονικής απόλυσης: ο νέος παίρνει επίδομα ανεργίας και άλλα 400 ευρώ από τον εργοδότη, για τον οποίο εξακολουθεί να εργάζεται κρυφά! "Η ΟΛΜΕ αρνείται να εγγράψει τους ωρομίσθιους καθηγητές, με αποτέλεσμα να μην έχουμε εκπροσώπηση", κατήγγειλε μια κοπέλα, ενώ μια άλλη μίλησε για τα φροντιστήρια, τα οποία απολύουν τους καθηγητές κάθε Ιούνιο, χωρίς να εγγυώνται ότι θα τους ξαναπροσλάβουν τον Σεπτέμβρη. Υπήρξαν και προτάσεις για σύσταση σωματείων ανέργων ή υποαπασχολουμένων, για πίεση προς τα μεγάλα συνδικάτα...

Οι μεγαλύτεροι κουνούσαμε το κεφάλι θλιμμένα. Άλλοι διότι θυμόμαστε τις εργασιακές συνθήκες της δεκαετίας του '70 και άλλοι επειδή έχουμε άνεργα παιδιά. Η συζήτηση  διακόπηκε όταν ένας βραχνιασμένος τύπος άρπαξε τη ντουντούκα επειδή "τη χρειαζόταν μια άλλη ομάδα". Βλέποντας πως δεν λογικευόταν, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι για να διαμαρτυρηθούν. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, 3-4 παλικάρια όρμησαν στη μέση του κύκλου: μέλη της ομάδας περιφρούρησης ή "ομάδας ψυχραιμίας", όπως μετονομάστηκε το Σάββατο! Βρέθηκε λύση, η τάξη αποκαταστάθηκε, η ντουντούκα έμεινε και η συζήτηση ξανάρχισε σαν να μην είχε ποτέ διακοπεί. 

Προπηλακίστηκαν και άκουσαν τα σχολιανά τους όσοι βουλευτές επιχείρησαν να βγουν από τη Βουλή χθες βράδυ. Άλλοι την έκαναν με κλεφτοφάναρα πεζοί, μέσα από τον Εθνικό Κήπο. Αισθάνεται, λέει, "αγανακτισμένος" ο Θόδωρος Πάγκαλος, επειδή οι διαδηλωτές δεν τον άφηναν να βγει από τη Βουλή με την αμαξάρα του! Κι οι νέοι το ίδιο. Επειδή δεν τους αφήνουν να ζήσουν....

3 σχόλια:

Ηλίας Γ. Προβόπουλος είπε...

Δώσε μου ένα σήμα στο mail...

Unknown είπε...

Εγώ για την ουσία της προτάσεως του κ. Καρατζαφέρη λέω ας το κάνει!!
Δεν θα βρεί σε τυχόν επαναληπτικές ελογές ούτε και την ψήφο της γυναίκας του!!
Ποιός μπορεί να αντιμετωπίσει το κόστος δισεκατομμυρίων € που θα στοιχίσουν στην δημόσια και ιδιωτική οικονομία οι πρόωρες εκλογές!!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Lotus αν κατεβεις κάτω στείλε mail!
Είμαστε σχεδόν κάθε μέρα και ...τρώμε βρώμικα! :-))

Πολύ ωραίο το μείγμα των ειδήσεων! Θα ήθελα πραγματικά μία μέρα να βρω 100 αγωνιστές κατά της Χούντας και να μου πει ο καθένας του, τη γνώμη του για το Θεοδωρακη. Η δική μας πάντως δεν είναι καθόλου καλή!