Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Μεταμοντέρνο άγος

Γύρω στα 620 π.Χ., ένας ολυμπιονίκης αριστοκρατικής καταγωγής, ονόματι Κύλων, αντιδρώντας στους νόμους του Δράκοντα κατέλαβε με τους οπαδούς του την Ακρόπολη. Ο άρχοντας Μεγακλής πολιόρκησε τον ιερό βράχο και, μετά τη φυγή του Κύλωνα, έσφαξε τους υπόλοιπους, παρόλο που είχαν καταφύγει ικέτες στο βωμό της Αθηνάς!

Μεγάλες συμφορές έπληξαν τότε την Αθήνα, αφού οι θεοί οργίστηκαν με την ιεροσυλία. Οι πολίτες, για να εξιλεωθούν, ζήτησαν χρησμό από την Πυθία, η οποία τους παρέπεμψε στον φιλόσοφο Επιμενίδη (να, πάλι οι σοφοί που λέγαμε τις προάλλες!). Ακολουθώντας τις συμβουλές του, πέτυχαν την Κάθαρση. Η σφαγή εκείνη ονομάστηκε Κυλώνειον άγος.

Ας έρθουμε στο σήμερα: οι συμβασιούχοι του ΥΠ.ΠΟ., αιχμάλωτοι ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που τους υποσχέθηκε δουλειά με αντάλλαγμα την ψήφο τους, ήταν απλήρωτοι για κάμποσους μήνες, παρά την επικείμενη λήξη των συμβάσεών τους.  Ο Πρόεδρός τους έλεγε χθες ότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις για τουλάχιστον 10 χρόνια. Δηλαδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες! Αρχαιολόγοι, συντηρητές, φύλακες.

Όταν τελείωνα τις σπουδές μου στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι καθηγητές έλεγαν ότι μόνο οι ανασκαφές και οι συντηρήσεις που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την εποχή μπορούσαν να απορροφήσουν όλους τους αρχαιολόγους που θα αποφοιτούσαν μέχρι το 1980! Πόσω μάλλον όσες θα γίνονταν στο μέλλον. Όμως, εμείς, γνωρίζοντας το πεπρωμένο μας σε μια χώρα που αδιαφορεί για την Ιστορία της εκτός κι αν μπορεί να αποκομίσει άμεσο κέρδος, απαγγέλλαμε: "Αρχαιολόγος θα γενώ, ψωμί να μην αγγίζω..."

Χθες ένιωσα βαθιά ντροπή για την εισβολή των Ματατζήδων στον Ιερό Βράχο και τη ρίψη χημικών. Βλέποντάς τους να κλωτσάνε και να χτυπούν αυτούς τους ανθρώπους, θυμήθηκα τον ψεκασμό του Μανώλη Γλέζου την άνοιξη και το αίμα που κυλούσε τον Δεκέμβρη του 2008 στο χέρι του Αντώνη Καρρά σε εκείνη τη βραβευμένη φωτογραφία: 


Τηρουμένων των αναλογιών, το βίωσα σαν ένα μεταμοντέρνο Κυλώνειο άγος -ευτυχώς χωρίς θύματα. Κάποιοι με μεγαλύτερη ευαισθησία από εμένα, όμως, ένιωσαν προσβεβλημένοι επειδή οι συμβασιούχοι άλλαξαν το λουκέτο. Το λουκέτο δεν ξέρω πώς ένιωσε... 

Η παιδεία στην Ελλάδα είναι ένα διαρκές άγος! Γενιές ολόκληρες αγράμματων και ανιστόρητων επανδρώνουν υπερηφάνως τα σώματα ασφαλείας, τα υπουργεία, τις πρεσβείες μας. Άγονται και φέρονται από εξίσου αστοιχείωτους βουλευτές και κομματάρχες, ενώ καταπίνουν αμάσητα όσα τους σερβίρουν κάθε βράδυ οι επίσης αγράμματοι και πουλημένοι τηλεσχολιαστές.

Ο Πρωθυπουργός Εξωτερικών είπε στον Γιουνκέρ ότι κυβερνάει μια διεφθαρμένη χώρα. Φαντάζομαι πως θα έπεσε από τα σύννεφα όταν το ανακάλυψε. Πάντως, η νέα γραμμή είναι εκτός από διεφθαρμένους να μας κάνουν και χαφιέδες: η Αστυνομία ζητάει από τους διευθυντές των υπό κατάληψη σχολείων να "δώσουν" τους μαθητές!

Παρεμπιπτόντως, σήμερα ο Πρωθυπουρός ήταν στην Ελλάδα, μίλησε στη Βουλή και τσακώθηκε με τον Τσίπρα, επειδή τον... καλωσόρισε στη Βουλή των διεφθαρμένων!  

Όμως, ας μην μελαγχολούμε: η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε κορδωμένη χθες ότι, "Εμείς εδώ στο υπουργείο, και εγώ και η κυρία Διαμαντοπούλου, καραδοκούμε σαν τις λέαινες, έτοιμες να παρέμβουμε και να διορθώσουμε ό,τι δε λειτουργεί σωστά στο χώρο της παιδείας"!

Ευχαριστώ τον φίλο Ρήγα ( http://rigasili.blogspot.com ), που αποθησαύρισε τη δήλωση και δημοσίευσε αυτή την υπέροχη φωτογραφία της "λέαινας": 


2 σχόλια:

squarelogic είπε...

ενώ ο ίδιος ο "Πρωθυπ/γός Εξωτερικών"
ηταν Υπουργός αυτής της διεφθαρμένης χώρας επί τουλάχιστον μια 20ετία...
Αυτό δεν τον καθιστά εξ ορισμού διεφθαρμένο και κείνον?

Για την επίεση στους απλήρωτους συμβασιούχους μόνο ντροπή αρμόζει...
Κι ας διαφωνώ με την ιδιοποίηση του ιερότερου μνημείου μας...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ασφαλώς. Δεν κατέβηκε από τον Άρη!
Διαφορετικά, είχαμε έναν παντελώς άσχετο, που απλώς χτυπούσε κάρτα και πήγαινε σπίτι του.
Δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο...