Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Γεια σου, κύριε Εισαγγελέα, με τα ισόβια στον Κορκονέα!


Από το πρωί που άκουσα την απόφαση του δικαστηρίου της Άμφισσας για ισόβια κάθειρξη του Επαμεινώνδα Κορκονέα, είμαι ευτυχής!

Νομίζω πως κάθε γονιός είναι. Όχι μονάχα επειδή ο αδικοχαμένος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δεδικαίωται, αλλά επειδή ο θρασύς ποινικολόγος κι η παρέα του έριξαν πολλή λάσπη, η οποία τελικά πασάλειψε αυτούς. Θα θυμάστε ασφαλώς τις αθλιότητες περί ανορθογραφιών στις εκθέσεις, αλητείας στα Εξάρχεια και κακών παρεών που επικαλούνταν ο αχρείος για να σώσει τον πελάτη του.

Υπήρξα ένορκος και δεν με εκπλήσσει που οι δύο αρνητικές ψήφοι προήλθαν από δικαστές (η μία μάλιστα ήταν της προέδρου Αντζελίτας Παπαβασιλείου). Εκπλήσσομαι μόνο που ένας από τους τέσσερις ενόρκους συμφώνησε μαζί τους. Ίσως να κοιμόταν την ώρα της ακροαματικής διαδικασίας, όπως σε μια δίκη που θυμάμαι.

Ο θεσμός των λαϊκών δικαστών ή ενόρκων έχει δεχτεί πολλά πυρά από νομικούς κύκλους, επειδή συχνά χαλάει την πιάτσα. Ευτυχώς, για την ώρα, δεν έχουν καταφέρει να τον καταργήσουν.

"Δολοφονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο" ήταν το αρχικό κατηγορητήριο και βόλευε πολλούς. Ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης εισηγήθηκε τη μετατροπή του σε "δολοφονία από πρόθεση με άμεσο δόλο", κανένα ελαφρυντικό δεν έγινε δεκτό, και ο δολοφόνος που προκάλεσε τόσο πόνο και οργή σε όλους μας οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ούτε για τον Σαραλιώτη έγινε δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, αλλά ούτε καν το γεγονός πως υπήρξε φρόνιμος κατά την προφυλάκισή του και έδωσε μάλιστα... αίμα για ένα άρρωστο παιδάκι. Μάλιστα. Τέτοιες σαχλαμάρες προφασίστηκαν οι συνήγοροί του για να τη βγάλει καθαρή.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, για πρώτη φορά στα χρονικά, ένας αστυνομικός καταδικάζεται! Μέχρι χθες ουδέποτε είχε αποδοθεί δικαιοσύνη για εγκλήματα που διέπραξαν αστυνομικοί εναντίον αθώων πολιτών. Και ήταν πολλά...

Ίσως τώρα ηρεμήσει κι η ψυχούλα του Μιχάλη Καλτεζά, ο δολοφόνος του οποίου, ονόματι Μελίστας, τριγυρνάει ελεύθερος.

19 σχόλια:

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Πες τα ρε Λωτοφάγε!

Μακάρι να ήταν μόνο ο Μελίστας!

Βέβαια κάτσε να δούμε τι θα γίνει και στο εφετείο!

Εχουν δει πολλά τα μάτια μας!

squarelogic είπε...

Για το κάθαρμα τον συνήγορό του χαίρομαι.Για τον Κορκονέα κρατώ στο δικό μου τον λογαριασμό το ελαφρυντικό ότι άφησαν επί 6-7 χρόνια έναν νταή με ελλιπέστατη εκπαίδευση και χωρίς ψυχολογική εκτίμηση σε μια διακεκαυμένη ζώνη.
Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να σπάσει,ειδικά αν συντρέχουν και άλλα προβλήματα στην ζωή του.
όλοι θα προτιμούσαμε καταρχήν να μην έχει σκοτώσει τον Αλέξη,και κατ'επέκταση να μην έχει φάει ισόβια...
Οι ανώτεροί του,ουδεμία ευθύνη?

Locus Publicus είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Locus Publicus είπε...

Αγαπητέ μου Λωτοφάγε θα μου επιτρέψεις την γνώμη μου, αποκλειστικά πάνω στο νομικό σκέλος της υπόθεσης, και όχι στο συναισθηματικό.

Εφόσον η υπόθεση εκδικάστηκε με γνώμονα το "δολοφονία από πρόθεση με άμεσο δόλο" και αυτό δέχτηκε το δικαστήριο, η απόφαση είναι νομικα σωστή, μαζί με την ισόβια κάθηρξη.

Αν ή υπεράσπιση κατάφερνε να βγάλει την "πρόθεση" απο το κατηγορητήριο, η υπόθεση θα γινόταν μια απλή ανθρωποκτονία, με λιγότερη φυλάκιση.

Δεν ξέρω το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας, πάντως στην Αμερική, η δεύτερη περίπτωση θα ήταν η πιο πιθανή να επικρατήσει ("χωρίς πρόθεση"), γιατί στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο υπάρχει το πλαίσιο "guilty beyond a reasonable doubt", δηλαδή οτι κάποιος είναι σίγουρα ενοχος, "πέρα απο πάσα λογική περίπτωση αμφιβολίας", κάτι που η νομική περίπτωση της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου δεν ικανοποιεί.

Εφόσον η σφαίρα εξωστρακίστηκε, υπάρχει έστω και μία περίπτωση στο εκατομμύριο, ο Κορκονέας να μην ήθελε να σκοτώσει τον νεαρό,(beyond a reasosnable doubt), και στην περίπτωση αυτή, η αμφιβολία πηγαίνει εις όφελος του κατηγορουμένου. Κάτι τέτοιο δεν είδα στην νομική υπόθεση του Αλέξη. Πιστεύω δηλαδή πως κάτω απο κάποιο άλλο νομικό δίκαιο, ο Κροκονέας θα καταδικαζόταν απλά για την δολοφονία κάποιου ανθρώπου, κάτι που θα επέφερε φυλάκιση, αλλά όχι ισόβια.

Για τον συγκατηγορούμενό του, δεν καταννοώ την φυλάκιση των 10 ετών εφόσον δεν συμμετείχε ενεργά σε τίποτα (εκτός να κάνω λάθος βέβαια).

Δύο ακόμα σημειώσεις -

Ο κ. Κορκονέας είχε ψυχολογικά "καεί" στην περιοχή, όπου υπηρετούσε μαθαίνω 8 χρόνια. Σε οποιαδήποτε σοβαρή αστυνομία, τέτοιες υπηρεσίες δεν θα διαρκούσαν πάνω απο μερικούς μήνες. Επομένως οι αστυνομία φέρει τεράστια ευθύνη.

Τέλος, παρακαλώ μην συναισθηματολοτούμε περί Κούγια. Ο αντιπαθής δικηγόρος είναι σαφέστατα ενα τηλεοπτικό και κοινωνικο νούμερο, αλλά έχει και ο Κορκονέας συνταγματικό δικαίωμα εκπροσώπησης. Και επ' αυτού, μπράβο στον Κούγια που τόλμησε (να υπενθυμίσω πως και ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Σρέντερ, είχε κάποτε εκπροσωπήσει νομικά εναν τρομοκράτη που δεν τον έπαιρνε κανένας). Ο κ. Κούγιας κατα την γνώμη μου, δεν είναι νομικά καλός δικηγόρος, αλλά παίζει το γνωστό ελληνικό τηλεσταριλίκι, που επηρεάζει και την Δικαιοσύνη.

Αν ήμουν συνήγορος του κ. Κορκονέα, θα έχτιζα μια νομική υπόθεση εναντίον του ελληνικού κράτους, οτι ο κατηγορούμενος δεν μπορει στην Ελλάδα να έχει μια τίμια δίκη (αυτό που οι αγγλοσάξωνες ονομάζουν fair trial), διότι το ελληνικό κράτος διαπλέκεται εναντίον του έχοντας προκαθορίσει εκ των προτέρων την απόφαση για πολιτικούς λόγους. Απο βήματος βουλής,ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παυλόπουλος (που είναι και νομικός), είπε οτι δεν υπάρχει περίπτωση να μην χαρακτηρισθεί ένοχος ο Κορκονέας, κάτι που παραβιάζει διεθνώς, το θεμελιώδες νομικό δικαίωμα κάθε κατηγορουμένου να θεωρείται αθώος μέχρι να βρεθεί νομικά ένοχος (Presumed innocent until proven guilty).

Συνοπτικά δηλαδή, το νομικό πλαίσιο
-
<"to receive a fair trial under the rule of Law, and be presumed Innocent until proven guilty,beyond any reasonable doubt" , είτε δεν υπάρχει νομικά στην Ελλάδα, είτε απλά παρακάμφηκε(μιλώντας πάντα αυστηρώς νομικά).

Συγγνώμη για το σεντόνι, και ευχαριστώ.

Locus Publicus είπε...

Kαι ενα μικρό ακόμα σχόλιο φίλε Λωτοφάγε. Στο αμερικανικό δίκαιο, στις εγκληματικές υποθέσεις, δικαστική απόφαση δεν βγαίνει αν δεν υπάρχει πλήρης ομοφωνία ενόρκων. Απ' ό,τι βλέπω στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει (ισχύει η πλειοψηφεία - που υποδηλώνει νομικές αμφιβολίες ένόρκων). Το οποίον σημαίνει πως αν η δίκη Κορκονέα γινόταν στην Αμερική, θα γινόταν τώρα νέα δίκη, μέχρι να βγεί ομόφωνη απόφαση.

Για χάριν πληροφορίας όλα αυτά, δεν υπονοώ πως είναι καλύτερα ή χειρότερα, απλά δείχνουν το πώς άλλες κοινωνίας δικάζουν και τιμωρούν το έγκλημα. Το σημαντικό θα είναι για μάς, να τελειώνουμε με αυτή την περίπτωση, για να δούμε τί θα κάνουμε με τα κοινούργια κουφέτα.

raslowbap είπε...

Καλημέρα Λωτοφάγε,

Χωρίς να έχω τις απαραίτητες νομικές γνώσεις για να το δικαιολογήσω έχω την εντύπωση πως στο εφετείο η ποινή θα είναι μικρότερη λόγω του 4-3 της ψηφοφορίας. Πάντως δεν νομίζω πως κάθε γονιός θα είναι ευτυχής.Μάλλον κάθε υγιής σκεπτόμενος γονιός θα είναι ευτυχής αλλά και πάλι οι γονείς του Αλέξανδρου δεν θα είναι ακόμα και τώρα ευτυχείς.

Την καλημέρα :)

celin είπε...

Εγω φιλε Λωτοφαγε εχω σπουδασει Νομικη.Αν μιλησουμε νομικιστικα,ο εισαγγελεας ειχε δικιο.Εγω προσωπικα το ειχα πει απο τη πρωτη μερα που συνεβη η δολοφονια,ο Κορκονεας ειχε ενδεχομενο δολο.Η διαφορα του ενδεχομενου απο τον αμεσο ειναι οτι στον ενδεχομενο,δε θες απαραιτητως να σκοτωσεις,αλλα βλεπεις οτι το αποτελσμα της πραξης σου οδηγει στη θανατωση,κ εσενα δε σε νοιαζει αυτο,ουτε εν τελει θες να αποτρεψεις τις συνεπειες της πραξης σου.
Ο Κορκονεας λοιπον εριξε τη βολη,ηξερε οτι αυτη μπορει να οδηγησει στον θανατο,αλλα δε τον ενοιαξε,στα παπαρια του το ενδεχομενο θανατωσης του Αλεξη.

Αυτη ειναι η νομικη πλευρα.

Προσωπικα,εχω χεσμενη τη νομικη πλευρα κ δεν πιστευω στο Ελληνικο νομικο συστημα.Ο Κορκονεας ειτε ειχε ενδεχομενο ειτε αμεσο ειτε κ καθολου δολο,πρεπει να σαπισει στη φυλακη.Το προσταζουν επιταγες ανωτερου δικαιου απο το τεθειμενου,του φυσικου.Το οτι ειναι ψυχοπαθης,φαινεται απο τη πραξη του κ απο τις επιλογες του.Ε και;να σαπισει κ να πεθανει στη φυλακη για αυτο που εκανε.

Νινή Ζ. είπε...

Εάλω η πόλις!

Εχάθη η τιμή πάσης ...ζαρντινιέρας!

Όσο για τον άγνωστό μου "Δημόσιο Τόπο(;)" τί να πώ;

Έχει μετρήσει πόσες αστυνομικές σφαίρες έχουν ...εξοστρακιστεί στην Ελλάδα και βρήκαν με φοβερή ευθυβολία τα κεφάλια μερικών δυστυχών;

Όχι καλέ μου!
Κανονική ΕΚΤΕΛΕΣΗ ήταν από τον άριστο σκοπευτή κ. Κορκονέα.

Κι όσο για την ποινή, εύχομαι να τηρηθεί το καραμανλικό:
Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν είμαι νομομαθής, Πειρατές μου, για να ξέρω αν μπορεί να αλλάξει το κατηγορητήριο στο Εφετείο ή και στον Άρειο Πάγο, όπου απειλεί ότι θα πάει ο Κούγιας.
Διότι, με αυτό το κατηγορητήριο (περίπου της εν ψυχρώ εκτέλεσης) δεν νομίζω ότι μπορούν να αλλάξουν τα ισόβια.

Λωτοφάγος είπε...

@ Πότε τιμωρήθηκαν οι ανώτεροι, Squarelogic;
Δεκάδες οι περιπτώσεις αστυνομικών που σκότωσαν με το υπηρεσιακό τους περίστροφο συγγενείς ή τη γυναίκα τους. Είχαν εξεταστεί ποτέ από γιατρό; Όχι, διότι οι ψυχίατροι δεν επαρκούν.
Οι άνθρωποι αυτοί είχαν παρουσιάσει συμπτώματα, στα οποία οι αξιωματικοί δεν είχαν δώσει καμία σημασία. Τιμωρήθηκε κανείς από αυτούς;
Όχι. Ηθική αυτουργία ουσιαστικά δεν υπάρχει στη χώρα μας.

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητέ Λόκους, αν κάποιος σε σημαδέψει, θα έχει μεγάλη σημασία αν τελικά δεν σε σκοτώσει; Ο τυχών εξοστρακισμός θα οφείλεται στην αστοχία του.
Ο συγκατηγορούμενός του όφειλε να ενημερώσει το κέντρο της αστυνομίας για ό,τι συνέβη και όχι να σηκωθεί να φύγει σαν να μην έτρεχε τίποτε.
Δεν τήρησε, δηλαδή, τη διαδικασία που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.
Εσύ θα έφευγες;
Ξέρεις, ο Κούγιας δεν διεγείρει τον συναισθηματισμό μας, αλλά μας αναγουλιάζει, διότι δεν ορρωδεί προ ουδενός! Δεν διστάζει να διαλύσει ηθικά και ψυχικά τον αντίδικο, προκειμένου να κερδίσει. Για τον σκοπό αυτόν, γυρίζει τα κανάλια και λασπολογεί.
Δεν ανέλαβε τον Κορκονέα από οίκτο, σλλά επειδή κυνηγάει τις υποθέσεις που θα τον κρατούν στο προσκήνιο συνεχώς και θα ανεβάζουν τις μετοχές του.
Εξάλλου, τα αρνητικά συναισθήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά, έστω κι αν οι Αμερικανοί αρνούνται να τα βιώσουν.
Προκειμένου να έχει δίκαιη δίκη, επιστρατεύτηκε η Άμφισσα και επιβλήθηκε ομερτά από τα κανάλια. Πόσο περισσότερο να τον ευνοήσουν; Να τον δικάσουν στο Αφγανιστάν;

Λωτοφάγος είπε...

@ Να σου θυμίσω, επίσης, Λόκους, ότι στην Αμερική τις αποφάσεις τις παίρνουν οι 12 (δώδεκα) ένορκοι, χωρίς καμιά ανάμειξη δικαστών!
Ενώ εδώ υπάρχουν 4 μόνο ένορκοι και 3 δικαστές. Οι 3 δικαστές κατά κανόνα έχουν βγάλει ετυμηγορία από την αρχή και απλώς πιέζουν τους ενόρκους να συμφωνήσουν.
Στην περίπτωση αυτή, ο ένας δικαστής ήταν νεαρός και δεν είχε διαβρωθεί ακόμα.

Λωτοφάγος είπε...

@ 'Εχεις δίκιο, Raslowbap, οι γονείς του Αλέξανδρου θα μείνουν πάντα με την πίκρα.
Και δυστυχώς, ο Κούγιας είναι αποφασισμένος να τους βασανίσει για χρόνια με εφετεία και άρειους πάγους, για να μην μπορέσουν ποτέ να ηρεμήσουν.

Кроткая είπε...

Κακά τα ψέματα παιδιά, αν δεν ήταν έτσι η πολιτική συγκυρία, ο Κορκονέας θα είχε πέσει στα μαλακά. Αλλά επειδή το παν σήμερα αυτή τη στιγμή τα μέτρα και το μνημόνιο, και ενδεχόμενο pampering στον Κορκοοωνέα θα προκαλούσε εκρήξεις, ο Κορκονέας απλώς έγινε ο αποδιοπομπέος τράγος που είχε ανάγκη το πολιτικό σύστημα.

Δεν μειώνω την αξία της απόφασης, απλά αποδεικνύει πως τελικά όταν μιλάμε για πολιτική, τα πάντα είναι θέμα συσχετισμών.

Βάσσια είπε...

Λωτοφάγε προσυπογράφω!

Καλησπέρα

κι εύχομαι να μη χρειαστεί ξανά να νιώθουμε ικανοποίηση για κάτι που είναι αυτονόητο.

Λωτοφάγος είπε...

@ Νινή, με συγχωρείς που δεν απάντησα εγκαίρως, αλλά με πίεζε ο χρόνος.
Ο Λόκους Πούμπλικους ζει στην Αμερική, συνεπώς κρίνει με άλλο πρίσμα τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι απόψεις των αποδήμων και σεβαστές αλλά και πολύτιμες είναι.
Κυρίως όταν είναι νηφάλιες: μας αναγκάζουν να χαμηλώνουμε ταχύτητα και να κρίνουμε πιο ψύχραιμα, έστω κι αν δεν συμφωνούμε μαζί τους.
Ας ευχηθώ μαζί σου να ισχύσει το ρηθέν υπό Καραμανλή θείου "Όταν λεμε ισόβια, εννοούμε ισόβια"!

Λωτοφάγος είπε...

@ Σελίν, ζητώ συγγνώμη και από σένα. Προσυπογράφω όσα λες.
Δεν είναι δυνατόν να σκοτώνει κάποιος εσκεμμένα έναν άνθρωπο -πόσω μάλλον ένα παιδί- και να συζητάμε αν πρέπει να φάει ισόβια!
Αν και θα προτιμούσα καταναγκαστικά έργα, για να μην τον ταΐζουμε τζάμπα, μέρες που είναι.

Λωτοφάγος είπε...

@ Κρότκαγια, καθόλου δεν με χαλάει που η πολιτική συγκυρία ενδεχομένως ωθεί σε τέτοιες αποφάσεις.
Ήδη η διεξαγωγή της δίκης στην Άμφισσα ήταν μεγάλη εύνοια προς τον Κορκονέα και ακόμα μεγαλύτερη δοκιμασία για την οικογένεια του Αλέξανδρου.
Ως εκεί.

Λωτοφάγος είπε...

@ Βάσια μου, κι εγώ το ίδιο εύχομαι, αλλά φοβάμαι ότι τα βαριά σύννεφα του αυταρχισμού σκεπάζουν όλη την Ευρώπη.
Θα δούμε πολλά ακόμα.