Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Σοφία, πρόσχωμεν...

Επτά ήταν οι αναγνωρισμένοι σοφοί στην Αρχαιότητα: 
Θαλής ο Μιλήσιος
Πιττακός ο Μυτιληναίος
Βίας ο Πριηνεύς
Κλεόβουλος ο Ρόδιος
Σόλων ο Αθηναίος
Περίανδρος ο Κορίνθιος και
Χίλων ο Λακεδαιμόνιος


Λέγεται ότι κάποτε εστάλη ομάδα «αξιολόγησης», προκειμένου να απονείμει το… νόμπελ σοφίας στον επιφανέστερο. Καθένας, όμως, από αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους έστελνε την ομάδα σε άλλον, λέγοντας ότι ήταν σοφότερος από τον ίδιο! 


Η συμπεριφορά αυτή δικαιώνει έναν άλλο σπουδαίο άνθρωπο και συγγραφέα, τον Αντόν Τσέχοφ, ο οποίος πίστευε πως ο αληθινός σοφός είναι μετριόφρων, αγαπάει τους ανθρώπους και ζει απλά.


Γιατί τα σκαλίζω τώρα αυτά; Για δύο λόγους.


Ο πρώτος είναι η ατάκα που άκουσα από κρατικό κανάλι, ανάμεσα στα πολλά σάλια με τα οποία περιέγραφε την επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού: «Οι βουλευτές άκουσαν με έκπληξη τον κύριο Ζιαμπάο να λέει ότι ταξιδεύει, έχοντας πάντα στη βαλίτσα του έργα των αρχαίων κλασικών». Φαντάζομαι ότι η έκπληξή τους δεν προερχόταν από το γεγονός της εξοικείωσης ενός Κινέζου με τον Πλάτωνα, αλλά από τη δική τους άγνοια. Διότι, αν μελετούσαν έστω και μόνο τους δικούς μας κλασικούς (για Κινέζους ούτε λόγος), θα σκέφτονταν προτού μιλήσουν, δεν θα ακκίζονταν στα κανάλια σαν αρσενικές άντζελες και θα ασχολούνταν λιγότερο με τον δικό τους πλουτισμό.

Ο δεύτερος είναι η -kiss my ass- διεθνής επιτροπή «σοφών» που προσκάλεσε η Αννούλα του Χιονιά για να σώσει τη μονίμως χειμαζόμενη ανώτατη εκπαίδευσή μας. Όπως διάβασα στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» του περασμένου Σαββάτου ( http://e-dromos.gr/ ), αφενός ανάμεσά τους δεν περιλαμβάνεται κανένας «σοφός» από το χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών, αφετέρου τουλάχιστον δύο από αυτούς εμπλέκονται σε σκάνδαλα: 


Η επικεφαλής Λίντα Κατέχη, ηλεκτρολόγος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατηγορείται ότι δεχόταν για εγγραφή στο ημικρατικό παν/μιο του Ιλλινόις παιδιά πολιτικών ή πλουσίων, ακόμη κι αν δεν είχαν επαρκή προσόντα! Ττο σκάνδαλο έγινε γνωστό μόλις εκείνη θέλησε να μετακινηθεί στο παν/μιο Ντέιβις της Καλιφόρνια με αμοιβή 500.000 $ το χρόνο, 27% μεγαλύτερη από του προκατόχου της! Ζήτησε μάλιστα και επίδομα μετακόμισης 100.000 $ και ετήσιο επίδομα… αυτοκινήτου 9.000 $ ! (και στο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=34434948 ).


Εκεί, μέσα σε ένα χρόνο συγκέντρωσε ποσό ρεκόρ 679 εκατ. Δολαρίων από εξωτερικές πηγές. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για προσέλκυση ιδιωτών προσέφερε αντισταθμιστικά όλη την γκάμα των εμπορικών ευρεσιτεχνιών που θα προκύψουν. Το δαιμόνιον του Έλληνα, που λένε.


Περιέργως πώς, παρά την αθρόα εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων, τα δίδακτρα αυξήθηκαν έως και 32%, με αποτέλεσμα διαδηλώσεις και συλλήψεις φοιτητών!.
Ωστόσο, η Αννούλα με τον Πανάρετο υφυπουργό της ισχυρίζονται πως η παραδόπιστη αυτή κυρία –που δυστυχώς είναι ελληνικής καταγωγής- θα μας σώσει αμισθί.


Ο έτερος σοφός, Jo Ritzen, μέλος του πρυτανικού συμβουλίου στο παν/μιο του Μάαστριχτ και οικονομολόγος, υπήρξε αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (1999-2003)! Το 1989 έγινε υπουργός Παιδείας, λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση άρθρου του σε έγκυρη ολλανδική εφημερίδα με τίτλο «Στην εκπαίδευση μπορούν να γίνουν ακόμη πολλές περικοπές»!


Κοπήκατε; Για ακούστε παρακάτω: όταν προσελήφθη στο Μάαστριχτ το 2007 προκάλεσε διαμαρτυρίες για το μισθό του και το έκτακτο επίδομα των 272.000 ευρώ που ζήτησε ως αποζημίωση για τα χρόνια σύνταξης που θα συμπλήρωνε αν είχε παραμείνει αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας! 


ΑΥΤΑ τα άτομα (και εννοώ τη λέξη) εκλήθησαν να σώσουν την ανώτατη εκπαίδευση, για το χάλι της οποίας, βεβαίως, έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (διδάσκοντες, διδασκόμενοι, κόμματα και κομματάκια) βαρύτατες ευθύνες. Νομίζω πως δεν έχουμε ανάγκη την επιτροπή. Από τέτοιους «σοφούς» έχουμε κάβα στη χώρα μας.  

9 σχόλια:

celin είπε...

Ομοιος ομοιω αει πελαζει.Υπηρχε ποτε περιπτωση ο οποιοσδηποτε πασοκος υπουργος να εκανε κατι ωφελιμο για τον τοπο;να φερει ανθρωπους σωστους για να βοηθησουν;
Απεναντι στη συγκεκριμενη Κυβερνηση,για μενα ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ Κ ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΑΣΤΕ να ειμαστε μηδενιστες.
Ο,τι πραττουν ειναι οχι μονο λαθος αλλα κ εναντιον του συμφεροντος του τοπου.

ΥΓ Ωραια η αρχικη ιστορια με τους 7 σοφους!

KOYKLITIS είπε...

Όλα αυτά λωτοφάγε είναι φυσιολογικά για ένα ΠΑΣΟΚ σαν κι αυτό του φιλέλληνα ΓΑΠ.
Το αφύσικο είναι ότι ΔΕΝ συμμετέχει ο Νταλάρας-που πάει πάντα (όπου πάει) αμισθί).

Βάσσια είπε...

Λωτοφάγε για μία ακόμη φορά, με τους συνδυασμούς προσώπων και γεγονότων βάζεις τα πράγματα στη θέση τους.

Όχι ότι μας τιμά η εικόνα.....
Αυτή όμως είναι.

Καλό σου βράδυ φίλε μου

Ταξιδιάρικο Πουλί είπε...

Όπως πάντα, λωτοφάγε μου, καίριος και διδακτικός!

Λωτοφάγος είπε...

@ Ευχαριστώ, Σελίν.
Το ζήτημα είναι πως μια ακόμη χρονιά θα πάει χαμένη με κινητοποιήσεις, ενώ τα ελληνικά ιδρύματα θα απαξιωθούν περαιτέρω, χωρίς να διαφαίνεται κάποια βελτίωση.
Ισως, πάλι, οι φοιτητές να παραπλανηθούν από συγκεκριμένες παρατάξεις, και οι διαμαρτυρίες να είναι κούφιες.
Υπάρχει, βέβαια, και η περίπτωση οι φοιτητές να αντιμετωπίσουν με στωικότητα (διάβαζε: παθητηικότητα) τις προθέσεις της Αννούλας, οπότε θα περάσει και αυτό το μέτρο αβρόχοις ποσί.
Τέτοια στωικότητα δείχνουν και οι μεγαλύτερες γενιές.

Λωτοφάγος είπε...

@ Κουκλίτη, θα σε μαλώσω: ο Νταλάρας δεν συμμετέχει επειδή δεν έχει διδακτορικό. Αυτό, ακόμα κι ο ΓΑΠ το ξέρει!
Ίσως, όμως, τελικά συμμετάσχει η Άννα του. Αμισθί, πάντα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Καμιά εικόνα δεν μας τιμά, Βάσια.
Μήπως είδες τις δημοσκοπήσεις; Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου!
Δεν καταλαβαίνουμε ούτε Χριστό ούτε Αντίχριστο!
Καλό σου βράδυ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλώς το Καναρινάκι!
Δεν πήρα χαμπάρι ότι ποστάρησες το ταξίδι σου στη Γρανάδα.
Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Νινή Ζ. είπε...

Προσφέρομαι να σώσω την Παιδεία με μόνον το 10% της αμοιβής των αναφερόμενων {αθροιστικά όμως...}.

Μ' ακούει κανείς;