Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Τρεις προτάσεις για το καλοκαίρι


(η φωτογραφία είναι από το ηλεκτρονικό περιοδικό camerastylo online)

1. Όταν ακούω Ουρουγουάη, το μυαλό μου πάει πάντα στον αγαπημένο μου συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο, τον 70χρονο δημοσιογράφο και παθιασμένο υπερασπιστή των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών! Τον πρωτογνώρισα το 1978, από το βιβλίο του «Μέρες και νύχτες αγάπης και πολέμου» (εκδ. Εξάντας), αλλά τότε προτιμούσα τον Ζόρζε Αμάντο, που έγραφε για… νύχτες στην καυτή Μπαΐα!

Το 1982, όμως, οι εκδόσεις Θεωρία κυκλοφόρησαν το δίτομο «Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής», σε μετάφραση Φώντα Κονδύλη, που κρατώ στη βιβλιοθήκη μου σαν θησαυρό! Το 1986 οι εκδόσεις Εξάντας κυκλοφόρησαν τους δύο από τους τρεις τόμους του αριστουργηματικού «Μνήμες φωτιάς», που αφηγείται την ιστορία της Αμερικής πριν και μετά την καταστροφική «επίσκεψη» του Κολόμβου, μέσα από διηγήματα-βινιέτες, δηλαδή σύντομες αφηγήσεις σαν μικρά άρθρα.
Με απέριττη πέννα, υποδόρια ειρωνεία, χιούμορ και αγάπη για τους απλούς ανθρώπους, αφηγείται ιστορίες τόπων, αρπαγών και αγώνων και κατορθώνει να τις κάνει σχεδόν σύγχρονες. Σαν να έγιναν μόλις χθες, στη γειτονιά μας.
Δυστυχώς, όπως μου είπαν πριν από καμιά δεκαριά χρόνια που τα αναζητούσα για να τα δωρίσω, η έκδοση δεν γνώρισε επιτυχία. Πρόσφατα έμαθα πως τα ξαναβγάζουν οι εκδόσεις Πάπυρος, με μεταφράστρια και πάλι την εξαιρετική Ισμήνη Κανσή.
Ο ίδιος εκδοτικός οίκος εξέδωσε πρόσφατα το τελευταίο του βιβλίο «Καθρέφτες», που περιλαμβάνει 600 διηγήματα-βινιέτες, με υπότιτλο «μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία». Και αυτό ακριβώς είναι!

Αν, λοιπόν, θέλετε να διαβάσετε με τον πιο «ανώδυνο» τρόπο ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, πάρτε αυτό το βιβλίο. Αν ενδιαφέρεστε για την ιστορία του 20ού αιώνα, διαβάστε το «Ένας κόσμος ανάποδα» (μτφρ.Γεωργίας Ζακοπούλου, εκδ. Πιρόγα).

2. Η γνωριμία των περισσότερων από εμάς με τους αρχαίους φιλοσόφους και συγγραφείς υπήρξε τραυματική έως ανύπαρκτη, και φυσικά φταίει το σχολείο και τα βιβλία του ΟΕΔΒ.

Ο Δημήτρης Σαραντάκος, όμως, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους» (εκδ. Γνώση, 2008), για να μας βοηθήσει να συμφιλιωθούμε μαζί τους. Πρόσφατα, μάλιστα, το βρήκα σε εκπληκτική τιμή στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» και το δώρισα σε παιδιά και ανίψια, προς… γνώσιν και ουχί συμμόρφωσιν.

3. Η εύρεση ενός παπύρου με 84 λυμένα μαθηματικά προβλήματα, μια ημερομηνία και την υπογραφή Αχμές, σε έναν τάφο του Λούξορ, ενέπνευσε τον μαθηματικό και συγγραφέα Τεύκρο Μιχαηλίδη, ο οποίος έκανε τη ζωή του γραφέα μυθιστόρημα, πρόσθεσε έναν φανταστικό παιδικό φίλο από την Μινωική Κρήτη και μας χάρισε ένα γοητευτικό ταξίδι στην αρχαία Αίγυπτο των Υκσώς. Τίτλος του, «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού» (εκδ. Πόλις, 2009)

4 σχόλια:

celin είπε...

Κ τα 3 βιβλια πρεπει να ειναι συναρπαστικα αλλα τη περιεργεια περισσοτερο μου τη κινει το ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥΣ!!καλο βραδυ φιλε

Ναπoλέων είπε...

ΠΡΟΤΑΣΗ 4η {διαφορετική...}
--------------------------
Ελάτε στο 2ο ΠΑ.ΣΥ. της Δ.Ε.ΣΕ. 23-25/7 ή στο 3ο 20-22/8, με τα προτεινόμενα και άλλα βιβλία.

Όρους συμμετοχής κλπ ζητείστε τους από τον ίδιο τον Λωτοφάγο...

non journalist* είπε...

εγω διάβασα το άνεμος κουβάρι και μου φάνηκε πολύ ωραίο!

Locus Publicus είπε...

Φίλε Λωτοφάγε,

Θα βρίσκομαι στην Αθήνα, Τετάρτη & Πέμπτη, 28 & 29 Ιουλίου (2010). Θα υπάρξει και μια συνάντηση με φίλους bloggers, στην καφετερία του βιβλιοπωλείου Ιανός, Σταδίου 24. Aν μπορείς να έρθεις, θα χαρώ να σε γνωρίσω.


Συνάντηση των Bloggers
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010, 7 μ.μ.
Bιβλιοπωλείο Ιανός
Σταδίου 24, Αθήνα

Adam Padazis
(Locus Publicus)
locuspublicus@gmail.com

*Δεν έβρισκα email σου να σε ειδοποιήσω ιδιωτικά..