Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Φύσιν πονηράν μεταβαλείν ου ράδιον

Τουτέστιν, δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τον πονηρό άνθρωπο! Πόσο δίκιο είχες, αγαπητέ Μένανδρε.
Αποδείξεις; Όσες θέλετε:

α) Από τις 67 Εφορίες που υπάρχουν στην Αττική, μόνο 3 είχαν επιτύχει μέχρι τις 15 Απριλίου αύξηση των εσόδων, ενώ οι 23 δεν έδωσαν καν στοιχεία για την πορεία είσπραξης των εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010! Ο γενικός γραμματέας Δ. Γεωργακόπουλος χαρακτήρισε το φαινόμενο αυτό «απαράδεκτο» και κάλεσε τους διευθυντές των Εφοριών να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Τώρα μάλιστα! Πάντως το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο φτάνει τα 32 δισεκατομμύρια και ο στόχος είσπραξης για το 2010 το 1,5 δις. 
Η κυβέρνηση, λέει, σκέφτεται να ζητήσει τη βοήθεια εταιρειών με… τεχνογνωσία στις εισπράξεις. Δηλαδή, δεν φτάνει που κρατάμε τους τεμπέληδες (ή λαμόγια, διαλέγετε και παίρνετε), θα πληρώσουμε και ιδιώτες για τη δουλειά που όφειλαν να είχαν κάνει οι εφοριακοί!



β) Μήπως θυμάστε τις 1.000 και πλέον παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ) που έπρεπε να είχαμε κλείσει ώς το τέλος του 2008; Η «ηρωική» αντίσταση βλαχοδημάρχων και κουφιοκέφαλων πελα… συγγνώμη, πολιτών ήθελα να πω, εμπόδισε τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Άνθρωποι που πίστευαν μέχρι τότε πως οι κακοί οικολόγοι έφερναν τα φίδια και τους λύκους, συμμαχούσαν ξαφνικά μαζί τους και ανακάλυπταν ότι υπήρχαν αρχαία ή περιβάλλον που κινδύνευε! Εξαιτίας τους, εκκρεμούν ακόμα προσφυγές στα δικαστήρια, ενώ έπρεπε να είχαμε ήδη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, τους ΧΥΤΥ. 

Προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες, η ΝΔ έδινε εργολαβίες σε τυχάρπαστους, προκαλώντας νέες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα 43 ετών στη Λευκίμμη της Κέρκυρας. Σήμερα, τα σκουπίδια εξακολουθούν να στοιβάζονται σε βουνά και ραχούλες. Μέχρι και στην κουλτουριάρα Άνδρο, είδα πριν από μερικά χρόνια ηλεκτρικές κουζίνες και έπιπλα (!) πεταμένα δίπλα σε οικισμούς εφοπλιστών! 

Φτάσαμε στο σωτήριον έτος 2010 και λειτουργούν ακόμα 300 ΧΑΔΑ σε όλη τη χώρα. Οι γνωστοί μεγαλοεργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους, διότι η προεργασία έχει γίνει: 

    οι βλαχοδήμαρχοι έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ την εφαρμογή συστήματος ανακύκλωσης (για να μην μιλήσουμε για κομποστοποίηση και πικραθούμε), 
    το πρόστιμο για κάθε χωματερή θα είναι 34.000 ευρώ ημερησίως, και
    η καύση των σκουπιδιών βαφτίστηκε δημιουργία βιοκαυσίμων, 

 Ήδη ο όμιλος Μπόμπολα (Ηλέκτωρ Α.Ε.) έκανε τις πρώτες επενδύσεις στη Θήβα και περιμένει το πράσινο φως, ετοιμάζει εργοστάσιο καύσης στην Ημαθία, σε απόσταση αναπνοής από τον Αλιάκμονα, ενώ στη Ρόδο συμφωνούν με την «επένδυση», τόσο οι δήμαρχοι όσο και ο νομάρχης Δωδεκανήσου! Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι κάτοικοι είναι σε κατάσταση συναγερμού, αφού η μέθοδος αυτή παράγει το «καύσιμο» SRF, το οποίο είτε θα καεί παράγοντας νέες τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα, είτε θα πρέπει να ταφεί σε… ΧΥΤΑ! (εφ. Ποντίκι, φ. 21.4.10)

Η απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος αναμένεται με αγωνία, αλλά τον Ιανουάριο, ο «Παρένθετος» έγραψε στο Έθνος ότι τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών έχουν γεμίσει με στελέχη που υπηρετούσαν μέχρι πρότινος σε κατασκευαστικό όμιλο. Προφανώς δεν εννοεί μόνο τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος δούλευε σε κοινοπραξία όπου συμμετείχε και ο «Άκτωρ».

γ) Ο παραιτηθείς γενικός διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ Δ. Γόντικας δήλωσε: «Προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι μπορώ να ζήσω την οικογένειά μου με αυτά που θεωρεί η εταιρεία ότι μπορεί να προσφέρει. Άρα είμαι υποχρεωμένος να βρω κάτι άλλο». Μήπως θέλετε να μάθετε πόσα έπαιρνε πριν; 14.000 ευρώ. Τώρα του δίνουν «περίπου 5.890 μικτά». Γι’ αυτό δεν μπορεί να επιβιώσει ο άνθρωπος. (Ποντίκι/21.4.10)

δ) Όμως, 6.200 ευρώ το μήνα –όσο και ο τακτικός μισθός του προέδρου του Αρείου Πάγου- θα είναι η μισθολογική οροφή για όλο τον δημόσιο τομέα, στενό και ευρύτερο, αποφάσισε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για την Ιστορία, το θέμα ανακίνησε συνταξιούχος βουλευτής (από αυτούς που ψηφίζετε, μανάρια μου!), ο οποίος όχι μονάχα απαιτούσε να παίρνει ΚΑΙ τα επιπλέον ποσά που παίρνει ο πρόεδρος από τη συμμετοχή του σε επιτροπές, αλλά να τα πάρει ΚΑΙ αναδρομικά για πέντε χρόνια! (Ιωάννα Μάνδρου, εφ. Καθημερινή, φ. 25.4.10)

ε) Εξάλλου, η ΕΡΤ ζήτησε από τη Μαρία Χούκλη και τον Σπύρο Παπαδόπουλο να δεχθούν μείωση στις αποδοχές τους κατά 20% και αυτοί αρνήθηκαν! Κρίμα, διότι θεωρούσα την κυρία Χούκλη σοβαρό και ευαίσθητο άνθρωπο. Αντιθέτως, είχα πάντα σοβαρές αμφιβολίες τόσο για την προσωπικότητα όσο και για το ταλέντο του κυρίου «Στην υγειά μας, βρε παιδιά». Το σκηνικό με τους ασπρομάλληδες φίλους του (που ανακυκλώνονται) και τις χαριτωμένες γλάστρες πίσω, οι οποίες χορεύουν κιόλας, μου θυμίζει αρχαιοελληνικό συμπόσιο με αυλητρίδες και χορεύτριες –στο πιο βλάχικο, βέβαια. Κύριε Διευθυντά, προχωρήστε, θα επιβιώσουμε και χωρίς αυτούς. 

στ) Άκουσα απόψε στον Σκάι ότι η κυβέρνηση έχει τρεις φορές καταμετρήσει τους δημόσιους οργανισμούς και έχει τρία διαφορετικά νούμερα: 5.000, 7.000 και 10.000. Από αυτούς οι μισοί είναι ανενεργοί! Ο Θ. Πάγκαλος έχει βαλθεί να μειώσει τις δημόσιες υπηρεσίες. Φαντάζομαι να κατάργησε ήδη τον Οργανισμό Αποξήρανσης της Κωπαΐδος, ο οποίος δεν έχει λόγο ύπαρξης από το 1931. 

Αντίθετα, ελπίζω να ανακλήθηκε η κατάργηση του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ανέκαθεν είχαμε αστοιχείωτους υπουργούς Πολιτισμού (πλήν Μελίνας και Μικρούτσικου), αλλά ο Π. Γερουλάνος αποδεικνύει ότι δεν αρκεί ούτε η καλή γενιά ούτε οι σπουδές εις τας Ευρώπας και τας Ηνωμένας Πολιτείας, για να έχεις μια κάποια καλλιέργεια.

ζ) Χρόνια λάδωναν δημάρχους και παρατρεχάμενους για να κρεμούν παντού τις αντιαισθητικές διαφημίσεις τους. Γέμισαν τον τόπο και προκάλεσαν το θάνατο πολλών οδηγών. Ο πολύχρονος δικαστικός αγώνας ενός πατέρα που έχασε τον γιο του δικαιώθηκε. Οι δήμοι άρχισαν το ξήλωμα κι οι εταιρείες προχώρησαν σε απειλές. Όταν ούτε αυτό έπιασε, κόλλησαν στις στάσεις λεωφορείων κάτι μαύρες αφίσες, που έγραφαν πως… 20.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους! Τις βλέπεις και δεν ξέρεις: να γελάσεις ή να κλάψεις για μια χώρα όπου το άσπρο γίνεται μαύρο με τη μεγαλύτερη ευκολία; 

2 σχόλια:

celin είπε...

oxi κ "αστοιχείωτοι υπουργοι Πολιτισμου"!
ξεχνας φιλε οτι απο αυτη τη καρεκλα εχουν περασει οι ευεργετες του Εθνους Καραμανλης κ Λιαπης???
οι οποιοι μαθαινω οτι ξεχνουν τον πονο τους ταξιδευοντας ανα την Υφηλιο,ο Λιαπης καπου διαβασα οτι εκανε ενα ταξιδακι στο Θιβετ,μαλλον για να διαλογιστει κ να λυτρωθει
Ο Ελληνικος λαος παντως δε θα λυτρωθει μεχρι αυτοι οι δυο-κ οχι μονο-να λογοδοτησουν για αυτα που καναν

Παραιτηθηκαν κ οι Σπυρος κ Χουκλη,ε?ειναι λυπηρο το γεγονος αλλα νομιζω οτι μπορουμε να το αντεξουμε!

Λωτοφάγος είπε...

Δεν έμαθα αν παραιτήθηκαν, Σελίν, απλώς δεν δέχτηκαν μείωση αποδοχών. Προφανώς το παζαρεύουν.
Τι ανάγκη έχει ο Λιάπης; Θά΄κανε κι αυτός γερή μπάζα, όπως όλοι.
Δεν νομίζω να λογοδοτήσει κανένας. Γι΄αυτό το πάνε λάου λάου με τις εξεταστικές επιτροπές. Για να ξεχάσουμε.
Είδες ο Εφραίμ;