Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Στάχτη και μπούρμπερη!

Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης η 19η Απριλίου. Ο λόγος; Πριν από 186 χρόνια πέθανε στο Μεσολόγγι ο φλογερός Φιλέλληνας Λόρδος Μπάιρον.

Τι ξέρουμε γι' αυτόν; Ό,τι μας μαθαίνει το στείρο ελληνικό σχολείο: ήταν ωραίος, ρομαντικός και περιπετειώδης. Άντε και λίγο αταχτούλης, αφού διασκέδαζε να σοκάρει την κοινωνία της εποχής του με δηλώσεις και πράξεις. Δηλαδή ό,τι μας επιτρέπει να μάθουμε το ξενόδουλο ελληνικό κράτος, που έδωσε σε μια από τις κεντρικότερες πλατείες της Αθήνας το όνομα του πρωθυπουργού της Βρετανίας George Canning, έστησε άγαλμα στον εγκληματία Τρούμαν, αλλά για τον Ποιητή χαλάλισε μονάχα έναν ανδριάντα στο Ζάππειο, τον οποίο ούτε καν προσέχουμε.

Ωστόσο, όπως περιέγραφε σήμερα στην εκπομπή του Στέλιου Ελληνιάδη ("Στο Κόκκινο" 105,5) ο Πάνος Τριγάζης -μέλος της Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού, Βυρωνιώτης ο ίδιος και πρόεδρος του Συνδέσμου "Μπάιρον"- ο Λόρδος ήταν κάτι παραπάνω από ένας ρομαντικός φλώρος της εποχής του.

Ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1809, όταν διαδέχθηκε τον θείο του στη Βουλή των Λόρδων, και περιηγήθηκε πολλές περιοχές για ενάμιση χρόνο.  Ανέβηκε στην Ακρόπολη και ένιωσε οργή για τη λεηλασία του Παρθενώνα από τον Έλγιν, τον οποίο κατήγγειλε μέσα από τα ποιήματά του «Το Προσκύνημα του Τσάϊλντ Χάρολντ» και «Η Κατάρα της Αθηνάς».

Έδρασε στην Ιταλία μέσα από το επαναστατικό κίνημα των Καρμπονάρων, έβγαλε πύρινο λόγο στη Βουλή των Λόρδων υπέρ των κλωστοϋφαντουργών του Νότιγχαμ, οι οποίοι, με αρχηγό τον Λουντ είχαν εξεγερθεί καταστρέφοντας τις μηχανές που τους έβγαζαν στην ανεργία (κίνημα των Λουδιτών), και καταψήφισε μόνος αυτός το νόμο  που προέβλεπε θανατική ποινή για τους διαμαρτυρόμενους εργάτες!

Τάχθηκε κατά των διακρίσεων σε βάρος των Καθολικών, οι οποίοι αποκλείονταν από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ που δέχονταν μόνο Προτεστάντες. Υπερασπίστηκε τις εξεγέρσεις των Ινδών κατά της βάρβαρης αγγλικής κατοχής και σκόπευε να περιοδεύσει στη Λατινική Αμερική, που τότε ξεκινούσε τον μακρύ αγώνα της εναντίον της Αποικιοκρατίας. Δεν πρόλαβε, όμως, αφού ο θάνατος τον βρήκε μόλις στα 36 του χρόνια, όταν ήρθε για δεύτερη φορά στην επαναστατημένη Ελλάδα.

Στο μεταξύ, είχε προλάβει να μας δώσει μια πανέξυπνη κόρη, την Άντα (Augusta Ada Byron, γνωστότερη ως Ada Lovelace, 1815-1852), που θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών!

Αυτή την επέτειο αποφάσισε να τιμήσει η κυβέρνηση του Γιωργάκη, καλώντας το Νέο Φιλελληνικό Κομιτάτο. Για τους φίλους, ΔΝΤ.

Τι; Διαφωνείτε; Αν ακούγατε τις προάλλες τον Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον Αλέξη Παπαχελλά στις ειδήσεις του Σκάι, θα καταλαβαίνατε πόσο μικρόψυχοι είστε: οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους τη σωτηρία μας από τον κακό μας εαυτό!

Το ηφαίστειο της Ισλανδίας, όμως, αποφάσισε να προβοκάρει αυτή την πράξη αλληλεγγύης και έχει απλώσει την τέφρα του σε όλο τον ευρωπαϊκό ουρανό. Αλλά το καλό το μονοπάτι ξέρει κι άλλο παλικάρι, κι έτσι οι πονόψυχοι Φιλέλληνες θα μας σώσουν μέσω τηλεδιάσκεψης, χωρίς να το κουνήσουν από τα γραφεία τους!

Τον βλέπετε το συμβολισμό; Ο Μπάιρον έδωσε τη ζωή του για την πάρτη μας, η κόρη του ανακάλυψε το software και οι γραφειοκράτες θα το χρησιμοποιήσουν και πάλι για την πάρτη μας! Άντε, τυχεράκηδες!  

6 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Κι εγώ λωτοφάγε λίγα πράγματα ήξερα για το Μπάιρον αλλά έμαθα περισσότερα με αυτή τη σύντομη αναφορά σου, από την οποία όμως απουσιάζει κάτι που εγώ το ξέρω από παιδί.
Ήξερα δηλαδή την ερωμένη του λόρδου που λεγόταν ΛΑΜ επειδή ήμουν φανατικός σταυρολεξολύτης, αφού σε πλείστα όσα σταυρόλεξα δεν παρέλειπαν να κοτσάρουν και τη ΛΑΜ, όχι βέβαια επειδή ήταν θαυμαστές του λόρδου αλλά επειδή στην κατασκευή του σταυρολέξου ένα…ΛΑΜ, πάντα είναι βολικό.
Όσο για τους φίλους του ΔΝΤ (κι όχι μόνο οι συγκεκριμένοι που αναφέρεις), μάλλον τα κατάφεραν να μας πείσουν ότι είναι οι σωτήρες μας αφού ο ΓΑΠ και η πολιτική του, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, είναι ο καταλληλότερος να μας βγάλει από το τούνελ!
Αν δεν είναι έτσι, θα φανεί από τις αντιδράσεις του κόσμου όταν εφαρμοστούν τα μέτρα…

Βάσσια είπε...

Μπράβο για την τόσο ενδιαφέρουσα αναφορά σου στον Μπάϋρον.

και......

η Ισλανδία συνεχίζει ακάθεκτη τον αγώνα....... αλλά με "συμβατικά" όπλα, που να πιάσουν μπρος στην "εξέλιξη".

Καλή εβδομάδα
:-)

celin είπε...

Sυγχαρητηρια για την εξαιρετικη σου αναρτηση!
Πολυ ενδιαφερουσες κ οι πληροφοριες για τον Μπαυρον,ομολογω κ εγω οτι ειχα αγνοια.
Μιλας για"ξενοδουλο ελληνικο κρατος"
Ανατριχιαστικο..γιατι ειναι περα για περα αληθινο
Ακομα πιο ανατριχιαστικο θεωρω οτι οι περισσοτεροι Ελληνες το γνωριζουν αυτο
Κ σα να διακρινω μια επωδο στα χειλια των πολλων η οποια λεει"ΔΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ,ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ"
τι λετε ρε ραγιαδες?ρε προσκυνημενοι?
το γεγονος δηλαδη οτι ΠΑΣΟΚ Κ Ν.Δ αποδειχτηκαν προδοτες κ ανικανοι σημαινει οτι πρεπει να παραχωρησουμε την εθνικη μας κυριαρχια?
κ αυτοκαταδικαζομαστε συνολικα σαν λαος επειδη οι κυβερνωντες μας ειναι αυτοι που ειναι?
αλλοι δεν υπαρχουν για να τους ψηφισουμε?

Λωτοφάγος είπε...

@ Κουκλίτη, εγώ πάλι δεν ήξερα το όνομα της ερωμένης του! Με παρακίνησες να ψάξω και βρήκα πως λεγόταν Καρολίνα Λαμ. Βολικό όνομα.

Λες να αντιδράσει ο ελληνικός λαός;
Δεύτερη ερώτηση: αν αντιδράσει, θα στραφεί κατά των υπαιτίων ή θα φάμε ο ένας τον άλλο, για να δικαιώσουμε το Forum με το δάχτυλο της Αφροδίτης;

Λωτοφάγος είπε...

@ Πάντως, την Κάγκελα την ψιλοταλαιπώρησε το συμβατικό όπλο της Ισλανδίας, Βάσια: αποκλείστηκε στη Λισαβόνα και από Ρώμη πήγε στο Βερολίνο με πούλμαν. Μπανάλ!

Λωτοφάγος είπε...

@ Για να δικαιωθεί ο αιγύπτιος ιερέας, Σελίν, που είχε πει στον Πλάτωνα ότι οι Έλληνες είναι μεγάλα παιδιά: αντί να σκεφτούμε ορθολογικά και να διορθώσουμε τις βλακείες μας, εναποθέτουμε τη ζωή μας στα χέρια ξένων και πάμε για φραπέ!