Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ο ξεροκέφαλος Πρόεδρος

Υπάρχει ένα παγωμένο νησί 320.000 ψυχών, που οι Βίκινγκ το ονόμασαν Σνόλαντ (Χώρα του Χιονιού) και οι Νορβηγοί Ίσλαντ (Χώρα των Πάγων). Το μάθαμε για τα καλά τον Οκτώβρη του 2008 όταν βάρεσε κανόνι! Οι τράπεζές του είχαν επενδύσει σε αμερικανικά τοξικά ομόλογα και, φυσικά, πτώχευσαν, συμπαρασύροντας 400.000 Ολλανδούς και Βρετανούς καταθέτες, τους οποίους οι κυβερνήσεις τους ουδέποτε μπήκαν στον κόπο να προειδοποιήσουν. 

Οι άλλοτε πλούσιοι Ισλανδοί βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ολόκληρα 24ωρα, μέχρι που η δεξιά κυβέρνηση παραιτήθηκε. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός που ανέλαβε έκανε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, ελπίζοντας ότι έτσι θα προστατέψει τη χώρα από μελλοντικούς κινδύνους. Μέσα σε ένα χρόνο, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, και η χώρα βυθίστηκε στην ύφεση.

Όμως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο: η Ολλανδία –που αναγκάστηκε να καταβάλει στους καταθέτες 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ- και η Βρετανία –που πλήρωσε 2,5 στους δικούς της- απαιτούν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους από τους Ισλανδούς πολίτες. Συνολικά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Και φυσικά τους εκβιάζουν, αρνούμενοι και τη βοήθεια από το ΔΝΤ και την ένταξη στην ΕΕ.

Με ψήφους 33-30, η ισλανδική Βουλή υπέκυψε και δέχτηκε να πληρώσει κάθε Ισλανδός πολίτης 13.000 ευρώ.

Κάπου εκεί, ο 67χρονος Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, που διανύει την 4η προεδρική θητεία του χωρίς αντίπαλο και δεν είναι καθόλου αριστερός, τα πήρε στο κρανίο, αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση και μαζί με τις υπογραφές 80.000 πολιτών προκήρυξε δημοψήφισμα! (Μπορείτε να φανταστείτε τον Κάρολο Παπούλια να αρνείται να υπογράψει οτιδήποτε;)

Ο βρετανός υπουργός Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων δήλωσε ότι «η Ισλανδία διακινδυνεύει να πέσει στο στάτους κράτους-παρία, αν πει όχι στο πακέτο ρύθμισης του χρέους» (Πριν από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, με κάτι τέτοια απειλούσαν και την Κύπρο.) Πιο κυνικός ο Guardian έγραψε: «Όποια κι αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος, οι Ισλανδοί πρέπει να πληρώσουν… Η κακή τύχη της Ισλανδίας είναι πως είναι μικρή και αδύναμη».

Έχοντας σπουδάσει στο Μάντσεστερ, όμως, ο κύριος Πρόεδρος γνωρίζει καλά τους Βρετανούς. Απευθυνόμενος στον Γκόρντον Μπράουν, του είπε ότι «οι Ισλανδοί θα τον θυμούνται για… αιώνες». Αν είχε καταρρεύσει η τράπεζα ενός ισχυρού κράτους, «ο Μπράουν δεν θα χαρακτήριζε τους Ισλανδούς τρομοκράτες και εγκληματίες», συμπλήρωσε. (Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει… )

Εξάλλου, η οριστική κατάρρευση της Ισλανδίας επήλθε όταν η βρετανική κυβέρνηση δήμευσε τα περιουσιακά στοιχεία των ισλανδικών τραπεζών στη Βρετανία. Ο Όλαφουρ Γκρίμσον ζήτησε βοήθεια μέχρι και από τη Ρωσία, αλλά τελικά μόνο η Νορβηγία και οι Νήσοι Φερόες έδωσαν κατιτίς. Οι συμπατριώτες του τον θεωρούν εθνικό ήρωα και 88.000 υπογραφές μπήκαν κάτω από κείμενο συμπαράστασης.

Αύριο, λοιπόν, οι 232.000 ισλανδοί ψηφοφόροι αποφασίζουν αν θα εκχωρήσουν (το ρήμα είναι πολύ της μόδας τώρα τελευταία) το μέλλον τους στους Αγγλο-Ολλανδούς. Πολύ θα ήθελα να είμαι εκεί. Έτσι, για να νιώσω κάτι που εδώ το έχουμε χάσει: αξιοπρέπεια.

* Πηγές: Γιώργος Δελαστίκ, «Το φρικτό πρόσωπο της ΕΕ», εφ. Πριν/10.1.10 και εφημερίδα Το Ποντίκι, φ. 14.1.10.

12 σχόλια:

squarelogic είπε...

Πως?
Δεν δέχτηκαν να πληρώσουν τις απαιτήσεις των "εταίρων" μας ζητώντας μόνο την πολιτική τους στήριξη,μια καλή κουβέντα βρε αδερφέ?
Αλλωστε για ένα όνομα ζούμε...

Aldebaran είπε...

Το κακό, Λωτοφάγε, είναι πως δεν θα είσαι εκεί... και δεν θα νιώσεις αυτό που τόσο θέλεις...

Ζεις στην Ελλάδα του ΓΑΠ και των Κωστάκηδων... των λογιστών που παριστάνουν τους πολιτικούς... και στην οποία η λέξη "αξιοπρέπεια" έχει διαγραφεί...

Ektoras είπε...

Να λοιπόν... Εύγε στους Ισλανδούς που δεν διαπραγματεύονται την χώρα τους και την αξιοπρέπειά τους! Να φανταστείς κιόλας οτι δεν έχουν αι κανένα διαπραγματευτικό χαρτί! Εμείς; δηλαδή ο ΓΑΠ... ευχαριστώ ευχαριστώ ευχαριστώ ευχαριστώ ευχαριστώ ευχαριστώ και άλλα τόσα ευχαριστώ Άνγκελα! ??? σε δυο προτάσεις! και... το άλλο, καλά μιλάμε άπαιχτο! Τα αγαπάμε τα νησιά μας, δεν τα πουλάμε αλλά ελάτε να κάνετε τις επενδύσεις σας, να τα κάνουμε πράσινα!

Αηδία μέχρι τέλους μου ήρθε να σπάσω την τηλεόραση.

Την ίδια ώρα που χιλιάδες Έλληνες πολίτες εδώ και 3-4 χρόνια έχουν καταθέσει ολοκληρωμένους φακέλους στην ΡΑΕ για φωτοβωλταϊκά και αιολικά πάρκα έχουν χρεωθεί με δάνεια σε τράπεζες για τα απαραίτητα κεφάλαια και... περιμένουν ακόμα πότε θα αρχίσει να εξετάζει τους φακέλους η ΡΑΕ να δώσει άδεια. Εν'τω μεταξύ οι αποπληρωμές των δανεισθέντων κεφαλαίων μηνιαίως στις τράπεζες καλά κρατούν, πολλοί που είδαν αυτή την πραγματικά καλή και για τους ίδιους μα και για τον τόπο ευκαιρία θεωρούσαν πως "τι στο διάτσο", σε έναν; ενάμιση χρόνο; θα έχει ξεκινήσει η επένδυση και ο βραχνάς τους θα λυνόταν αλλά, όσοι ήταν απλοί μικρομεσαίοι που αποφάσισαν να βάλουν όσες τέλος πάντων οικονομίες τους σε αυτή την όντως έξυπνη και με προοπτική μέλλοντος επιχειρηματική κίνηση δεν αντέχουν. Αποσύρθηκαν ή αποσύρονται, πλήρωσαν ένα κάρο λεφτά τζάμπα και θα δουν τον mr. ευχαριστώ να δίνει αυτές τις πολύτιμες επενδύσεις στους Γερμανούς και σε μερικούς εγχώριους μεγαλοκαρχαρίες όπως ήδη έχει γίνει. Πολύ μπόχα βρε αδερφέ, πολύ μπόχα

Βάσσια είπε...

Καταρχήν εξαιρετική η ανάρτηση. έμαθα για όσα δεν γνώριζα.

Δεύτερον ( και ομολογώ ότι διανύω περίοδο σύγχυσης με τα όσα συμβαίνουν και δεν έχω ακόμη ξεκαθαρίσει τι και πως) θα ήθελα να ρωτήσω εάν το ότι είμαστε μέλος της Ε.Ε σε αυτή την περίοδο είναι θετικό ή αρνητικό;

Εάν δηλαδή ήμασταν εκτός πως θα άλλαζε η διαπραγματευτική μας ικανότητα και με ποιους;

Ξέρω ρωτάω πολλά, αλλά φίλε Λωτοφάγε κ.α νιώθω αβοήθητη κυριολεκτικά.

Καλό Σ/Κ
:-)

...Ατακαδόρ είπε...

Μισητότατε Λωτοφάγε,
τί θέλεις τώρα και μάς ανακατεύεις με τέτοια ΔΕΛεΑΣΤΙΚά;;;
Μιά χαρά τό πίνουμε με το ζουμί μας, όπως είμαστε...

Άκου εκεί δημοψηφίσματα και μπαρμπούτσαλα...

Πάντως στο προηγούμενό σου, στην Ψωρογιώργαινα, έδωσα ευρύτατη δημοσιότητα!
Μέχρι και ντουντούκα πήρα και διαλαλώ στους δρόμους!


Και κάτι για τη Βάσσια:
Κατά την σεμνή αλλά και ταπεινή μου γνώμη, καλή μου, θα είμαστε πολύ χειρότερα εκτός Ε.Ε. και eurozone:
Ο Χολαργός θα τύπωνε αβέρτα-κουβέρτα "πέτσινες" δραχμές, για να μην χάσουν ψήφους οι άρχοντες, και ο πληθωρισμός θα χτύπαγε 30άρια και 50άρια, μη σού πώ και κατοστάρια...

Κι ένα ακόμα για όλους:
Στην Ισλανδία οι τηλεφωνικοί κατάλογοι είναι λεξικογραφημένοι με το μικρό όνομα!
Βρίσκεις δηλαδή όλους τους «Αλέξανδρους» π.χ. μαζί και μετά ψάχνεις για το επώνυμό τους!
Λέει κι αυτό κάτι...

Λωτοφάγος είπε...

@ Και τι όνομα! Βαρύ σαν Ιστορία, Squarelogic.
Πάντως, η Μέρκελ με τον Βέστερβελε το παίζουν ο καλός μπάτσος κι ο καλός μπάτσος σήμερα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Γιατί με πληγώνεις, Αλδεβαράν; Και μάλιστα αυτό τον καιρό που υπάρχει έλλειψη στους λωτούς;

Λωτοφάγος είπε...

@ Μια Τίνα, και μάλιστα μισή μερίδα, δεν φέρνει την άνοιξη, Έκτωρ.
Ένα περίεργο πράγμα, βρε παιδί μου: ακόμα και όσοι πολιτικοί δεν έχουν το βλέμμα του αρπακτικού και δείχνουν έντιμοι, στο τέλος υποκύπτουν! Ας δω, πριν αφήσω το μάταιο τούτο κόσμο, έναν υπουργό να παραιτείται καταγγέλλοντας ότι δεν τον άφησαν να κάνει αυτά που πίστευε αναγκαία!

Λωτοφάγος είπε...

@ Βάσια, σου απάντησε πολύ ικανοποιητικά ο Ατακαδόρ αντί εμού.
Ως πιο παλιοί εμείς, θυμόμαστε τις εποχές των συνεχών υποτιμήσεων της δραχμούλας μας. Που έκαναν μεν καλό στις εξαγωγές και στον τουρισμό, αλλά εμείς γινόμασταν πάμπτωχοι!
Σκέψου τι θα γινόταν τώρα, που δεν εξάγουμε τίποτε.

Λωτοφάγος είπε...

@ Προφανώς στην Ισλανδία, Ατακαδόρ, αρκούν οι υπογραφές του ενός τρίτου του εκλογικού σώματος, για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα.
Εδώ δεν έχουμε τέτοιο νόμο.
Ευχαριστώ πολύ για τη διαφήμιση. Με κάνεις και κοκκινίζω...
Οι Ισλανδοί έχουν μια ακόμα ιδιορρυθμία: το DNA τους είναι καθαρό από επιμειξίες και, αν θυμάμαι καλά, πριν από μερικά χρόνια πουλήθηκε σε μια εταιρεία για να κάνει πειράματα!
Αυτό για τον τηλεφωνικό κατάλογο δεν το γνώριζα. Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο. Όταν ζητήσω εκεί πολιτικό άσυλο, θα είμαι ο μοναδικός Λωτοφάγος στον κατάλογο!

Βάσσια είπε...

Ευχαριστώ Ατακαδόρ και Λωτοφάγε :-)

squarelogic είπε...

Και βεβαια,απολυτα λογικά,οι Ισλανδοί έστειλαν στον κάλαθο των αχρήστων την εκβιαστική συμφωνία πληρωμής που ΑγγλοΟλλανδοί προσπάθησαν να επιβάλλουν,μεταθέτοντας στον Ισλανδό πολίτη τις ευθύνες για τις ζημίες απ τον καζινοκαπιταλισμό στον οποίο επιδόθηκε Ισλανδική τράπεζα με αρκετούς καταθέτες απ τις 2 χώρες.
Σα να λέμε,αν πέσει εξω η Eurobank πχ.να ζητάνε απ τον Ελληνα φορλογούμενο εκτός απ τη δική του ζημιά να πληρώσει την ζημιά αλλοδαπών καταθετών!