Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

London River


Εκείνος είναι ο Οσμάν, ένας πανύψηλος και ξερακιανός Αφρικανός, με ράστα μαλλιά. Πριν από 15 χρόνια άφησε γυναίκα και εξάχρονο γιο για να πάει στη Γαλλία όπου δουλεύει ως δασοκόμος. Μιλάει μόνο γαλλικά, στηρίζεται σε μπαστούνι και αποπνέει αξιοπρέπεια.

Εκείνη είναι η Ελίζαμπεθ Σόμερς, μια κοντή, παχουλή αγρότισσα από το Γκέρνζεϊ, που επισκέπτεται τακτικά τον τάφο του άντρα της για να τον ενημερώνει για τα νέα της οικογένειας. Δεν εμπιστεύεται τους μουσουλμάνους και, μάλλον, δεν έχει δει κανέναν από κοντά.

Αυτοί οι φαινομενικά παράταιροι άνθρωποι σπεύδουν στο Λονδίνο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005. Ψάχνουν τα παιδιά τους που σπούδαζαν εκεί, αλλά δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από τότε. Θα συναντηθούν πολλές φορές στα νοσοκομεία και στα αστυνομικά τμήματα, όπου προσπαθούν να βρουν μια πληροφορία μέσα στο χάος. Για να ανακαλύψουν, παρά τις προκαταλήψεις της Ελίζαμπεθ, ότι, όπως όλοι οι γονείς στον κόσμο, έχουν πολλά κοινά!

Η ταινία "London River" (ελλ. τίτλος "Το ποτάμι ανάμεσα") του Rachid Bouchareb είναι αγγλο-γαλλο-αλγερινής παραγωγής και ευτύχησε να έχει ως πρωταγωνιστές την πάντα υπέροχη Brenda Blethyn και τον εξαιρετικό Sotigui Kouyate, ο οποίος κέρδισε την αργυρή άρκτο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου!

Δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις ούτε παίρνει θέση στο θέμα της τρομοκρατίας. Δεν είναι μελό ούτε εκβιάζει το δάκρυ. Έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και την απώλεια που όλοι βιώνουμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Τότε που ψάχνουμε έναν ώμο για να κλάψουμε. Ό,τι χρώμα κι αν έχει...

10 σχόλια:

busy bee είπε...

Καλημέρα Λωτοφάγε!
Οπωσδήποτε δεν την χάνουμε.
Οτι μας χρειάζετε σε τέτοιους καιρούς,μήπως επιτέλους σαν άνθρωποι μπορέσουμε να δούμε με τα μάτια της ψυχής, τους συναωθρώπους μας, αφού όλοι χωράμε εδώ πάνω.
Καλή σου μέρα.

Λωτοφάγος είπε...

Καλησπέρα Busy Bee. Δες την και θα καταλάβεις πώς, με τη σωστή επιλογή των ηθοποιών, αποφεύγεις να μετατρέψεις μια τραγωδία σε μελό -αυτό, δηλαδή, που θα επεδίωκε ίσως μια κλασική χολιγουντιανή ταινία!

AA είπε...

"...κέρδισε την αργυρή άρκτο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου!"
...να 'ναι βαρειά άραγε η αρκούδα;
Θα την έχω στο νού μου (...τη ταινία όχι την αρκούδα).

fractal είπε...

Καλησπέρα
Ευχαριστώ για την ενημέρωση
Θα δω την ταινία.
Ευνοεί και ο καιρός.

Ektoras είπε...

Όμορφη πρόταση...

Την καλησπέρα μου Λωτοφάγε

Λωτοφάγος είπε...

@ :) Δεν ξέρω αν είναι βαριά η αρκούδα, ΑΑ. Σίγουρα, όμως, έχει πέσει επιτέλους σε χειμέρια νάρκη.

Λωτοφάγος είπε...

@ Τι εννοείς, Φράκταλ; Έχετε ακόμα καλοκαίρι στην όμορφη Χίο ή ευνοεί ο βροχερός καιρός τις σκοτεινές αίθουσες; :)

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλησπέρα κι από μένα, φίλε Έκτορα. Να είσαι καλά.

fractal είπε...

Ευνοεί ο σκοτεινός καιρός τις βροχερές αίθουσες :))))))

Λωτοφάγος είπε...

@ :))))))