Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Μηδενική ενοχή


του Στάθη (Ελευθεροτυπία 16.12.09)

"Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε", δήλωσες χθες Πρωθυπουργέ μου, διασκευάζοντας το σύνθημα του νομπελίστα (αυτός τουλάχιστον το άξιζε το νόμπελ ειρήνης!) πολέμιου του άπαρτχάιντ Ντέσμοντ Τούτου "We'll either swim or sink together".

Δεν θέλω να σε πικράνω, Γιώργο μου, αλλά ήδη είμαστε βουλιαγμένοι! Γι' αυτό, δεν έχουμε επιλογές: μόνο να αλλάξουμε μπορούμε.

Από πού να αρχίσουμε όμως; Διότι 35 χρόνια Μεταπολίτευση μετάλλαξε το DNA μας και δεν θυμόμαστε πώς ήταν πριν.

Πώς να νοιαστούμε τον διπλανό μας; Κι αν είναι κλέφτης;

Πώς να ξεμάθουμε να φοροδιαφεύγουμε; Κι αν χάσουμε το παντεσπάνι μας και το σκι στην Αράχωβα;

Πώς να απαρνηθούμε το ρουσφέτι; Να μείνει αδιόριστος ο κανακάρης;

Με τι καρδιά να πληρώνουμε το ΙΚΑ της μετανάστριας που προσέχει τα παιδιά ή τους γέρους μας; Μα επειδή ήταν φθηνή την προτιμήσαμε.

Θέλει κόπο όλο αυτό. Και χρόνο. Κι εσύ δεν έχεις. Σε πιέζουν.

Από την άλλη, όμως, Γιώργο μου, αναρωτιέμαι ως απλός μισθωτός πολίτης: γιατί δεν είπες τίποτε για την εκκλησιαστική περιουσία, της οποίας η φορολόγηση καταργήθηκε εντελώς το 2004; Μήπως σε απείλησαν οι σεπτοί ιεράρχες; Μήπως θυμήθηκες τη μοίρα του Τρίτση; Αναφέρθηκες καθόλου στα τεκμήρια και δεν το άκουσα; Αν μη τι άλλο, οι πισίνες, τα κότερα κι οι τζιπούρες φτύνουν κατάμουτρα την οικολογική μου συνείδηση, Γιώργο μου.

Κι έστω ότι δέχομαι να παγώσει ο μισθός μου και να αυξηθούν οι φόροι. Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο! Θυμάσαι, όμως, ότι δεν φταίω για τα άδεια ταμεία; Πως δεν αγόρασα εγώ τα δομημένα ομόλογα ούτε "δάνειζα" τις εργατικές εισφορές στους "επιχειρηματίες" για να τις στέλνουν στην Ελβετία; Πως δεν μοίραζα απλόχερα αναπηρικές συντάξεις και θέσεις σε επιτροπές ούτε αποστρατεύω πρόωρα τους αξιωματικούς; Πως δεν χώνω ψηφοφόρους μου στο Δημόσιο; 

Θυμάσαι, φαντάζομαι, ότι δεν παίρνω μίζες για παράλογους εξοπλισμούς ούτε για ελεεινές εργολαβίες, βυθίζοντας στα χρέη τη χώρα. Πως δεν έφαγα τις επιδοτήσεις στα κωλάδικα, ούτε έφτιαξα πισίνες με τα κονδύλια για τα πανεπιστήμια. 

Μήπως, Γιώργο μου, εκείνα τα 2,2 δισεκατομμύρια που δανείστηκες από τις τράπεζες σήμερα θα ήταν σκόπιμο να αφαιρεθούν από τα 28 που τις είχαμε μπουκώσει πέρυσι και μας τα χρωστάνε ακόμα; Διότι νομίζω ότι σε πιάσανε κώτσο!

Δεν είπα εγώ πως είναι ηθικό ό,τι είναι νόμιμο. Το αντίθετο πρεσβεύω. Γι' αυτό και θα περιμένω να ανοίξεις τον φάκελο "σκάνδαλα", Γιώργο μου. Και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Κι επειδή δεν πιστεύω ότι θα το κάνεις, θα χαρώ πολύ να διαψευστώ. Διότι η ατιμωρησία έχει διαβρώσει τις συνειδήσεις μας. Τις έχει κάνει διάτρητες. Επικρατεί η απόλυτη ανοχή και η μηδενική ενοχή.

Τώρα, αντί για το δανέζικο μοντέλο που ονειρευόσουν, σου φορτώνουν το ιρλανδικό. Αντίθετα, οι Δανοί υιοθέτησαν το ελληνικό μοντέλο: 1.000 προληπτικές συλλήψεις σε μία μέρα προχθές! Τα σέβη μου στον κ. Χρυσοχοΐδη...

10 σχόλια:

mtryfo είπε...

μπράβο σου Λωτοφάγε μου,

σε λίγες γραμμές τα είπες ΟΛΑ!!!

vasikos metoxos είπε...

Ωραιότατον!!!!!!

Locus Publicus είπε...

Η απλή οργή και ένσταση του τίμιου πολίτη, θα πνιγεί, όπως πάντα στις δυναμικές της αμείλικτης Ιστορίας. Που πάντα αλέθει ό,τι βρίσκεται μπροστά της. Προσυπογράφω το όμορφο κείμενο και σε δικαιώνω. Αλλα φοβάμαι πως η ανθρωπότητα σήμερα βρίσκεται σε ενα ακόμα "μεταβατικό" στάδιο. Η δύναμη μιας κοινωνίας να αυτοδιαχειριστεί εξαρτάται απο τον πλούτο που παράγει. Και εμείς εχουμε πάψει προ πολλού να παράγουμε τίποτα.

Σε προσωπικό επίπεδο, να σου ευχηθώ καλές γιορτές.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"Επικρατεί η απόλυτη ανοχή και η μηδενική ενοχή."

Εξαιρετικό και δίκαιο κείμενο.
Όντως, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, όντως.

Αλλά, τι θα γίνει, με τους ενόχους;
Δεν είναι θέμα μόνο οικονομικό, ηθικό,ή ρεβανσισμού, αλλά αν δεν υπάρξουν κυρώσεις, τότε δεν αλλάζουν τα πράγματα.

Έχεις απόλυτο, δίκαιο λωτοφάγε.

marianaonice είπε...

Θεωρώ ότι η πλήρης ατιμωρησία μικρών και μεγάλων, επώνυμων και ανώνυμων κλεφτών, απατεώνων και ληστών, μας έφθασε σήμερα σ' αυτό το χάλι!
Όσοι δεν κλέβουν σήμερα, όπως και απ' όπου μπορούν θεωρούνται βλάκες!
Ούτε εγώ νομίζω ότι ο ΓΑΠ θα ανοίξει το φάκελλο σκάνδαλα!
Δεν συμφέρει κανένα τους! Άλλωστε ξέρουν τον τρόπο να βουλώνουν τις μαύρες τρύπες που αυτοί δημιούργησαν!
Θα μας κάνουν στραγγισμένα σφουγγάρια μέχρι εκεί που δεν φανταζόμαστε!!
Πολύ εύστοχη και καίρια η ανάρτησή σου Λωτοφάγε μου!

squarelogic είπε...

Στο ίδιο πνεύμα ήθελα να ποσταρω και γω αν έβρισκα το κέφι...
Μας επαναλαβάνουν συνέχεια πως τα πράγματα είναι τραγικά κάνοντας το αυτοεκπληρούμενη προφητεία(ποιός θ'ανοίξει το πουγγί του για κάτι πέραν των απολύτως αναγκαίων όταν παρακολουθήσει μισή ωρα TV?),διασφαλίζοντας όμως μίνιμουμ αντιδράσεις για ότι μέτρο σκαρφιστούν,άσχετα πόσο δίκαιο είναι ή πόσο είχε να κάνει με τη δημιουργία του προβλήματος.
Και την ίδια ώρα βλέπεις ότι τα μυαλά δεν έχουν αλλάξει:την ώρα που ο υπόλοιπος ελλην.λαός απειλείται με χρεωκοπία οι συνδικαλιστές του ΟΛΠ εξασφαλίζουν χρυσή εθελουσία έξοδο στα 50 τους,ενώ οι χαιδεμένοι της Ολυμπιακής παίρνουν 10 και 15 συντάξιμα χρόνια bonus και όσοι δεν συνταξιοδοτούνται άμεσα'απορροφώνται" στο δημόσιο.
Επίσης αντί να διερευνήσουν πως είναι δυνατόν το επίπεδο ζωής που βλέπουμε γύρω μας να συμβαδίζει με εκατομύρια φορολ.δηλώσεις κάτω των 15 χιλ,επιβάλλουν κάθε είδους έκτακτες εισφορές στους άφρονες που δήλωσαν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους στιγματίζοντας τους ως "έχοντες και κατέχοντες",κι ας διαβιούν αρκετοί εξ αυτών πολύ πιο συντηρητικά από πολλούς "πενόμενους"...
Νισάφι πιά!

Λωτοφάγος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ όλους που με διαβάσατε και προσθέσατε τα δικά σας σχόλια.
Λυπάμαι πολύ για την απαισιοδοξία μας, λυπάμαι πολύ που δεν βρίσκουμε κάτι να πιστέψουμε, κι ας το έχουμε τόσο ανάγκη!
Από πού να πιαστεί κανείς; Από την εξωτερική πολιτική, όπου σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στα κελεύσματα των ισχυρών, ή από την εσωτερική, όπου κυριαρχεί η αυθαιρεσία;
Κάθε φορά κατεβάζουμε ακόμα πιο χαμηλά τον πήχυ, ωστόσο περνάμε πάντα από κάτω!

Βάσσια είπε...

Αυτή είναι η φωνή σου (μας) δυνατή, κυνική αλλά πραγματική.

Μπράβο Λωτοφάγε,

Τουλάχιστον να υπάρχουν εγγράφως οι αποδείξεις ότι δεν κοιμάται όλος ο ελληνικός λαός, κάποιοι ξυπνούν, και πολλές φορές , απότομα.

Καλημέρα

Λωτοφάγος είπε...

@ Υπάρχουν πολλές γραπτές αποδείξεις ότι κάποιοι αγρυπνούν, Βάσια, αλλά δεν νομίζω να ιδρώνει το αφτι κανενός!
Μόνο αν οι άγρυπνοι γίνουμε πλειοψηφία υπάρχει περίπτωση να μας ακούσουν.
Το ίδιο ισχύει για όλες τις πτυχές του πολιτικού μας βίου -αυτής των κλιματικών αλλαγών συμπεριλαμβανομένης.

Ναπoλέων είπε...

Μιά συμπλήρωση στο πολύ ωραίο κείμενο και μιά ερώτηση:

Συμπλήρωση:
«Και να μην τον ανοίξεις τον φάκελλο δωροδοκιών Ζήμενς, Γιώργο μου, θα βάλεις τουλάχιστον κάποιους τεχνικούς να αποτιμήσουν πόση ΕΠΡΕΠΕ να ήταν η τιμή του ...συφοριασμένου C-4-i, πριν η εταιρεία ενσωματώσει σ' αυτήν και το κόστος των δωροδοκιών, ώστε να ζητήσουμε τα υπόλοιπα με αγωγή μας εναντίον της για αισχροκέρδεια;;;»

Ερώτηση:
Στο "δανέζικο μοντέλο" περιλαμβάνεται και ο δανός παπάς που -από άμβωνος!!!- παρότρυνε τους -φτωχούς- ενορίτες του να κλέβουν ψωμί και τρόφιμα από τα Σούπερ-Μάρκετ για να χορτάσουν την πείνα τους;;;

Έτσι για να ξέρω τί να λέω στην εγγονούλα μου, όταν με ρωτήσει...