Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Σήμερα είναι ήδη αργά!

Ένα κορίτσι στο Δέλτα του Νίγηρα ονειρεύεται να γίνει γιατρός και ψαρεύει για να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζεται. Όμως εκεί βασιλεύει η SHELL-"GO TO HELL", και η ρύπανση που προκαλεί σκοτώνει ανθρώπους και ζώα. Τα ψάρια είναι πολύ μικρά σε μέγεθος πια και συχνά γεμάτα πετρέλαιο. Τότε, το κορίτσι και οι φίλες της τα πλένουν με απορρυπαντικό για να μπορέσουν να τα πουλήσουν!

Η περί ής ο λόγος SHELL καίει (!!!) το φυσικό αέριο που παράγεται στις πετρελαιοπηγές της Νιγηρίας, επειδή θα αφαιρούσε από τα υπερκέρδη της η κατασκευή ενός δικτύου που θα διοχέτευε το αέριο στα χαμόσπιτα!

Ένα ζευγάρι μηχανικών στην Κορνουάλη πασχίζει να μειώσει το οικολογικό αποτύπωμα της οικογένειάς του και να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα σε μια περιοχή με άφθονο αέρα. Όμως οι -γηραλέοι, ως επί το πλείστον- δημοτικοί σύμβουλοι που αντιδρούν, προβάλλουν ακαταμάχητα επιχειρήματα, όπως "η κίνηση της προπέλας θα μου αποσπά την προσοχή όταν οδηγώ" ή "οι ανεμογεννήτριες θα ρίξουν την τιμή της γης μας". Κάθε κάτοικος της Βρετανίας εκλύει κάθε χρόνο 10 τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τους ανησυχεί!

Ένα πλουσιόπαιδο στην Ινδία σκέφτηκε να δημιουργήσει αεροπορική εταιρεία φθηνού ναύλου, για να μην στοιβάζονται οι συμπατριώτες του στα τρένα! Για να πετύχει χαμηλές τιμές, έχοντας ταυτόχρονα υψηλότατα κέρδη, δίνει μισθούς πείνας και εξαναγκάζει τους μηχανικούς να κάνουν υποτυπώδη συντήρηση. Η πτήση οποιουδήποτε αεροπλάνου στον πλανήτη εκλύει τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, αλλά δίνει κέρδη στις εταιρείες πετρελαίου. Αντίθετα, τα οχήματα σταθερής τροχιάς είναι πολύ πιο οικολογικά. Γι' αυτόν το λόγο και τον περασμένο αιώνα ξηλώθηκαν χιλιάδες χιλιόμετρα σιδηροτροχιών στις ΗΠΑ, και το εμπόριο ανέλαβαν τα θηριώδη φορτηγά. 

Η σήραγγα του Mont Blanc επιτρέπει σε χιλιάδες νταλίκες να μεταφέρουν γάλα και πατάτες από το Σαμονί στην Ιταλία, όπου γίνονται γιαούρτι και πουρές, για να μεταφερθούν ξανά πίσω και να πουληθούν στους ίδιους αγρότες! "Ανεπαισθήτως", εξηγεί ο ηλικιωμένος Ελβετός, η ζωή τους έγινε κόλαση. Τώρα, οι κάτοικοι της περιοχής διαδηλώνουν με τα ποδήλατά τους για να μην γίνει η σχεδιαζόμενη διαπλάτυνση της σήραγγας.

Ένα κορίτσι κι ένα αγόρι, δυο πανέμορφα αδελφάκια από το Ιράκ, πουλάνε στους δρόμους της Ιορδανίας μεταχειρισμένα αθλητικά παπούτσια από τις ΗΠΑ. Ο πατέρας τους δολοφονήθηκε από τους Αμερικανούς, ο παππούς τους επίσης, και ο μεγάλος τους αδελφός έχει καεί στα πόδια! Το αγόρι ονειρεύεται εκδίκηση...

Οι γυναίκες της Αφρικής,  της ηπείρου με τις περισσότερες πρώτες ύλες στον κόσμο, δεν θυμούνται να έζησαν ποτέ την ειρήνη, αλλά ούτε και να χόρτασαν την πείνα των παιδιών τους. 

Οι  κινέζοι εργάτες κατασκευάζουν για ένα κομμάτι ψωμί εκατομμύρια πλαστικά μπιχλιμπίδια που θα πουληθούν στη Δύση, για να καταλήξουν ξανά στις χωματερές της Κίνας, όπου θα αποδομηθούν ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα ύστερα από 50.000 χρόνια! Ας ξανασκεφτούμε αυτό το νούμερο την επόμενη φορά που θα αγοράσουμε το αχρηστούλι της μιας χρήσης!  

Αυτή, κυρίες και κύριοι, είναι The Age of Stupid! Η ενέργεια για την προβολή της συγκλονιστικής ταινίας στην Πλατεία Συντάγματος, παρήχθη από τα φωτοβολταϊκά που είχε στήσει η Greenpeace. Η λυόμενη αίθουσα προβολής, αλλά και ο χώρος μπροστά στην εξωτερική οθόνη χθες βράδυ, ήταν γεμάτος νεαρόκοσμο, ο οποίος χειροκρότησε θερμά. Αυτό από μόνο του είναι ήδη ελπιδοφόρο, νομίζω. 

6 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Με κάνεις και ζηλεύω και δημιουργείς και ενοχές, αλλά καλά κάνεις!
Η περιγραφή και μόνο αυτή, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τη χάσαμε ή τη χάνουμε, όταν "αφήνουμε' τέτοιες εκπληκτικές ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες.

Τι άλλο να πω; Μπράβο που με μετέφερες έστω και με το ποστ σου, σ' όλο το κόσμο!
Καταπληκτικά τα θέματα και οι ιστορίες που τα ζωγράφισες στην κυριολεξία.

Τουλάχιστον, αφού δεν ήρθα, ας είμαι ειλικρινής.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν πειράζει, Σπίθα, την επόμενη φορά. Αρκεί να νιώθεις έστω και λιγάκι ένοχος κάθε φορά που υποκύπτεις στον ασύδοτο καταναλωτισμό.
Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να διορθώσουμε πορεία...

Λωτοφάγος είπε...

@ Επειδή έγραψα την ανάρτηση λίγο βιαστικά, θα προσθέσω τώρα κάτι ακόμα.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πρόσθεσε, λωτοφάγε, αλλά πρόσεξε!
Δεν αντέχω και πολλές ενοχές, είμαι παραφορτωμένος:)

Λωτοφάγος είπε...

@ Φόρτωσέ τις σε κανέναν άλλον. Ξέρω πολλούς που το κάνουν, Σπίθα μου :)

RTG+ML, two silly people είπε...

Emeis pantws mporei na mhn tis blepoume tis tainies, den exoume omws autokinhto, menoume sto kentro ths polhs mas gia na phgainoume pantou me ta podia, h ntoulapa mas periexei liga kai kala (POLU kala, ta kalutera!) kai osa bare8oume ta dinoume deutero xeri, ta kinhta mas einai panarxaia, kai agorazoume mexri kai oikologikes panes gia to mpoumpouki mas. Ki an pote me to kalo egkatasta8oume sthn polh pou arxizei apo N, 8a pairnoume lewforeio / proastiako gia na phgainoume A8hna na xazeuoume... Oxi na periautologhsoume dhladh...