Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Η μοναξιά του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

Τον τίτλο της ταινίας του Χάντκε μού θύμισε η εικόνα στο Ζάππειο: ο Κ. Καραμανλής μόνος στο τεράστιο τραπέζι παραδεχόταν την ήττα και ανακοίνωνε την παραίτηση από την ηγεσία της Ν. Δ., ενώ άκρη αριστερά όρθιοι (μην εκτεθούν και πολύ) οι παλιοί του συνεργάτες κι όσοι προσδοκούν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του νικημένου χαλίφη. Δρυός πεσούσης, πας ανήρ (και γυνή, και γυνή!) ξυλεύεται...

Χάρη στο ληστρικό εκλογικό μας σύστημα, με 43,73% το ΠΑΣΟΚ βγάζει 159 βουλευτές! Βέβαια, τον Μάρτιο θα χρειαστεί άλλους 21 για να βγάλει Πρόεδρο και να γλιτώσει τις εκλογές, αλλά 5 μήνες είναι πολύ μεγάλο διάστημα στην πολιτική. Με αυτό το ποσοστό, πάντως, δεν χειραγωγείται εύκολα, εκτός κι αν το θέλει ο ίδιος...

Σπανίως βλέπω τον Ν. Χατζηνικολάου και απόψε βεβαιώθηκα ότι δεν κάνω άσχημα: ήταν ένας αγενέστατος δικτατορίσκος απέναντι στη Λιάνα Κανέλη και άλλους αριστερούς καλεσμένους, τους οποίους διέκοπτε συνεχώς. Προσωπικά, θα τα είχα βροντήξει από την πρώτη στιγμή και θα έφευγα. Κάποια στιγμή δε, καθώς ο Α. Καφετζόπουλος, υποψήφιος των Πρασίνων, εξηγούσε πόσο ευτυχισμένος ήταν που έβλεπε από κοντά την Έλλη Στάη, πετιέται ο Γ. Τράγκας και λέει: "Αφιλοκερδώς"! Το σχόλιο αυτό απέδειξε και το επίπεδο της εκπομπής, που αναλώθηκε σε ένα φτηνό κουτσομπολιό για το τι θα έκανε απόψε ο Καραμανλής.

Επειδή, όμως, το πρωί θα ξυπνήσουμε και θα ανακαλύψουμε πως εξακολουθούμε να είμαστε άνεργοι, υποαπασχολούμενοι και χρεωμένοι, ότι η πόλη μας είναι ακόμα βρόμικη και άξενη και τα δάση μας καμένα, ενώ οι φασιστικές συμμορίες μας τρομοκρατούν,

δείτε αυτό το βιντεάκι που μας συνιστά η Κατερίνα στο μπλογκ του Ανέμου: http://www.youtube.com/watch?v=S9yiePFNWqw 

Είναι εξαιρετικό!

19 σχόλια:

vasikos metoxos είπε...

Γύρω στις 20:30 που παιζόταν η αυτοδυναμία οι πασόκοι ήταν προσεκτικοί. Όταν τα πράγματα άλλαξαν τραγικά για τη ΝΔ τότε ανέλαβε το βαθύ πασόκ να μας εξηγήσει ότι το όφελος για την κοινωνία είναι πολλαπλό. Για παράδειγμα ο κομματικός ταμίας Κώστας Γείτονας ήταν αποκαλυπτικός: "Ο πρόεδρος πρέπει να πάρει αποφάσεις άμεσα". Τι λες...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ωχχχχ! Θα πονέσω, γιατρέ μου;

mtryfo είπε...

Πάρτε μια βαθειά ανάσα είπε ο γιατρός...

(ελεύθερο το πεδίο να συμπληρώσει ο καθένας ό,τι βούλεται)

Παύλος είπε...

Από πολύ μικρό παιδάκι κιόλας, μου άρεσε να "μελετώ" τα κουτιά των απορρυπαντικών, τις ετικέττες απ' τις χλωρίνες και τα λογότυπα από τα σαπούνια. Γιατί, ας πούμε, το Dixan πρέπει να γράφει σώνει και καλά πως είναι "προϊόν Henkel Δυτικής Γερμανίας"; Τί σκοπούς εξυπηρετούν οι ομόκεντροι κύκλοι στο κουτί του Tide; Γιατί η Kolynos επέλεξε γραμματοσειρά "italic"; Κλπ κλπ... Και όταν λίγο αργότερα έφτασα σε κάποιο σημείο ωριμότητας, το προχώρησα λίγο παραπέρα το θέμα και άρχισα να ασχολούμαι κυρίως με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Τι συμβολίζει η "γιαγιά" στο σλόγκαν "η γιαγιά μου η καλή καθαρίζει με Roli"; Σε τι κοινό απευθύνεται η Πειραϊκή-Πατραϊκή όταν επικαλείται "αξίες" του στύλ "ντύνει-στολίζει-νυκοκυρεύει"; Ποιές είναι οι πολιτισμικές αναφορές και ποια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός λαού ο οποίος πρέπει να πάρει ομόλογα ΕΤΒΑ για να έχει "σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο"; Και άλλα τέτοια πολλά...

Εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια γιά να μάθω πως η πάθησή μου αυτή ονομαζόταν "Σημειωτική" και εδιδάσκετο στα ανά τον κόσμο Πανεπιστήμια, ο δε πατριάρχης αυτής, ο Έκο (όχι αυτός με τα βενζινάδικα καλέ μου, ο άλλος, ο Ουμπέρτο). Τώρα θα μου πείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Μα για να επισημάνω πως η "Σημειωτική" δεν είναι μια ακόμη επιστήμη αλλά θάλεγα ένας τρόπος να αντιλαμβάνεσαι και να ερμηνεύεις τον κόσμο γύρω σου. Είναι το σύνολο αυτών των σχεδόν αόρατων "μικρών" πραγμάτων που αν μπορείς να τα εντοπίσεις και να τα αποκωδικοποιήσεις, μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι ακόμη και μελλοντολόγος, ξέρετε κάτι σαν σε Λίτσα Πατέρα αλλά πιό ιντελλεκτυέλ του.

Και επιστρέφουμε στο σήμερα αλλά και στο θέμα μας: Θέλετε λοιπόν να μάθετε πώς θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ τώρα που ήρθε ξανά στην εξουσία και δεν ξέρετε ποιόν να ρωτήσετε; Δεν χρειάζεται να ρωτήσετε κανένα, ούτε χρειάζεται να διαβάσετε βαθυστόχαστες αναλύσεις, ούτε περισπούδαστα άρθρα, ούτε δε πολύ περισσότερο τα προεκλογικά φυλλάδια που πέρασαν πρόσφατα κάτω από την σχισμή της πόρτας σας. Όλα αυτά είναι πομφόλυγες. Μαλακίες δηλαδή. Αν θέλετε να μάθετε πραγματικά τί σκοπούς έχει το ΠΑΣΟΚ μπορείτε να παρατηρήσετε το πώς έχει αρχίσει και αλλάζει το χαμόγελο των Πασόκων. Πώς δηλαδή, εκείνο το "συγκαταβατικό" και ψευτοκαημενίστικο και συμπαθές και (και καλά τάχαμου-τάχαμου) ανθρώπινο χαμογελάκι, είχε αρχίσει και μεταμορφωνόταν μέρα με τη μέρα σε χαμόγελο αρχικά αισιοδοξίας, σχετικής σιγουριάς, βεβαιότητας, τσαμπουκά, για να καταλήξει στο γνωστό και τρυφερό "έτσι γαμάει ο Πειραιάς" (ή έστω ή Λεωφόρος).
Κι όπως επισημαίνει πιο πάνω ο Βασικός Μέτοχος, εκεί γύρω μόλις κλείδωσε η αυτοδυναμία ο φερετζές της μετριοπάθειας άρχισε να ξεφτίζει και να αποκαλύπτει (ΚΑΙ ΠΑΛΙ) το αληθινό πρόσωπο μιας επηρμένης και χυδαίας εξουσίας. Προσέξτε λοιπόν τα χαμόγελα και την μετάλλαξή τους μέρα την μέρα, και δεν θα σας μείνει καμμία αμφιβολία για το τί σκοπούς έχουν τόσο αυτοί που ψηφίστηκαν όσο και αυτοί που θα τους ψήφισαν. (Είναι αυτό που λέμε "θέλει η πουτάνα να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την αφήνει".

Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε να διαβάζετε και τα πολιτικά μελλούμενα, δεν έχετε παρά να αρχίσετε κι εσείς να μελετάτε τα κουτιά των απορρυπαντικών, τα μπουκαλάκια των σαμπουάν και τη διχαλωτή γλώσσα των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Γιατί πλέον ο πολίτης είναι πελάτης και οι πολιτικοί είναι προϊόντα, που περιμένουν την δική μας επιλογή για να μην μείνουν στο ράφι του σούπερ-μάρκετ της ιστορίας.

Μόνο που ένα 44,5% ξέχασε ένα πράγμα: Πως η βόλτα μπορεί να ξεκινάει από τα ράφια αλλά ...καταλήγει στο ταμείο. Και ως γνωστόν, μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου, ουδέν πάθος αναγνωρίζεται...

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητέ Παύλο, σου βγάζω με σεβασμό το καπέλο! Εξαιρετική η ανάλυσή σου!
Τώρα όμως φοβάμαι περισσότερο!
Μια ερώτηση μόνο: σπούδασες τελικά την κλίση σου; Θα χαιρόμουν πολύ αν μου έλεγες ναι.
Υπογραφή
Ένας Λωτοφάγος με κλίση στην ανασκαφική που δεν κατάφερε όμως να γίνει Μαρινάτος :)

Παύλος είπε...

Φίλε Λωτοφάγε, λυπάμαι ειλικρινά αν το όνειρό σου ήταν να γίνεις ένας Μαρινάτος. Μην ξεχνάς πως ο Μαρινάτος ήταν ένας εξαιρετικά συντηρητικός άνθρωπος κι ένας υμνητής της χούντας. Το μόνο θετικό που θυμάμαι απ' αυτόν τον άνθρωπο είναι η μοναδική του ικανότητα να βρίζει. Τον θυμάμαι στη Σαντορίνη να λέει νευριασμένος: "Γαμώ το ντάγκα-ντάγκα που έκαναν τα πέταλα του γαϊδάρου που έφεραν τον Χριστό στα Ιεροσόλυμα"...
Με τη σειρά μου, θα χαιρόμουν πολύ αν μου έλεγες πως θάθελες να ήσουν ένας Νικ. Πλάτων ή μια Κική Λεμπέση.
Όσο για μένα; Χμ... θα σε απογοητεύσω. Όχι... δεν σπούδασα την κλίση μου. Έγινα όμως ένας καλός συντηρητής αρχαιοτήτων.

...Ατακαδόρ είπε...

Αφού το ρίξαμε στις αρχαιότητες... ένα παλιό ραδιοφωνικό μήνυμα ήταν μιάς κυρίας που έλεγε:

«Άααααχ! Ξεκουράστηκα! Πλένω με FAB!»
που αργότερα έγινε καλαμπούρι:
«Άααααχ! Ξεκουράστηκα! Πλένει ο άντρας μου!»


* Μαρινατισμένε Λωτοφάγε:
Τον Χ"νικολάου να τον ακούσεις κάποιο πρωί στη δίωρη, δήθεν πολιτική, εκπομπή του στο ραδιόφωνό του "Real FM". Θα τον ακούσεις να καταναλώνει τα 4/5 της εκπομπής σε διαφημίσεις που κάνει ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ...

* Σημειολόγε Συντηρητή:
Ως συγχαρητήρια για την ανάλυση, σού αφιερώνω ρήση τσοπάνου (βοσκού κανονικού!) που τον πήρα στο αυτοκίνητο προς το εκλογικό τμήμα το 1981:
«Να ψηφίσουμε τους ίδιους (ΝΔ δηλαδή) γιατί είναι χορτάτοι. Οι άλλοι (το ΠΑΣΟΚ) είναι νηστικοί, θα φάνε το καταπέτασμα».
Τάδε έφα Χρήστος Μπούγιας, τσοπάνος, καλή του ώρα, όπου είναι (ή δεν είναι) τώρα...

...Ατακαδόρ είπε...

Υ.Γ.
Και μην ξανακούσω κανέναν να λέει ότι δεν υπάρχουν «μετά Χριστόν προφήτες»...

squarelogic είπε...

Θα ακούσατε ίσως οτι το ΠΑΣΟΚ πήρε τον ίδιο απόλυτο αριθμό ψήφων με τις Ευρωεκλογές(3 εκ.).Την διαφορά στα ποσοστά την έκανε η διαφορά της αποχής.
Να συγχαρώ τον Παύλο για την ικανότητά του στη Σημειωτική,και πράγματι στο βλέμμα των ανθρώπων ανιχνεύεται πιο εύκολα ο αληθινός τους εαυτός,αρκεί να είσαι ευαίσθητος(ή προπονημένος...) δέκτης.
Υπάρχουν βέβαια και οι ερμητικά κλειστοί,αυτοί με το ανεξιχνίαστο βλέμμα,αλλά και έτσι,η πείρα διδάσκει οτι κάτι θέλουν να κρύψουν,και το gut feeling σου είναι αυτόματα να "κουμπωθείς".

Το ύφος του Καραμανλή ήταν πράγματι το ύφος ενός ανθρώπου έτοιμου να σκάσει,ενός ανθρώπου σε αδημονία να τελειώνει όλη αυτή η παράσταση και να πάει επιτέλους σπίτι του.Το πέτυχε.Αλλά με τι κόστος για τον τόπο?
Ο Παπανδρέου πάλι έχει το ύφος του Πορφυρογέννητου που κανείς δεν πίστευε οτι θα εκπληρώσει το πεπρωμένο του.Μοιάζει κι ο ίδιος λίγο έκπληκτος που τα κατάφερε...
θα δούμε τα πρώτα δείγματα γραφής και τότε θα μπορούμε να ανιχνεύσουμε περισσότερα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Παύλο, για τη γενιά μου (είμαι 53 χρονών), ο Μαρινάτος ήταν ένας μύθος, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας: ανακάλυψε το Ακρωτήρι, δηλαδή πραγματοποίησε το όνειρό του, και έγραψε Ιστορία!
Ο Ανδρόνικος δεν είχε ακόμα βρει τη Βεργίνα του και ο Ντούμας δεν έγραφε στην... Καθημερινή!
Όσο για τις ευρηματικές βωμολοχίες του, ε... Κεφαλονίτης δεν ήταν;
Συντηρητής Αρχαιοτήτων, λοιπόν. Πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα. Υποθέτω ότι η επιμονή, η παρατηρητικότητα και η υπομονή που διέθετες ως εκ γενετής σημειολόγος αξιοποιήθηκαν πλήρως.

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχα! Πολύ σωστά, Ατακαδόρε, μόνο έτσι θα μπορούσε να ξεκουραστεί.
Υπάρχουν άνθρωποι που αντέχουν τον Χατζηνικολάου επί δίωρο;
Ο τσοπάνος σου είχε δίκιο. Αντίθετα, ο Ουμπέρτο Έκο δεν είχε δίκιο όταν πριν από καμιά 15αριά χρόνια συμβούλευε τους Ιταλούς να ψηφίζουν μόνο διεφθαρμένους -διότι αυτούς μπορούν οι ψηφοφόροι να τους ελέγχουν- ενώ αν ψηφίζουν ενάρετους, η εξουσία θα τους διαφθείρει ύπουλα και... ανεπαισθήτως!
Ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ιταλία δεν γλιτώσαμε το πλιατσικολόγημα ψηφίζοντας τους ήδη διεφθαρμένους: ουδέποτε καταφέραμε να τους ελέγξουμε!

Λωτοφάγος είπε...

@ Διαβάζοντας το σχόλιό σου, Squarelogic, θυμήθηκα την έκφραση του Βενιζέλου όταν εκείνος ο ανθρωπάκος τον είχε λούσει με καφέ. Και μόλις ανακάλυψε ότι τον πήραν χαμπάρι, φόρεσε πάλι τη μάσκα της προσήνειας.
Νομίζω ότι ο Καραμανλής είχε κάνει μια συμφωνία: σας δανείζω το όνομά μου για να πάρετε τις εκλογές, αλλά θα κυβερνάτε εσείς!
Μόνο που κάποια στιγμή, οι πομπές των αξιότιμων κυρίων που κυβερνούσαν αντ' αυτού, έφτασαν μέχρι τη Ραφήνα. Και τον εξόργισαν. Διότι αλλιώς του τα είχαν πει! Και έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ήταν ένα είδος λευκού γάμου που κατέληξε σε βιασμό!

Παύλος είπε...

@squarelogic
Στη "μεγάλη ήττα" του 2004, το ΠΑΣΟΚ πήρε 3.002.xxx ψήφους.
Στον προχθεσινό "θρίαμβό" του πήρε 3.012.xxx
Τη διαφορά μεταξύ "μεγάλης ήττας" και "θριάμβου" δεν την έκαναν, φυσικά, οι μόλις 10.000 παραπανίσιοι ψήφοι. Την διαφορά την έκανε α) η απόλυτη κατρακύλα της Ν.Δ. που έχασε πάνω από 1.000.000 ψήφους, και β) Η αυξημένη αποχή που αύξησε τα ποσοστά των κομμάτων.

@Λωτοφάγος
Σε περνώ κάποια χρόνια και, ως εκ τούτου, ξέρω την παλαιότερη γενιά των ιερών τεράτων της αρχαιολογίας. Εσύ τουλάχιστον ασχολήθηκες με την ανασκαφική στην οποία είχες κλίση;

vasikos metoxos είπε...

Τι ωραία συζήτηση κάνατε και δεν σας πήρα χαμπάρι! Του λόγου μου πάντως ψηφίζω Νικόλαος Πλάτων δαγκωτό. Τον "ανακάλυψα" στην Ζάκρο και μαγεύτηκα.
Και αφού δεν μου έλαχε να σκάψω ποτέ το έριξα στα "μπερδεμένα" ποστ που αρέσουν στον Λωτοφάγο...

Παύλος είπε...

Κι εγώ στη Ζάκρο τον γνώρισα Βασικέ. Τώρα τις ανασκαφές εκεί τις συνεχίζει ο γυιός του ο Λευτέρης. Έχω συντηρήσει αρκετά από τα ευρήματα της Ζάκρου, που σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο του Ηρακλείου.

vasikos metoxos είπε...

Τον Πλάτωνα δεν τον συνάντησα αλλά "ψηλάφισα" την αύρα του, καθόσον πολύ νεώτερος και από τον Λωτοφάγο.
Έχω διαβάσει στην "ποιητική της ανασκαφής" του Γιάννη Σακελλαράκη, για την ανακάλυψη του κύπελου με τις ελιές μέσα στο πηγάδι. Μόνο να φανταστώ μπορώ τη μαγεία να συντηρείς αυτά τα εξαίσια ευρήματα από ορεία κρύσταλλο. Ήμουν πολύ τακτικός επισκέπτης της Ζάκρου και συνδέθηκα φιλικά με την "ανακτορική" οικογένεια που της ανήκε η έκταση του ανακτόρου. Βεβαίως εκείνες τις ημέρες απολάμβανα τις ανακτορικές ψαρούκλες στην ταβέρνα του Κωστή και του Γιώργη ...

Παύλος είπε...

Φίλε Βασικέ, μήπως έχουμε συναντηθεί κάπου σ' αυτά τα μέρη; Για ποιόν Κωστή και ποιόν Γιώργη μιλάς;

Όσο για το κύπελο με τις ελιές, θεωρώ τον εαυτό μου εξαιρετικά τυχερό που ήμουν παρών. Ήταν μια από τις πιο γνήσιες συγκινήσεις που μπορεί να νοιώσει κανείς. Φαντάσου... ελιές 3.500 χρόνων, που έρχονται στο φως ολοζώντανες, φωτογραφίζονται, κι αμέσως μετά εξαϋλώνονται.

Η ίδια συγκίνηση και για τα ευρήματα από ορεία κρύσταλλο. Και για τις ατέλειωτες ώρες συντήρησής τους...

Όσο για τον Σακελλαράκη, αυτή την περίοδο σκάβει στη Ζώμινθο, στον Ψηλορείτη. Να δούμε τι θα "βγει" κι απ' αυτήν την ανασκαφή...

vasikos metoxos είπε...

Την οικογένεια Πλατανάκη. Ο Γιάννης Σακελαράκης αποτελεί ένα είδος γκουρού για το βασικό μέτοχο χρόνια τώρα...

Παύλος είπε...

Γνωστοί οι Πλατανάκηδες ;-)
Φοβάμαι πως πρέπει να σταματήσουμε εδώ... Αλλιώς θα επέμβει η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων: Μαρινάτος, Πλάτων, Σακελλαράκης, αν συνεχίσω θα βγούν πολλά προσωπικά τους στοιχεία στη δημοσιότητα.