Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Τα σέβη μου, κύριε Πρόεδρε!

Στις 24 Ιουλίου του 1974  αφίχθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ως Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο άνθρωπος που είχε φύγει στις 9 Δεκεμβρίου του 1963 ως Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, όταν το κόμμα του, η ΕΡΕ, έχασε τις εκλογές! Το 1956, η ΕΡΕ είχε πάρει 47% και 165 έδρες, ενώ η συνεργασία Κέντρου-Αριστεράς 48% και... 132 έδρες!
Ο βασιλιάς τον είχε διορίσει πρωθυπουργό υπακούοντας στις ΗΠΑ, αφού, σύμφωνα με δήλωσή του, μπορούσε να κάνει πρωθυπουργό ακόμα και τον κηπουρό του! Στις εκλογές του 1961, γνωστές ως "βίας και νοθείας", είχαν ψηφίσει τόσο οι πεθαμένοι όσο και τα δέντρα (τότε ήταν περισσότερα από σήμερα). Η προχουντική οκταετία Καραμανλή είναι από τις απεχθέστερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Αυτά για όσους ξεχνούν!
Τριάντα πέντε χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας οργάνωσε μια λιτή τελετή, με λίγους καλεσμένους, η πλειονότητα των οποίων ήταν αντιστασιακοί. Και μόνο γι' αυτή του την απόφαση αξίζει όλο το σεβασμό μας. Αν κανείς προσθέσει και τον θαρραλέο του λόγο, καταλαβαίνει γιατί είναι ο πιο λαοφιλής Πρόεδρος, ξεπερνώντας ακόμα και τον Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος τόσο περήφανους μας είχε κάνει σε εξίσου χαλεπούς καιρούς!
Εν ολίγοις, τουλάχιστον στους προέδρους των τελευταίων δεκατεσσάρων χρόνων έχουμε ευτυχήσει!
Ντρέπομαι βαθιά για το ταπεινωτικό παιχνίδι που παίζει σε βάρος του Προέδρου το ΠΑΣΟΚ! Για μια ακόμα φορά, η πολιτική σκηνή της Ελλάδας δείχνει αυτό που πράγματι είναι: η παράγκα του Καραγκιόζη! PUNKT, όπως θα έλεγε κι ο αγαπητός Κάρολος. 

9 σχόλια:

squarelogic είπε...

Ναι,Λωτοφάγε,τόσο ο Κωστής όσο και ο Παπούλιας είναι απ την παλιά εκείνη πάστα ανθρώπων με παιδεία,εμπειρίες,και σοφία συσσωρευμένη απ τα χρόνια που τιμούν το θεσμικό ρόλο τους....

μ είπε...

Σωστότατος!
Τα'πες όλα. Συμφωνούμε σε κάθε λέξη.

Ναπoλέων είπε...

Θα σάς χαλάσω, λίγο, τη σούπα θυμίζοντας ότι ο Κάρολος ήταν ένας από εκείνους που "συνέπραξαν" στο διαβόητο παπανδρεϊκό{*} «άτοκο δάνειο χωρίς χρονοδιάγραμμα επιστροφής» και δεν θυμάμαι να μάς ζήτησε συγγνώμην από τότε.

Όσο για σένα ιστορικέ μου, αν δεν συμπεριλαμβάνονται ήδη στις γνώσεις σου:

1. Το πώς αποδείχτηκε-καθιερώθηκε το «ψήφισαν και τα δέντρα» το 1961

2. Τί είχε συμβεί με τους 205 «συναγερμικούς» βουλευτές λίγες μέρες πριν πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Καραμανλής το 1955

3. Ποιό ακριβώς ήταν το εκλογικό σύστημα {που αποκλήθηκε και "τριφασικό"} του 1956, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε το ...θαύμα που αναφέρεις

...σφύρα μου να σού τα η-μεϊλίσω.

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

-------------
{*} Ο φουκαράς ο Βουλγαράκης δεν ήταν ο πρώτος διδάξας την φοροαποφυγή και γενικότερα την "περιγραφή" των νόμων...

mtryfo είπε...

Καλωσόρισες φίλε μου :)

Χαίρομαι που γύρισες "φορτσάτος" απο την αλλοδαπήν...
αν μη τι άλλο τουλάχιστον θ απόλαυσες λιγη "δροσούλα" εκεί...
(ο καύσωνας δεν αντέχεται αντάμα με τις ...ίες των μονομάχων!!!)

Λωτοφάγος είπε...

Ο Ναπολέων με μαλώνει για την "αμνηστία" που δίνω στον Κ. Παπούλια για το ροζ σκάνδαλο της Εκάλης, αλλά φοβάμαι πως πρέπει να κρίνεις τον καθένα σύμφωνα με την εποχή του και όχι σύμφωνα με την ιδανική εικόνα που έχεις στο μυαλό σου.
Για να μην παρεξηγηθώ, θα αναφέρω τον αγαπημένο μου Αντώνη Τρίτση, ο οποίος ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του ή τον Μανώλη Δρεττάκη, τόσο αξιοπρεπή παρά την αποπομπή του: δεν υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοί σήμερα, Ναπολέων. Δεν είναι κομφορμισμός. Απλώς αρπαζόμαστε από ό,τι είναι λιγότερο χυδαίο, λιγότερο ευτελές, για να αντλήσουμε λίγη ελπίδα.
Γι' αυτό και οι Έλληνες αγαπούν τόσο τους δύο τελευταίους τους Προέδρους.
Είναι σαν το Euro και τους Ολυμπιακούς αγώνες: μας έδωσαν λίγη από τη χαμένη μας περηφάνια, σε μια εποχή που κυβερνούν γλείφτες, ανθρωπάκια και λαμόγια.

Υ.Γ. Πολύ θα ήθελα τα στοιχεία αυτά, Ναπολέων, διότι το 1956 μόλις γεννιόμουν και δεν μου τα είπαν με λεπτομέρειες! Χεχε!

Ατρεύς είπε...

Έχετε περίπου όλοι δίκιο όλοι ακόμα κι ο "ξυνός", ο «δικός μας» Ναπ.

Όμως εκτός από τις σημαδιακές μέρες/επετείους υπάρχουν και άλλα πραματάκια που ...τρέχουν, όπως το νερό του Αχελώου, που ο αυθαιρετούχος κ. Σουφλιάς θέλει, παρά τις 4 (τέσσερις) αντίθετες αποφάσεις του ΣτΕ, να το κάνει να τρέξει προς άλλη κατεύθυνση, με την προσδοκία να εισπράξει κάποιες παραπάνω ψήφους ως ...θεσσαλάρχης.

Γιαυτό διαβιβάζω την πρόσκληση:

Στις 5/8 αρχίζει το ΟΙΚΟ-κάμπινγκ στη Μεσοχώρα, με πλούσιο και ποικίλο «πρόγραμμα»!!!
Ελάτε τουλάχιστον το ΠΣΚ 7-8-9/8. Κάνει καλό.


Αν τυχόν δεν προτιμάτε το ...καμπινγκάρισμα, υπάρχουν στην περιοχή και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Κατά τα άλλα…
Καλές και …αδιάκοπες Διακοπές!

Ναπoλέων είπε...

Ζητώ συγγνώμην που, μή θέλοντας να πλατειάσω, αδίκησα κάπως τον σημερινό ΠτΔ, που και συντοπίτης μου είναι και παρ' ολίγον πελάτης μου (εγώ τον απότρεψα από του να γίνει... στο δυαράκι που έμενε στην Ιπποκράτους, μιά ζωή, παρότι "κραταιός" υπουργός...). Αυτήν την ιστορία θα σάς την πώ άλλη φορά.

Μετά την απάντηση του φίλτατου Λωτ., σκέφτηκα ότι κι άλλοι μπορεί να μην ξέρουν τα πραγματικά περιστατικά για την ...ψήφο των δέντρων το '61, το "τριφασικό" εκλογικό σύστημα του '56 και το ανακτορικό «χρίσμα» Καραμανλή το '55.
Και παρότι θα έχουν κάποιο ...μάκρος, αποφάσισα να τα παραθέσω εδώ.
Όσο πιό σύντομα μπορώ.

1. Κάπου περί το 1960 καθιερώθηκαν τα εκλογικά βιβλιάρια. Δόθηκε η ευκολία στους ψηφοφόρους να κάνουν εξουσιοδότηση για την παραλαβή τους από τις Νομαρχίες για να μην ταλαιπωρούνται.
Πήγαιναν λοιπόν στα πολιτικά γραφεία, άφηναν τα δικαιολογητικά και μιά εξουσιοδότηση παραλαβής. Τα κομματικά στελέχη φρόντιζαν για τα υπόλοιπα.
Στη Φιλελλήνων ήταν τα γραφεία της ΕΡΕ με διευθυντή τον κ. Παναγόπουλο. Τον εξουσιοδότησαν πολλοί για παραλαβή του βιβλιαρίου τους.
Μετά τις εκλογές της βίας και νοθείας του '61, κάποιο «σα'ί'νι» της "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" ανακάλυψε ότι ο Παναγόπουλος είχε παραλάβει με εξουσιοδοτήσεις 400 (τετρακόσια) βιβλιάρια διαφόρων πολιτών από την Νομαρχία Αθηνών.
Κατάφερε και πήρε τα στοιχεία αυτών των πολιτών και πήγε και φωτογράφισε τα μέρη, όπου παράπεμπαν οι διευθύνσεις κατοικίας που είχαν δηλώσει οι εξουσιοδοτούντες.
Δύο (θυμάμαι τουλάχιστον δύο, από όσα είχαν δημοσιευτεί) στο Χαϊδάρι ήταν ...ελαιώνες, χωρίς κάν μιά ...παράγκα στο οικόπεδο. Και κάν δεν είχαν ως ιδιοκτήτες τους εξουσιοδοτήσαντες.
Έγινε το «σώσε» βέβαια αλλά σιγά που θα έτριζε το αυτί του Καραμανλή.

2. Το "τριφασικό" εκλογικό σύστημα του 1956 ήταν το πιο φαύλο μεταπολεμικό (πιο πριν δεν έχω διαβάσει τί γίνονταν...):
2.1. Στις περιοχές όπου ήταν σίγουρα πρώτη η ΕΡΕ, ο νόμος καθιέρωνε πλειοψηφικό, έπαιρνε όλες τις έδρες η ΕΡΕ.
2.2. Στις περιοχές όπου ήταν αμφίβολα τα πράγματα καθιέρωνε πλειοψηφικό με εκπροσώπηση της μειοψηφίας. Και να έρχονταν δεύτερη η ΕΡΕ δηλαδή, θα έπαιρνε κάποιες έδρες, 2 στις 6, ας πούμε.
2.3. Στις περιοχές όπου σίγουρα θα έρχονταν δεύτερη η ΕΡΕ (στα μεγάλα αστικά κέντρα) καθιέρωνε αναλογική!!!
Ο νοών νοείτω.
Έτσι επετεύχθηκε το ...«θαύμα»... να πάρει με 47% η ΕΡΕ 165 έδρες και οι άλλοι με 48% μόνον 132...

3. Όταν το 1955 ο Παπάγος ήταν στα τελευταία του μαζεύτηκαν 205 βουλευτές του "Συναγερμού", σχεδόν το σύνολο δηλαδή (κάπου 207 είχε μετά την αποχώρηση Μαρκεζίνη με 33 το 1953), και ανακηρύξανε ως διαδόχους-συναρχηγούς τους Π. Κανελλόπουλο και Στεφ. Στεφανόπουλο και ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ σχετικό πρωτόκολλο. Οι Π.Κ. και Στ.Στ.ήταν αντιπρόεδροι της Κυβερνήσεως τότε.
Άλλη αντίληψη είχαν όμως τα ανάκτορα: Μόλις πέθανε ο Παπάγος, έδωσαν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Καραμανλή, που ήταν υπουργός Δημ. Έργων τότε, δηλαδή 11ος «τη τάξει» υπουργός (από τους 17). Και τα ...προβατάκια ξέχασαν τον Π.Κ. και Στ.Στ. και το «πρωτόκολλο» που είχαν υπογράψει και έτρεξαν μπας και εξασφαλίσουν κάνα υπουργειάκι από τον «εντολοδόχο»...
O Tempora... O Mores...

Έτσι λαμπρά ξεκίνησε η πρώτη λαμπρή καραμανλική οχταετία...

ΠΡΟΣΕΧΩΣ...
{εκτός κι αν έρθετε στη Μεσοχώρα, να τα πούμε εκεί...}
1. Αποχώρηση Π.Κανελ, Π.Παπαληγ., Α.Αποστ. κ.ά. από την ΕΡΕ με καταγγελία του Καραμανλή ως «ψευδοκαίσαρα», αιφνιδιαστικές εκλογές 1958, η ΕΔΑ αξιωματική αντιπολίτευση.
2. Η Δ.Ε.Σ.ΠΑ. και πώς πέθανε κάποιον...
3. Τα τρία (μεγάλα) λάθη του Μαρκεζίνη
4. Τα τέσσερα (πιο μεγάλα) πλήγματα του "θείου" Καραμανλή κατά της ελληνικής κοινωνίας.
5. ..... 6. ..... 7. ..... άστα να πάνε ...ατέλειωτα είναι...

Καλό μας κουράγιο
αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

Ανώνυμος είπε...

You'd better stick to your pictures and leave politics for those that understand what is happening around them...

...Ατακαδόρ είπε...

Obviously you are one of them, Ανώνυμε...
But...
has it ever passed from your mind that maybe there are certain people who, because they do understand exactly what is happening around (and in...) politics, they do not want to leave them to politicians???

Has it ???

love - disarmament - peace
Napoleon