Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Κλεμμένα, κύριε Υπουργέ, κι όχι αιχμάλωτα...


... είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα. Και πολύ περισσότερο δεν είναι "μάρμαρα" -όπως πολύ απαξιωτικά τα αποκαλούν οι άξεστοι αποικιοκράτες που έγδαραν το Ιράκ, την Αίγυπτο, το Μεξικό και τόσες άλλες χώρες με μακραίωνη ιστορία!

Διάβασα στις εφημερίδες ότι "μόνο" βαλκάνιοι ηγέτες, ο φιλανδός πρωθυπουργός και ο κύπριος πρόεδρος μάς τίμησαν στα εγκαίνια του Μουσείου! Ε, και; Πρώτα απ' όλα γιατί περιφρονούμε τους γείτονές μας; Τι αρχοντοχωριάτικη νοοτροπία είναι αυτή; Είτε το θέλουμε είτε όχι, αποτελούμε τμήμα της Βαλκανικής χερσονήσου. Να μετακομίσουμε ως χώρα αποκλείεται.

Πριν από χρόνια, ο Μητρόπουλος νομίζω, είχε δημοσιεύσει ένα σκίτσο με έναν χάρτη, όπου η Ελλάδα συνόρευε με Ελβετία, Λουξεμβούργο και Μονακό -χώρες φιλειρηνικές που ποτέ δεν πολέμησαν εναντίον κανενός- και λεζάντα "Τι καλά που θα ήταν!" Ναι, καλά θα ήταν, αλλά δεν... Και, αν μη τι άλλο, οι ηγέτες των γειτόνων μας έσπευσαν να παραστούν, ενώ Γαλλία, Γερμανία και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις μάς αγνόησαν, είτε για να μην κακοκαρδίσουν τη Βρετανία, είτε διότι και οι ίδιες κατέχουν παρανόμως αρχαία αριστουργήματα. Το Ποντίκι λέει ότι η Ντόρα έκανε ό,τι μπορούσε για να μην πάρει τόση δόξα ο Σαμαράς!

Πιο γελοίο από όλα, βέβαια, είναι το φιάσκο του "σοβαρού" Βήματος που έσπευσε να σχολιάσει τη συνάντηση Ερντογάν-Καραμανλή, η οποία όχι μόνο δεν έγινε ποτέ αλλά περιγράφτηκε μάλιστα και ως "παγερή"! Έθνος και Ελευθεροτυπία έκαναν την ίδια γκάφα αλλά υπήρξαν λιγότερο ενθουσιώδεις. 

Αφορμή για την καθυστερημένη ενασχόλησή μου με το θέμα ήταν δημοσίευμα του Ποντικιού της περασμένης Πέμπτης, το οποίο αναφέρεται σε ένα ιστορικό περιστατικό: τον μαύρο Δεκέμβρη του 1944, εγγλέζοι αλεξιπτωτιστές πυροβολούσαν τους εξεγερμένους Αθηναίους, ξέροντας ότι οι Ελασίτες δεν θα ανταπέδιδαν τα πυρά για να μην καταστρέψουν τα μνημεία!* Σύμφωνα με τα ίδια τους τα αρχεία, μάλιστα, οι τρανοί προστάτες των Ελγινείων δεν δίστασαν να χτυπήσουν με όλμους ακόμη και το μνημείο του Φιλοπάππου με... "καλά αποτελέσματα"!** Στο άρθρο δημοσιεύονται φωτογραφίες που δείχνουν άγγλους στρατιώτες να χρησιμοποιούν αγάλματα για κρεμάστρες και μάρμαρα για να ακουμπάνε τα όπλα τους!!

"Μην διστάσεις να φερθείς σαν σε κατακτημένη πόλη", προέτρεψε τον περιβόητο στρατηγό Σκόμπυ ο μέγας "πατέρας της νίκης" Τσώρτσιλ! Και εμείς περιμένουμε από ΑΥΤΟ το κράτος να μας επιστρέψει τα κλεμμένα γλυπτά! Είμαστε σοβαροί Και τι θα απομείνει στο Βρετανικό Μουσείο αν όλοι πάρουμε τις αρχαιότητές μας; Ξέρετε τι υπάρχει στο δωμάτιο με τα αγγλικά εκθέματα; Η πρώτη αριθμομηχανή και η πρώτη γραφομηχανή! Ήταν απαραίτητες για να μετρούν τον πλούτο που έκλεβαν από τις κατακτημένες χώρες και να γράφουν τις αναφορές προς τους βασιλιάδες τους!

* Σπύρος Κωστάκης ("Νέστορας"), Δεκέμβρης του 1944 στην Αθήνα

** Αρχεία του Εμφυλίου Πολέμου, τ. Α' (έκδ. ΓΕΣ 1988)  

4 σχόλια:

Ναπoλέων είπε...

Ως προς τους «δικούς μας» φίλτατε,
μού μυρίζει κομματίλα ο χειρισμός του θέματος...
Από παλιά βέβαια.
Έξεστι Έλλησι κομματασχημονείν...

Ως προς τον εγγλέζο "πατέρα" της νίκης, ξέχασε πολύ γρήγορα το:
«Από δώ και πέρα δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Είναι μεγάλο ...προσόν για τους πολιτικάντηδες να ξεχνούν γρήγορα.

Κακό πράμμα η μνήμη!

Άλλωστε γι' αυτό δεν τιτλοφόρησες, όπως τιτλοφόρησες, το "μπλογκ" σου;;;

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

μ είπε...

Και μετά σου λένε οι δυτικοευρωπαίοι ανατριχιάζουν μπροστά στον πολιτισμό...

Βρε ουστ. :P

Όσο για τον Τσόρτσιλ γνωστή μαμούνα.

o ...μάλλoν άνθρωπoς είπε...

Τσ... Τσ... Τσ... Τσοκαρίες.

Με άψυχα θα ασχολούμαστε τώρα;;;

Εδώ αποχώρησε η θεόσταλτη (και προφανώς θεόπνευστη) Σανίδα!

Γιαυτό πέρασα από εδώ:
Γνωρίζοντας τα αισθήματά σου, ήθελα να σου εξομολογηθώ ότι έχω πρόβλημα με την ενλόγω Σανίδα, όπως αναλυτικά άλλωστε παραθέτω στο εμόν βλόγιον.

Έχω την αίσθηση ότι ΚΑΙ ΕΓΩ βρήκα κάποια λάθη στη θητεία της.

Λες να είμαι θεός και να μην το ξέρω;;;

Βοήθα με σε παρακαλώ με τις γνώσεις σου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Σός
(που να μή σώσ’…)

vasikos metoxos είπε...

ΚΛΕΜΜΕΝΑ λωτοφάγε. "There were mooved" γράφει η πινακίδα στο Βρετανικό Μουσείο. Από μόνα τους...