Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Ελλάς ευαίσθητων περιβαλλοντιστών!


Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα, και άκουγα με συγκίνηση τον -αν δεν κάνω λάθος- Νομάρχη Ανατολικής Αττικής να εξηγεί στο σταθμό "Στο Κόκκινο" ότι το αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται στον κόλπο του Μαραθώνα, στα 2 χλμ από την ακτή, απειλεί τον βιότοπο και την ανεκτίμητης αρχαιολογικής σημασίας περιοχή!

Υποθέτω ότι ο κύριος αυτός έχει δίκιο: ούτε η Δανία ούτε οι άλλες χώρες που έφτιαξαν τέτοια πάρκα πολέμησαν τους Πέρσες! Την εποχή που εμείς -οι όποιοι "εμείς" τέλος πάντων- νικούσαμε με τα "ξύλινα τείχη" στο στενό της Σαλαμίνας, οι Βίκινγκς μόλις μάθαιναν να στέκονται στα δύο τους πόδια. Άμα δεν έχεις ένδοξη ιστορία, μάγκα μου, στήνεις παντού ανεμογεννήτριες και εργοστάσια ανακύκλωσης. Ενώ με τέτοιους προγόνους, καλύτερα να αφήσεις τα αρχαία μνημεία έρμαιο των κατσικιών, για να μην τα κατστρέψεις με τις παρεμβάσεις σου.

Όπως ήταν η Κασσώπη (βλ. φωτ.), όταν την επισκέφθηκα πριν από 15 χρόνια: μια υπέροχη πόλη του 4ου αι. π.Χ. στο Ν. Πρεβέζης, που σώζεται ατόφια με τους δρόμους, τα σπίτια και τα καταστήματά της! Η περίφραξη ήταν κομμένη από βοσκούς, βέβαια, και παντού υπήρχαν κουτσουλιές, αλλά -δεν βαριέσαι!- τουλάχιστον δεν χτίστηκε κανένα Mall! Παρόμοια σιχαμερή εικόνα παρουσίαζε και ο Ζάλογγος εκεί κοντά, όπου, για να ανέβεις τα 400 -ο θεός να τα κάνει- "σκαλιά" και να θαυμάσεις το γιγάντιο μνημείο διά χειρός Ζογγολόπουλου, πατούσες ακαθαρσίες! 

Ωστόσο, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο -μας είπε ο εν λόγω κύριος- συμφώνησε να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες σε ένα νησάκι παρακάτω. Υποθέτω ότι κάτοικοι και αρχές έχουν αναστατωθεί, φοβούμενοι μήπως ο Μιλτιάδης βγει από τον τάφο του και τους καταραστεί επειδή ο θόρυβος δεν θα τον αφήνει να ησυχάσει! Υποθέτω επίσης, ότι ο αληθινός λόγος της ανησυχίας τους δεν είναι μήπως πέσει η αξία της γης τους ή μήπως μειωθούν τα έσοδα από λουόμενους! Επίσης δεν γνωρίζω αν αυτές οι ευαίσθητες δημοτικές αρχές καθαρίζουν την παραλία, εφαρμόζουν ανακύκλωση ή έχουν παράνομες χωματερές. 

Βλέπω με χαρά μου ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες αντιδρούν όποτε κάποια κατασκευή απειλήσει αρχαιολογικό χώρο. Ακόμα κι αν πρόκειται για ΧΥΤΑ, εργοστάσιο ανακύκλωσης ή την Εγνατία Οδό. Έβλεπα τις προάλλες στον Σκάι πως η περίφραξη του βιότοπου της αρκούδας είναι τόσο γελοία, που τα γιγάντια αυτά πλάσματα τη γκρεμίζουν και βγαίνουν στην Εγνατία όπου και σκοτώνονται από "απρόσεκτους" οδηγούς! Επίσης διάβαζα στη "Μακεδονία" της περασμένης Κυριακής ότι τα μπάζα από το μετρό της Θεσσαλονίκης διασκορπίζονται ανεξέλεγκτα στον Χορτιάτη, στον Θερμαϊκό και όπου αλλού θέλει ο καθείς!

Αλλά υποθέτω ότι αυτά είναι τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά... 

Μην ξεχάσετε ότι σήμερα η ταινία HOME του Yann Arthus – Bertrand  θα παρουσιαστεί σε κάθε format: Κινηματογράφο, Τηλεόραση, DVD, και Internet (www.youtube.com/homeproject) ταυτόχρονα και δωρεάν σε όλο τον κόσμο.

Στόχος του έργου είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να ευαισθητοποιήσει όλους για την ατομική και συλλογική ευθύνη τους προς τον πλανήτη. Ο Yann Arthus – Bertrand επισκέφθηκε 54 χώρες,  τα γυρίσματα κράτησαν 217 ημέρες και το υλικό που συγκεντρώθηκε ήταν 488 ώρες.

To ΗΟΜΕ δεν είναι απλά μια ταινία, είναι μια μεγάλη παγκόσμια εκδήλωση για τη Γη που για πρώτη φορά θα προβληθεί ταυτόχρονα σε πάνω από 50 χώρες. 

7 σχόλια:

μ είπε...

Ρεσιτάλ κοινωνικής ευαισθητοποίησης οι τελευταίες σου αναρτήσεις.

Εύγε.

Λωτοφάγος είπε...

@ Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, Μάνο.

Ektoras είπε...

Όντως για τη Δανία ή τη Σουηδία, είναι ή μάλλον ήταν μιας και γράφω αργά, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Για το Ελλάντα, τι να πρωτοπεί κανείς, θα αρκεστώ σε αυτά που έγραψες και θα συμπληρώσω: Δεν έχω πάει σε δάσος ακόμα και στα 1000 μέτρα στην Αρκαδία για παράδειγμα και να μην δω μπάζα σκουπίδια, ό,τι βάλει ο νους σου. Τα ίδια ισχύουν για τις παραλίες. Καλά δεν το συζητώ για τις πόλεις μας! Κατά τα άλλα, τα αρχαία τα προσέχουμε τόσο που το έχουμε παρακάνει, τέτοια πρόνοια! ούτε Βίκινγκς να ήμασταν! Φτού μας μη μας ματιάσω

Την καλημέρα μου

Λωτοφάγος είπε...

@ Κακόπιστος είσαι, Έκτορα!
Εννοείς ότι δεν πιστεύεις στην αρχαιολατρία των δημοτικών αρχόντων; Υπονοείς ότι κρύβουν μικροκομματικά συμφέροντα; Δεν το πιστεύω!

marianaonice είπε...

Είναι πολύ παρεξηγημένη τελικά στην Ελλάδα η οικολογική ευαισθησία!
Λέμε ναι στα περιβαλλοντολογικά μέτρα αλλά ...μακριά από μας!!

Πάντως είναι ελπιδοφόρες οι όποιες δραστηριότητες και κινήσεις γίνονται!

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!

Λωτοφάγος είπε...

@ Εμείς εξαντλούμαστε στη γκρίνια και στη φαγωμάρα, Μαριάννα.
Κάθε ευρύτερη προσπάθεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία όσο κυβερνούν τις τοπικές κοινωνίες οι μικρόνοες!
Φυσικά τους μικρόνοες εμείς πάλι τους επιλέγουμε, οπότε μπορεί κανείς να συμπεράνει πόση πηγμένη ανοησία αντικαθιστά τον εγκέφαλό μας!

Ναπoλέων είπε...

ΑΙ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΑΙ

1. Το ντούς μας το κάνουμε με το δεξί ποδαράκι μας στη δεξιά λεκάνη και το αριστερό στην αριστερή {χωράνε στη μπανιέρα}. Το νερό που μαζεύεται το χρησιμοποιούμε μετά στο βε-σέ ή για να ποτίσουμε τις γλάστρες. Έχουμε και δυό κουβάδες για να αδειάζουμε την μπανιέρα, με τον ίδιο σκοπό. ΔΕΝ τραβάμε το πώμα για να αδειάσει!

2. Δεν οδηγούμε ποτέ μέ πάνω από 2000 στροφές, σε όποιο αυτοκίνητο, πλην προσπερασμάτων. Αυτό, μαζί με την ζώνη, μακραίνει και τη ζωή, ξέρετε.

3. Μόλις δούμε, από μακρυά..., κόκκινο, βάζουμε νεκρό και παίρνουμε το πόδι απ' το γκάζι.
Αν συμπίπτουν εκλογαί, το ψηφίζουμε κιόλας..

4. Έχουμε σακκουλίτσα στο αυτοκίνητο για τα μικροσκουπίδια μας. Δεν πετάμε ΤΙΠΟΤΕ από το παράθυρο!

5. Δεν αγοράζουμε προϊόντα σε ...πομπώδεις συσκευασίες. Τα "Kellog's" π.χ., εκτός που είναι μεταλλαγμένα, έχουν συνήθως όγκο το 60%-65% του κουτιού. Και άλλα παρομοίως. Προτιμείστε σελοφανένιες σακκουλίτσες.

6. Όταν "μάς παίρνει" οικονομικά αγοράζουμε όσο μεγαλύτερες συσκευασίες μπορούμε. Για τις μικρές ισχύει το «ΚΑΙ πληρώνεις, ΚΑΙ λερώνεις».
Έγκλημα ..."καθοσιώσεως" η αγορά ΑΤΟΜΙΚΩΝ συσκευασιών {φακελλάκια, "γαλατάκια" κλπ τρίχες...}: Μεγαλύτερο κόστος κατά ~650% {εξακόσια πενήντα τοις εκατό}, μεγαλύτερος όγκος απορριμάτων κατά 250%-450%.

7. Δεν αγοράζουμε υγρά σε "κουτιά"... Είναι για τους κουτούς. Τα παίρνουμε σε επιστρεφόμενα μπουκάλια, που ΚΑΙ φθηνότερα είναι ΚΑΙ καλλίτερα σε γεύση. Την επιστροφή τους να μην την βαριόμαστε. Στο κάτω-κάτω είναι ένα είδος γυμναστικής...

8. Δεν πίνουμε νερό εμφιαλωμένο, εκτός αν συμμετέχουμε στο ράλλυ «Παρίσι-Ντακάρ». ΚΑΙ κοροϊδία είναι ΚΑΙ {πλην Ιουνίου-Σεπτεμβρίου} έχουν κωλοβακτηρίδια ΚΑΙ γεμίζουμε τη γή "μας" πολυκαρβονικά με χρόνο βιοκατάλυσης κάτι εκατονταετηρίδες.
Στο δρόμο Καρδίτσα-Δομοκός μέτρησα πριν λίγα χρόνια, μόνον στο δεξιό έρεισμά του!!! όχι πιό μακρυά!!!, σε τρία διαστήματα των 100μ., 82, 95 και 123 πλαστικές "φιάλες", νερού κυρίως.
Ειδικά τα πολυκαρβονικά, αυτά του νερού, μπορούν υπό ωρισμένες συνθήκες να λειτουργήσουν ως συγκεντρωτικός φακός των ηλιαχτίδων, ως θρυαλλίδα δηλαδή στα ξερά χόρτα!

9. Την παραλία, το βουνό κλπ τα αφήνουμε, όπως ακριβώς θα θέλαμε να τα βρούμε ξανά! Εμείς ή τα παιδιά μας.

10. Είναι και κάμποσα ακόμα, πολλά θα τα ξέρετε..., αλλά κουράστηκα.
Άλλη φορά ίσως.

α-α-ε
Ν.