Διαβάζοντας το μπλογκ του φίλτατου Συνέα, που παραπέμπει στον μπλόγκερ Mαντρί, σκέφτηκα να γράψω κι εγώ κάτι για το θέμα, αλλά τελικά το ξέχασα. Απόψε, όμως, πήρε το μάτι μου διαφήμιση για τους "Μεγάλους Έλληνες" και έπαθα... ταπηροκρανίαση!
Δεν σας κρύβω ότι ψήφισα όταν άρχισε αυτή η ιστορία. Και γέλασα, βλέποντας τα πρώτα 100 ονόματα, που περιελάμβαναν τραγουδιστές, ηθοποιούς, συνθέτες, δικτάτορες και... κάποιους μη Έλληνες! Άγνοια ή βλακεία; Δεν ξέρω.
Και, όταν ο αριθμός περιορίστηκε στους 10, ξαναψήφισα τον έναν από τους 3 που είχα αρχικά επιλέξει: τον Καποδίστρια. Τον μόνο πολιτικό που έδωσε όλη του την περιουσία για μια πατρίδα ρημαγμένη, πάμφτωχη και αναλφάβητη. Δηλαδή ανύπαρκτη. Πού έφτιαξε υποδομή πάνω στα ερείπια, δίνοντας επείγουσες λύσεις στον εκπαιδευτικό, τον επισιτιστικό και τον στρατιωτικό τομέα! Και που, τελικά, έδωσε και τη ζωή του όταν κάποια λαμόγια τον έβγαλαν από τη μέση για να μην χαλάει την πιάτσα.
Κι όμως. Αυτός ο άνθρωπος που αγωνίστηκε τόσο για εμάς δεν βρίσκεται καν στην πρώτη τριάδα! Πρώτος έρχεται ένας ιμπεριαλιστής, ο Αλέξανδρος. Γιατί, αδέλφια; Σε τι συνίσταται η προσφορά του; Στο ότι έκανε κάποτε την Ελλάδα αυτοκρατορία για τη δική του δόξα; Ζηλέψαμε Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους; "Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις"; Ή πάμε να τη βγούμε στους Σκοπιανούς;
Γελοιότητες!
Άσχετο. Το θέμα μου ήταν το σβήσιμο των φώτων στις 28 Μαρτίου. Άλλη γελοιότητα αυτή. Ο Δήμαρχος κι ο Υπεχωδές που κόβουν δέντρα, χτίζουν αυθαίρετα, εκτρέπουν ποτάμια, προσφέρουν τεράστιες εκτάσεις στους εθνικούς εργολάβους για να τις τσιμεντώσουν και επιτρέπουν σε χωματερές και ρυπαντές να καταστρέφουν το μέλλον της χώρας, έσπευσαν υποκριτικά να συμμετάσχουν σε αυτή την παγκόσμια "προσπάθεια"! Όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη!
Επειδή, όπως λέει και ο Μαντρί, όταν ενδιαφερόμουν για τον πλανήτη όλοι αυτοί οι όψιμοι οικολογούντες έτρωγαν καρπούς και ρίζες, και επειδή αυτά τα φληναφήματα δεν σώζουν τη Γη, ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΑ ΤΑ ΦΩΤΑ!
Συνέχισα όμως τις προσπάθειες και τις πιέσεις για λιγότερη ρύπανση και σπατάλη πρώτων υλών, ενώ οι προαναφερθέντες, μαζί με δεκάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στο πανηγυράκι, το είχαν ήδη ξεχάσει στις 21.31 της 28ης Μαρτίου!
4 σχόλια:
Θα συμφωνήσω με την ψήφο σου Λωτοφάγε. Ανάμεσα στις πολλές προσωπικότητες αυτής της χερσονήσου, διαλέγω Αριστοτέλη για πρωτοφανή παγκοσμίως πρωτογενή σκέψη (χωρίς ούτε στοιχειώδη σημεία αναφοράς), Καποδίστρια ως πραγματικό οραμαστική της πορείας ενός νεογεννηθέντος έθνους, και Χαρίλαο Τρικούπη ως την προσωπικότητα που διαχρονικά αγωνιά για αυτόν τον τόπο.
Ως προς την ψήφο συμφωνούμε, αν και γώ δεν παρασυμμετέχω σε τέτοια.
Για τα φώτα όμως διαφωνώ "κάθετα", που λένε κι οι ΠΑΣΟΚοι...
Η ατομική ευθύνη πάντα υπάρχει σε κάθε τι. Ανηγμένη στη μονάδα μοιάζει μικρή σε σύγκριση με την των "ταγών", αν όμως πολλαπλασιαστεί με τον πληθυσμό μεγαλώνει... Κάποτε πολύ.
Από την άλλη μεριά η ανάληψή της είναι το καλλίτερο όπλο ενάντια στο αποτρεπτικό πάσης κριτικής, το παραλυτικό, «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω»...
Έχουν κυκλοφορήσει πολλές πρακτικές οδηγίες για το πως δεν σπαταλάς ενέργεια.
Ας τις εφαρμόζουμε για νά 'χουμε περισσότερη ορμή στην κριτική μας για τους «μαζικούς» ρυπαντές και την εναντίον τους δράση μας.
α-α-ε
Ν.
@ Μακάρι, Λόκους, να σκέφτονταν το ίδιο και οι ψηφίσαντες! Αλλά προτίμησαν να συμπεριλάβουν στους 100 μεγαλύτερους Έλληνες τη... Βουγιουκλάκη και τον Λαζόπουλο!!!
@ Ναπολέων, το ίδιο ακριβώς λέω: ότι το σβήσιμο των φώτων για μια ώρα το χρόνο -όταν τις υπόλοιπες 8.759 ρυπαίνεις ασύστολα, σπαταλάς ενέργεια και πρώτες ύλες και γενικώς πάσχεις από σταρχιδισμό- είναι σαν να παίρνεις 1 και μόνη ασπιρίνη για να καταπολεμήσεις τον καρκίνο!
Πρέπει να αλλάξουμε κοσμοθεωρία και όχι να λέμε δήθεν σκεφτικά "τσ, τσ, τσ, τρελάθηκε ο καιρός!"
Δημοσίευση σχολίου