Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Τι να το κάνω το Τσερόκι σας;

Και, ναι, έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία: η κυβέρνησή μας θα πάρει μέτρα για να σώσει από την κρίση τις αυτοκινητοβιομηχανίες άλλων χωρών! Τι αυταπάρνηση! Τι αλληλεγγύη! Τι large τύποι! Έχω συγκινηθεί μέχρι δακρύων! 

Ταυτόχρονα, βέβαια, βοηθάει και τους εισαγωγείς. Μόνο αυτοκινήτων και μόνο πολυτελείας –για να εξηγούμαστε. Οι οποίοι χθες στις ειδήσεις δεν έδειχναν και ιδιαίτερα ευχαριστημένοι. Ακριβώς όπως οι αγρότες πριν από λίγο καιρό. Διότι ο άνθρωπος είναι άπληστος, και αν αρχίσεις να του δίνεις, ξέρει ότι μπορεί να πάρει κι άλλα! Βάλτε τώρα που γυρίζει.

Ταυτόχρονα ενθαρρύνει και τους κατοίκους των υπερβορείων προαστίων που χειμάζονται από την «κρίση» να προσθέσουν άλλο ένα Lexus στη συλλογή τους. Τρία σε ένα, λοιπόν.

Μια φορά κι έναν καιρό, κατηγορήθηκε ο Σόλων ότι την παραμονή της επιβολής της Σεισάχθειας -του νόμου με τον οποίο απαλλάσσονταν όλοι οι Αθηναίοι από τα χρέη τους- ειδοποίησε τους φίλους του, οι οποίοι δανείστηκαν υπέρογκα ποσά. Έτσι, την επόμενη μέρα δεν χρωστούσαν τίποτε! Οι διαμαρτυρίες των δανειστών ανάγκασαν τον νομοθέτη να αυτοεξοριστεί για χρόνια. Στο σχολείο, βέβαια, διδαχθήκαμε ότι ο νόμος απάλλαξε τους αγρότες από την υποδούλωση. 

Τι να το κάνω, λοιπόν, το Τσερόκι σας; Ακόμα κι αν το ήθελα –που δεν το θέλω- και μπορούσα να το αγοράσω με την έκπτωση, πού θα το κυκλοφορούσα; Στα δρομάκια της Αθήνας μόνο ένα πατίνι σαν το Smart μπορεί να ελιχθεί. Στις… λεωφόρους όπου, σε ώρες αιχμής, περπατώντας προσπερνάς τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα; Ή στην Αττική Οδό, στην οποία σε λίγα χρόνια η ταχύτητα θα αγγίζει το ένα χιλιόμετρο την ώρα;

Θα μου πείτε, βέβαια, ότι μπορώ να ανέβω στον Παρνασσό ή τον Όλυμπο -τώρα που οι εργολάβοι ονειρεύονται να ανοίξουν δρόμους στο βουνό των θεών- ο οποίος, μάλιστα, πρωταγωνιστεί στη νέα Μεγάλη Ιδέα: να ανακηρυχθεί το μεγαλύτερο φυσικό θαύμα του κόσμου! Ο γνωστός επαρχιωτισμός μας! Αηδία!

Αντί, λοιπόν, να συγκεντρώνει φόρους από τους αιωνίως φοροδιαφεύγοντες για να τους διοχετεύσει σε δημόσια έργα όπως η επέκταση του μετρό, ο εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ, τα επικίνδυνα έως ανύπαρκτα πεζοδρόμια, η διάσωση του περιβάλλοντος και οι ΑΠΕ για να κάνει τη ζωή μας λιγότερο αφόρητη, η κυβέρνηση προτιμά να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια από το τέλος ταξινόμησης! Θα αυξήσει, όμως, τους φόρους στα καύσιμα, που είναι και πιο… δημοκρατικοί! Πόσο ακόμα θα μας στύψετε, ορέ παλικάρια;

400.000 αυτοκίνητα προστίθενται κάθε χρόνο στον στόλο των Ι.Χ., αλλά μόνο 1 στα 10 σαράβαλα πάει για παλιοσίδερα. Διότι κανείς δεν υποχρεώνεται να εξασφαλίσει πρώτα θέση στάθμευσης προτού αγοράσει τον κουβά του! Αφού υπάρχουν τα πεζοδρόμια, γιατί να χολοσκάμε; Στη γειτονιά μου είναι ένας τύπος που κάθε βράδυ, σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης, κλείνει εντελώς το πεζοδρόμιο μπροστά στη μονοκατοικία του, υποχρεώνοντας τους πεζούς να βγουν στο οδόστρωμα!

Τι είπες; Απόσυρση; Παρκόμετρα; Δεν σου έχω πει να μην λες κακές λέξεις; 

17 σχόλια:

ria είπε...

καλό μήνα!

Locus Publicus είπε...

Γι αυτό φίλε Λωτοφάγε, αφήστε τα Τσερόκι και πιάστε τα καμπινάτα σκάφη πολυτελείας. Στη θάλασσα δεν υπάρχει traffic!

Eπι του θέματος των τελών. Μερικοί άνθρωποι του χώρου έδωσαν τη λύση στο δελτίο των 8, αλλά μάλλον δεν έγιναν καταννοητοί. Ο λόγος που χρεωκοπούν οι αντιπροσωπείες ειναι γιατί ο ντήλερ παίζει όλων των ειδών τα παιχνίδια με τα λεφτά, γιατί δεν έχει αρκετό κεφάλαιο να αγοράσει τα αυτοκίνητα που παραγγέλνει. Το σύστημα αγοράς και χρηματοδότησης αυτοκινήτων πρέπει να αλλάξει.

Οι Τράπεζες πρέπει να αγοράζουν τα αυτοκίνητα, απαλλάσοντας τον ντήλερ απο το έξοδο (απελευθερώνοντας το κεφάλαιό του). Το κάθε αυτοκίνητο δηλαδή, θα έχει ένα καθημερινό τόκο στην Τράπεζα (για τον ντήλερ), και όταν ένας πελάτης αγοράσει ένα αυτοκίνητο (με τραπεζικό δάνειο), ο ντήλερ θα πληρώνει το δάνειο του αυτοκινήτου, και θα κρατεί κάποιο κέρδος (θα μπορούσε να καρπωθεί και κάποιο κέρδος απο την τραπεζική δανειοδότηση). Ετσι δουλεύει και η Αμερική.

Αντί τούτου, οι Τράπεζες έχουν σταματήσει τη δανειοδότηση των αυτοκινήτων, οι ντήλερς δεν έχουν αρκετά λεφτά να αγοράσουν αυτοκίνητα, κρατούν τα λεφτά του πελάτη για κεφάλαιο (στύλο Απέργη), και στο τέλος χρεωκοπούν. Η μείωση των τελών δεν θα δώσει λύση.

Υπάρχει βέβαια, και εγκαταλείφτηκε άρον άρον και το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων, το μόνο πράγμα που μπορεί να ξετρυπώσει την παραοικονομία της αγοράς. Και για να συλλεχθούν φόροι, η κυβέρνηση την πέφτει τώρα στου μικρούς, κόβοντας συντάξεις, και μικρομισθούς, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την καταναλωτική δύναμη του κόσμου.

Φίλε Λωτοφάγε, οι άνθρωποι της κυβέρνησης ειναι άβουλοι πολιτικοί τενεκέδες. Πονηροί και κομματικά σκεπτόμενοι.

Τις ευχές μου:)

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλό μήνα και σε σένα, Ρία, και σε όλους σας. Βιαζόμουν τόσο πολύ το πρωί να γράψω το κείμενο, ώστε ξέχασα να σας ευχηθώ πρώτα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλό μήνα, φίλε Λόκους.
Σε ευχαριστώ πολύ για την επεξήγηση.
Ειδήσεις στις 8 δεν προλαβαίνω να δω, και στα δελτία των 9 δεν μίλησε κανείς για όλα αυτά.
Προσυπογράφω τις δύο τελευταίες σου παραγράφους. Μου έδωσες έμπνευση για ένα νέο κείμενο.
Να είσαι καλά.

squarelogic είπε...

Kαλά,και γω όταν το διάβασα λέω 'δεν μπορεί να είναι τόσο λαμόγια".
Κι όμως μπορεί...
Βάζουν έναν εντελώς αδικο αναδρομικό κεφαλικό φόρο στους σχετικώς συνεπείς φορολογούμενους που θ'αποδώσει περί τα 250 εκατομ,παγώνουν τους μισθούς,κι έρχονται να χαρίσουν περισσότερα σ'όσους θέλουν να πάρουν νέα πολυτελή αυτοκίνητα,κίνηση που θα επιβαρύνει επιπλέον δραματικά το εμπορικό ισοζύγιο!
Εντελώς ανερμάτιστοι,άγονται και φέρονται από οργανωμένα συμφέροντα.

mtryfo είπε...

Καλό μήνα κι απο μένα Λωτοφάγε...

Οι άνθρωποι έχουν χάσει τη μπάλα και δεν ξέρουν τι να κάνουν για να κρατηθούν στην εξουσία...

Λωτοφάγος είπε...

@ Φίλε Squarelogic, λαμόγια ήταν οι πασόκοι, που έφτασαν τη λαμογιά στο μάστερ!
Αυτοί εδώ άλλαξαν κατηγορία. Τη λέξη για να τη χαρακτηρίσουμε δεν τη βρήκαμε ακόμα.
Και εκείνο που φοβάμαι είναι ότι οι επόμενοι θα ξαναλλάξουν κατηγορία.
Μέχρι που να μην απομείνει τίποτε άλλο για φάγωμα σε τούτη τη δύστυχη χώρα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Μαρία μου, αυτοί αργά ή γρήγορα θα ξεκουμπιστούν! Δεν ξέρω όμως πώς και πότε θα απαλλαγούμε από τη σήψη!
Και κυρίως ανησυχώ για τη γενιά 20-30 χρόνων που πάει χαμένη -από όλες τις απόψεις!

Ανώνυμος είπε...

Τούτοι είναι ή εντελώς ανίκανοι ή εντελώς ηλίθιοι, αφού κατάφεραν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τις ρεμούλες του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που με πειράζει, είναι πως θάρθει σαν καταλληλότερος για να μας κυβερνήσει ο σοσιαλιστής Γιωργάκης και το ακόμα χειρότερο, θα συμμετέχουν στη διακυβέρνηση και τα αριστερά δεκανίκια τύπου Ανδρουλκάκη και Δαμανάκη…
Θα μου πεις γιατί όχι; Το ΚΚΕ εκατό τόσα χρόνια προετοιμάζει την επανάσταση με σύμμαχο τον εαυτό του και ο ΣΥΝ με τις συνιστώσες του συνεδριάζουν προσπαθώντας να κάνουν σωστή κατανομή της μιζέριας.
Άντε, καλό μήνα και καλή μας τύχη λωτοφάγε.

Ανώνυμος είπε...

Να σημειώσω για να μη παρεξηγηθώ από την Αλέκα: όταν λέω ¨εκατό τόσα χρόνια¨ δεν κυριολεκτώ, αλλά είναι η αγανάκτηση που με κάνει να υπερβάλω λίγο. Είμαι όμως σίγουρος πως και το 2018 που θα γιορτάζει τα εκατό του χρόνια πάλι τη μοναχική του επανάσταση θα προγραμματίζει-αν υπάρχει μέχρι τότε…

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλώς τον φίλο μου το Συνέα! Καλό μήνα!
Όταν διαβάζω υπενθυμίσεις σαν τη δική σου, παθαίνω οξεία κατάθλιψη: Δαμανάκη και Ανδρουλάκης!!!
Έχεις απόλυτο δίκιο.
Σίγουρα το 2018 δεν θα έχει ακόμα καταλάβει πως το 2008, συκοφαντώντας τον ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη μοναδική ευκαιρία να ενώσει την Αριστερά και να γλιτώσουμε από τα λαμόγια!
Αντίθετα, εμείς το έχουμε ήδη καταλάβει.

squarelogic είπε...

Λωτο φάγε μου,
σας βρίσκω αθεράπευτα ρομαντικό!
Τι σας κάνει να πιστεύετε οτι αν ειχαν ενωθεί ΣΥΡΙΖΑ+ ΚΚΕ
1)θα επιτύγχαναν οτιδήποτε εκτός από νεα ρεκόρ διάρκειας συνεδριάσεων και ενστάσεων "επι της διαδικασίας"
2)θα απαλλασόμασταν απο τα λαμόγια?
3)οτι δεν θα αντικαθιστούσαν οι ίδιοι τα προηγούμενα λαμόγια,με τα δικά τους με τις 'επαναστατικές περγαμηνές'?

Η φύσις του ανθρώπου(και δη του Ελληνα αχολούμενου με την πολιτικη) είναι μια, δυστυχώς

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητέ μου squarelogic, με παρεξήγησες. Η εμμονή μου είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις και όχι οι αριστερές!
Στα 35 μεταπολιτευτικά χρόνια, η αυτοδυναμία προκάλεσε ασυδοσία, αλαζονεία και τεράστια διαφθορά. Μια ισχυρή Αριστερά θα απέκλειε την αυτοδυναμία για οποιονδήποτε, συνεπώς θα υπήρχε μια κάποια αυτοσυγκράτηση!
Στο κάτω κάτω, και λανθασμένος να είναι αυτός ο συλλογισμός, γιατί να μην δοκιμάζαμε κάτι καινούριο;
Πέρα από αυτό, όμως, η ισχυρή Αριστερά θα αναχαίτιζε τη στροφή της κοινωνίας προς τον συντηρητισμό και τον εκφασισμό!
Ενώ τώρα...

Ναπoλέων είπε...

Λωτ...,
από τα τσερόκια στις αυτο-α-δύναμες κυβερνήσεις...
Κάπως μακρύ άλμα...
Απόρησα όμως που αναφέρεις τις αυτο-α-δύναμες μόνον 35 χρόνια πίσω.
Από το 1952 τις έχουμε... Ήτοι 57 χρόνια, των χουντικών συμπεριλαμβανομένων...
Αυτο-α-δύναμοι ήταν κι αυτοί...
Και η πλήρης αποτυχία τους είναι το καλλίτερο επιχείρημα ενάντια στους εραστές της «ενός ανδρός αρχής»..., που στην ουσία αυτήν ...απολαμβάνουμε και σήμερα.

Έχω κι έναν ειδικό, προσωπικό, λόγο που τα αναφέρω αυτά:
Το Φθινόπωρο του 1974 είχα γράψει ένα άρθρο με τον τίτλο «Ισχυρές και "ισχυρές" κυβερνήσεις», όπου έσερνα τα ...εξ αμάξης στον Καραμανλή για όσα είχε πει για την αναγκαιότητα της ενισχυμένης {δυσ}αναλογικής και παράθετα το ιστορικό των δικών του "ισχυρών" κυβερνήσεων προχουντικά.

Εκτός από τον «Παρατηρητή της Ηπείρου» το άρθρο αυτό είχε ευτυχήσει να δημοσιευτεί ταυτόχρονα και στην «ΑΥΓΗ» και στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ» αλλά σιγά που θα έτριζε τ' αυτάκι του "εθνάρχη"...

Αν θές να συμπληρώσεις το οπλοστάσιό σου ενάντια στις αυτο-α-δύναμες, να σου το στείλω... Το έχω όμως μόνο σε χαρτί.

α-α-ε
Ν.

Ναπoλέων είπε...

Υ.Γ.
Όσο για τα τσερόκια, θα δείτε τι έχει να γίνει μετά τον Σεπτέμβριο...

Ναπoλέων είπε...

Υ.Γ.-2
Όσο και για την ισχυρή Αριστερά, το πρόβλημα είναι πως πρώτα πρέπει να υπάρξει ως αριστερή και μετά βλέπουμε πως θα την κάνουμε και ισχυρή, άν "αυτόματα" δεν γίνει από μόνη της.

Αλλοιώς όλο ανδρουλάκηδες, δαμανάκες, μπίστες, βούγιες θα «παράγει»...
Περισσότερα στα προ έτους άρθρα μου.

Καλό μας κουράγιο
α-α-ε
Ν.

squarelogic είπε...

πάντως το μόνο διαφορετικό απ την εμπειρία του διακομματικού 89 ήταν οτι οι μίζες υπολογίζονταν αναλογικά επί 3...