Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Δεν αρχίζουμε από τους μισθούς σας;


Μείωση των κρατικών δαπανών κατά 30% -και όχι κατά 10%, όπως προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση- ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει περικοπές στα επιδόματα ανεργίας ή φτώχειας, στην Παιδεία και στην Υγεία. Διότι με καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να μειωθούν οι δαπάνες που αφορούν μισθούς στελεχών και διοικητών διαφόρων ΔΕΚΟ και υπουργείων, λογαριασμούς τηλεφώνων και λοιπών «εξόδων παραστάσεως» (όπως λέγαμε παλιά). Ούτε τα πολυτελή αυτοκίνητα θα καταργηθούν ούτε οι ειδικοί φρουροί που προστατεύουν κάποια Φιόρα του Λεβάντε για να μην τα χάσει η πατρίς και στάξει η ουρά του γαϊδάρου ούτε τα ταξίδια για ψύλλου πήδημα των «επισήμων», οι οποίοι κουβαλούν και την κουστωδία τους εις τας Βρυξέλλας ή αλλού.


Για παράδειγμα, θα μπορούσε, σε ένδειξη καλής θέλησης, ο κύριος Διοικητής να κάνει μια μειωσούλα στον μισθό του. Όχι μεγάλη, μερικές χιλιάδες ευρώ. Έτσι, για να μην σκανδαλίζεται το χριστεπώνυμον πλήθος!


Σε αγαστή σύμπνοια με τον κ. Μίχαλο, που ήταν ο εισηγητής της φαεινής αυτής ιδέας, προτείνει επίσης εβδομάδα εργασίας 3 ή 4 ημερών. Όχι, μην χαίρεστε, δεν καίγεται να μας προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αλλά να ευχαριστήσει τις επιχειρήσεις, οι οποίες απειλούν με απολύσεις επειδή οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια. Όσο για εμάς, με τους μισθούς που θα παίρνουμε είναι αμφίβολο αν θα επιβιώνουμε τις υπόλοιπες 3 μέρες της εβδομάδας! Ναι, τέτοιες νεοφιλελεύθερες ρετσέτες μοίρασε ο κύριος Διοικητής –σε μια εποχή που οι λαοί φτύνουν στον τάφο του νεοφιλελευθερισμού, ελπίζοντας να μην βρικολακιάσει!!


Οι εκπομπές «Ελληνοφρένεια» και «Ράδιο Αρβύλα» προέβαλαν απόσπασμα από το προχθεσινό «Πρόσωπο με πρόσωπο», όπου ο Ν. Χατζηνικολάου απέρριψε τον ισχυρισμό φιλοξενουμένης του περί κατάρρευσης όλων των θεσμών, με το αδιάσειστο επιχείρημα ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία πάνε μια χαρά! Ναι, δεν αστειευόταν. Ούτε διαφήμιση έκανε. Πώς σας πέρασε από το μυαλό; Απλώς ο άνθρωπος εννοούσε ότι ο άτυχος 53χρονος που ξεψύχησε στο ασθενοφόρο κακώς εμπιστεύθηκε το ΕΣΥ. Η καταγγελία διασώστη την περασμένη εβδομάδα ότι ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρουν νεφροπαθείς σε ιδιωτικές κλινικές πέρασε απαρατήρητη, υποθέτω!
Το περίεργο είναι ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όταν έμαθε ότι παραμένει μετά τον ανασχηματισμό υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι παραξενεύτηκε διότι «έχει ολοκληρώσει το έργο του»! Τι εννοούσε άραγε;


Οι Θεόδωρος Πάγκαλος και Γιώργος Βουλγαράκης είναι πρόθυμοι να αυτομαστιγωθούν στο Σύνταγμα αν παραστεί ανάγκη! Το δήλωσαν οι ίδιοι –σε διαφορετική ο καθένας εκπομπή!
Pas mal, αν και, για λόγους αισθητικής, θα προτιμούσα να αποφύγω ένα τέτοιο θέαμα! Μάλλον είναι καιρός να αποσυρθούν και οι δύο στα σπιτάκια τους και να ασχοληθούν με την ανατροφή των παιδιών τους.


Είκοσι μονές του Αγίου Όρους ζήτησαν από τον δήμαρχο Πατρέων να αποσύρει αποκριάτικο άρμα που σατιρίζει το Βατοπέδι και τον Εφραίμ, διότι «διαπομπεύονται πνευματικαί αξίαι οι οποίες στήριξαν και στηρίζουν πνευματικώς τον Ελληνισμό»! Ενώ, ας πούμε, δεν διαπομπεύονταν επί μήνες όταν κατάπληκτοι ακούγαμε για τα έργα και τις ημέρες του ανεκδιήγητου ηγουμένου, ο οποίος δεν καταδέχτηκε ούτε καν να καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής!


Και τώρα που ανέφερα τη Βουλή, μήπως είναι ευκαιρία να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών για λόγους οικονομίας; Δεν φτάνει που εισπράττουν έναν διόλου ευκαταφρόνητο μισθό –τον οποίο αυξάνουν ΟΛΟΙ όποτε θέλουν- χωρίς να πολυσυχνάζουν στις συνεδριάσεις, αλλά εισπράττουν και σύνταξη μόλις ολοκληρώσουν τη θητεία τους, έστω κι αν οι ψηφοφόροι δεν τους επανεκλέξουν!


Με τι να πρωτοφρίξεις σε αυτή τη χώρα;


Όχι τίποτε άλλο, αλλά παραιτήθηκε ο συμπαθέστατος υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας επειδή φαινόταν σαν μαστουρωμένος σε συνέντευξη τύπου! Ναι, παρότι δήλωσε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αντιβιοτικών, ΝΤΡΑΠΗΚΕ που τον υποψιάστηκαν!

14 σχόλια:

marianaonice είπε...

Πολύ σωστά!
Από εκεί πρέπει ν' αρχίσουμε!!

mtryfo είπε...

Τώρα εσύ γιατί βάλθηκες να με συγχίσεις? Λες ότι εισαι και φίλος μου...

Ακου λέει "ντροπή"...
τι λέξη ειναι αυτή...
μόνο στην Ιαπωνία την γνωρίζουν...

Και κάτι άλλο που ήθελα να επισημάνω σε όλο αυτό το πανηγύρι που έχει στηθεί...
Οι μεγαλοδημοσιογράφοι ας μη μιλάνε για τα golden boys των διαφόρων εταιριών με τέτοιο ύφος, γιατί κι αυτοί δεν πέφτουν έξω με τις αμοιβές που απολαμβάνουν...
στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται κι ας παριστάνουν τους "μισθωτούς"...

Την καλημέρα μου!!!

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

Ontws, 8a prepei na leei thn alh8eia o Iapwnas upourgos. An htan enoxos, an dhladh ontws eixe emfanistei piwmenos, 8a ekane xarakiri.

vasikos metoxos είπε...

Δυστυχώς έχει χαθεί η τσίπα φίλε λωτοφάγε. Σιγά μη μειώσει ο Προβόπουλος τα είκοσι χιλιάρικα που τσεπώνει μηνιαίως για να μας δίνει οδηγίες πως θα εξοικονομήσουμε τους μισθούς του...

Ο άλλος είπε...

Τώρα για να πω την αλήθεια, αν και το αυτομαστίγωμα δεν λύνει κάτι, δεν θα έλεγα όχι αν το εννούσαν Πάγκαλος και Βουλγαράκης.

Λωτοφάγος είπε...

@ Θαυμάζω το θράσος τους, Μαριάννα. Μπουκωμένοι, μας συστήνουν να κάνουμε δίαιτα για να έχουμε καλή υγεία!

Λωτοφάγος είπε...

@ Μα, γι' αυτό απευθύνω και σε αυτή την κατηγορία την ερώτηση του τίτλου, καλή μου Μαρία. Και ο Χατζηνικολάοι με το περισπούδαστο ύφος είναι ένα πολύ καλό δείγμα!
Ξέρεις, ο Τρικούπης -που πέθανε στην ψάθα όπως όλοι όσοι αγάπησαν έστω και λίγο αυτή την άτυχη χώρα- είχε μειώσει τον αριθμό των βουλευτών! Όταν όμως το βολευτηλίκι έγινε επάγγελμα και τρόπος πλουτισμού -και όχι βιοπορισμού- κρίθηκε σκόπιμο να μην μένει κανείς παραπονεμένος!

Λωτοφάγος είπε...

@ Πράγματι, Ρούφα και Μίμη. Χαρακίρι! Τι εξωτική λέξη! Λένε πως η λέξη "φιλότιμο" υπάρχει μόνο στην ελληνική γλώσσα. Η αληθινή της σημασία, όμως, φαίνεται να υπάρχει μόνο στην Ιαπωνική!
Εδώ, για να παραιτηθεί κάποιος, πρέπει να πιεστεί επί μήνες! Και αφού περιφερθεί πρώτα σαν καραγκιόζης στα κανάλια, αποσύρεται σαν πτώμα σε αποσύνθεση, με αποτέλεσμα να μην μας κάνει αίσθηση πια!

Locus Publicus είπε...

Εξοχη η ανταπόκριση φίλε μου, αλλά γιατί δεν δέχεσαι το αυτομαστίγωμα, εγώ προσωπικά θα πλήρωνα και εισιτήριο!

Ο κ. Αβραμόπουλος ολοκλήρωσε το έργο του!! Ναί, περιμένω και άλλες ολοκληρώσεις ειδικά στον χώρο της Παιδείας:)

Το ξανάπαμε νομίζω και παλιότερα. Οι διεθνείς ιδέες έρχονται στην Ελλάδα σε Βαλκανική παραλλαγή. Το θέμα της μείωσης των ωρών, το λεγόμενο part-time είναι αδύνατον να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία οπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους (δημ. υπάλληλοι) δεν τους κουνάει κανένας.

Ναι, περικοπή του μισθού του πρέπει να δεχθεί ο καθένας που οραματίζεται να λύσει το πρόβλημα των άλλων.

Την καλημέρα μου.

Λωτοφάγος είπε...

@ "Δουλεύετε, σκλαβάκια, για να πληρώνετε το μισθό μου, ώστε να μπορώ να ασκώ κριτική για το πώς διαχειρίζεστε τον δικό σας!"
Έτσι ξέρω κι εγώ να συμβουλεύω, Βασικέ. Αραχτός στην πολυθρονάρα μου! Αναρωτιέμαι ποιος τον πιστεύει!

Λωτοφάγος είπε...

@ Συμφωνώ, αγαπητέ Άλλε. Μπορώ όμως να μην παρακολουθήσω ένα τέτοιο θέαμα; Ιδίως... του Πάγκαλου!
Άσε που, όταν ακούω για αυτομαστίγωμα, θυμάμαι τον Ζοζέ Σαραμάγκου, ο οποίος παραθέτει μια έξοχη περιγραφή διανθισμένη με το "αιρετικό" του χιούμορ στο βιβλίο "Το χρονικό του μοναστηριού" (εκδ.Σύγχρονη Εποχή 1990)!

Λωτοφάγος είπε...

@ Μα... για λόγους αισθητικής, Λόκους! Φαντάζεσαι το θέαμα; Δεν είναι για τα ευαίσθητα μυωπικά ματάκια μου! Χεχε!
Τι να ολοκληρώσει ο Αρούλης στην παιδεία; Τον πρόλαβαν οι προκάτοχοί του!
Ξέρεις, στην Αμερική η μερική απασχόληση ήταν θέμα επιλογής μέχρι πρότινος. Στην Ελλάδα, όπου ο μέσος μισθός δεν επαρκεί για τα στοιχειώδη, η μερική απασχόληση με το ανάλογο μεροκάματο σημαίνει εξαθλίωση! Δεν ζεις με 400 ευρώ το μήνα!

γ.κ. είπε...

Δεν του έφτασαν οι κτηματομεσιτικές δραστηριότητες, του Αγίου όρους,
τώρα ασχολείται και με τροποποίηση παγανιστικών εκδηλώσεων.

έχει θέματα.....να λύσει!


Όσο για τις περικοπές των μισθών πολύ σωστά υποδεικνύεις εις την Πρέπουσα Αφετηρία.

Καλημέρα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Χεχε! Έμαθα ότι ετοιμάζουν και άλλο άρμα, Ψουξ, με θέμα τον Εφραίμ!
Όπου τους παίρνει, φίλε μου, κοκορεύονται!