Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΥΠΕΧΩΔΕύουν το μέλλον μας!

«Μαζέψαμε 11.000 υπογραφές, περίπου και συνεχίζουμε. Πάμε για ρεκόρ!», ανακοίνωσε χαρούμενος ο Κρίτων Αρσένης εκ μέρους του Δικτύου Αειφόρου Αιγαίου σήμερα το πρωί στην έδρα της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Τριπόδων 28, Πλάκα). Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, αλλά κι εμείς οι ανώνυμοι μπλόγκερ βοηθήσαμε λιγουλάκι με τις αναρτήσεις μας…

Το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης, λοιπόν, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απέρριψε το περίφημο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που φιλοδοξούσε να καταντήσει το Αιγαίο σαν τις ισπανικές ακτές! Κατασκευαστικές εταιρείες ήταν έτοιμες να δομήσουν ολόκληρο το Αρχιπέλαγος, με… δικά μας κόλλυβα-επιδοτήσεις! Είναι πολλά τα λεφτά, Γιώργο!

Ασφαλώς και δεν το έβαλε κάτω ο Σαρακατσάνος. Και μόνο το γεγονός ότι τόσα χρόνια συνδυάζει με παγκόσμια πρωτοτυπία την προστασία του περιβάλλοντος με τα δημόσια έργα δείχνει το πείσμα και τη δύναμη του χαρακτήρα του! Από την άλλη, οι περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις ετοιμάζονται να προσφύγουν σε ένδικα μέσα (λέγε με Συμβούλιο της Επικρατείας)!

Παράλληλα ετοιμάζεται να παραχωρήσει μια τεράστια έκταση στις Αφίδνες (ναι, ναι, τα καμένα δάση που πρόπερσι πενθούσαμε στο Σύνταγμα!), για να δημιουργηθεί, λέει, Τεχνολογικό Πάρκο!!! Τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με μαργαριτάρι! Πάρκα με δέντρα χρειάζεται τούτη η πόλη, κύριε Υπουργέ, όχι με υπολογιστές!


Ο ΥΠΕΧΩΔΕς μας όμως είναι υπερδραστήριος: σχεδιάζει επέκταση της Αττικής Οδού με έξι (αριθμός 6) λωρίδες κυκλοφορίας, που θα δώσει τη χαριστική βολή στον Υμηττό! Δεν πα’ να λένε οι διεθνείς μελέτες ότι όσο περισσότερες αρτηρίες φτιάξεις τόσο περισσότερο ενθαρρύνεις τη χρήση του αυτοκινήτου; Εμείς κωφεύουμε, μεταφορικά και κυριολεκτικά, στη διεθνή πείρα. Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κατοίκων Ηλιούπολης διαβάζουμε ότι ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος υποσχέθηκε ότι σε δύο εβδομάδες θα δοθεί σε δίμηνη δημόσια διαβούλευση η σχετική μελέτη. Άντε, άντε, ο χειμώνας τελειώνει.

Τελικά, αδέλφια, αν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, μόνη μας ελπίδα για να δούμε πάρκο είναι ο Renzo Piano! Ο Ιταλός «starchitect» (νεολογισμός για τους διάσημους αρχιτέκτονες) παρουσίασε τις προάλλες στο Megaron Plus τα σχέδιά του για τη Λυρική και την Εθνική Βιβλιοθήκη στην περιοχή του Ιππόδρομου, στα οποία περιλαμβάνονται πάρκο, κανάλι με θαλασσινό νερό και… λόφος από τον οποίο οι επισκέπτες θα βλέπουν τη θάλασσα! «Καλλιθέα σημαίνει ωραία θέα. Ε, αυτή τη θέα θα αποκαταστήσουμε», μας εξήγησε. Και συνέχισε: «Τα κτήρια, θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και θα έχουν πράσινες ταράτσες». Ορίστε; Χωρίς… αρκοντίσιον και καυστήρες; Δεν θα είστε καλά, αγαπητέ!


Άσχετο, αλλά ευφυέστατο!

7 σχόλια:

mtryfo είπε...

Νομοθέτημα του κ. Σουφλιά, που προωθήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πάρνηθα, αποχαρακτήρισε έκταση 500 στρεμμάτων η οποία εντασσόταν στην Α’ ζώνη προστασίας, προκειμένου να επιτραπεί η κατασκευή τεχνολογικού πάρκου στην περιοχή των Αφιδνών (Κιούρκα). Η περιοχή είχε χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από το 1976, ενώ από το 1985 ανήκε στις προστατευόμενες περιοχές της Πάρνηθας.

Το νέο τεχνολογικό πάρκο προκειται να κατασκευαστεί στον αυχένα μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης, τη μοναδική βόρεια πύλη αερισμού και ανανέωσης ατμοσφαιρικού αέρα του λεκανοπεδίου, απ’ όπου οι άνεμοι απομακρύνουν το 65% των ρύπων της Aττικής...............

Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής σχεδιάζει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τροποποιημένου Προεδρικού Διατάγματος και ενάντια στην έγκριση που δίνει για οικοδόμηση των 216 στρεμμάτων από την ιδιωτική εταιρεία ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ-ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕ. Από την άλλη, όμως, η ίδια η Νομαρχία, μαζί με τέσσερις δήμους της βόρειας πλευράς της Πάρνηθας, έχουν στραφεί εναντίον της θέσπισης νέων ρυθμίσεων για την προστασία της περιοχής, προσφεύγοντας πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητώντας να «χαλαρώσουν» οι όροι πολεοδόμησης σε περιοχές του δρυμού


Τι σύμπτωση, αυτό που σου γραφω ειναι απόσπασμα απο email που πήρα χθες και εχει ανεβεί απο το tvxs

Λωτοφάγος είπε...

@ Την είδηση την άκουσα χθες το πρωί από τη Δέσποινα Μαυρογένη στον "Μελωδία", Μαρία. Την είχε ανθολογήσει από διάφορες εφημερίδες.
Τελικά, έχουν βαλθεί όλοι τους να καταστρέψουν τη χώρα πριν από τις κλιματικές αλλαγές! Τι μας μένει; Η προσωπική μας ανάμειξη και αγωνιστικότητα και, φυσικά, το ΣτΕ και τα μάτια μας!

Ναπoλέων είπε...

Παρατηρησοδιορθοσούλαι τινές:
1η.
Από όσους Σαρακατσάνους έχω γνωρίσει, θεωρώ ότι, στην πλειονότητά τους, είναι ευγενείς, φιλόξενοι, νοικοκύρηδες και με έντονη οικολογική συνείδηση, δίκην ινδιάνων της Αμερικής. Το ότι έχουν στους «κόλπους τους» κι έναν Σουφλιά {ένα χρόνο νεώτερό μου στο Πολυτεχνείο... κέρατο ήταν και τότε...} δεν τους χαρακτηρίζει ως ράτσα...
Οπότε καλό είναι να παραλείπεται η καταγωγική αναφορά του εν λόγω πολιτικάντη.
Το ότι ο ίδιος το αναφέρει επανειλημμένα είναι ακριβώς για να μασκαρέψει την συμπεριφορά του πίσω από τα κλέη της "ράτσας" του.
2η.
Του Υμηττού ποιός του είπε να γειτνιάζει με το κλεινόν άστυ;;;
Αφού δεν πήρε των ομματιών του εγκαίρως... καλά να πάθει.
3η.
Το air-condition προφέρεται αρκουδίσιον, αγράμματε.
4η.
Το ότι μέσω του τουριστικού νομοσχεδίου επιχειρεί να νομιμοποιήσει και την, παράνομη, βιλίτσα των κοριτσιών του, είναι πολύ κακό που το σκέφτηκα;;;
Όχι ότι το προωθεί ΜΟΝΟΝ γιαυτόν τον σκοπό... Είναι πολλά τα λεφτά για πολλούς...
Αλλά όλο και κάποια τροπολογιούλα θα παρεισέφρυε, ώστε να βολευτούν και οι κατιόντες...
5η.
Συν... ΣτΕ και χείρα κίνει...
Ας συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε τη συλλογή υπογραφών από το «Δίκτυο Αιγαίου» διότι κυρίως στην κόπωσή μας ποντάρουν...
6η.
Καλό μας κουράγιο.
7η.
αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη

Ναπoλέων είπε...

Υ.Γ.
8η.
Από την "παρατηρητική" Καραμούζα {arritarimata.blogspot.com} μεταφέρω την εξής εμπνευσμένη στιχοπλοκία:
«««««
Στ' άλογο, στ' άλογο Ομέρ Πριόνη!
Ξύπνησ' η πλέμπα και σέ πλακώνει...
Όσο τ' αυτάκι σου να μην ιδρώνει,
έρχεται μπόρα, έρχεται χιόνι.

Παιδί της «άνοιξης» του Σαμαρά,
υπουργέ της Υγείας του μπεζαχτά,
ακόμα κι ως δήμαρχος του κερατά,
τα έχεις κάνει όλα σκ...τά.
»»»»

Λωτοφάγος είπε...

@ Φίλε Ναπολέων,
1. Δεν θυμάμαι να έχω γνωρίσει "δηλωμένους" Σαρακατσάνους για να έχω και άποψη! Το περασμένο καλοκαίρι μόνο, με πήγαν να δω τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις τους στο "Χωριό των Σαρακατσάνων" στην ΄Ηπειρο! "Είμαι Σαρακατσάνα εγώ!", δήλωνε η Μαρίνα Κουντουράτου στην απολαυστική σειρά "Δύο Ξένοι", για να μας δικαιολογήσει το πείσμα και την επιμονή της. Ο ίδιος ο Σουφλιάς αυτοαποκαλείται Σαρακατσάνος, με προφανές καμάρι. Συνεπώς, με αυτή την έννοια χρησιμοποιώ κι εγώ τη λέξη, όπως αν αποκαλούσα τον Γιακουμάτο "Κεφαλονίτη" - αν και δεν νομίζω οι ημι-συμπατριώτες μου να είναι περήφανοι για τον συγκεκριμένο!
2. Τα βουνά είναι κομματάκι δυσκίνητα, είναι αλήθεια.
3. "Αρκουδίσιον" έχω την εντύπωση ότι το αποκάλεσε πρώτος ο Χάρι Κλιν την παλιά καλή εποχή του. Αρκοντίσιον το λέει ο περιπτεράς μου, που μου είναι και πιο οικείος!
4. Αλήθεια, τι έγινε με εκείνο το αυθαιρετούλι που... κλωνοποιήθηκε; Την πλήρωσε ο πολιτικός μηχανικός τελικά;

Υ.Γ.1 Επίτρεψέ μου μια διόρθωση: Το ρήμα παρεισφρέω γίνεται παρεισέφρηε στον παρατατικό και παρεισέφρησε στον αόριστο.

Υ.Γ.2 Εξαιρετικό το ποιηματάκι!

vasikos metoxos είπε...

Επειδή από πάντα ήμουν με τους ινδιάνους παρακαλώ να μην τους υβρίζετε παρομοιάζοντας τους με τους...Σαρακατσάνους.

Το δε πριόνι του Ομέρ είναι βενζινοκίνητο - τούρμπο! Για να μην του ξεφύγει τίποτα.

Του χρόνου Λωτοφάγε διακοπές στην Αστυπάλαια - ριβιέρα...

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι εγώ πάντα ήμουν με τους Ινδιάνους (και όλους τους χαμένους), Βασικέ μου φίλε. Ινδιάνος ήμουν και στα παιχνίδια με τους φίλους μου -κι ας με κρεμούσαν πάντα στο τέλος!!!
Στο διαδικτυακό tvxs ζήτησαν από τους αναγνώστες να γράψουν ερωτικές επιστολές στους "αγαπημένους τους πολιτικούς". Κάποιος έγραψε για τον Νικήτα και το μαγικό πριόνι. Διάβασέ το να γελάσεις!
Αστυπάλαια ή στην αναρχική -ακόμα- Ικαριά;

Υ.Γ. Τώρα το είδα και τρόμαξα: στην απάντησή μου στον Ναπολέοντα έγραψα "παρεισέφρηε" αντί του ορθού παρεισέφρεε! Αίσχος! Έστω κι αν γενικά δεν χρησιμοποιείται.