Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Τι είδε ο Λωτοφάγος το 2008 (3)

Καλό μήνα σε όλους και ας θυμηθούμε τι έγινε πέρσι την άνοιξη:

Απρίλιος
Σε αντίθεση με τους κατοίκους της FYROM που ψοφάνε να μπουν στο ΝΑΤΟ, χιλιάδες Ουκρανοί διαδηλώνουν για το ενδεχόμενο ένταξής τους! Πάντως, το βέτο που ασκεί η Ελλάδα κλείνει την πόρτα και στις δύο, καθώς και στη Γεωργία. Οι Σκοπιανοί ζητούν μποϊκοτάζ στα ελληνικά προϊόντα, αγνοώντας ότι τα περισσότερα φτιάχνονται στη χώρα τους. ο Πούτιν είναι πανευτυχής, ενώ ο Σαρκοζί δηλώνει: «Συντάσσομαι με τους Έλληνες γιατί έχω ελληνικές ρίζες».

Σκάι και Καθημερινή αρχίζουν εκστρατεία για την εξοικονόμηση νερού. Οι ανέμελοι ιθαγενείς, όμως, δεν μασάνε! Η Ισπανία, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ανομβρία των τελευταίων 100 χρόνων, ετοιμάζει μονάδες αφαλάτωσης, σαν αυτές που λειτουργούν σε Αλγερία, Λιβύη, Ισραήλ και Κύπρο. Τέτοιες μονάδες κατασκευάζονται σε Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ν. Ζηλανδία, Νορβηγία (!), Σκοτία και Καλιφόρνια. Ωστόσο, οι ποσότητες αλατιού που επιστρέφονται με τη μέθοδο αυτή στη θάλασσα ενδέχεται να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία.Η Ελλάδα αποπέμπεται από τη συμφωνία του Κιότο, παρά την περί του αντιθέτου διαβεβαίωση του Γ. Σουφλιά σε ολοσέλιδη διαφήμιση (πληρωμένη από τα αιώνια κορόιδα!), όπου ισχυρίζεται επίσης ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πράσινη (σαν τα άλογα!).

Ο Δήμος Τρικάλων είναι ο πρώτος που προσφέρει δωρεάν διαδίκτυο στους δημότες του, επιτρέποντάς την ενημέρωση αλλά και την ενεργό παρέμβασή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Γι’ αυτόν το λόγο, τα Τρίκαλα επιλέχθηκαν να φιλοξενήσουν το 9ο Συνέδριο Διεθνούς Δικτύου Ψηφιακών Κοινοτήτων! Αυτά, για όσους νομίζουν ότι μόνο καθήκον του δημάρχου είναι να μαζεύει τα σκουπίδια, ενώ δικαίωμά του είναι να θυσιάζει τα δέντρα στο βωμό του Γνωστού Εργολάβου!

Πέντε χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, η υποδομή της χώρας είναι εντελώς κατεστραμμένη: η ανεργία κυμαίνεται από 25-50%, το 40% των κατοίκων δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα σπανίζει και τα ¾ των γιατρών έχουν εγκαταλείψει τη χώρα!

Στο Αφγανιστάν η κατάσταση είναι σουρεαλιστική: η Καμπούλ εξαμερικανίζεται με συγκροτήματα κατοικιών και reality με τίτλο «Αφγανός σταρ»(!), ενώ στην υπόλοιπη χώρα κανένας ξένος δεν κυκλοφορεί με ασφάλεια. Καθώς η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι μαζί με ξένους επισήμους γιορτάζει τη νίκη των ταλιμπάν εναντίον των Σοβιετικών, δέχεται την επίθεση ομάδας ανταρτών που σκοτώνουν τουλάχιστον 16 άτομα!

Με επιχορηγήσεις εκδοτών, πολιτιστικών και επιστημονικών συλλόγων και δωρεάν ταξίδια, το Ισραήλ προσπαθεί να προσεταιριστεί τους πνευματικούς ανθρώπους. Μαζί με ταινίες που αφορούν το Ολοκαύτωμα, αυτή είναι μια πάγια τακτική πριν από κάθε επίθεση στους Παλαιστινίους! Η διεθνής έκθεση βιβλίου του Παρισιού έχει τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, αλλά κάποια μουσουλμανικά κράτη τη μποϊκοτάρουν. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ε. Όλμερτ αποφεύγει να δει τον πρώην αμερικανό πρόεδρο και νυν ειρηνοποιό Τζίμυ Κάρτερ, επειδή εξέδωσε βιβλίο με το οποίο μιλά για το άπαρτχάιντ στην Παλαιστίνη.

Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Δ. Γαβαλάς διατάζει την απόσυρση από τις σχολικές βιβλιοθήκες του βραβευμένου βιβλίου της Έρσης Σωτηροπούλου «Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές», ύστερα από αίτηση του Κ. Πλεύρη! Μετά το θόρυβο που προκαλείται, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης ζητά από τον αρεοπαγίτη Δ. Κυριτσάκη να αξιολογήσει το σκεπτικό της σκοταδιστικής απόφασης. Θα χρειαστεί να περάσουν 9 μήνες μέχρι την ανάκλησή της από το Μονομελές Πρωτοδικείο (28.1.09)!

Ντοπαρισμένα βρέθηκαν τα περισσότερα μέλη της ελληνικής ομάδας άρσης βαρών! Ο προπονητής -και κάποτε εθνικός ήρωας- Χρήστος Ιακώβου παραιτείται. Ο Λαρισαίος εισαγωγέας των αναβολικών ισχυρίζεται ότι το λάθος βαρύνει την κινεζική εταιρεία και ειδικότερα τη… Σου Λι!

Ανοίγει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία και χιλιάδες Ελληνοκύπριοι περνούν συγκινημένοι στην υπόλοιπη πόλη ύστερα από 34 χρόνια!

Ένα χρόνο πριν, οι κάτοικοι του Ευόσμου Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονταν με μαύρες σημαίες για τον ξενώνα αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς». Ένα χρόνο μετά, οι 15 ένοικοί του οργανώνουν γλέντι: οι κάτοικοι τούς έχουν πλέον αποδεχτεί!

Οι Βολιώτες διαδηλώνουν για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, που τους αναγκάζει να καταναλώνουν τα περισσότερα φάρμακα κατά του άσθματος από οποιαδήποτε άλλη πόλη! Διαδηλώνουν και οι Συριανοί, ζητώντας να διατηρηθεί ο νεοκλασικός χαρακτήρας της όμορφης Ερμούπολης!

Οι κερδοσκόποι κρατούν ψηλά τις τιμές των σιτηρών και του ρυζιού, προκαλώντας εξεγέρσεις στην Ασία, αλλά και θανάτους από πείνα! Για την άνοδο των τιμών ενοχοποιούνται και τα βιοκαύσιμα. Όμως, ο Τρίτος Κόσμος είναι πολύ μακριά από τον Πρώτο, και κανένας δεν χάνει τον ύπνο του. Εξάλλου, μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Ο υπόδικος για φοροδιαφυγή Σ. Μπερλουσκόνι επανεκλέγεται πανηγυρικά στην Ιταλία «των καταναλωτών και τηλεθεατών» (όπως έγραψε παλαίμαχος ιταλός δημοσιογράφος). Τον επόμενο μήνα θα ξεσπάσουν ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τσιγγάνων. Αντίθετα, στην Ισπανία ο Θαπατέρο διορίζει 9 γυναίκες και 8 άντρες υπουργούς, ενώ στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ συνεργάζονται με τους Πράσινους του Γιόσκα Φίσερ.

Η απεργία των μεταναστών που μαζεύουν φράουλα στη Μανωλάδα της Ηλείας φέρνει στο φως τα άθλια παραπήγματα όπου μένουν και για τα οποία πληρώνουν σχεδόν το μισό τους μεροκάματο! Για να αποδειχτεί περίτρανα ότι δεν είναι μόνο το μεγάλο κεφάλαιο που ξεζουμίζει τους καταφρονεμένους του πλανήτη! Μόλις οι προβολείς της δημοσιότητας σβήσουν, οι απεργοί θα απολυθούν!

Ο «κόκκινος» πρώην επίσκοπος Φερνάντο Λούγκο εκλέγεται πρόεδρος της Παραγουάης με 40,8%. Τη μικρή αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής –που ευημερούσε τον 19ο αιώνα, μα έγινε πάμπτωχη τον 20ο- κυβερνούσε από το 1947 το κόμμα Κολοράδο!

Το μαοϊκό κόμμα του Νεπάλ κερδίζει τις μισές μονοεδρικές περιφέρεις. Στη βουλή θα υπάρχουν άλλα 24 κόμματα. Ο βασιλιάς θα πρέπει να εγκαταλείψει πάραυτα την τρυφηλή ζωή και το παλάτι.

Μάιος

Την Πρωτομαγιά, 20.000 αστυνομικοί ξυλοκοπούν άγρια τους ελάχιστους συνδικαλιστές και αριστερούς που τολμούν να διαδηλώσουν στην Πλατεία Ταξίμ, ενώ στο Νισάντασι –το Μανχάταν της Κων/πολης- οι κάτοικοι πετούν κι αυτοί πέτρες στους διαδηλωτές! Χημικά ρίχνονται ακόμα και σε νοσοκομείο! Είναι πολύ ανθυγιεινό να είσαι αριστερός στην Τουρκία! Αντίθετα, στην Αθήνα, αλλού ήταν η ΓΣΕΕ, αλλού το ΚΚΕ και αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ!
Υπάλληλοι του ΟΤΕ διαμαρτύρονται για το ξεπούλημά του στη Deutsche Telekom –που ενέχεται σε σκάνδαλο υποκλοπών- καίγοντας ναζιστικές σημαίες! Μέσα στην αναμπουμπούλα καίγεται και μία βέλγικη, αλλά οι Βέλγοι δεν το κάνουν θέμα. Το να αποκτάς το μάνατζμεντ με μόλις 22% των μετοχών έχει ομολογουμένως … αποικιακό άρωμα! Η Ολυμπιακή συρρικνώνεται κι άλλο «χαρίζοντας» σημαντικούς προορισμούς στην ανταγωνίστριά της Aegean.

Οι Εργατικοί χάνουν πολλούς δήμους σε Αγγλία και Ουαλία, ανάμεσα στους οποίους και αυτόν του Λονδίνου που κερδίζει κάποιος Μπόρις Τζόνσον με τουρκικές ρίζες και γνώση της ελληνικής γλώσσας! Στη Ρώμη, ο νεοφασίστας δήμαρχος Τζιάνι Αλεμάνο ψηφίστηκε και από τους 9.000 Εβραίους της πόλης! Όταν, στα τέλη του χρόνου, θα μαθευτεί ότι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς του Ισραήλ δηλώνει θαυμαστής των Ναζί, πολλοί ξεχασιάρηδες θα παραξενευτούν.

Το «αμυντικό δόγμα» της Ελλάδας μετατρέπεται σε «αποτρεπτικό» και παραγγέλλονται αποβατικά οχήματα και βομβαρδιστικά αεροπλάνα!

Τυφώνας πλήττει τη Μιανμάρ, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο δικτάτορας δεν δίνει βίζα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις για να κάνουν τη δουλειά τους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί την κυβέρνηση της Μιανμάρ για υποδούλωση των κατοίκων. Περιέργως, αυτό δεν το έβλεπε όταν δραστηριοποιούνταν εκεί η Χάλιμπερτον (λέγε με Ντικ Τσένι) και άλλες φιλάνθρωπες πολυεθνικές!

Στην Ελλάδα απεργούν οι οδηγοί και ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, με αιτήματα: να επιτραπεί ξανά η κυκλοφορία των οχημάτων τα σαββατοκύριακα (που είχε απαγορευτεί μετά τα δυστυχήματα στα Τέμπη και αλλού) και η είσοδός τους με υγρά καύσιμα σε σήραγγες (που είχε απαγορευτεί από την ΕΕ μετά το πολύνεκρο δυστύχημα του San Gottardo στην Ελβετία το 2001), να αυξηθούν τα κόμιστρα και να διώκονται για λαθρεμπορία μόνο οι οδηγοί και όχι οι ιδιοκτήτες! Καβγάδες στα βενζινάδικα, κάποιοι κλέβουν βενζίνη από αυτοκίνητα άλλων, και το Υπουργείο Υγείας παρακαλεί τους πολίτες να μην μεταγγίζουν βενζίνη ρουφώντας με το καλαμάκι διότι σημειώνονται δηλητηριάσεις! Αγρότες επιτίθενται σε απεργούς στην Κρήτη, ξεχνώντας ότι και οι ίδιοι κλείνουν τους δρόμους, ενώ καταγγέλλεται βενζινοπώλης του Ηρακλείου ότι πουλάει επίσημα προς 1,60€, κρυφά προς 2 και με το μπιτόνι προς 3! Εκείνος το παραδέχεται… λεβέντικα! Τελικά, η κυβέρνηση θα τα δώσει όλα στους απεργούς, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι ψηφίστηκε για να εξυπηρετεί συμφέροντα, αδιαφορώντας για το γενικό καλό!

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ απολύει τον Στέλιο Κούλογλου. Οι διαμαρτυρίες των μπλόγκερ, απλών πολιτών και δημοσιογράφων, ενθαρρύνει τον δημοφιλή ρεπόρτερ να φτιάξει με την ομάδα του το πρώτο διαδικτυακό κανάλι: το TVXS!

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοινώνει ότι διαγράφει τον Αλέξη Κούγια, λόγω «διαχρονικής προσβολής του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος». Περίεργο, διότι τον Δεκέμβριο ο «μοντελοπνίχτης» θα διαπρέψει σε κανάλια και γήπεδα!

«Το 1/3 του μολυσμένου με ορυκτέλαιο ηλιέλαιου αγνοείται!» δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, υπονοώντας ότι το έχουμε ήδη φάει ή θα το φάμε μέσα σε σοκολάτες, τσιπς ή κονσέρβες! Παραιτείται (σπάνιο πράγμα!) ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ε. Λάζος, διαμαρτυρόμενος για το ότι η κυβέρνηση άφησε εκτεθειμένο τον Οργανισμό, παρόλο που είχε ειδοποιηθεί από τον Ιανουάριο. Στη διατίμηση όλα τα λάδια για να αποφευχθεί η κερδοσκοπία και στο αρχείο ένα ακόμα διατροφικό σκάνδαλο.

Δίκτυο παιδικής πορνογραφίας εξαρθρώνεται από την ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ των συλληφθέντων, γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης. Ο Σ. Χατζηγάκης ζητά από τους εισαγγελικούς λειτουργούς τη δημοσίευση των στοιχείων τους, σύμφωνα με το ν.3625/2007.Η διαφορά με το δίκτυο που εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο του 2009 είναι η συμμετοχή… αρχιμανδρίτη!

Οι πρυτανικές εκλογές με καθολική ψηφοφορία προκαλούν συγκρούσεις στις σχολές ΤΕΙ και ΑΕΙ. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Α. Μάνθος ξυλοκοπείται από φοιτητές και καταλήγει στο ΑΧΕΠΑ, όπου επίσης νοσηλεύονται, βαριά τραυματισμένοι από κουκουλοφόρους 2 φύλακες του πανεπιστημίου. Σε κατάσταση πολιορκίας κήρυξε το ΑΠΘ ο πρύτανης, ο οποίος πέρυσι τοποθέτησε δοκούς εμποδίζοντας την είσοδο σε αυτοκίνητα και με στόχο να σταματήσει τα κερδοφόρα πάρτι των εξωπανεπιστημιακών και το εμπόριο ναρκωτικών!

Στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές μετατρέπουν την καταστροφή του περιβάλλοντος σε κακούργημα. Δυστυχώς, η τροπολογία θα πρέπει να εγκριθεί και από τις εθνικές κυβερνήσεις και, όπως καλά γνωρίζουμε, τα μόνα που σπεύδουμε να υιοθετήσουμε εδώ είναι όσα συμφέρουν την Εξουσία!

Αφού σκανδάλισε το πανελλήνιο με τις δηλώσεις των τελευταίων μηνών, ο Ν. Γκαργκάνας –επί 33 χρόνια διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος- αντικαθίσταται από τον Γ. Προβόπουλο.

Ο δήμος Παιανίας, από τους πρωτοπόρους στην ανακύκλωση, πέτυχε τέτοια μείωση απορριμμάτων ώστε έκλεισε τη χωματερή του! Στη χώρα μας λειτουργούν 10 εργοστάσια ανακύκλωσης, που απασχολούν 1.200 εργαζόμενους.

Με το Νόμπελ Ειρήνης τιμήθηκαν ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Χρήστος Ζερεφός και ο καθηγητής του ΑΠΘ Αλέξανδρος Μπάης για τη συμβολή τους στην αναχαίτιση των κλιματικών αλλαγών. Ο 19χρονος κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος από τη Ζάκυνθο κέρδισε το πρώτο βραβείο στη Eurovision Νέων Μουσικών στη Βιέννη. Ναι, η «άλλη Ελλάδα» ΖΕΙ ακόμα!

2 σχόλια:

marianaonice είπε...

Kαλό μήνα!
:))

Λωτοφάγος είπε...

@ Επίσης, Μαριάννα. Βλέπεις, φέτος συμβαίνουν τόσα πράγματα που η ανασκόπηση θα ολοκληρωθεί Φεβρουάριο! Ελπίζω, τουλάχιστον...