Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Οι κατηγορούμενοι


Από το in.gr

Πριν από 20 χρόνια είχα δει την ταινία του Τζόναθαν Κάπλαν Κατηγορούμενοι, με πρωταγωνίστρια τη Τζόντι Φόστερ, βασισμένη σε αληθινή ιστορία: μία νέα κοπέλα, λιγάκι αλητόβια, βιάζεται από τον θαμώνα ενός μπαρ και ξεκινάει έναν δικαστικό αγώνα εναντίον όχι μόνο του βιαστή της αλλά και όσων τον ενθάρρυναν στην πράξη του ή δεν έκαναν τίποτε για να τον σταματήσουν. Οι αντίδικοι θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι «τα ήθελε», σκαλίζοντας τον πρότερο βίο της. Η κοπέλα με τη δικηγόρο της, όμως, θα κερδίσουν τη δίκη, σβήνοντας ουσιαστικά τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ φυσικού και ηθικού αυτουργού, μα και μεταξύ φυσικού αυτουργού και αδιάφορου θεατή.

Αναρωτιέστε γιατί θυμήθηκα αυτή την ταινία; Διότι σήμερα το πρωί, μία 56χρονη γυναίκα και η 5χρονη εγγονούλα της σκοτώθηκαν στην οδό Λιοσίων, έξω από το σταθμό «Αττική» του Μετρό. Αντιγράφω από το in.gr:

«Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Τροχαία, η γυναίκα πήγαινε την εγγονή της στον παιδικό σταθμό και βάδιζαν στο πεζοδρόμιο, όπου όμως ήταν παρκαρισμένο ένα ΙΧ αυτοκίνητο, γι' αυτό υποχρεώθηκαν να κατέβουν στον δρόμο. Την ώρα εκείνη ένα μικρό φορτηγό κατασκευαστικής εταιρίας που μετέφερε πίσσα, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, έκανε έναν ελιγμό και παρέσυρε γιαγιά και εγγονή, τις οποίες πίεσε πάνω στο σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ συνεχίζοντας την τρελή πορεία του, προσέκρουσε σε άλλο σταθμευμένο φορτηγάκι και σε προπορευόμενο λεωφορείο του ΟΑΣΑ. Το σταθμευμένο φορτηγάκι μετά τη σύγκρουση έπεσε πάνω σε κολώνα φωτισμού, την οποία έριξε, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε άλλα αυτοκίνητα.»

Ο 28χρονος οδηγός του φορτηγού θα οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ καταζητούνται επίσης οι οδηγοί των δύο αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα στο πεζοδρόμιο.

Και ερωτώ: Ποιος, κατά τη γνώμη σας, είναι περισσότερο ένοχος;

Ο οδηγός του φορτηγού που έκανε μαγκιές –ή ίσως μιλούσε στο κινητό- και, κυριολεκτικά συνέθλιψε τη γιαγιά με το εγγονάκι της;

Ο οδηγός του ΙΧ που έκλεισε με το αυτοκίνητό του το πεζοδρόμιο, διότι έτσι τον βόλευε, αναγκάζοντας τους πεζούς να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα;

Ή
Η ανύπαρκτη τροχαία κι η αστυνομία που κάνει τα στραβά μάτια στον εγκληματικό ετσιθελισμό των οδηγών;

Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα δυστυχήματα με πεζούς σε όλη την ΕΕ! Διότι είμαστε οι μόνοι με τόσο στενά και ασυντήρητα πεζοδρόμια! Και επιπλέον μονίμως κατειλημμένα! Όταν πήγα με την παρέα μου στην Πορτογαλία, ο ξεναγός μας ρώτησε γιατί περπατούσαμε στο οδόστρωμα! Δεν μπορούσε, ο άνθρωπος, να διανοηθεί ότι στην Ελλάδα ο πεζός είναι τόσο απαξιωμένος!

Μήπως είναι καιρός να κολλήσουμε παντού το αυτοκόλλητο «Είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω» των «streetpanthers»; (βλ. http://www.streetpanthers.gr/). Αν και το συμπαθέστατο γαϊδουράκι ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο στους ομόφυλούς του!

7 σχόλια:

Ναπoλέων είπε...

Γειά σου λεβέντη Λωτοφάγε,
που ξέρεις να εντοπίζεις και να αναδεικνύεις την ΟΥΣΙΑ των «μικρών» γεγονότων.


Το σημείωσα και θα το αναδείξω σε μιά εκπομπή τοπικού ραδιόφωνου αύριο το πρω'ί'.

ΔΙΑΦΩΝΩ όμως ριζικά με το αυτοκόλλητο των street-panthers!!!
Πρέπει να το αλλάξουν σε:
«Είμαι μάγκας και παρκάρω όπoυ γουστάρω»
διότι ο μόνος ζωϊκός φίλος μου ήταν για καμμιά δεκαριά χρόνια ένας γάϊδαρος, ο οποίος ποτέ δεν ...πάρκαρε όπου γούσταρε αλλά και τίποτε άλλο δεν έκανε από όσα κάνουν οι μάγκες, τα σα'ί'νια, τα λαμόγια της ωραίας μας πατρίδας.

α-α-ε
Ν.

Λωτοφάγος είπε...

@ Συμφωνώ απολύτως, φίλε Ναπολέων και το σημειώνω στην τελευταία μου φράση, αλλά ίσως οι πάνθηρες έκριναν ότι ο heohellenicus erectus θίγεται μόνο όταν τον αποκαλούν "ζώον"!
Καθότι το ον αυτό δεν έχει εντρυφήσει καθόλου στον ηθικό κώδικα των ζώων για να δει πόσο καλύτερος είναι από τον δικό του, ο οποίος βασίζεται στη μοναδική αρχή "κάνω ό,τι γουστάρω, κι ΟΛΟΙ οι άλλοι ας πα'να γ.......!"

mtryfo είπε...

εγώ πάντως το κανα μια φορά...
μη έχοντας το αυτοκόλητο... αυτοσχεδίασα σ ένα φύλο χαρτί και έγραψα το σχόλιό μου με στυλό...
όχι θα τον άφηνα τον καφρο να παρκάρει σε χώρο για ΑΜΕΑ!!!

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλά έκανες, Μαρία. Σε αυτή τη χώρα, άλλωστε, όλοι οι πεζοί ΑΜΕΑ έχουν καταντήσει!

busy bee είπε...

Καλησπέρα Λωτοφάγε!
Μα φυσικά όλοι έχουν το μερίδιο ενοχής, πιό πολύ ίσως τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μα το περισσότερο το έχουμε όλοι εμείς που δεν κάνουμε τίποτα απολύτως!
Το σχόλιο του Ναπολέων είναι άψογο νομίζω!
Ωρα καλή!

Λωτοφάγος είπε...

@ Έχουμε συνηθίσει την ασυδοσία, την ασχήμια, την ημιμάθεια, την χυδαιότητα και δεν αντιδρούμε!
Ή, μάλλον, δεν αντιδρούσαμε. Νομίζω ότι κάτι κινείται πια κάτω από το νερό του βάλτου. Και δεν είναι νερόφιδο!

Λωτοφάγος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.