Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Τι είδε ο Λωτοφάγος το 2008 (1)


Αγαπητοί μου αναγνώστες,
Πέρσι τέτοιες μέρες ξαναθύμιζα τα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη μου γεγονότα του 2007. Φέτος αναζητώ τα στοιχεία εκείνα που προμήνυαν ή προετοίμαζαν το συγκλονιστικό τελευταίο τρίμηνο του 2008 και που ακόμα εξελίσσονται στις αρχές του 2009.

Ιανουάριος
Η χρονιά ξεκινάει με εμφύλιο πόλεμο στην Κένυα, 30 άμαχοι καίγονται μέσα σε εκκλησία. Στα μέσα της χρονιάς θα ξεσπάσει στη Ζιμπάμπουε επιδημία μιας ξεχασμένης ασθένειας, της χολέρας!

Ποιος νοιάζεται; Εμείς αμέριμνοι τρέχουμε να αγοράσουμε την εφημερίδα «Θέμα», που δημοσιεύει γυμνές φωτογραφίες του Ζαχόπουλου και της Τσέκου -600.000 φύλλα σε δύο μέρες! Το σκάνδαλο αποκτά άλλον έναν επίδοξο αυτόχειρα: τον δικηγόρο Ηρακλή Κουτελίδα που πέφτει στις ρόδες φορτηγού, χωρίς ούτε αυτός να καταφέρει να αποδημήσει εις Κύριον! Τον επόμενο μήνα, ο εργατολόγος Χ. Νικολουτσόπουλος που παζάρευε το DVD παρουσιάζει «αυτοκτονικό ιδεασμό» και νοσηλεύεται φρουρούμενος!
Η κυβέρνηση «αδειάζει» τον Κουκοδήμο και μένει με 151 βουλευτές. «Σεξ, ψέματα και DVD ταρακουνούν την υπόθεση των Μαρμάρων», γράφουν με τη γνωστή αγγλική χαιρεκακία οι Times του Λονδίνου, καθώς ένα DVD και κάτι εκατομμύρια αλλάζουν χέρια. Ταυτόχρονα –κι αυτό είναι το σημαντικότερο- βγαίνουν στο φως τα έργα και οι ημέρες του Χ. Ζαχόπουλου κατά τη 4ετή θητεία του στο ΥΠ.ΠΟ. Συμπέρασμα Ντόρας Μπακογιάννη: «Ζούμε την εποχή της πολιτικής κλειδαρότρυπας»!

Η «μάχη της τσιπούρας» παίζεται όπως κάθε χρόνο στα Ίμια, όπου ελληνικά αλιευτικά παρενοχλούνται από τουρκικά. «Οπωσδήποτε, καλύτερα να τσακώνονται για τα ψάρια, παρά για τα ίδια τα Ίμια όπως το 1996», σκεφτόμασταν, χωρίς να ξέρουμε ότι σε ένα χρόνο ακριβώς, τουρκική φρεγάτα θα έκανε κρουαζιέρα στη Τζια!

Η Βούλα Πατουλίδου βγαίνει αγκαζέ με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Γ. Πιπερόπουλο, για να καταγγείλει ότι ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας Χ. Ζαχόπουλος είχε παραχωρήσει αρχαιολογικό πάρκο στη συμβολή Τσιμισκή και Φιλικής Εταιρείας (Θες/νίκη) για οικοδόμηση. Την επόμενη μέρα εμφανίζεται ξανά για να κάνει γαργάρα τις δηλώσεις της, επειδή η παραχώρηση φέρει την υπογραφή του Ε. Βενιζέλου! (βλ. ανάρτηση «Για την καρέκλα, ρε γαμώτο;»/7.1.08)

Η φιλόδοξη ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Tata Motors συμφωνεί με ισπανούς ερευνητές να χρηματοδοτήσει την κατασκευή οχήματος που θα καίει αέρα κοπανιστό, ενώ θα έχει αυτονομία 200 χλμ και μέγιστη ταχύτητα 110 χλμ/ώρα! Δύο μήνες μετά, ο πολύς Ράταν Τάτα θα ανακοινώσει ότι αγοράζει τις βρετανικές Jaguar και Land Rover από την αμερικανική Ford για 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια! Τον Σεπτέμβριο, όμως, η Tata αναστέλλει επ’ αόριστον την παραγωγή του Nano, που θα ήταν το φθηνότερο αυτοκινήτο στον κόσμο (μόλις 1.700 ευρώ), λόγω της αντίδρασης αγροτών της περιοχής όπου χτίστηκε το εργοστάσιο. Οι αγρότες, διεκδικούν δυναμικά επιστροφή της γης τους ή έστω αποζημίωση. Κανείς δεν μπορούσε φυσικά να φανταστεί τις δραματικές εξελίξεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας!

Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία της μητέρας του (27.12.07), ο 19χρονος γιος της Μπεναζίρ Μπούτο, Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, δηλώνει: «Η δημοκρατία είναι η καλύτερη εκδίκηση!»! Συγκρατήστε το όνομά του, διότι ο νεαρός επέστρεψε μεν στην Οξφόρδη για να συνεχίσει τις σπουδές του, αλλά το Λαϊκό Πακιστανικό Κόμμα τον έχει χρίσει συμβολικό ηγέτη του! Ας ελπίσουμε μόνο να μην τον δολοφονήσουν όπως τη μητέρα και τους θείους του…

Το θέαμα της Νάπολης πνιγμένης στα σκουπίδια -επειδή η Καμόρα ελέγχει τις παράνομες χωματερές και εμποδίζει τόσο την κατασκευή ΧΥΤΑ όσο και την ανακύκλωση- ερμηνεύεται μόνο αν δούμε τα «Γόμορρα» του Ματέο Γκαρόνε: η ταινία στηρίζεται στο βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος πλούτισε μεν, αυτοεξορίστηκε δε, απειλούμενος από τη μαφιόζικη οργάνωση!

Η καθυστερημένη κατά 40 λεπτά ενημέρωση για τον σεισμό του Λεονιδίου (6,5 R) και ο επικείμενος διορισμός νέου διευθυντή προκαλούν τριγμούς στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Αστεροσκοπείο Αθηνών! (το έχετε ατενίσει νύχτα από τον χώρο της Αρχαίας Αγοράς;)

Ο θάνατος ενός κοριτσιού 14 χρόνων στην Πτολεμαΐδα και μιας 20χρονης φοιτήτριας στην Αλεξανδρούπολη από κοκαΐνη βγάζει από τη λήθη τους τα κανάλια, που ανακαλύπτουν (για λίγο, όμως)… πρόβλημα ναρκωτικών στην επαρχία!

Η μακρότερη ίσως προεκλογική εκστρατεία στην αμερικανική ιστορία έχει ήδη αρχίσει. Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον κονταροχτυπιούνται για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ η απεργία των σεναριογράφων, που συνεχίζεται αμείωτη από τον Νοέμβριο του 2007, έχει τώρα τη συμπαράσταση του σωματείου ηθοποιών, με επικεφαλής τον Τζορτζ Κλούνεϋ. Μέχρι τη λήξη της, θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά στα στούντιο.

Προβάλλεται βίντεο που δείχνει ιρανικά ταχύπλοα να απειλούν τρία (!!) αμερικανικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ. «Είναι κατασκευασμένο», διαψεύδει το Ιράν.

Τα κερδοφόρα λιμάνια βάζει στο στόχαστρο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας! Οι λιμενεργάτες συγκρούονται με τα ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη, αλλά τους επόμενους μήνες, οι αρμόδιοι υπουργοί Βουλγαράκης και Κεφαλογιάννης καθώς και η κινεζική Cosco θα προκαλέσουν πολιτικές συγκρούσεις τόσο αντιπολίτευσης-κυβέρνησης όσο και ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ!

Καταγγελίες (και από ιερείς) για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ξένων εργατών στην Ήπειρο υποχρεώνουν το Υπουργείο να στείλει στην Άρτα γιατρούς, αλλά οι δουλέμποροι έχουν φροντίσει να καθαρίσουν το χώρο με την ανοχή της αστυνομίας, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης! Ο Δήμος Άρτας και η Μητρόπολη έχουν ήδη αναλάβει από τα τέλη του 2007 τη σίτιση των 130 Ρουμάνων που παραλίγο να καούν ζωντανοί σε πτηνοτροφείο όπου «διέμεναν»! Το ελληνικό κράτος, όμως, δεν έχει επιλύσει ούτε καν το πρόβλημα της ιθαγένειας για τις 200.000 παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έρθει σε μικρή ηλικία στη χώρα μας και δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα!

Δύο υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο: οι τηλεφωνικές υποκλοπές και η αυτοκτονία (;) Τσαλικίδη. Ελπίζω να έχει αρκετό χώρο αυτό το περίφημο αρχείο, για να χωρέσουν κι οι υπόλοιπες που «συγκλόνισαν το πανελλήνιο»! Προς το παρόν, το σκάνδαλο Siemens προκαλεί κλυδωνισμούς και στα 2 μεγάλα κόμματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2006, το ΥΠ.ΕΞ είχε δώσει 6.500.000 ευρώ στη εκκλησιαστική ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» για να στείλει επισιτιστική βοήθεια σε Ασία και Αφρική. Η βοήθεια δεν εστάλη, και η Νομαρχία Πειραιώς κατάσχεσε 340 τόνους σάπια πλέον κοτόπουλα λίγο πριν κατακλύσουν την αγορά! Το Υπουργείο ζητά τώρα την επιστροφή των χρημάτων μέχρι τον Φεβρουάριο. Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο, δημοσίευμα της εφημερίδας Greek Insight, θα εμφανίσει την «Αλληλεγγύη πνιγμένη στα χρέη. (Χθες, όμως, 15/1/09, η ίδια οργάνωση ανακοίνωσε την αποστολή βοήθειας στη Γάζα. Κύριε Νομάρχα, έχετε εξετάσει το θέμα ή θα έχουμε και θανάτους από σάπια τρόφιμα;)

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοινώνει την ίδρυση «Ομίλου Προβληματισμού», προκαλώντας θυμηδία και σατιρικά σχόλια. Μία εβδομάδα μετά, δηλώνει ότι «υποχωρεί για την ενότητα του κινήματος»…

Το Ισραήλ στερεί τους κατοίκους της Γάζας από ρεύμα, τρόφιμα νερό και καύσιμα, για να τους αναγκάσει να διώξουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη Χαμάς. Οι Παλαιστίνιοι περνούν στην Αίγυπτο για να προμηθευτούν τα απαραίτητα, αλλά οι φρουροί τους υποδέχονται με αντλίες νερού (!) και κλείνουν τα σύνορα! Απελπισμένοι οι Παλαιστίνιοι σκάβουν σήραγγες. Στο μεταξύ, η ανεργία έχει φτάσει το 50%!

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, ο ένας στους τρεις Έλληνες δεν ολοκληρώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Σε κάποιες περιοχές, όπως η Ζάκυνθος και η Ξάνθη, το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%.

Η ρωσική υποστήριξη προς τη Σερβία στο θέμα του Κοσόβου ανταμείβεται: οι ενεργειακές μονάδες της χώρας ελέγχονται πλέον από την περίφημη Γκάζπρόμ.

«Προσπάθησαν να με ταΐσουν με το κουτάλι μια καριέρα κατασκευασμένη από τα στούντιο, λες και ήμουν μπουκάλι της κόκα κόλα», είχε πει σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ο αυστραλός ηθοποιός Χιθ Λέτζερ, που έκανε «ηρωική έξοδο» από τη ζωή τρεις μήνες προτού κλείσει τα 29! Όσοι είδαμε τον «Σκοτεινό ιππότη», θα θυμόμαστε για πάντα τη συγκλονιστική του ερμηνεία στο ρόλο του Τζόκερ.

Και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πεθαίνει, δέκα σχεδόν χρόνια μετά την ενθρόνισή του. Η σορός του εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Μαζί του πεθαίνει και μια ολόκληρη εποχή, καθώς ο νέος αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα κρατήσει πολύ πιο χαμηλό προφίλ.

Πεθαίνει όμως κι ο προστάτης των δασών Γιώργος Ντούρος, ο οποίος υπήρξε δασάρχης Πάρνηθας και διευθυντής Αισθητικών Δασών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .

Ο Σαρκοζί κάνει μπίζνες: θα δημιουργήσει βάση στα Στενά του Ορμούζ και θα πουλήσει στα Εμιράτα δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αντίθετα, η περιοδεία του Μπους στη Μέση Ανατολή δεν αποδίδει πολλά, ενώ οι φραστικές του επιθέσεις εναντίον του Αχμαντινετζάντ δρουν συσπειρωτικά στους Ιρανούς!

Στην Ιταλία, η αποτυχία του Ρομάνο Πρόντι να περάσει νόμο που απαγορεύει σε καναλάρχες να γίνουν πρωθυπουργοί ανοίγει ξανά το δρόμο στον Μπερλουσκόνι.

9 σχόλια:

busy bee είπε...

Πάζλ η ντόμινο?
Ολα έχουν μια συνέχεια??
Η ιστορία επαναλαμβάνεται??
Χρειάζονται που και που τα back up!
Την καληνύχτα μου!

mtryfo είπε...

Αν εξέδιδες "καζαμία" δεν θα είχες έξοδα φέτος...copy paste και καθάρισες γρήγορα...

Πως το λεγε ο τραγουδοποιός, "ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν"? κάπως έτσι...
μια ζεστή καλημέρα!!!

Λωτοφάγος είπε...

Προσπαθώ να κλείσω τα κενά του παζλ, busy bee. Να διακρίνω τα σύννεφα που μαζεύονταν, αλλά δεν τα βλέπαμε τότε!
Κάθε εισήγηση δεκτή. Την καλημέρα μου.

Λωτοφάγος είπε...

@ Θα διαφωνήσω και με εσένα και με τον τραγουδιστή, Μαρία μου.
Βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στον προσωπικό μας βούρκο, που η οικονομική κρίση κάνει σκοτεινότερο και βαθύτερο. Ίσως όμως αυτή ακριβώς η κρίση μάς βοηθήσει να βγούμε στη στεριά -κι όχι απλώς στην επιφάνεια. Ίσως...

busy bee είπε...

Ισως βοηθήσει η κρίση...ναι!
και εγώ έχω κάνει τις ίδιες σκέψεις!
Ισως και να βγάλει κάτι καλό!
Ελπίζουμε!
Καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία η ανασκόπησή σου Λωτοφάγε αλλά παρέλειψες τις δηλώσεις της Αλέκας περί χαϊδέματος των αυτιών των κουκουλοφόρων.
Δεν το θεώρησες τόσο σημαντικό ή είσαι υποστηρικτής των θωπευόντων τα ώτα των κουκουλοφόρων;

Λωτοφάγος είπε...

@ Μάνο, κάτι δεν πάει καλά με το βιντεάκι σου. Δεν μπορώ πια να το δω.

Λωτοφάγος είπε...

@ Βιαστικέ μου φίλε, Συνεά, η ανασκόπηση αφορά μόνο τον Ιανουάριο. Όπως εξηγώ και στον πρόλογο, προσπάθησα να συνδέσω τα τότε γεγονότα με την εξέλιξή τους και όχι απλώς να τα παραθέσω.
Περιμένω παρατηρήσεις για τον κάθε μήνα ξεχωριστά.

Λωτοφάγος είπε...

@ Υ.Γ. Όπως νομίζω έχεις καταλάβει, δεν συνηθίζω να χαϊδεύω τα αφτιά κανενός! Χαχαχα!