Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Κοιμήσου, Περσεφόνη!


Ημέρα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής η σημερινή, αλλά από τα 4-5 εκατομμύρια κατοίκους του Λεκανοπεδίου μόνο μερικές εκατοντάδες διαδηλώσαμε την ανησυχία μας! Οι υπόλοιποι πήγαν στα Jumbo!

Πολλά άσπρα κεφάλια (η γενιά του Πολυτεχνείου), πολλά γκρίζα (η γενιά της Μεταπολίτευσης) και κάμποσα νέα παιδιά, από εκείνα που αποκαλούμε «εναλλακτικά»! Trendy κοριτσάκια ή αγοράκια δεν μας έκαναν την τιμή: προφανώς θα μεταναστεύσουν σε άλλον πλανήτη όταν αυτός θα γίνει αβίωτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κι οι Οικολόγοι Πράσινοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Οι τελευταίοι μάλιστα, είχαν φέρει κάτι τεράστια ρολόγια που έδειχναν 12.05 και χτυπούσαν: «ξυπνήστε»! Με πανό και υλικό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα ήταν επίσης εκεί η «Πρωτοβουλία Γένοβα», η «Επαναστατική Αριστερά» και κινήσεις πολιτών Ελαιώνα, Κοζάνης (για τον λιθάνθρακα), Ζωγράφου κ.ά.

Δεν ξέρω αν το ΚΚΕ είχε ως συνήθως αλλού συγκέντρωση, αλλά στο Σύνταγμα δεν ήταν. Δεδομένου ότι ο κινέζος Πρόεδρος, που παρέλαβε το λιμάνι του Πειραιά, έχει αναχωρήσει προ πολλού, η απουσία του ΚΚΕ σημαίνει άραγε ότι διαφωνεί με τη δράση; Μήπως αφού δεν γκρεμίσαμε ακόμα τον καπιταλισμό δεν «δικαιούμαστε δια να ομιλούμε», όπως θα έλεγε ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας; Σύντροφοι, προσέξτε, κλείνεστε ερμητικά στο καβούκι σας, κι αυτό μόνο τους εχθρούς σας ωφελεί!

Ύστερα από κάτι μουσικούς τσιρκολάνους, ανέβηκε στη σκηνή το συγκρότημα «Αέρα πατέρα» και μετά οι «Σπυριδούλα» χωρίς τον αείμνηστο Παύλο Σιδηρόπουλο. Ενδιάμεσα έπαιζε η ομάδα κρουστών του Βασίλη Βασιλάτου. Έχω αδυναμία στα κρουστά από παιδί, και αυτή η μπάντα πολύ μου αρέσει! Ο «αρχηγός» δε, Κεφαλλονίτικης προφανώς καταγωγής, δείχνει πώς έμοιαζαν παλιά οι πειρατές της Μεσογείου προτού δώσουν τη σκυτάλη στους Σομαλούς!

Η Νατάσα Παπαδοπούλου τραγούδησε Χατζιδάκι και Λοΐζο, αφιερώνοντας το "Σχεδόν 50 χρόνια" στον σύντροφό της Πάνο Τζαβέλα, ο οποίος από ό,τι κατάλαβα τραυματίστηκε όταν πρόσφατα κάηκε το σπίτι τους!

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε μια ομάδα Παλαιστινίων με πανό και συνθήματα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη" και "Κάτω τα χέρια από τη Γάζα", για να μας θυμίσει ότι εκεί διεξάγεται ένα νέο ολοκαύτωμα μέσα στη γενική αδιαφορία των δυτικών καταναλωτών! Μερικοί τους κοιτάζαμε αμήχανοι και λιγάκι ένοχοι, ενώ οι υπόλοιποι χειροκροτούσαν τους μουσικούς. Ευτυχώς δεν βρέθηκε κανείς να πει ότι μας χαλούσαν τη μανέστρα!

Κάπως έτσι τελείωσε μια ακόμη συγκέντρωση στην άξενη τούτη πόλη. Στη Θεσσαλονίκη, λέει, σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη ΔΕΘ. Στην Αθήνα, οι... συνήθεις ύποπτοι που μαζευτήκαμε δεν ήμαστε αρκετοί ούτε για να περικυκλώσουμε το "Μεγάλη Βρετανία" -αν φυσικά δεν ήταν κολλημένο στα υπόλοιπα κτήρια!

Κοιμήσου, λοιπόν, Περσεφόνη, στην αγκαλιά της Γης. Ούτως ή άλλως, όλοι εκεί θα κοιμηθούμε μια μέρα -αν δεν εξατμιστούμε, βέβαια. Προς το παρόν συμπεριφερόμαστε σαν να μην πρόκειται να πεθάνουμε ποτέ!

Υ.Γ. Είχα ήδη αναρτήσει το κείμενο, όταν άκουσα στο ραδιόφωνο ότι στα Εξάρχεια αστυνομικός φόνευσε με το υπηρεσιακό του περίστροφο 16χρονο παιδί! Φυσικά θα πούνε πάλι ότι πέταγε μολότοφ και ήταν επικίνδυνος! Το έχουμε ξαναδεί το έργο, με τον 15χρονο Καλτεζά πριν από χρόνια! Και φυσικά κανείς δεν θα τιμωρηθεί. Ούτε για τον προχθεσινό άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή από 15 (δεκαπέντε!) ματατζήδες! Κι ύστερα, ο αγαπητός μου Locus Publicus μιλάει για την απαίτηση των λαών για αξιοπρέπεια!

4 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Γνωρίζοντας την αγάπη σου για τα Jumbo, το δίλημμα shopping-διαδήλωση θα πρέπει να ήταν βασανιστικό!

H περιγραφή άψογη όπως πάντα, με πινελιές νοσταλγίας απο άλλες καλλίτερες εποχές (πιο επαναστατικές). Ομολογώ πως απο τα πόστ σου μαθαίνω και καινούργιες ορολογίες, όπως "εναλλακτικά παιδιά" και "Trendy κοριτσάκια".

Ο φόνος του 16χρονου, είναι ακόμα ένα περιστατικό στην "άψογη" συμπεριφορά της αστυνομίας μας. Με λύπησε βαθύτατα. Το αίτημα της αξιοπρέπειας φαντάζει εδώ αναγκαίο και άμεσο.

Απόλαυσα το πόστ σου. Μία ερώτηση. Είδα κάποτε, πρίν πολλά πολλά χρόνια, κάποιον Τζαβέλα, που τραγουδούσε αντάρτικα στο "Λημέρι" στην Πλάκα. Σ' αυτόν αναφέρεσαι στο πόστ;

mtryfo είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο σε όλους που ξεκολλάν απο τους καναπέδες τους και κατεβαίνουν να ενώσουν τις φωνές τους για την αποτροπή της καταστροφής του πλανήτη....
Μπράβο στους Οικολόγους και στο ΣΥΡΙΖΑ...Για το ΚΚΕ δεν γνωρίζω αν του επιτρεπεται να συχνωτίζεται με τέτοια κόμματα...τς τς τς μακρυάααα!!!

Για το τραγικό και απαράδεκτο συμβάν δεν νομίζω να τολμήσει κανείς να κάνει κουβέντα για "επιθετικότητα" του νεαρού παιδιού... Ολα δείχνουν ότι ο αστυνομικός έκανε επίδειξη ισχύος... απ τα λεγόμενα τουλάχιστον των παρόντων...
Αλλά και ο εισαγγελέας απ οτι άκουσα τον παρέπεμψε για φόνο εκ προθέσεως και τον συνάδελφό του για συνέργεια...
Δυστυχως το είδαμε κι αυτό... Να δούμε τώρα τι θα σκεφθούν τα μεγάλα κεφάλια... πως θ αντιμετωπίσουν την κατάσταση!

Λωτοφάγος είπε...

@ Ναι, ήταν όντως, φίλε Λόκους. Γι'αυτό αργησα μια ώρα. Χεχεχε!
Ναι, γι' αυτόν τον Τζαβέλα πρόκειται, ο οποίος πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος πια.
Ήμουν παιδί την εποχή της ακμής των μπουάτ, αλλά κι εγώ τον είδα το 1976 στην Πλάκα.
Κάποια στιγμή θέλω να γράψω για την απώλεια της αξιοπρέπειας στην Ελλάδα, και πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός σε όλα τα επίπεδα. Όμως γίνονται τόσα πολλά κάθε μέρα, που αξίζουν να σχολιαστούν...
"Εναλλακτικά" αποκαλούνται τα παιδιά με το ιδιόρρυθμο, αποκλειστικά προσωπικό στιλ ντυσίματος και χτενίσματος, και φυσικά τρόπο ζωής, που δεν ακολουθεί τη μόδα. Υπάρχουν και ειδικά μαγαζιά που απευθύνονται σε αυτή την κατηγορία -"φυλή", θα την έλεγαν τα free press. Τους συναντώ σε κάθε αντιπολεμική διαδήλωση ή διαμαρτυρία σχετικά με το περιβάλλον. Εναλλακτικοί είναι και οι φοιτητές στις σχολές Καλών Τεχνών -οι οποίοι είναι αναγνωρίσιμοι από μακριά και... λιγάκι αυτάρεσκοι, θα έλεγα- αλλά και αρκετοί φοιτητές της Αρχιτεκτονικής.

"Τrendy" είναι οι τύποι που αγοράζουν ακριβές μάρκες, συχνάζουν στα μαγαζιά της μόδας, μιλάνε και φέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Πλήξη, δηλαδή!

Φυσικά υπάρχουν και οι emo, οι οποίοι δέχονται τις επιθέσεις των trendy και μου είναι ιδιαίτερα συμπαθείς.

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι όμως, Μαρία, μου είπαν ότι ο Σόμπολος στο Μέγκα χτες βράδυ είπε πως ο αστυνομικός βρισκόταν εν αμύνη. Σήμερα πάντως τα μάζεψε, αφού όλη νύχτα τα μπλογκ πήραν φωτιά και ενημέρωναν τα διεθνή πρακτορεία.
Άκουσα πριν από λίγο ότι ο συνήγορος του αστυνομικού, ο Καπερνάρος, παραιτήθηκε αηδιασμένος από τα ψέματα του πελάτη του.
Καίγεται όλη η Ελλάδα από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη. Στη Θεσσαλονίκη γίνεται χαμός. Στο Βόλο πυρπόλησαν το δικαστικό μέγαρο! Για την Αθήνα δεν συζητάμε! Κόλαση! Άκουσα επίσης ότι από τις γύρω πολυκατοικίες οι πολίτες πετούσαν γλάστρες στους αστυνομικούς που σκότωσαν το παιδάκι!
Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μας αφήσει χρόνους η κυβέρνηση!