Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Γόμορρα και... Γόμορρα!


Είδα χτες βράδυ την ταινία του Matteo Garrone "Γόμορρα", βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Roberto Saviano. Δεν έχω διαβάσει το κείμενο, αλλά η ταινία είναι συγκλονιστική! 

Η Καμόρα ελέγχει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της Καζέρτα (πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας του νομού Campagna, όπου ανήκει και η Νάπολη), νόμιμες ή παράνομες. Η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται στο εμπόριο ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών, αλλά και στην αποκομιδή απορριμμάτων και τοξικών αποβλήτων, τα οποία θάβει πρόχειρα σε παλιά λατομεία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον ή την υγεία των περιοίκων! Θυμίζω τις συγκρούσεις του περασμένου Ιανουαρίου για τις χωματερές τις οποίες ήθελε να ξανανοίξει η κυβέρνηση, προκειμένου να καθαρίσει τους δρόμους της Νάπολης από τα βουνά των σκουπιδιών. Τελικά, το θέμα λύθηκε (;) με την ανάμειξη του στρατού!

Οι κάτοικοι δεν έχουν πολλές επιλογές: ή θα δουλέψουν για την Καμόρα ή θα πρέπει να φύγουν από αυτήν τη φτωχή περιοχή της Ιταλίας, που έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της από την κεντρική κυβέρνηση. Αν επιλέξουν να μείνουν αμέτοχοι, φυτοζωούν. Αν "αποστατήσουν", υπογράφουν τη θανατική τους καταδίκη.  

Αυτά τα ξέραμε, θα μου πείτε. Όμως, τα "Γόμορρα" δεν έχουν καμιά σχέση με οποιαδήποτε άλλη ταινία για τη Μαφία. Γυρισμένη με ντοκουμενταρίστικη τεχνική, παρακολουθεί ταυτόχρονα πέντε διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων: του Ντον Τσίρο, ο οποίος δίνει χρήματα στις οικογένειες των φυλακισμένων μελών της οργάνωσης, του ράφτη Πασκουάλε που πουλάει την τεχνη του σε κινέζικη βιοτεχνία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή του, των δύο νεαρών φίλων οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να δρουν αυτόνομα, του 13χρονου Τότο που θέλει να γίνει μέλος μα σύντομα καταλαβαίνει το λάθος του και του Ρομπέρτο, ο οποίος έχοντας τελειώσει πανεπιστήμιο νιώθει να μην χωράει στο "κοστούμι" που του προτείνει ένα μέλος της οργάνωσης.

Οι άθλιες πολυκατοικίες, η γκρίζα ζωή χωρίς ελπίδα και χωρίς καμιά αξία για τα μέλη της συμμορίας, το φοβισμένο βλέμμα των ανθρώπων και η βία -ποτέ περιττή για να εντυπωσιάζει, αλλά πάντα υποβώσκουσα- δημιουργούν μια αίσθηση ασφυξίας που δεν χάνεται ούτε όταν βγεις έξω από τη σκοτεινή αίθουσα! 

Ουφ! Πάλι καλά είμαστε εδώ στην Ελλαδίτσα μας!. Πώς είπατε; Πλανάσθε πλάνην οικτράν! Σήμερα το πρωί άκουσα πως η δικηγόρος Τάνια Σωτηροπούλου κατέθεσε στον εισαγγελέα,  που ερευνά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ότι ο μοναχός Αρσένιος της είχε πει "θα σας φυτέψουμε εσάς και τα παιδιά σας"!! Ο δε Νομάρχης της καρδιάς μας τής εξομολογήθηκε: "Ποιος είμαι εγώ για να πάω κόντρα στον Καραμανλή;" 

Μήπως τα Γόμορρα είναι εδώ;

7 σχόλια:

sergios είπε...

Τουλάχιστον η μαφία της Νάπολης δεν υπόσχεται αιώνια ζωή και σωτηρία της ψυχής όπως η μαφία των ρασοφόρων! Χαίρομαι που σε συναντώ ακμαίο μετά τη μακρά μου απουσία θείε Λωτοφάγε!

marianaonice είπε...

Ti να πω;; Τη διαψεύδουν και έχουν λέει και στοιχεία για τον Κουκοβίνα που τον έχουν μαγνητοσκοπήσει και όλα είναι ψέμματα! Τι να πιστέψουμε πια σ' αυτό το ντουνιά;;;
Μιλάμε για τρέλλα! γιατί αν η Σωτηροπούλου όντως λέει αλήθεια (και γιατί να μη λέει για μένα;) τότε είναι φοβερό πώς κινδυνεύει να εμπλακεί σε στημένη δίκη και από καταγγέλλουσα να μετατραπεί σε κατηγορούμενη!!
Μήνυμα σ' όσους τολμήσουν να μιλήσουν!

Ανώνυμος είπε...

Δεν σε θεωρώ καθόλου υπερβολικό όταν λες ότι τα Γόμορρα είναι εδώ.
Είδα χτες βράδυ στον ΑΝΤ1 βίντεο που πρόβαλε ο Ευαγγελάτος όπου ο δικηγόρος,και σύζυγος της κ. Σωτηροπούλου,φαινόταν να εκβιάζει και να απαιτεί 200000€ από κάποιον επιχειρηματία, που στο βίντεο δεν φαινόταν ο ίδιος αλλά ακουγόταν η φωνή του.
Οι δε δικαιολογίες που επικαλέστηκε ο εν λόγω δικηγόρος σχετικά με τους λόγους που τον ανάγκασαν να εμφανίζεται σαν εκβιαστής, μόνο εμετό προκαλούν!
Κατόπιν τούτου, μένει να δω και την ταινία για να σου πω με βεβαιότητα αν είμαστε μπροστά ή πίσω από τα Γόμορρα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ανιψιέ, κι εγώ χαίρομαι που σε βλέπω! Η Καμόρα μάλλον σύντομη ζωή υπόσχεται! Όσο για την αιώνια... in God we trust!

Λωτοφάγος είπε...

@ Μαριάννα και Συνεά, έγραψα το κείμενό μου μεσημέρι, προτού ακούσω για την υπόθεση εκβιασμού. Ούτε κι εγώ ξέρω τι να υποθέσω. Αν όμως είναι αλήθεια, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα από ό,τι νομίζουμε!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καταπληκτική ταινία όπως και η ταινία "Μπάαντερ- Μάινχοφ".
Εκεί επικρατεί κάποιος "νόμος".
Ο νόμος της Μαφία και της Κάμαρα και είναι σκληρό αλλά γνωστό.
Εδώ τι επικρατεί;
Το "χάος" και σούρχεται από ' κει που δεν το περιμένεις και δεν ξέρεις το πότε και το γιατί.
Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, αλήθεια.

Ναπoλέων είπε...

Όχι, κατηγορηματικά όχι, Λωτοφάγε μας.

ΔΕΝ είναι εδώ τα Γόμορρα.[*]

Εδώ είναι τα γαϊδουρό-μουτρα.
{συγγνώμην από τα συμπαθή ζώα}

Που όμως τα ψηφίζουμε και τα ξαναψηφίζουμε και τα ματαξαναψηφίζουμε, μην τυχόν και διαψευστεί η ρήση:
«τοιούτοι έπρεπον ημίν αρχιερείς»...

Κατά τα άλλα...
Καλό μας κουράγιο
και
αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων
-------
[*] Όπως προ 20ετίας τα κουτιά με τα οποία μεταφέρονταν τα ..."τούβλα" ΔΕΝ ήταν Pampers, αλλά... Babylino.