Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Τι θα λέγατε αν...

κάναμε εισαγωγή δημάρχου; Θα μου πείτε, «τι πήρες πάλι, Λωτοφάγε;» και με το δίκιο σας, αλλά στην κατάσταση που είναι η Αθήνα δεν έχουμε άλλη λύση!

Και περνώ αμέσως στην περιγραφή: α) είναι μαθηματικός και φιλόσοφος , άρα εκπληρώνουμε το μισό όνειρο του Πλάτωνα να κυβερνήσουν οι φιλόσοφοι - το άλλο μισό, να φιλοσοφήσουν δηλαδή οι κυβερνώντες, το απορρίπτω ως ουτοπικό! β) χρημάτισε επί μία δεκαετία δήμαρχος σε μια πόλη πιο άναρχη και πιο επικίνδυνη από την Αθήνα, γ) είναι αποδεδειγμένα έντιμος, δ) μετράει μόλις 56 Απριλίους (άρα έχει μέλλον) και ε) έχει χιούμορ και φαντασία, στοιχεία που απουσιάζουν από τους πολιτικούς μας (όπως και πολλά άλλα εξάλλου).

Προκειμένου, π.χ., να πείσει τους συμπολίτες του να κάνουν οικονομία στο νερό σε εποχή λειψυδρίας (καλή ώρα σαν τη δική μας!), εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σποτάκι να κάνει μπάνιο και να κλείνει το νερό όταν χρειαζόταν, εξηγώντας ότι θα είχαν και οικονομία στην τσέπη τους. Σε δύο μήνες, η κατανάλωση νερού μειώθηκε κατά 14%, ενώ σήμερα είναι 40% χαμηλότερη από πριν. Όποιο παιδάκι νομίζει πως λιγότερη σπατάλη νερού σημαίνει και περισσότερη βρόμα, δεν έχει μπει σε τρένο ή λεωφορείο, τάξη σχολείου ή αμφιθέατρο τα τελευταία 40 χρόνια και έχει ξεχάσει τη μυρωδιά!

Προσέλαβε εκατοντάδες μίμους που γύριζαν στους δρόμους και «έκραζαν» με μορφασμούς και χειρονομίες τους παραβάτες του Κ.Ο.Κ, ενώ μοίρασε σε πεζούς πινακίδες με φράσεις όπως «γιατί το έκανες αυτό, Μεγάλε;» και τοποθέτησε αστεράκια σε θανατηφόρα σημεία των δρόμων. Αποτέλεσμα; Μείωση των τροχαίων κατά τουλάχιστον 50%! Τελικά έχουν και άλλοι λαοί… φιλότιμο. Ή μήπως βρήκαν το χαμένο δικό μας;

Απέλυσε τεμπέληδες και λαμόγια από τις δημοτικές υπηρεσίες και εμπόδισε τα κόμματα να διορίσουν τα «δικά τους παιδιά». Συγκρότησε ένα σώμα 150 ταξιτζήδων, που ψηφίστηκαν από τους ίδιους τους επιβάτες ως οι καλύτεροι, και ετοίμασε μαζί τους έναν κανονισμό λειτουργίας των ταξί.

Ζήτησε από τους πολίτες να πληρώσουν εθελοντικά 10% περισσότερο φόρο αντί να χαρατσώσει τους πάντες. Βρέθηκαν 63.000 πολίτες (σε πληθυσμό 6,5 εκατομμυρίων) που το έπραξαν, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά πολύ τα έσοδα του δήμου!

Χρησιμοποίησε το χιούμορ και το γέλιο για να πετύχει την αλλαγή νοοτροπίας. Ντυνόταν ακόμα και Σούπερμαν, παίζοντας το ρόλο του υπερ-πολίτη. Θα μου πείτε ότι και ο Ψωμιάδης ντύθηκε Ζορρό, αλλά έγινε περίγελως! Ναι, αλλά δεν είχαν τα ίδια κίνητρα, αγαπητοί μου. Ο ένας αποσκοπούσε στη σωτηρία μιας πόλης κι ο άλλος στη δική του!

Σας φαίνεται δελεαστική η πρόταση; Ο ωραίος αυτός τύπος λέγεται Αντάνας Μόκους και υπήρξε ο λιθουανικής καταγωγής δήμαρχος της αμαρτωλής Μπογκοτά (Κολομβία) το διάστημα 1993-2003. Πριν από το πείραμά του, ήταν πρύτανης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας.

Επειδή, λοιπόν, είναι εύκαιρος, θα μπορούσαμε να τον «κλείσουμε» από τώρα για τις εκλογές του 2010, πριν μας προλάβει κάποιος άλλος. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι η τελευταία ευκαιρία της πολύπαθης Αθήνας.

Υ.Γ. Για την περίπτωση του Αντάνας Μόκους είχα διαβάσει τον Απρίλιο στην Καθημερινή(20.4.08), αλλά ψάχνοντας τώρα για νέα στοιχεία ανακάλυψα ότι το μπλογκ black-white.pblogs.gr/2008/03/206302.html είχε ήδη κάνει παρόμοια πρόταση στις 8.3.08, όπως και κάποιοι άλλοι. Χάρηκα πολύ, διότι αν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, θα μπορούσαμε να συγκροτήσουμε κόμμα Μοκουστικών και να τον παρουσιάσουμε ως επίσημο υποψήφιό μας.

29 σχόλια:

Το Ψωλικό Εξπρές είπε...

υπάρχει τέτοιος τύπος ελεύθερος;;; βουρ να τον τσακώσουμε και να τον καβατζώσουμε εμείς!!!!!

μέσα είμαι :):):)
μπράβο του πάντως...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ωραία, σε γράφω, έτσι; Έχω ήδη ανοίξει τα κιτάπια για τα μέλη του κόμματος.

squarelogic είπε...

Λωτοφάγε
ωραίος ο τύπος.Δεν είμαι σίγουρος το ότι τα κατάφερε με τους Κολομβιάνους σημαίνει οτι θα τα καταφέρει και με τους Ελληνάρες!
Όποιος και νάρθει εδώ τον καθιστούμε γραφικό σ'ελάχιστο χρόνο...

Μακάρι πάντως...μια τελευταία ελπίδα!

marianaonice είπε...

Υπήρξε τέτοιος δήμαρχος και πάνω απ' όλα τέτοιος άνθρωπος??!!!!!
Σίγουρα είναι μοναδικός! Τόσο απλά και λογικά πραγματάκια που έφεραν αποτέλεσμα!! Και οι δικοί μας πνίγονται σε μια κουταλιά νερό!!
Ή μάλλον πνίγονται στη μπόχα των σκανδάλων τους!!!
Σωστή η σκέψη σου να τον εισάγουμε!!
Είναι η μόνη μας ελπίδα!!
Καλό ξημέρωμα!

Markos είπε...

Υπολογίστε και μένα monsieur Λωτοφάγε! Κάτι είχα διαβάσει (και... γράψει, εδώ) για αυτόν το Φλεβάρη, αλλά ο πανδαμάτωρ χρόνος τον έβγαλε τελείως από το μυαλό μου.

Viva Mockus λοιπόν, μπας και δούμε χαϊρι & προκοπή!

Μ._

Locus Publicus είπε...

Θα τα βάλει και με την "κίτρινη φυλή"; Τότε σίγουρα να τον πάρουμε. Αν και ο ήλιος της Ελλάδας, ο γενικός αέρας μας, μπορεί να τον ξωκείλει. Δώσε στο παλληκάρι μια ευκαιρία για "επανίδρυση".

xasodikis είπε...

Είχα ξανακούσει για τον τύπο, ενδιαφέρουσα περίπτωση, αλλά -πέραν πλάκας- θα επιμείνω στην πάγια θέση μου ότι το πρώτο πρόβλημα είναι οι θεσμοί και όχι τα πρόσωπα: φέρε εδώ τον Μόκους, από τη μια να τσακώνεται με το Κράτος για να του δώσουν την επιχορήγηση που αναλογεί στον Δήμο, από την άλλη να τσακώνεται με τους άλλους σαράντα δημάρχους των δήμων της Αττικής, και ταυτόχρονα να διοικεί έναν δήμο που δεν ξέρει ούτε πόσους εργαζομένους απασχολεί, και σ' ένα εξάμηνο θα έχει ξαναγυρίσει στην Μπογκοτά (κι ακόμα παραπέρα...)

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί έπαψε ο Μόκους να είναι δήμαρχος της Μπογκοτά λωτοφάγε;
Να υποθέσω ότι έλυσε όλα τα προβλήματα και παραιτήθηκε ή δεν τον εξέλεξαν επειδή ίσως είχε καβαλήσει το καλάμι;
Θα συμφωνήσω πάντως με τον χασοδίκη λέγοντας και προσθέτοντας πως ο Μόκους θα έφευγε νύχτα από δω και φυσικά όχι σε έξι, αλλά πριν κλείσει ένα μήνα στο αξίωμα!
Μετά από αυτό -όπως καταλαβαίνεις- αρνούμαι να συμμετάσχω στο υπό ίδρυση κόμμα Μοκουστικών-και να με συμπαθάς δηλαδή…

Λωτοφάγος είπε...

@ Squarelogic, μην νομίζεις ότι τον δέχτηκαν με την πρώτη! Απλώς είναι πεισματάρης και αδιαφόρησε για τα σχόλια. Ήταν αποφασισμένος να αλλάξει την πόλη.
Ξέρω ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη κι ότι οι έντιμοι άνθρωποι αυτής της χώρας δεν τολμούν να τα βάλουν με τα σύμφέροντα, αλλά κι εκεί βασιλεύουν τα καρτέλ της κοκαΐνης. Ή μήπως όχι;

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλησπέρα, Μαριάννα. Ναι, υπάρχει, αλλά είναι ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, το τονίζω, κι όχι τυχάρπαστος! Δεν αποσκοπούσε σε φήμη ούτε χρήμα ούτε μεταπήδηση στη βουλή.
Το 2004 έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κολομβίας, αλλά πήρε μικρό ποσοστό. Έτσι, μάλλον σταμάτησε τη μοναχική του πορεία.

Λωτοφάγος είπε...

@ Αυτός ο πανδαμάτωρ χρόνος είναι αδυσώπητος, φίλε Μάρκο. Φοβάμαι ότι κι εγώ θα τον ξεχάσω σε λίγο καιρό.
Βλέπεις, ο Νικήτας δεν μας αφήνει να τον ξεχάσουμε: ώσπου να συνέλθουμε από κάθε δηθενιά του, κάνει πολιτική δήλωση και μας ξαναθυμίζει πού ανήκει!

Λωτοφάγος είπε...

@ Λες να τον χαλάσουμε κι αυτόν, Λόκους, και να μας βγει λαμόγιο; Μπα, νομίζω ότι λαμόγιο γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. ¨Είναι που τό'χει η κούτρα του να κατεβάζει ψείρες", που έλεγε κι η μάνα μου.

Ανώνυμος είπε...

Αιτούμαι την εγγραφή μου στο υπό ίδρυση κόμμα των Μοκουστικών. Προσφέρω και εθελοντική εργασία. Θα είμαι ευχαριστημένος αν αντέξει έστω μόνο για δέκα μέρες μετά την βέβαιη εκλογή του ο υποψήφιός μας. Θα έχει φτιάξει πολλά περισσότερα απ' όσα έφτιαξαν τα τελευταία 50 χρόνια οι Δήμαρχοι αυτής της έρμης πόλης.

Λωτοφάγος είπε...

@ Σε κυνηγάει ο Εφραίμ, Απ'αλλού;

@ Θες να πεις ότι ο εκάστοτε δήμαρχος Αθηναίων έχει αντικειμενικές δυσκολίες, Χασοδίκη;
Δεν τον αφήνουν, δηλαδή;
Τότε γιατί οι "πετυχημένοι" ανεβάζουν τις μετοχές τους στη λίστα του αρχηγού και τους αποτυχημένους τους τρώει το μαύρο σκότος; Και πετυχημένοι νοούνται αυτοί που είναι συνεχώς στην επικαιρότητα, έστω κι αν ντύνονται Ζορρό.
Μήπως διότι κι εμείς, σαν μ@%$#@%, ψηφίζουμε κομματικά;

vasikos metoxos είπε...

Εδώ θέλει γερή Αντάρα για να κάνουν Μόκο όλα τα λαμόγια...

Λωτοφάγος είπε...

@ Μετά τη δεκαετία, ψηφίστηκε ένας αριστερός. Ίσως να υπάρχει όριο στις θητείες των δημάρχων. Σε εμάς καταργήθηκε, δυστυχώς. Το άρθρο δεν το αποσαφηνίζει, Συνεά.
Πάντως, να τονίσω ότι αυτά που πέτυχε με τόσο κόπο ο Μόκους υπάρχουν ακόμα στην πόλη. Οι κάτοικοι τα διαφυλάσσουν, διότι κατάλαβαν πως είναι για το καλό τους!

Λωτοφάγος είπε...

@ Να και το τρίτο μέλος!
Τελικά, δεν έχουμε και πολλά για να θυμόμαστε τους παλιούς μας δημάρχους, Μπλογκούλη! Κάποιες έρμες πλατείες που φτιάχνονται και ξηλώνονται διαρκώς (για να έχει δουλειά ο εισαγωγέας μπαντζανάκης), κάτι φριχτά αγάλματα και κάποιες νόθες πεζοδρομήσεις, που μόνο για πεζούς δεν είναι!

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχα, πολύ ωραίο, Βασικέ. Σου έκανε καλό η παραμονή σου στην Κρήτη.
Ποιος όμως θα την κάνει την αντάρα; Κάποιος άλλος λαός ίσως...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Εκπληκτικός !
Μέσα είμαι, γράψε και μένα στην λίστα.
Άμα θέλει ο άνθρωπος, δεν κάνει παπάδες !

xasodikis είπε...

Χμ. Δεν εννοούσα ακριβώς αυτό, ότι δεν τους αφήνουν. Εννοούσα ότι εδώ το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να διακρίνονται όσοι είναι καλοί στις δημόσιες σχέσεις (χριστουγεννιάτικα δέντρα, καγκελάκια, συντριβάνια) και δεν έχουν πολλή σκοτούρα να προσφέρουν έργο.
Ο περί ου ο λόγος κ. Μόκους, που φαίνεται ότι δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, θα πάθαινε πολιτισμικό σοκ...

akrat είπε...

εγώ θέλω τον ΔΗΜΑΡΧΟ στην ΣΥΓΓΡΟΥ ή την ΣΩΛΟΝΟΣ να μας βάλει μια τάξη επιτέλους....

Λωτοφάγος είπε...

@ Άλλος με τη βάρκαααα μας! Γεια σου, Σπίθα!

@ "Φταίει ο Θεός που μας μισεί;" αναρωτιέται ο μακαρίτης ο Βάρναλης στους "Μοιραίους". Το σύστημα πατάει πάνω στο "κακό μας το κεφάλι", Χασοδίκη μου. Αφού σαν χάπατα εντυπωσιαζόμαστε από Νικήτες και "φτερωτούς γιατρούς", καλά μας κάνουν!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα αδερφέ, το είχα διαβάσει και γράψει και εγώ στο παλιό blog, μιλάμε για φοβερό τύπο!

Ποιός τώρα κοστουμαρισμένος Έλληναράς σταρχ......ς πολιτικός θα τα έκανε...

Α, για κάτσε μια στιγμή. Το βρήκα! Η μόνη απάντηση είναι Βεργής και ξερό ψωμί.

Καλό βράδυ όντως πολύ καλή ανάρτηση ο τυπάς αξίζει πολλά

Έκτορας

Λωτοφάγος είπε...

@ Βεργής είναι εκείνος ο ξεβράκωτος που το έπαιζε οικολόγος;
Βεργής και ξερός κώλος, λοιπόν Έκτορα!
Χαχαχα!

Unknown είπε...

Προτείνω τον Εφραίμ τον Βατοπαιδινό.
Για ευνοήτους λόγους..(Τα ευκόλως νοούμενα παραλείπονται!!)
Τον έχω (σε άλλο ιστολόγιο) προτείνει και για Πρωθυπουργό.
Εν πάση όμως περιπτώσει τον προτείνω οπωσδήποτε για Δήμαρχο, αν δεν τον κάνουμε Πρωθυπουργό...

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι εγώ έχω προτείνει μοναχούς για διαχειριστές του υπουργείου Οικονομίας. Οι άνθρωποι φυσάνε!
Ειδικότερα ο Εφραίμ θα μπορούσε πράγματι να κάνει πάμπλουτο τον Δήμο Αθηναίων!

Unknown είπε...

Η μεγαλύτερη διπλωματική και οικονομική επιτυχία του Εφραίμ είναι ότι έπεισε την (τοπική) Κυβέρνηση της Καταλωνίας να αποζημιώσει την Μόνή Βατοπαιδίου επειδή τον 12ο αιώνα Καταλανοί μισθοφόροι εζημίωσαν κάπιο μετόχι της Μονής και να ζητήσει δημόσια συγγνώμηνν.. Έχει επιτύχει Ελληνική Κυβέρνηση αντίστοιχη διπλωματική επιτυχία;

Λωτοφάγος είπε...

@ Θεοί! Κατάφερε κάτι τέτοιο; Δεν το έμαθα, κ. Βαρδάκα!
Ούτε καν πολεμικές αποζημιώσεις δεν πέτυχε ποτέ ελληνική κυβέρνηση! Τι να λέμε τώρα;

Unknown είπε...

Λωτοφάγε
Βεβαίως το θηρίο το κατάφερε!!!
Αυτό έχει γραφεί αρκετές φορές!!
Υποψιάζομαι ότι για να το επιτύχει θα έπεισε τους Καταλανούς ότι με αυτή την κίνηση προάγουν την αυτονομία της Καταλονίας. Η υποχρέωση δηλαδή δεν ανήκει στην Ισπανία (ξένη χώρα!!) αλλά στην Καταλωνία!!
Όπως και η Δυτική Γερμανία στα αιτήματα πολεμικών αποζημιώσεων ουδέποτε υπεστήριξε τον αναλογισμό της αιτουμένης αποζημιώσεως μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας αλλά ανελάμβανε μόνη της την ζημιά ολόκληρη. (Όση ζημιά ανελάμβανε!!). Για την Ανατολική Γερμανία υπεστήριζε ότι είναι κομμάτι της Γερμανίας που απλώς τελεί υπό στρατιωτική κατοχή ξένης δυνάμεως. Γιαυτό αν και έδινε το Γερμανικό Κράτος (Δυτικό) αποζημιώσεις στους ΔυτικοΓερμανούς που είχαν περιουσία στα κομμάτια της προπολεμικής Γερμανίας που πέρασαν σε ξένη κυριαρχία (Πολωνία, ΕΣΣΔ κλπ)δεν απεζημίωνε τους Δυτικογερμανούς που είχαν περιουσία στην Ανατολική Γερμανία. Υπεστήριζε ότι οι περιουσίες τους ανήκουν και ότι απλώς λόγω φυσικών φαινομένων δεν μπορούν να ασκήσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. (Τους έδινε όμως μακροπρόθεσμα χαμηλότοκα δάνεια και άλλες παροχές!!).