"Τη Δευτέρα είχαν βγει έξω και μιλούσαν στα κινητά τους αναστατωμένοι. Την Τρίτη τους είδα να βγαίνουν σκυνθρωποί, με τα χαρτόκουτά τους. Αγριεύτηκα!", μου τηλεφώνησε η φίλη από το Λονδίνο χτες.
Και πώς να μην αγριευτείς όταν ακούς ότι σε δύο μέρες μέσα απολύθηκαν 5.000 άνθρωποι; Κι ότι κάποιοι μιλούν για 100.000 το αμέσως προσεχές διάστημα; Μια πόλη ολόκληρη, δηλαδή! Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Πόσο θα επηρεάσουν οι μαζικές απολύσεις τούς άλλους κλάδους; "Έχω αντέξει πολλά. Δούλεψα για χρόνια στην Wal-Mart", λέει αυτοσαρκαζόμενη η ηρωίδα των αδελφών Κοέν στην ταινία "Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους", υπαινισσόμενη την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τη γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων.
Όσο για τα μεγαλοστελέχια; Εκείνους τους ακριβοπληρωμένους μάνατζερ που κατέστρωναν το ένα πλάνο μετά το άλλο; Όπως είπε κι ο πρόεδρος του Συλλόγου της Εθνικής Τράπεζας Γ. Γιαννακόπουλος, αυτοί "αναχώρησαν με τις λιμουζίνες και τους λογαριασμούς τους φουσκωμένους"!
ΑΠΛΗΣΤΙΑ: αυτή είναι η απάντηση στο "γιατί". Όταν κάποια σαΐνια κατέβασαν τη φαεινή να δοθούν στεγαστικά δάνεια σε ανέργους ή υπαλλήλους των 700 ευρώ, δεν βρέθηκε κανείς από τις οικονομικές ιδιοφυίες των διάφορων YALE να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου;
Μα, τι λες, πουλάκι μου; Είδες εσύ κανένα μεγαλόσχημο οικονομολόγο ή γενικώς επαΐοντα να κάνει μια σωστή πρόβλεψη; Εδώ ο άλλος ο καραγκιόζης προέβλεπε το "τέλος της Ιστορίας", ενώ ένας άλλος μπαγλαμάς οραματιζόταν την κατάτμηση των εταιρειών σε πολλές μικρές και τοπικές! Αντί γι' αυτό, είδαμε να γεννιούνται γίγαντες από τις συγχωνεύσεις και να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις!
Αυτοί οι γίγαντες, βέβαια, είχαν "πήλινα πόδια" (όπως είπε κάποτε για άλλη περίπτωση ο αμετροεπής Θ. Πάγκαλος), και τώρα χρειάζονται τη στήριξη του κράτους για να μην καταρρεύσουν. Και δίνει πρόθυμα η αμερικανική κυβέρνηση δισεκατομμύρια δολάρια -που επανειλημμένα έχει αρνηθεί στους φτωχούς οι οποίοι πληθαίνουν- ενώ η Fed θα ρίξει το επιτόκιο για να μην δυσκολευτούν τα καημένα να εξοφλήσουν το χρέος!
Και την ίδια στιγμή που τα άλλα κράτη στηρίζουν τους ετοιμόρροπους πύργους της δυτικής οικονομίας, τι γίνεται στη χώρα του ασύδοτου βλαχοκαπιταλισμού; Ο Εφραίμ εμφανίζεται σαν ένας σύγχρονος Ρασπούτιν που επηρεάζει και τα δύο μεγάλα κόμματα και αρπάζει δημόσια γη ανεμίζοντας κάτι αραχνιασμένα χρυσόβουλλα λες και η Ελλάδα είναι η συνέχεια του Βυζαντίου, ενώ ο βουτυρομπεμπές εκ Βρυξελλών κομματιάζει και ξεπουλάει την Ολυμπιακή! Χωρίς εργαζόμενους και χωρίς βάρη! Εμείς, τα κορόιδα, θα φροντίσουμε και για αυτά. Αλήθεια, το κόμμα σας και το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσουν τα χρέη τους στην εταιρεία, κύριε Υπουργέ; Έχω φίλους μετανάστες στην Ευρώπη, οι οποίοι χρόνια τώρα έρχονται στις εκλογές με ναυλωμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής, για να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους κόμματα! Να αποφασίσουν δηλαδή για τις τύχες των ιθαγενών!
14 σχόλια:
Tον καραγκιόζη που λες( και καλά κάνεις) τον ξέρω.Για τον μπαγλαμά θέλω βοήθεια.Το "βλαχοκαπιταλισμός" :κορυφαίο!Απολαυστική ανάρτηση για μια ζοφερή δυστυχώς πραγματικότητα.Καλημέρα.
Το θέμα είναι ότι οι φούσκες της Αμέρικας ενδέχεται να αποτελούν προάγγελο για παρόμοιες φούσκες εδώ στο Ελλάντα. Τηρουμένων των αναλογιών, βέβαια. Και αν σκάσουν τέτοιες φούσκες εδώ, θα κλάψουνε μανούλες νύχτα με φεγγάρι...
Είχα μπεί κάποτε φίλε Λωτοφάγε στην ψυχοφθόρα διαδικασία να διαβάσω "Το τέλος της Ιστορίας". Ηταν η πιο ανιστόρητη φιλοσοφική ανάλυση της Ιστορίας που άγγιξα ποτέ. Το βιβλίο εκπαραθυρώθηκε με ορμή (συνήθως κρατάω ακόμα και τα κακά βιβλία).
Σπουδαίο υλικό στο πόστ σου, όπως πάντα και με χιούμορ. Θα ήθελα, αν μπορούσα να προσθέσω κάτι, να εκφράσω την άποψη οτι για πολλούς και διαφόρους λόγους, η κρατική παρέμβαση στην Αμερική, ήταν και είναι μεγάλη (παρόλο το μύθο της ελεύθερης αγοράς που έχει δημιουργήσει και κωμικές διαμάχες μεταξύ αριστερών και δεξιών). Η αλήθεια, κατα τη γνώμη μου, είναι πως ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να πάει οικονομικά προς τα δεξιά, η Αμερική πρέπει να στραφεί κοινωνικά προς τα αριστερά. Ισως να ακούγεται οξύμορο, αλλά κάθε χώρα θέλει διαφορετική αντιμετώπιση.
Άψογο κείμενο.
@ Καλησπέρα, Σοφία. Ο "μπαγλαμάς" είχε κάνει την πρόβλεψη στην αρχή της δεκαετίας του '90. Δυστυχώς ούτε με βασανιστήρια δεν μπορώ πια να μου αποσπάσω το όνομά του!
Χαχαχα!
Βλαχοκαπιταλισμός, ναι, διότι δεν έχει ούτε κανόνες ούτε αληθινή παραγωγικότητα ούτε παίζει κάποιον ιστορικό ρόλο: κρατικοδίαιτος και διαπλεκόμενος, επέζησε ξεζουμίζοντας τους ιθαγενείς. Τη δεκαετία του '90, μετανάστευσε στα Βαλκάνια για να στίψει και τους γείτονες (που σώθηκαν από τον "σοσιαλισμό" για να πουληθούν στους δικούς μας), και ο υπόλοιπος "στοίχειωσε" τα ολυμπιακά έργα με άγνωστο αριθμό νεκρών μεταναστών!
@ Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς, Λόκους, κάποιος νεοδημοκράτης παρατήρησε πολύ σωστά: "Ποτέ δεν έγιναν τόσα λίγα έργα με τόσα παλλά χρήματα!" Όταν βέβαια ήρθαν στα πράγματα, οι νεοδημοκράτες έκαναν ακριβώς τα ίδια!
Η πολιτική ήταν πάντα δεξιά, μόνο που το κεφάλαιο στη χώρα μας δεν μπορεί να σταθεί μόνο του. Σαν αναρριχητικό φυτό χρησιμοποιεί το κράτος-κορμό για να ψηλώσει, και ζει πάντα ρουφώντας τους χυμούς του μέχρι να το αφυδατώσει!
Ευτυχώς που δεν μένεις σε πολυκατοικία, φίλε μου, και το άχρηστο τούβλο που πέταξες δεν σκότωσε κανέναν περαστικό! Χαχαχα!
@ Σήμερα άκουσα, Χασοδίκη μου, ότι χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια στο ελληνικό χρηματιστήριο από επενδυτές που είχαν αγοράσει Lehman Brothers!
Ο Mazower, στο βιβλίο του για την οικονομία του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα (εκδ.ΜΙΕΤ) εξηγεί το γιατί το κραχ του 1929 έφτασε ξεθυμασμένο στην Ελλάδα το 1932: διότι ήμαστε τότε αυτάρκεις! Παρήγαμε σχεδόν ό,τι καταναλώναμε. Σήμερα που δεν παράγουμε τίποτε και καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα, ελπίζουμε απλώς ότι οι ισχυρές χώρες θα φρενάρουν την κρίση. Κατά τα άλλα, άσε τον Αλογοσκούφη να επαίρεται για τα... κατάλληλα οικονομικά μέτρα!
@ Γαϊδάρα, σε ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω μονάχα να αποσωβηθεί και αυτή η κρίση, για να μην καταρρεύσουμε σαν τους δίδυμους πύργους!
Ωραίο φίλε λωτοφάγε. Όμως ο βλαχοκαπιταλισμός του παρασιτισμού και της μπουρζουαζίας δεν αντιλαμβάνεται από κρίσεις αγαπητέ. Από την εποχή του Μαρκεζίνη τα ίδια συμβαίνουν στην Ψωροκώσταινα. Όσο για τον Εφραίμ και τους συν αυτώ αξιωματούχους, απλώς συνεχίζουν όχι το Βυζάντιο αλλά την Οθωμανική αυτοκρατορία. Με τους σουλτανικούς φετφάδες επικύρωναν τις ιδιοκτησίες τους οι ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ. Για να μην ξεχνιώμαστε...
Τα παραμύθια του "ελεύθερου ανταγωνισμού"!
Εμείς στον κόσμο μας.
Ωραίος ο Φουκουγιάμα, που τον θυμήθηκες βρε λωτοφάγε.
Όντως καραγκιόζης. Αν είναι δυνατόν να γράφει κανείς και να προβλέπει το μέλλον !
Ο ανθρωπος είναι ποτέ δυνατόν να παραβλεφθεί χωρίς το απρόβλεπτο ?
Μα η φύση παραβλέπεται, ποτέ?
Καλό σ/κ.
@ Δεν αντιλαμβάνονται, Βασικέ, διότι έχουν έτοιμες τις λύσεις, δοκιμασμένες από παλιά: "Μου δίνεις, διαφορετικά θα τους απολύσω όλους!" Το κράτος δίνει, οι βλαχοκαπιταληστές τα στέλνουν στην Ελβετία, η επιχείρηση παραπαίει για λίγο καιρό και τελικά βαράει κανόνι!
Γι' αυτό λέω ότι δεν παίζουν κανέναν ιστορικό ρόλο!
Να σου υπενθυμίσω ότι τα προνόμια ξεκίνησαν επί Βυζαντίου. Η δε Ελλάδα τότε, ήταν μια φτωχή και ξεχασμένη επαρχία. Οι Οθωμανοί θεώρησαν τους εαυτούς τους διαδόχους. Φυσικά, το ελληνικό κράτος δεν έχει καμιά σχέση ούτε με τους μεν ούτε με τους δε.
Διάβασα πως κάποιος ξένος έχει χρυσόβουλλα που του δίνουν το μισό Κόσοβο!!! Μιλάμε για χοντρό γέλιο!
@ Έχεις απόλυτο δίκιο, Σπίθα. Ο άνθρωπος και η Φύση είναι απρόβλεπτοι παράγοντες, αλλά ο Φουκουγιάμα έκανε γερή μπάζα με το πόνημά του!
Άλλωστε, το θέμα είναι πάντα το... σωστό timing!
Ιδιωτικοποιηση των πάντων, και η ανεργία να καλπάζει..
Η δε "μαύρη" εργασία, εκεί να δεις τι γίνεται.. Πράγματα που δεν τα φαντάζεστε καν οι μεγαλύτεροι..
Πλήρης εκμετάλλευση σε παιδιά με πτυχία.. η σύνταξη πλέον για τους νέους δεν υφίσταται καν.. Δυσκολες εποχες!
Καλημέρα. Πέρασα να υπενθυμίσω ότι αύριο η Ε.Ε. θα συζήτηση ένα νομοσχέδιο που αφόρα τα blog. Έχω σχετική ανάρτηση. Καλή εβδομάδα.
@ Τα ακούω, Roadartist, και μου θυμίζουν τις ένδοξες μέρες του '74, τότε που μου έλεγαν ότι δεν με ασφάλιζαν διότι δεν είχα κλείσει τα 18, και μετά δεν είχα ενηλικιωθεί (21)!
Τότε που για να ζήσω πλασάριζα βιβλία και στο τέλος του μήνα, παρά τις καλές πωλήσεις που πετύχαινα, το εισόδημά μου έφτανε ίσα ίσα για ένα ζευγάρι μποτάκια (όχι μάρκας, "ανώνυμα" ελληνικά)!
Ήλπιζα ότι δεν θα ξανάβλεπα τέτοια χάλια, αλλά το ρεπορτάζ του Κούλογλου διέλυσε τις αυταπάτες μου!
@ Διάβασα με ενδιαφέρον την ανάρτησή σου. Η κυρία αυτή ήταν στη Στάζι;
... kai twra oi forologoumenoi ths Amerikhs 8a plhrwsoun gia na sw8oun oi kolossoi, wste na e3akolou8oun na daneizoun xrhmata, wste na pwlountai ta proionta tous ... kok. (To oxumwro kai h upokrisia ths amerikanikhs "eleu8erhs agoras".)
Ki oi CEOs twn xreokophmenwn epixeirhsewn 8a e3akolou8oun na lambanoun ta bonus tous ... wste na mhn katarreusei to susthma kai peinasei o kosmos.
Kai to maxairi kai to peponi dhladh! Ti leme, polla peponia se liges masxales!
Δημοσίευση σχολίου