Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Θερινά πραξικοπήματα

Του Στάθη, από το λεύκωμα "Ο Πινόκιο πήρε το όπλο του" (Ελευθεροτυπία, 2.8.08)
Πραξικόπημα πρώτον: Ψηφίστηκε από Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ το περιβόητο νομοσχέδιο για την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Ξέρετε: αυτά που προσφέρουν χρήσιμες ειδικότητες, όπως «σχεδιασμός αεροσκαφών»! Τέθηκαν άραγε στοιχειώδεις κανόνες ποιότητας ή αρκεί η συνεργασία τους με κάποιο τριτοκλασάτο πανεπιστήμιο της αλλοδαπής;

Σε οποιαδήποτε άλλη ευνομούμενη χώρα, αυτή η αναγνώριση δεν θα ήταν πρόβλημα. Προκειμένου να διαφυλάξουν το κύρος τους, τα δημόσια πανεπιστήμια θα φρόντιζαν να ανεβάσουν το δικό τους επίπεδο σπουδών. Όμως τα δικά μας ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν διαθέτουν αυτονομία για να αποφασίζουν μόνα τους για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης. Συνεπώς, αυτός ο περίφημος «υγιής ανταγωνισμός» -που όλοι είδαμε πόσο καλά λειτούργησε στην Υγεία, τις τηλεπικοινωνίες και την ακτοπλοΐα- δεν μπορεί να υπάρξει.
Στη χώρα όπου το εμπόριο είναι τρόπος ζωής, τη Βρετανία, διάφορα κολέγια αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια, προσελκύοντας ξέμπαρκους ή ανίδεους ξένους φοιτητές. Τα δίδακτρα είναι χαμηλότερα, αλλά βγάζουν τα… λεφτά τους επειδή τα διάσημα δημόσια ΑΕΙ τούς δανείζουν κάτι από τη δική τους αίγλη. Έτσι, η αγγλική οικονομία ωφελείται τα μάλα, ενώ πόλεις που έφθιναν αναστήθηκαν και ζουν από την προσφορά υπηρεσιών στους ξένους φοιτητές. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ελάχιστοι έλληνες φοιτητές συμβουλεύονται τις λίστες κατάταξης προτού επιλέξουν αγγλικό πανεπιστήμιο.

Στην Ελλάδα όμως του «όπα», των κοιλαράδων, των μπράβων της Μυκόνου και της ξανθιάς «κουρούπας» (πού είσαι, αγαπημένη Μαλβίνα;), οι υπουργοί Παιδείας είναι άσχετοι, τα περισσότερα πανεπιστήμια ψυχορραγούν συρόμενα πίσω από το άρμα της εκάστοτε κυβέρνησης, οι καθηγητές αντιμετωπίζουν το λειτούργημά τους ως πάρεργο ή κάνουν επιστημονικό τουρισμό σε συνέδρια ανά την επικράτεια, τα λιγοστά κονδύλια συχνά χάνονται καθ’ οδόν ή γίνονται πισίνες και οι φοιτητές, μετά τις εξοντωτικές και ανούσιες Πανελλήνιες, μπαίνουν στις σχολές για να αράξουν ή να χτίσουν την πολιτική τους σταδιοδρομία. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, μυημένοι ήδη στη συναλλαγή από τη διαδικασία της περίφημης «πενταήμερης» εκδρομής, συνεχίζουν αυτή την τακτική και στο πανεπιστήμιο.

Πραξικόπημα δεύτερον: Δύο (2) δισεκατομμύρια ευρώ χρωστάει η ΕΤΕ στο επικουρικό ταμείο των υπαλλήλων της. Με την εσπευσμένη υπαγωγή τους στο ταμείο τραπεζών, το χρέος θα αποπληρωθεί από… το ελληνικό Δημόσιο! Φαίνεται πως η κυβέρνηση έκρινε ότι τα υπερκέρδη των τελευταίων ετών δεν ήταν αρκετά και προχωρά στην ευγενική αυτή χορηγία για να τη βοηθήσει. Στο μεταξύ, οι συνταξιούχοι δεν πήραν την επικουρική σύνταξη του Αυγούστου!

Έχω όμως και δυο καλές ειδήσεις, για ανθρώπους σαν εμένα και τον συν-blogger Σέργιο, που δεν γουστάρουμε να ανακατεύεται καμιά εκκλησία στη ζωή μας: το προεδρικό διάταγμα για την αποτέφρωση των νεκρών και τη δυνατότητα αποχής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν θα χρειάζεται αιτιολογία, αλλά μια απλή δήλωση. Τι κρίμα που τα παιδιά μου μεγάλωσαν! Θα την έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση!
Άντε, και τώρα που κάνουμε τα πρώτα δειλά βήματα προς τον αληθινό εκσυγχρονισμό -και όχι εκείνον των βιομετρικών χαρακτηριστικών και του Echelon- καιρός να καθιερωθεί στα σχολεία και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης!

18 σχόλια:

sergios είπε...

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία; Τώρα το χοντραίνεις! Αν και εγώ θα προτείνω κάτι ακόμα πιο ριζοσπαστικό: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και για ενήλικες! (Ξεκινώντας φυσικά από τον εαυτό μου)

Spy είπε...

Tα πραξικοπήματα δεν θα τα σχολιάσω, έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες για αυτά τα θέματα.
Oι καλές σας ειδήσεις όμως μην νομίζετε πως είναι και καμια φοβερή και ρηξικελευθη πρωτοβουλία του αιωνίως κοιμώμενου ελληνικού κράτους. Nτιρεκτίβες της Eυρωπαϊκής Ένωσης είναι που αν δεν τις εφαρμ΄σουμε θα φάμε (και) για αυτές πρόστιμο και θα χρωστάμε κι εκεί στο τέλος 2 δισεκατομμύρια. Eκείνοι βέβαια δεν παίζουν. Στο τέλος θα μας τα κρατήσουν από το πακέτο Nτελόρ, και θα μας πουν πάρτε τα ρέστα και κάντε ότι γουστάρετε...

Λωτοφάγος είπε...

@ E, τώρα το χόντρυνες εσύ, Σέργιε! Αν αρχίσουμε τέτοια μαθήματα για ενήλικες, δεν θα μας φθάνουν οι αίθουσες!!

@ Το ξέρω, καλέ μου κατάσκοπε, αλλά θέλω να επαινώ ό,τι καλό γίνεται, μήπως και ξορκίσω τα τόσα κακά! Ίσως αν αναφερθώ σε αυτά, να γίνουν πραγματικότητα, διότι συνήθως η κυβέρνηση τα παίρνει πίσω!

mtryfo είπε...

Δυστυχώς για την ΕΤΕ ήταν αναμενόμενο, παρ όλα αυτά οι άνθρωποι πληρώθηκαν τον Αυγουστο, για τον Σεπτέμβριο δεν ξέρω τι μέλει γενέσθαι...

Για την αποτέφρωση είχα ετοιμάσει την προηγούμενη εβδομάδα που ανακοινώθηκε, ποστ, αλλά αλλαξα γνώμη και δεν το "ανέβασα" γιατί σκέφτηκα καλοκαιριάτικα μη τους ανατριχιάσω τους ανθρώπους...Εσύ το πάντρεψες ωραία με την προχθεσινή ανακοίνωση για το μάθημα των θρησκευτικών ...

Παρεμπιπτόντως διάβασες τις δηλώσεις του Παναγριωτάτου Θεσ/νίκης Ανθίμου?
"Βρήκαμε αυτά τα πολύτιμα (σχετικά με τις ανασκαφές και τα ευρήματα στον τάφο του Φιλίππου) για να αποδείξουμε ότι ειναι μακεδονική γή. Θα ήταν καλύτερο να ήταν σταχτη και να μη βρούμε τίποτε?"

-Ελα ντε και πως θ αποδεικνύαμε στον Γκρουέφσκι ότι είμαστε εμείς οι Μακεδόνες?

και συνέχισε για το μάθημα των θρησκευτικών

"...δεν μπορεί να δίνεται απαλλαγή χωρίς αιτιολογία με επίκληση των προσωπικών δεδομένων, πρέπει να μείνει υποχρεωτικό και ακέραιο μέσα στο πρόγραμμα της διδασκαλίας και της μορφώσεως των ελληνοπαίδων, οπως το καθορίζει το Σύνταγμα μας και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει"

πόσο χαίρομαι που τον "αγνόησαν"!!!

Λωτοφάγος είπε...

@ Έλεος, πια! Όχι, δεν ήξερα λεπτομέρειες, Μαρία. Ευχαριστώ που μου τις έδωσες.
Ήταν αναμενόμενο ότι θα αντιδρούσε, αλλά αυτή τη φορά τα επιχειρήματά του είναι άπαιχτα! Μα, ποιοι ανεγκέφαλοι τον ακούνε; Πόσο μισαλλόδοξος μπορεί να είναι κανείς;
Ρητορικά τα ερωτήματα, δεν περιμένουν απάντηση...

dr.SeenG είπε...

Δεν ξέρω αν το έχω αναφέρει ξανά στο παρελθόν, αλλά κατατάσσω τον εαυτό μου στους μετριοπαθείς φιλεύθερους. Ο φιλελευθερισμός, με σωστή χρήση μπορεί να οφελήσει την οικονομία του κάθε κράτους. Οι εκπρόσωποι όμως αυτής της ιδεολογίας στη χώρας μας, ίσως προχωράν εντελώς ακραία ή δεν γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, όπως πχ. της παιδείας.
Όσο για το θέμα του επιλόγου σου:
Τάσσομαι υπέρ του δικαιώματος της καύσης αλλά και σ'αυτό της άρνησης παρακολουθήσεως του μαθήματος των θρησκευτικών. Ανεξιθρησκεία υποτίθεται έχουμε...

Λωτοφάγος είπε...

@ Κάποτε, γιατρέ μου, η λέξη "φιλελεύθερος" σήμαινε αυτός που αγαπάει την ελευθερία, κι η λέξη "ελευθερία" ηχεί γλυκά στα αφτιά των ανθρώπων. "Μπορεί να μην συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά θα δώσω και τη ζωή μου για να μπορείς να τα λες", διακήρυσσε ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του φιλελευθερισμού, ο Βολταίρος.
Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στον Ηριδανό...

Ανώνυμος είπε...

Α, ρε, δεν θα γίνω κάποτε εκατομμυριούχος; Θα παντρεύομαι όπου και όπως γουστάρω εγώ, τα παιδιά μου θα διδάσκονται όποια μαθήματα θέλω εγώ κι άμα λάχει θα κάνω και το πτώμα μου ό,τι γουστάρω εγώ. Άντε μη σηκωθώ από τόν τάφο και με... κάψω!

[Germanos] είπε...

μπατσελορ στην αποτεφρωση λεμε

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχαχα! Ωραίος, όπως πάντα, Μπλογκούλη! Ιδίως το τελευταίο! Άσε η προϋπόθεση να είσαι εκατομμυριούχος!

@ Καλώς τον! Όπως καταλαβαίνω, μόνο τα δικά σου κείμενα δεν διαβάζεις!
Ναι, Γερμανέ μου, όλα τα πτυχία θα τα σαρώσουμε!

vasikos metoxos είπε...

Με την μαλακία υποχρεωτική στο κουρίκουλουμ των πολιτικών τι περίμενες. Λιγότερους μαλάκες? Εδώ το έχουν καταντήσει εθνικό σπορ. Στην εβραική μυθολογία - συγνώμη θρησκευτικά ήθελα να πω - θα κόλλήσουν? Άνθιμος - Ζορό - Ζουράρις και το κακό συναπάντημα, αγαπητοί φίλοι.

ΥΓ Οι μαλάκες είναι ανίκητοι

Λωτοφάγος είπε...

@ Δυστυχώς έτσι είναι, φίλε Βασικέ. Απλώς κάθε φορά με συγκλονίζει το μέγεθος της μαλακίας!
Στη δικιά μου εποχή μαθαίναμε και την ελληνική και την εβραϊκή μυθολογία. Τα παιδιά μου διδάχτηκαν μόνο την εβραϊκή!
Άνθιμος-Ζορό-Ζουράρις: σαν λεκτική ακροβασία μοιάζει!!

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

"Somebody we know very well" upesth se3oualikh diapaidagwghsh se ka8oliko sxoleio. Einai polu aplo: Tous deixneis fwtografies na katalaboun ta paidia ti akribws esti erphs, xlamudia, ... ki ase to AIDS gi'argotera, den einai arketa spectacular gia thn hlikia tous.

Spy είπε...

Aνατρεπτικότατος/η ο/η royfa tav gosou κλπ.
Aν και ολίγον hardcore για το ελληνικό κράτος...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ακόμα εκεί βρίσκονται; Αυτή ήταν συνήθης πρακτική για κάποια σχολεία στη δεκαετία του '60 στην Αθήνα: πήγαιναν τους έφηβους στο νοσοκομείο αφροδίσιων νοσημάτων Συγγρού, όπου τους έδειχναν κάτι φρικιαστικές φωτογραφίες για να τους φοβίσουν! Δεν ξέρω τι ποσοστά ανικανότητας και ψυχρότητας πετύχαιναν με αυτό. Ίσως να ήθελαν να αναχαιτίσουν την υπεργεννητικότητα. Ποιος ξέρει;

@ Αγαπητέ κατάσκοπε, όπως βλέπεις, το ελληνικό κράτος έχει προηγηθεί και σε αυτό το σημείο!

o ...μάλλoν άνθρωπoς είπε...

1. Ως ψιλοάθεος και χοντροαναρχικός μού κάνεις, έχω άδικο;

2. Η ζωή με πραξικοπήματα πάει μπροστά. [Κάποιος θα τό 'πε κι αυτό...]

3. Άμα οι πλούσιοι δεν γίνουν πλουσιώτεροι [εις βάρος των φτωχότερων βέβαια, από πού αλλού;;;] ποιός θα κάνει επενδύσεις για να βρίσκουν δουλειά οι φτωχότεροι να τους απομυζούνε περισσότερο καιρό;;;
Απάντησε, κατηγορούμενε!

4. Το άκουσα από κάποιο ραδιόφωνο και μού άρεσε:
«Βόηθα με φτωχέ, να μην καταντήσω σαν εσένα»!

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

Wow!

Tous phgainan sto Suggrou afou eixan apomnhmoneusei oloklhrous pinakes me onomata adenwn, ormonwn, fusiologika epipeda autwn, kai ka8e leptomereia tou gunaikeiou kuklou, h prin? H htan to mono pou tous prosferane?

Ναπoλέων είπε...

Μιά απορία:

Τον Λουλούδιμο γιατί τον αποκαλείτε «Άνθιμο»;

Σάς έφταιξε σε κάτι;

μπό άϊ – τσάϊ τζούν – χέ πίνγκ
Ν.