Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Κουλτούρα να φύγουμε...

Σήμερα θα προτείνω δύο βιβλία και τρεις ταινίες που βγήκαν σε dvd, για να διασκεδάσετε και να προβληματιστείτε (ελαφρώς!):
  • Το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου, Το αριστερό χέρι της Αφροδίτης, δείχνει πώς ένας ταλαντούχος συγγραφέας μπορεί να γράψει 240 σελίδες με αφορμή ένα γεγονός για το οποίο έχει ελάχιστα στοιχεία. Το 1820, ένας αγρότης ανακαλύπτει στο χωράφι του το στολίδι του Λούβρου: την "Αφροδίτη της Μήλου". Γύρω από το άγαλμα θα κονταροχτυπηθούν ο γάλλος πρόξενος, ένας ρομαντικός φιλέλληνας, ο δραγουμάνος του τουρκικού στόλου και ένας σνομπ φυσιοδίφης. Ο νεαρός παραγιός του αγρότη θα παντρευτεί αργότερα μια Κρητικοπούλα και θα αποκτήσει μαζί της έναν γιο, τον Μίνωα Καλοκαιρινό, ο οποίος θα ανακαλύψει τα ανάκτορα της Κνωσού πριν από τον Arthur Evans.
  • Μήπως θέλετε να δείτε τι ταλέντα διαθέτει η ταλαίπωρη χώρα μας στον τομέα της Γραφιστικής; Αναζητείστε την έκδοση "Βραβεία ΕΒΓΕ 2008": καλαίσθητες συσκευασίες προϊόντων, ευφάνταστη εικονογράφηση και εξώφυλλα βιβλίων, λογότυπα, ετικέτες και αφίσες. Στο τέλος θα αναρωτηθείτε άλλη μια φορά γιατί η ΕΡΤ έδωσε ένα σκασμό λεφτά σε αγγλικό οίκο για ένα τόσο ανόητο σήμα!
  • "Χωρίς ίχνη" (Gone, baby, gone): Δεν είχα σε καμιά υπόληψη τον Ben Affleck, αλλά αυτή η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα είναι εξαιρετική. 'Ενα κοριτσάκι απάγεται στη Βοστώνη, και η θεία του προσλαμβάνει ένα ζευγάρι άσημους ντετέκτιβ για να το βρουν. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται τυπική υπόθεση παιδεραστίας. Η εξέλιξη όμως, θα ανατρέψει όλες τις αυταπάτες των ηρώων και θα τους θέσει ενώπιον ενός ηθικού διλήμματος. Πρωταγωνιστεί ο αδελφός του Ben, Casey, και οι Ed Harris και Morgan Freeman.
  • "Παιχνίδια εξουσίας" του αειθαλούς Mike Nickols: ένας κυνικός βουλευτής (Tom Hanks), μια θρησκόληπτη και έκφυλη (!) εκατομμυριούχος (Julia Roberts) κι ένας ελληνικής καταγωγής ανορθόδοξος πράκτορας της CIA (ο "χαμαιλέων" Philip Seymour Hoffman) προσπαθούν να πετύχουν την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν του '80! Έξυπνοι διάλογοι, χιούμορ και σάτιρα της αμερικανικής πολιτικής.
  • "Irina Palm": μια μεσήλικη αγγλίδα ψάχνει δουλειά για να εξασφαλίσει τα χρήματα για την εγχείρηση του ετοιμοθάνατου εγγονού της. Τη βρίσκει σε... έναν οίκο ανοχής! Η Marianne Faithfull, ατίθασσο νιάτο της δεκαετίας του '60, είναι πολύ καλή στην ταινία αυτή του Sam Garbaski.

10 σχόλια:

akrat είπε...

κρατάω 2 προτάσεις σου για τα θερινά ουζάκια..

mtryfo είπε...

ενδιαφέρουσες προτάσεις οπως πάντα...για την ΕΡΤ δεν μπορώ να σχολιάσω, γιατί θα επαναλάβω για πολλοστή φορά τον εαυτό μου και βαρέθηκα να τον ακούω πια, πόσο μάλλον οι άλλοι :))

Λωτοφάγος είπε...

@ Αχ, αυτά τα θερινά ουζάκια, akrat! Νομίζω ότι είναι ένας από τους λόγους που πάντα ξαναγυρίζω εδώ!

@ Προσωπικά, δεν σε βαριέμαι ποτέ, mtryfo. Εξάλλου... η επανάληψη είναι "μήτηρ της μαθήσεως", έτσι δεν μας έλεγαν στο δημοτικό;

Spy είπε...

Xαίρομαι που ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν τις δυνατότητες της ελληνικής γραφιστικής, που σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από ξένες "κραταιές" σχολές. Kαι χαίρομαι διπλά λόγω επαγγέλματος (αν μου επιτρέπετε).

Kαθότι και ταινιοφάγος (εκτός από βιβλιοφάγος), αλλά ελαφρώς νοκ-άουτ αυτό το διάστημα λόγω εργασίας, θα εμπιστευτώ τις επιλογές σας στις ταινίες το προσεχές διάστημα.
Kαλημέρα.

Theogr ο κηπουρός είπε...

Ενδιαφέρουσα η πρόταση για τις ταινίες. Θα μπουν στα υπ όψιν.

Λωτοφάγος είπε...

@ Από τότε που αρχίσαμε να αποκτούμε καλά εμφιαλωμένα κρασιά, άρχισα να προσέχω τις ετικέτες, Spy. Μερικές είναι αληθινά έργα τέχνης!
Ε, από εκεί και πέρα, ήταν θέμα χρόνου να προσέξω πινακίδες, αφίσες κτλ.

@ Ελπίζω να σου αρέσουν, Theogr. Έχει γίνει πλέον πολύ δύσκολο να βρεις αξιόλογες ταινίες. Πρέπει να κάνεις ανασκαφές στα βίντεο κλαμπ!

vasikos metoxos είπε...

Είσαι η αφορμή που πήρα το βιβλίο Θεοδωρόπουλου. Σου είμαι υπόχρεος!

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλώς τον! Σου άρεσε λοιπόν! Αξιοζήλευτο ταλέντο, έτσι;

dr.SeenG είπε...

Καλημέρα Λωτοφάγε μου.
Συγχώρεσέ με, αλλά τις προτάσεις σου για τα βιβλία τις προσπέρασα. Η ανάγνωση βιβλίων είναι το αδύνατο σημείο μου.
Ως γραφίστας όμως, εστίασα την προσοχή μου στα βραβεία ΕΒΓΕ. Θα ψάξω να βρω λινκ, αλλά εφόσον δεν τα καταφέρω, μου δίνεις διεύθυνση;
Ο Ben Affleck είναι ένας... καλούτσικος (κατά την ταπεινή μου άποψη) ηθοποιός και μετά την προτροπή σου θα δω και την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά. Εκτός αυτού μ'αρέσουν οι Ed Harris και Morgan Freeman.
Και πάλι καλημέρα σου!!!

Λωτοφάγος είπε...

Καλημέρα, γιατρέ μου. Κακώς δεν διαβάζεις βιβλία, θα μου επιτρέψεις να πω ως πρεσβύτερος.
Η απόλαυση και η γνώση που σου προσφέρουν είναι ασύγκριτες και πολύτιμες, ακόμα και για... γραφίστες! :)
Το βιβλίο με τα βραβεία ΕΒΓΕ υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και κοστίζει 40-50 ευρώ (δεν θυμάμαι ακριβώς). Υποθέτω ότι μπορείς να το παραγγείλεις στον βιβλιοπώλη σου ή στον Παπασωτηρίου. Να προσθέσω ότι, παρά το πιο πάνω αστειάκι, εκτιμώ πολύ τους γραφίστες και την τέχνη τους διότι ομορφαίνουν τη ζωή μας (κι αυτό δεν είναι γλείψιμο, αγαπητέ!).

Κι εμένα μου αρέσουν αυτοί οι 2 ηθοποιοί και οι επιλογές τους δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ. Γι' αυτούς πήρα την ταινία.