Εκείνο το πρωινό του 1355, ο Αφόνσο ο Δ΄ της Πορτογαλίας ήταν έξαλλος. Μόλις είχε μάθει ότι ο 35χρονος γιος του Πέδρο, εξακολουθούσε να επισκέπτεται κρυφά την ερωμένη του, δέκα χρόνια μετά το θάνατο της συζύγου του Κωνστάντζας! Βλέπετε, την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ούτε paparazzi ούτε τηλεόραση, και τα νέα διαδίδονταν με… κάποια καθυστέρηση! Τώρα καταλάβαινε γιατί διορίζονταν τόσοι Καστιλλιάνοι σε κρατικά πόστα: ήταν ρουσφέτια της Σπανιόλας! Οι αυλικοί φρόντισαν να του τα παραφουσκώσουν, μάλιστα, διότι ένιωθαν τις καρέκλες τους να τρίζουν.
Παρένθεση: αν κρίνω από τα πορτρέτα στα θερινά ανάκτορα της Queluz, η βασιλική οικογένεια ήταν εκπληκτικής ασχήμιας! Μια ισπανίδα νύφη, μάλιστα, είχε το προσωνύμιο «βασίλισσα σαρδέλα»! Άμα ο άνθρωπος δεν έχει αυτογνωσία… Κλείνει η παρένθεση.
Όταν ο Πέδρο χήρεψε, τα προξενιά άρχισαν να πέφτουν βροχή. Ο Αφόνσο πίεζε διακριτικά, αφού καλός γάμος σήμαινε συμμαχία με δυνατό οίκο, συνεπώς ισχύ και πλούτη, αλλά ο γιος του τα απέρριπτε όλα, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες. Πού να φανταστεί ο έρμος ο βασιλιάς ότι εκείνη η «παστρικιά» τον έσερνε από τη μύτη (τουλάχιστον!) και του είχε αραδιάσει ένα σωρό μούλικα!
Τώρα, όμως, τα πράγματα ήταν σοβαρά. Έστειλε με κάποιο πρόσχημα τον Πέδρο σε άλλη περιοχή και ανέθεσε σε τρία παλικάρια να «καθαρίσουν». Μόλις ο διάδοχος επέστρεψε, έτρεξε αμέσως να δει την καλή του, διότι εκεί που ήταν δεν έπιανε το κινητό του. Όταν τη βρήκε σφαγμένη, δεν χρειαζόταν τη βοήθεια του Πουαρώ για να μαντέψει τον ένοχο. Μάζεψε αμέσως στρατό και στασίασε κατά του πατέρα του. Τότε οι άντρες, φίλοι μου, ήταν αληθινά αρσενικά όχι φλούφληδες!
Ένα χρόνο κράτησε ο καβγάς. Έληξε με ήττα του Πέδρο, που αποσύρθηκε στο κάστρο του για να δει τι θα κάνει. Δεν πρόλαβε να προβληματιστεί για πολύ, διότι ο πατέρας του μας άφησε χρόνους. Η ιστορία δεν διευκρινίζει αν η εν λόγω αποδημία εις Κύριον υποβοηθήθηκε λιγάκι, πάντως ο χαροκαμένος ήρωάς μας στέφθηκε βασιλιάς, με το όνομα Πέδρο ο Α’ . Έγινε όμως πιο γνωστός με το προσωνύμιο ο Δίκαιος, τόσο επειδή θέσπισε νόμους προχωρημένους για την εποχή του, όσο και επειδή –κατά τη 10χρονη βασιλεία του-την έβρισκε απονέμοντας ο ίδιος δικαιοσύνη.
Πρώτη του δουλειά ήταν να καταδιώξει τους δολοφόνους της Ινές, οι οποίοι κατέφυγαν στην Καστίλλη, και κατάφερε να ανταλλάξει δύο από αυτούς με Καστιλιάνους φυγάδες. Το Χρονικό του Φερνάο Λόπες μας πληροφορεί ότι ξερίζωσε τις καρδιές τους με τα ίδια του τα χέρια!
Λένε ακόμα πως, τρελός από έρωτα, αλλά και από μίσος για τους ρουφιάνους, διέταξε να ξεθάψουν την Ινές, την έντυσε βασιλικά, την έστησε στο θρόνο και υποχρέωσε τους αυλικούς να της φιλήσουν το χέρι, αν και το πτώμα ήταν σε προχωρημένη σήψη (μπλιαχ)! Αρέσει πολύ στους Πορτογάλους να αφηγούνται αυτόν το θρύλο και στους τουρίστες να τον ακούνε. Δεν κατάλαβα, καλύτερο είναι το Ψυχώ, δηλαδή;
Ιστορικά βεβαιωμένο, πάντως, είναι ότι μετέφερε το πτώμα της από την Κουίμπρα (γενέτειρά του και έδρα του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Πορτογαλίας) στην Αλκομπάσα, για να το θάψει στο επιβλητικό μοναστήρι. Διέταξε να στήσουν στα πλαϊνά κλίτη δύο σαρκοφάγους με ανάγλυφες τις μορφές τους και απέναντι τη μία από την άλλη, με τρόπο ώστε, όταν αναστηθούν κατά τη Δευτέρα Παρουσία, να αντικρίσουν ο ένας τον άλλο και να σμίξουν ξανά. Εκεί μέσα αναπαύονται «μέχρι το τέλος του κόσμου», όπως λέει η σκαλισμένη επιγραφή.
* πρίγκιπας διάδοχος
17 σχόλια:
Πωπω... μ'άρεσε αυτή η ιστορία. Αν και στο σχολείο ήμουν... απόν, πάντα έβρισκα ενδιαφέρον σε τέτοιες μικρές αποκαλύψεις και μύθους. Αυτά είναι που εξιτάρουν τον κόσμο (δηλαδή τους τουρίστες). Ξαναπήγες Πορτογαλία; Ήταν λίγο περίεργη η στροφή από τις χωματερές στο Πορτογαλικό στόρυ.
ΥΓ1. Μ'αρέσει και ο τρόπος που περιγράφεις την κάθε ιστορία.
ΥΓ2. Έχεις πρόσκληση. Περιμένω στο email μου ένα (-) για το επόμενο ποστ... Μην αργείς.
Πολύ καλημέραααααααααα!!!
Εξαιρετική ιστορία φίλε μου. Πολλές από τις σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας γράφτηκαν κάπως έτσι. Από μίσος, πάθος, έρωτα. Οι ήρωες προέκυψαν αργότερα από τους αναδομητές της ιστορίας
Λωτοφάγε,
Κλαίω με αναφιλητά!
Ο Μύστης, ένας γίγαντας πραγματικός...
Μια τέτοια ιστορία, μια τέτοια ιστορία να την ανταλλάσσαμε με όλες τις εφήμερες σχέσεις μας... Αλλά, πάλι, κάπου λιποψυχάς. Δεν ξέρω.
Ωραιότατος ο μύθος, το τύπωσα να το διαδώσω σε κάτι γκομενάκια για να καταλάβουν τι εστί έρωτας... γαμώτο...
Ο πατέρας μού θύμισε τον δικό μας τον Κρέοντα...
Γαμώτο...
@ Με γυρόφερνε μια καταθλιψούλα, γιατρέ μου, με όλες αυτές τις μίζενς, και είπα να παίξω λίγο. Να "πειράξω" ελαφρώς μια ιστορία αγάπης, πολύ πιο αληθινή από το "Ρωμαίος κι Ιουλιέτα"! Καλά δεν έκανα;
Όχι, δεν πήγα πάλι Πορτογαλία, αν και πολύ θα το ήθελα! Φέτος θα εξερευνήσω άλλη χώρα. Καλησπέρα σας.
@ Πάντα εύστοχος, Άλλε.
Αν βρεθείς στην Πορτογαλία, πήγαινε για ένα προσκύνημα στο μοναστήρι της Αλκομπάσα. Ακόμη κι αν ο Πέδρο δεν είχε φτιάξει το μνημείο του έρωτά του, το ίδιο το κτίριο και η πόλη αξίζουν την προσοχή σου!
@ Ναι, τον Κρέοντα θυμίζει, Μύστη μου, ο πατέρας. Ο δόλιος ο Αίμων, όμως, φαίνεται φλωράκι μπροστά στον Πέδρο τον Εκδικητή!
Καταπληκτική ιστορία! Η ασχήμια της ισπανικής βασιλικής οικογένειας είναι πράγματι θρυλική και οφείλεται σε αιώνες επιμειξίας. Ενώ ο Πορτογάλος ο Pedro φρόντισε ο άνθρωπος να ανανεώσει λιγάκι το αίμα στα του οίκου του! Αμέσως οι αυλικοί να τον κατηγορήσουν!
Φοβερή ιστορία!!
Τα έχει όλα! Έρωτα, δολοπλοκίες, έγκλημα, και απόδοση δικαιοσύνης!
Και η ποινή για τους ενόχους παραδειγματική! "Να φιλήσουν το χέρι μίας νεκρής σε προχωρημένη σήψη"!!
Πόσοι σήμερα εστεμμένοι και μη κόπτονται για την απόδοση της δικαιοσύνης;;
Μόνο για το στέμμα κόπτονται!!
Μπράβο @φίλε μου για την ωραία επιλογή σου!
Καλημέρα.
Poios diadexthke ton Pedro A' ton Dikaio?
Λωτοφάγε μου καλησπέρα και πάλι. Περιμένω το σχόλιό σου στο drseeng@gmail.com
Ή αν θέλεις, γράψτο εδώ στα σχόλιά σου και να το κάνω copy :)
@ Πράγματι, Σέργιε, η αιμομιξία αιώνων προκάλεσε μεγάλη ασχήμια!Δεν έχουμε σαφείς αναφορές για ανάλογα φαινόμενα στην αρχαία Αίγυπτο όπου ήταν πάγια τακτική ο φαραώ να παντρεύεται την αδελφή του.
Είχα διαβάσει ότι οι Πορτογαλίδες στη Βραζιλία απαίτησαν από τις σκλάβες να φοράνε εκείνα τα γελοία φορέματα που τις έκαναν να μοιάζουν σαν καμπάνες. Με αυτόν τον τρόπο ήλπιζαν να μην φαίνεται τόσο έντονη η αντίθεση των λυγερόκορμων Αφρικανίδων με τις κοντόχοντρες Πορτογαλίδες!
@ Ευχαριστώ πολύ, Μαριάννα. Όποτε βρίσκω τέτοιες ιστορίες, θα τις δημοσιεύω.
@ Ο Fernando Α΄, γιος του από την Κωνστάντζα, αγαπητοί Ρούφα ταβγό σου. Τον διαδέχτηκε ο Ζοάο (Joao I) από την τελευταία του σύζυγο, Τερέζα. Παρά τις προσπάθειές του, ο Πέδρο δεν κατάφερε να πείσει ότι είχε παντρευτεί την Ινές και ότι τα παιδιά τους ήταν νόμιμα.
@ Dr Seeng, επειδή είμαι τούβλο, θα το γράψω εδώ:
- Στον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη, για τον οποίο δεν ξέρεις τι να ευχηθείς: να είναι ανύπαρκτος ή να καταγίνεται με το ανοιγοκλείσιμο του Λυκαβηττού και το ξερίζωμα των νεραντζιών στην Κανάρη; Την ίδια στιγμή, η Αθήνα ζέχνει και οι πεζοί είναι υπό διωγμόν!
Υ.Γ. Διαμόρφωσέ το όπως θες. Κοινώς, κόψε και ράψε ελεύθερα.
Ωραίος θρύλος φίλε λωτοφάγε. Η αιώνια ιστορία της αγάπης. Ο ένας άνθρωπος που μπαίνει εκεί που ιστορικά δεν ανήκει. Και τα αναστατώνει όλα. Οπως η Ντιάνα της Αγγλίας. Οπως ένας παλιότερος Αγγλος βασιλιάς που απαρνήθηκε το θρόνο γιατί είχε δεσμό με μια χωρισμένη αμερικανίδα. Οπως ο δυστυχής Κάρολος.
Σε λίγα χρόνια, σίγουρα θα κυκλοφορήσει και κάποιος θρύλος για τον Αντρέα μας (και την αγάπη που τον θέριεψε).
Euxaristoume, Lwtofage!
Ti kala pou anoi3e pali o Lukabhttos! To meletagame na pame na doume kamia sunaulia otan er8oume sthn A8hna na yh8oume!
(... kai na pioume frapedes, na fame soublakia, na episkeutoume kamia ek8esh, kai na bgaloume fwtografies me ton Frog Ted gia na tis steiloume sto filo mas ton Frog the Dog.)
βρε παιδί μου δίκαιος????
και εγώ που ονομάζομαι και Αριστείδης πως θα αυτοχαρακτηρίζομαι??
ο δικαιότερος των δικαίων???
Πολύ ωραία ιστορία!!
Να είσαι καλά
Φοβερή ιστορία λωτοφάγε και άκρως παρηγορητική για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς, αφού μας δείχνει πως και οι βασιλιάδες έχουν τα δικά τους βάσανα…
Είμαι πολύ συγκινημένος που η τελευταία τους κατοικία είναι η μια απέναντι στην άλλη και έτσι τη Δευτέρα Παρουσία θα ξαναβρεθούν. Είμαι βέβαια και λίγο ανήσυχος επειδή θα αναστηθούν και οι δολοφόνοι της γκόμενας και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να την ξαναδολοφονήσουν.
Ελπίζω να έχει λάβει τα μέτρα του και να έχει προβλέψει και αυτό το ενδεχόμενο ο Δίκαιος αιμοβόρος Πέδρο, ώστε μην αναγκαστεί να περιμένει και την Τρίτη Παρουσία!
@ Πλάκα-πλάκα τον συμπαθώ τον Κάρολο, Λόκους. Τον νιώθω κάπως δικό μας, καθημερινό άνθρωπο. Έστω κι αν δεν αγάπησε τη Νταϊάνα! Βέβαια, η Καμίλα δεν βλέπεται, αλλά αφού την αγαπάει...
Ναι, για τον Ανδρέα και την αγάπη που τον έθρεψε... Κάπου ο Aldus Tivullus ειρωνεύεται τους γεροντοέρωτες. Είναι το μόνο λατινικό κείμενο που με καταδιασκέδασε στη Φιλοσοφική!
@ Αβγορουφηχτές μου, προσέξτε στις φωτογραφίες να μην φαίνεται η βρομιά της Αθήνας. Μην γίνουμε κι άλλο ρεζίλι!
@ Αν σκοπεύεις να γίνεις βασιλιάς, Akrat, κάτι θα βρούμε και για σένα!
@ Νά'σαι κι εσύ καλά, Ψουξ.
@ Συνεά, μου θύμισες εκείνη τη μεξικάνικη σειρά του '80 "Και οι πλούσιοι κλαίνε" που έβλεπε η μητέρα μου. Χε χε!
Νομίζω ότι ήδη φρόντισε: τους ξερίζωσε την καρδιά, οπότε δεν μπορούν να αναστηθούν!
Δημοσίευση σχολίου