Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Είμαστε χωματερή χωρίς σύνορα

Ελευσίνα [από την ιστοσελίδα του Δήμου]

Ήσασταν απόψε στη συγκέντρωση για την ακρίβεια; Ρωτώ επειδή δεν σας είδα, παρόλο που θα ήταν εύκολο να σας εντοπίσω. Κάτι ο καύσωνας, κάτι το τουλάχιστον αστείο θέαμα του Γιάννη Παναγόπουλου να απαιτεί «μισθούς Ευρώπης» -όταν μόλις πρόσφατα υπέγραψε μια ελεεινή εθνική συλλογική σύμβαση- και το συλλαλητήριο μάλλον απέτυχε! Δεν βαριέστε. Θα «ξαναδώσουμε σύντομα ραντεβού» στο Σύνταγμα, υποσχέθηκαν απτόητοι οι διοργανωτές.

Ο Κούλογλου και η παρέα του πάντως, μας έδειξαν ένα θαυμάσιο ρεπορτάζ απόψε. Θέμα του τα σκουπίδια. Με εικόνες υψηλής αισθητικής, που έκαναν την καρδιά μας περιβόλι! Το ξέρατε ότι στο Λιδωρίκι υπάρχει η μοναδική ιδιωτική χωματερή στον κόσμο; Ανήκει στον… δήμαρχο, ο οποίος την άνοιξε σε χωράφι του πατέρα του επειδή η χωματερή των Άνω Λιοσίων δεν δεχόταν τα σκουπίδια του δήμου του! Επίσης, τα βοθρολύματα του Λιδωρικιού καταλήγουν στον Μόρνο. Ναι, καλέ, τον «δικό μας» Μόρνο, αυτόν που πίνουμε!

«Εσείς είστε Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα, κι εμείς είμαστε χωματερή χωρίς σύνορα!», τόνισε μια δυναμική φαρμακοποιός των Λιοσίων και συνέχισε: «Σε εμάς φτάνουν απόβλητα εργοστασίων, νοσοκομείων, του «Δημόκριτου», ακόμα και 120 βαρέλια με τοξικά ,που είχε χάσει η ΔΕΗ, σε εμάς κατέληξαν»!

«Σκηνές Φαρ Ουέστ» περιέγραψαν εργαζόμενοι στη χωματερή: τσιγγάνοι ψάχνουν στα σκουπίδια για αξιοποιήσιμα υλικά, καίνε καλώδια για να βγάλουν χαλκό αδιαφορώντας για τις διοξίνες που εκλύονται, και βγάζουν κουμπούρια αν κανείς επιχειρήσει να τους διώξει!

Για να μην πούμε για τη… «σοφιστικέ» Άνδρο των εφοπλιστών, όπου ανεξέλεγκτη χωματερή βρίσκεται δίπλα στην αρχαιότερη στην Ευρώπη νεολιθική πόλη (Στρόφιλας)! Την ίδια στιγμή που στην καρδιά του Παρισιού λειτουργεί εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και εξαγωγής από αυτά θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας!

Ευτυχώς όμως έχουμε και μια παρηγοριά: τον Δήμο Ελευσίνας, του οποίου ο πανάξιος δήμαρχος Γιώργος Αμπατζόγλου, ως χημικός μηχανικός με θητεία σε εταιρείες ανακύκλωσης, προωθεί ένα τεράστιο πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, κομποστοποίησης οικιακών αποβλήτων και αποτέφρωσης ιατρικού υλικού! Αναζητώντας στοιχεία στο διαδίκτυο για αυτόν, έμαθα ότι το πρόγραμμά του δημιούργησε θέσεις εργασίας, έδωσε προσωρινή απασχόληση σε φοιτητές και ανέργους που προπαγανδίζουν την ανακύκλωση και έχει φτιάξει τον πρώτο ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ) στην Ελλάδα!

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Πειραιά ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, διότι δεν έχει λεφτά! Κι ο Αμπατζόγλου πού τα βρήκε, κύριε Φασούλα μου; Πεζοδρόμιο έκανε;

Υ. Γ. Μπορείτε να βρείτε το υλικό του ρεπορτάζ στο http://www.rwf.gr/.

16 σχόλια:

pinelopi t. είπε...

Καλημέρα Λωτοφάγε!
σ' ότι αφορά τα συλλαλητήρια έτσι έχουμε μάθει.. να γκρινιάζουμε εκ του καναπέως!!!

Σ' ότι αφορά τέτοια έργα όπως του Δημάρχου Ελευσίνας οι κατά τόπους Δήμαρχοι ανά την Ελλάδα έχουν βρει την εύκολη δικαιολογία και την κάνουν καραμέλα!"Δεν υπάρχουν λεφτά"
Λεφτά υπάρχουν πολιτική βούληση δεν υπάρχει! Γίνεται απίστευτη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις.. αλλά ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά στα ταμέια υπάρχουν Ευρωπαϊκά προγράμματα, πιθανές συνεργασίες μόνο που όλα αυτά θέλουν τρέξιμο.. και ποιος καλοβολεμένος έχει όρεξη να τρέξει.. δε βαριέσαι "Δεν υπαρχουν λεφτά"

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Λωτοφάγε,
διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και ικανοποίηση την ανάρτησή σου αυτή που αναφέρεται σε ένα μείζον πρόβλημα όχι μόνο "ημών των ένθεν του Κηφισού" αλλά και της χώρας γενικότερα.
Ωστόσο δεν σου κρύβω ότι η ικανοποίηση μου ήταν μεγαλύτερη επειδή ακριβώς υπάρχουν άνθρωποι, όπως εσύ, που ψάχνουν και αναδεικνύουν το πραγματικό μέγεθος ορισμένων τοπικών αρχόντων.
Έχοντας δουλέψει μερικά χρόνια στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, στην καταβόρθα του Λεκανοπεδίου, αλλά και ως παιδί κάνοντας διακοπές στη γη της Περσεφόνης θλίβομαι με την καταστροφή του ομορφότερου κόλπου της χώρας μας, θλίβομαι γιατι εκεί η έννοια άνθρωπος έχασε και το τελευταίο δικαίωμα που είχε: να πατά στη γη. Ούτε αυτό δεν υπάρχει. Αξίζει και για εμπειρία μόνο να περάσεις τους δρόμους εσωτερικά του Ασπρόπυργου και προς το βουνό για να δεις και την άλλη όψη της ζωής σε όλες της τις διαστάσεις.
Ο Γιώργος Αμπατζόγλου αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση πνεύματος, ιδεών και δράσης. Ήταν πολλή τυχερή η Τοπική Αυτοδιοίκηση που ένας τέτοιος άνθρωπος άφησε τα παλιοσάνιδα της Βουλής για να ασχοληθεί με την πόλη του. Συγχαρητήρια που το δείχνεις χωρίς τις συνηθισμένες μικροψυχίες και μικροπολιτικές.
Ελπίζω κι άλλοι δήμαρχοι να αγαπήσουν τις πόλεις τους όπως ο Γ. Αμπατζόγλου.
Καλή συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

Και ξαναγύρισα Λωτοφάγε για να θυμίσω ότι στις 28 του μήνα έχει ολονύκτια διαμαρτυρία έξω από την Πετρόλα για την επέκταση των εγκαταστάσεων(έχω βάλει στο μπλογκ σχετική σύνδεση και αφίσα) και πάλι με πρωτοβουλία του Δήμου Ελευσίνας. Γειά!

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλησπέρα, Πηνελόπη και Αλέκα. Θα εξακολουθήσω, όσο μπορώ, να διαμαρτύρομαι τόσο από το μπλογκ μου όσο και από την... Πλατεία Συντάγματος, η οποία μου έχει γίνει οικεία πλέον!
Επίσης, θα εξακουλουθήσω να προβάλλω τα καλά που γίνονται και που αποτελούν όαση στην καθημερινή μας έρημο. Αν είμαστε πολλοί, ίσως η άγονη γκρίνια μετατραπεί σε συνεχή προτροπή για δημιουργικότητα. Ποιος ξέρει;

squarelogic είπε...

Πολυ καλά κάνεις και εφιστείς την προσοχή μας σε θέματα και περιπτώσεις ανθρώπων που πολλοί απο μας δεν γνωρίζουν.

Δυστυχως το θέμα της ακρίβειας δεν είναι μόνο θέμα μισθών Ευρώπης,γιατί βλέπεις οτι και κει ξεσηκώνονται απο τα ζόρια.Γιατί βεβαια οι μισθοί ειναι 3 πλάσιοι,αλλά και το εισιτήριο του μετρό είναι τουλάχιστον 3πλασιο πχ.τα ενοίκια πολυ υψηλότερα,ευκαιριες για εκτεταμένη παραοικονομία(που σώζει πολλούς εδώ) δεν υπάρχουν κλπ.Είναι πολύ πιο σύνθετο θέμα η ταυτόχρονη πιστωτική κρίση,η διαφαινόμενη ύφεση,και η ταυτόχρονη κερδοσκοπια σε πετρέλαιο, τρόφιμα και λοιπες πρωτες ύλες.

Λωτοφάγος είπε...

@ Μα το ξέρω, Squarelogic, όπως και ξέρω ότι η ΓΣΕΕ πάντα πουλημένη ήταν, με εγκάθετη ηγεσία. Απλώς πήγα για να μην λέω ότι μόνο γκρινιάζω.
Και νομίζω ότι δεν φτάνουν μόνο οι διαδηλώσεις. Όπως έλεγα και παλαιότερα, θα πρέπει να αλλάξει κι η καταναλωτική μας συμπεριφορά. Διότι κατασπαταλώνται οι πρώτες ύλες, που είναι αναντικατάστατες. Μπορούμε να καταναλώνουμε λιγότερο χωρίς να πέσει η ποιότητα ζωής μας.

dr.SeenG είπε...

Πρόλαβα και είδα μεγάλο μέρος της εκπομπής. Ένας ατελείωτος σκουπιδοτενεκές. Ο εν λόγω δήμαρχος έδειξε πως με απλές κινήσεις και κάποιες θυσίες, μπορεί να βρει λύσεις σ'ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα. Ένα από τα σημαντικότερα δηλαδή...
Λίγο πιο έξω από τον Παλιό Παντελεήμονα Πιερίας, μέσα στην καρδιά του πρασίνου έχουμε κι εκεί μία χωματερή. Το βλέπεις και...οργίζεσαι...

vasikos metoxos είπε...

Ο δήμαρχος Ελευσίνας δεν έχει την πείρα του Φασούλα στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Ξεκίνησε πριν τόσα χρόνια από δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης σαν πανάξιος παίκτης του ΠΑΟΚ. Τώρα στον Πειραιά καθάρισαν οι γάβροι. Τι ανακύκλωση και μπούρδες. Η ανακύκλωση αφορά στα πρωταθλήματα Λωτοφάγε. Εκεί ανακυκλώνεται η βλακεία.

mtryfo είπε...

κι όμως ειναι παρήγορο να ξέρεις ότι υπάρχει έστω και ένας δήμαρχος που κάνει τόσο καλή δουλειά...τώρα να ευχηθώ να παραδειγματιστούν και οι άλλοι μάλλον όσο αισιόδοξη και να είμαι, ακούγεται ουτοπικό...
αφού μας έχουν δώσει τελείως αρνητικά μηνύματα ως τώρα...
κρίμα!!!

Ανώνυμος είπε...

Λυπηρά είναι όσα φτάνουν στ' αυτιά μας για τη μόλυνση τού Μόρνου. Μπράβο σε όσους τα αναδεικνύουν αν και προσωπικά έχω χάσει τήν πίστη μου ότι θα βρεθεί κάποια μέρα ένας Αμπατζόγλου μεγαλύτερης εμβέλειας που θα "χτυπήσει" σε ευρεία κλίμακα και θα μπορέσει να ταρακουνήσει τούς εν τω παραδείσω κοιμωμένους τής κάθε μακαριούπολης τής ΕυρωΕλλάδας μας...

marianaonice είπε...

Καίριες όλες οι επισημάνσεις σου!
Μα αυτό που κρατώ είναι η θαυμάσια ενημέρωσή σου για το Γιώργο Αμπατζόγλου, το δήμαρχο της Ελευσίνας!! Αυτά αξίζει να τα αναδεικνύουμε γιατί είναι σπάνια όπως τα διαμάντια!! Και δεν πρέπει να τα προσπερνάμε!! Εγώ δεν το ήξερα ότι υπάρχει ήδη ΧΥΤΥ στην Ελλάδα και μάλιστα στην Ελευσίνα! Και η πολιτεία προσπαθεί ακόμη να φτιάξει ΧΥΤΑ στην Κερατέα!!
Μπράβο σου!!
Καλή εβδομάδα.

Side21 είπε...

Σε λίγα χρόνια ...
θα μας έχουν πνίξει τα σκουπίδια
Κι ένας Αμπαζόγλου δε φέρνει την Άνοιξη
Όσο δεν διαμορφώνεται συνείδηση στο μέσο πολίτη, τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται ...
Τελικα ... "ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ...
ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ " κατά παράφραση με τα ΛΑΘΗ ...
Την καλησπέρα μου ...

Ο άλλος είπε...

Ο Αμπατζόγλου δυστυχώς είναι η εξαίρεση (ναι αυτή που πρέπει να σημειώνουμε συνέχεια). Κάτι πρέπει να κάνουμε για τον κανόνα

xasodikis είπε...

Υποτίθεται ότι η αύξηση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ήταν ένα βήμα μπροστά για τη δημοκρατία, θα ξεπερνούσε τη δυσκινησία της κεντρικής διοίκησης, θα έκανε τον πολίτη συμμέτοχο και άλλα τέτοια ρομαντικά.

Στην πράξη, οι ΟΤΑ αναδεικνύονται κάθε χρόνο επισήμως (βλ. εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης) σε πρωταθλητές της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της κατασπατάλησης πόρων.

Εξαιρέσεις όπως αυτή του Δημάρχου Ελευσίνας απλώς αναδεικνύουν περισσότερο τον θλιβερό κανόνα...

Λωτοφάγος είπε...

@ Έχετε χωματερή σε εκείνη την πανέμορφη τοποθεσία, dr Seeng; Μετά απορούμε γιατί καίγονται δάση στα οποία κανείς δεν προτίθεται να χτίσει! Ο δήμαρχος τι κάνει; Μικροπολιτική, ε;

@ Εκεί ανακυκλώνεται η βλακεία μας, Βασικέ. Και μετά απογοητευόμαστε, επειδή ο Νικοπολίδης έβγαινε... γενικώς! Αντί να κοιτάξουμε να συμμαζέψουμε κάποτε τα χάλια μας!

@ Οι δήμαρχοι δεν φυτρώνουν, Mtryfo, ούτε γίνονται με παρθενογένεση! Κάποιοι τους ψηφίζουν και μετά τους στηρίζουν. ΕΜΕΙΣ!

@ Οι Αμπατζόγλου θέλουν υποστήριξη, φίλε Μπλουγκούλη. Στον δικό μας δήμο, π.χ., επί 16 χρόνια ψήφιζαν ένα λαμόγιο του ΠΑΣΟΚ που γέμισε τις υπηρεσίες με αργόσχολους και μας γονάτισε οικονομικά. Ψηφίσαμε λοιπόν (τη δεύτερη Κυριακή) έναν της ΝΔ για να απαλλαγούμε, και μας βγήκε το μεγαλύτερο τεμπελόσκυλο που μπορείς να φανταστείς! Οι αξιόλογοι κόπηκαν στα προκριματικά!

Λωτοφάγος είπε...

@ Ευχαριστώ, Μαριάννα. Κάνω μια πρόταση: όποτε μαθαίνουμε για κάποιον αξιόλογο άνθρωπο να μιλάμε γι'αυτόν μέσα από τα μπλογκ μας. Αυτή η δημοσιότητα αφενός θα επιβραβεύει τους σωστούς και αφετέρου θα ενθαρρύνει άλλους. Πάνω απ'όλα όμως, θα λειτουργεί ως αντίδοτο στην κατάθλιψη που μας προκαλούν οι επίσημες ειδήσεις.

@ Ακριβώς, Side21: η συνείδηση στον μέσο πολίτη. Κι εδώ ερχόμαστε στην προσωπική ευθύνη. Τι κάνουμε εμείς για να μην μας $###*&;

@ Όσο ψηφίζουμε κομματικά, Άλλε μου, αυτά τα χάλια θα έχουμε. Ο Δήμας, βέβαια, μας απείλησε ανοιχτά: ή βάζουμε μυαλό ή το πρόστιμο του Κουρουπητού θα μας φαίνεται αστείο σε λίγο!

@ Η σχέση δημότη-δημάρχου είναι διαδραστική, Χασοδίκη μου: αλληλοδιαφθείρονται. Θα μου πεις στην Ελευσίνα γιατί δεν έγινε αυτό; Δεν ξέρω, ίσως γιατί οι άνθρωποι εκεί έπιασαν πάτο και ήταν θέμα ζωής ή θανάτου! Εμείς... ελπίζουμε να τη βολέψουμε!