Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Ο βασιλιάς είναι γυμνός


Στροφή 180 μοιρών έκανε ο 46χρονος Μπάρακ Ομπάμα, μόλις έβγαλε από τη μέση τη Χίλαρι Κλίντον: «Η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ και να εξασφαλιστεί ο εβραϊκός χαρακτήρας του ισραηλινού κράτους σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία», δήλωσε για να κερδίσει την υποστήριξη της ισχυρότερης οργάνωσης του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, AIPAC, προκαλώντας την οργή του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος επανέλαβε ότι ο ανατολικός αραβικός τομέας της πόλης πρέπει να γίνει η μελλοντική πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους (όταν και εφόσον γίνει, βέβαια). Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ απάντησε πως ο Ομπάμα «έκλεισε κάθε πόρτα για την ειρήνη»!

Απτόητος ο υποψήφιος (πλέον) των Δημοκρατικών υποσχέθηκε 10ετές μνημόνιο συνεργασίας με το Ισραήλ για στρατιωτική βοήθεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων! «Ξεχνώντας» δε ότι είχε υποσχεθεί να συναντηθεί χωρίς όρους με τους ηγέτες του Ιράν, της Συρίας, της Βενεζουέλας και της Βόρειας Κορέας, χαρακτήρισε την Τεχεράνη «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια του Ισραήλ και τόνισε πως στόχος του θα είναι η εξάλειψη αυτής της απειλής και θα κάνει «οτιδήποτε» για να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Το Έθνος της Κυριακής επικαλείται την ηλεκτρονική εφημερίδα The Huffington Post, η οποία γράφει: «Όσοι πίστεψαν στο σλόγκαν του Ομπάμα για αλλαγή έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν».

Ένας καινούριος ιέραξ γεννήθηκε, που «γαλουχείται» με τα εκατομμύρια δολάρια των εταιρειών επενδύσεων αλλά –από ό,τι φαίνεται- και από την πολεμική βιομηχανία! Δυστυχώς, όσοι πιστεύαμε πως κανένα περιστέρι της Ειρήνης δεν έχει πιθανότητες εκλογής στις ΗΠΑ αποδειχτήκαμε ρεαλιστές. Σίγουρα όμως κανείς δεν επιχαίρει, διότι όλοι κατά βάθος ελπίζαμε σε μια, έστω μικρή, αλλαγή. Ήταν πολύ ωραίο όσο κράτησε

9 σχόλια:

snikolas είπε...

Και αυτός σκάρτος λες να βγει; Ελπίζω όχι.

squarelogic είπε...

Πότε πρόλαβε...ο μαύρος?
Τόσο μόνο κράτησε η αλλαγή?
Είμαι αρκετά έμπειρος για να τρέφω ψευδαισθήσεις οτι το βιομηχανικοστρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ θα επιτρέψει την εκλογή κάποιου που θα αντιταχθεί στα συμφέροντά του,αλλά ήλπιζα οτι 8 χρόνια Μπους Jr θα ήταν αρκετά για να αφυπνίσουν την περηφάνεια και τα υγιή αντανακλαστικά των σκεπτομενων Αμερικανών ώστε να αξιώνουν μια ουσιαστική αλλαγή πορείας.
Μην ξεχνάμε ομως την bottom line,οτι οι ΗΠΑ είναι μια υπερχρεωμένη χώρα που διατηρείται στον αφρό γιατί αποτρέπει με την στρατιωτική της ισχύ και κυνικοτητα την επαναφορά σε οικονομική ισορροπία από τους πιστωτές της,Κινέζους,Ιάπωνες,Άραβες...
Αν όλοι αυτοί αξίωναν να ρευστοποιήσουν μέρος των αμερικανικών ομολόγων που κατέχουν(χρηματοδοτημένα απ το πλέονασμα του ισοζυγίου τους με ΗΠΑ),η Αμερική θα είχε καταρρεύσει.
Εξ ου και το δόγμα Μπους περιλάμβανε "εμπλοκή οπουδήποτε απειλούνται αμερικανικά συμφέροντα"
(και όχι εδάφη ή αμερικ.ζωές...)

Ανώνυμος είπε...

Αμαν ουτε που βγηκε ο ανθρωπος πεσανε να τον φανε.Να τον αφησουν ησυχο.
Εγω πιστευω παρα πολυ στον Ομπαμα.Παρα πολυ.Δεν ξερω αν θα κανει καποια τεραστια αλλαγη αλλα ξερω οτι εχει καλες προθεσεις και ξερω οτι θα προσπαθησει για το καλυτερο.Θα ειναι ενας αξιος ηγετης.Θα κανει και αυτος λαθη αλλα οχι τραγικα λαθη.

Locus Publicus είπε...

H υποστήριξη του Ισραήλ είναι στρατηγική απόφαση υψίστης σημασίας των ΗΠΑ, και θα διατηρηθεί. Το Ισραήλ είναι χρήσιμο για δουλειές στη Μέση Ανατολή.

Το στρατιωτικοοικονομικό κατεστημένο είναι επι του παρόντος αμετακίνητο, και προσωπικά δεν περιμένω αλλαγές. Εντούτοις, ο Ομπάμα είναι πολύ χρήσιμος. Μετα το φιάσκο Μπούς, υπάρχει μεγάλη ανάγκη δημιουργίας καλού διεθνούς κλίματος, και ο Ομπάμα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα σωστό κίνημα. Είναι τόσο μεγάλος το μέγεθος της αλητείας που προήδρευσε τα τελευταία χρόνια, που ο ακόμα και ο μέσος απαθής αμερικανός έχει αγανακτήσει.

Σημειωτέον βέβαια, πως ο Ομπάμα έχει ακόμα δρόμο...

Ισως να διαφέρω λίγο στη γνώμη απο πολλούς φίλους μπλόγγερς, διατηρώ όμως την πεποίθεση οτι είναι στρατηγικά αδιανόητο Αμερική και Ευρώπη να βρίσκονται σε πολιτική διάσταση. Χρειάζεται ο ένας τον άλλο. Παρόμοια γνώμη έχει εκφράσει και ο Σαρκοζύ. Για την παρούσα πόλωση, φταίει κατα τη γνώμη μου η αμερικανική ηγεσία του Μπούς.

pinelopi t. είπε...

κι ακόμη δεν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ!όταν θα γίνει πλανητάρχης τι έχουμε να περιμένουμε?

xasodikis είπε...

Στο συγκεκριμένο θέμα διαβάζω με πολλή προσοχή το σχόλιο του Locus.

Το να περιμένουμε τεράστιες αλλαγές από τον Ομπάμα είναι νομίζω υπεραισιόδοξο, αλλά μια ενδεχόμενη αλλαγή στο διεθνές κλίμα όπως αυτή που προσδοκά ο Locus θα έχει τη σημασία της.

Ανώνυμος είπε...

Καλά, κανείς δεν περιμένει πως ο Ομπάμα θα κάνει...αριστερή στροφή και θα αλλάξει τα πάντα στις ΗΠΑ και τη βασική της πολιτική ανά τον κόσμο!
Το μόνο βέβαιο είναι πως αποκλείεται να είναι χειρότερος από τον Μπους και σίγουρα θα είναι καλύτερος από τη Χίλαρι.
Και όλα αυτά με την προϋπόθεση να εκλεγεί και να μη προτιμήσουν οι αμερικανοί ψηφοφόροι τον συντηρητικό παππού Μακ Κέην, συνεχιστή της πολιτικής Μπους.
Βλέπεις λωτοφάγε, από το κακό υπάρχει και το χειρότερο.
Θα μου πεις πως κι από το καλό υπάρχει το καλύτερο, αλλά που να το ψάχνεις τώρα στην Αμερική…

Unknown είπε...

Η πολιτική είναι πολιτική..
Δεν κατέχει άλλα πράγματα εκτός από το κόλπο να βγαίνεις στις εκλογές..
Αν δεν το κατέχεις; Δεν βγαίνεις..
Είναι σαν να λες στον λύκο ότι είναι ανήθικο να τρώει πρόβατα (για να τα τρώει μόνον ο άνθρωπος..) και στην αλεπού να μην τρώει κότες..

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι εγώ θα ήθελα να ελπίζω, Snikolas.

@ Δεν υπάρχουν και πολλοί σκεπτόμενοι, Squarelogic, πνίγηκαν μέσα στο ξύγκι, όπως εμείς πνιγήκαμε στον καναπέ μας. Λυπάμαι για τον κυνισμό μου, αλλά μην περιμένεις να σε σώσει κανείς αν δεν ξέρεις κολύμπι.

@ Πώς το ξέρεις, Ανήσυχε; Σιγά σιγά αναθεωρεί τα πάντα, και πρώτα από όλα τον πνευματικό του, που για έναν θρησκευόμενο αμερικανό είναι ιερό πρόσωπο! Μακάρι να έχεις δίκιο, πάντως, για το καλό όλου του πλανήτη.

@ Το θέμα, Λόκους, είναι να υπάρξει συνεργασία και όχι υποταγή.

@ Εμ, αυτό λέω κι εγώ, Πηνελόπη.

@ Μακάρι, Χασοδίκη, μακάρι, γιατί χάσαμε πολύτιμο χρόνο!

@ Ξέρεις τι με φοβίζει πιο πολύ, Συνεά; Μην είναι γενίτσαρος! Διότι ως γνωστόν, οι γενίτσαροι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν πολύ χειρότεροι από τους ίδιους τους Τούρκους!

@ Μόνο που ο λύκος κι η αλεπού τρώνε για να επιβιώσουν, ενώ ο άνθρωπος εξοντώνει το ίδιο του το είδος από απληστία και για ηδονή, κύριε Βαρδάκα. Συνεπώς, δεν υπάρχει σύγκριση.