Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Ο Πιττακός του λιμανιού

Φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνετε ποιον απεικονίζει [Κύπρος 2008]

Βρετανική εφημερίδα έγραψε ότι το αντίτιμο για την εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά που θα πληρώσει η COSCO είναι μισό εκατομμύριο και όχι 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ -όπως διαλαλούσε η κυβέρνηση χτες! Μολονότι διαφωνώ κάθετα (και οριζόντια και διαγώνια, άμα λάχει!) με την πώληση αυτή καθαυτήν, η διαφορά στις δύο τιμές δείχνει ότι το ξεπούλημα των «ασημικών» θυμίζει την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα!

Καθώς αναλογιζόμουν όλα αυτά με θλίψη, εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου, που δηλώνει με έμφαση: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είναι Πιττακός που διασπείρει ψεύτικες ειδήσεις»!!! Όταν ξαναβρήκα τις αισθήσεις μου από το ύπουλο χτύπημα, αναρωτήθηκα αν ήταν δική του ήταν η ιδέα να εξευτελίσει τον αρχαίο σοφό ή κανενός από τα 30χρονα πουλέν του κόμματος που «μορφώθηκαν» επί πασοκικής «μεταρρύθμισης» και δεν έμαθαν ΟΥΤΕ Ιστορία ΟΥΤΕ γραμματική ΟΥΤΕ ελληνική μυθολογία. Μιλώ για τα βρετανοσπουδαγμένα καμάρια, που μεταφράζουν από τα αγγλικά φράσεις όπως «θα σε πάρω πίσω»(!!) ή «γράψε το κάτω»!
Προφανώς ήθελε να πει «ψιττακός», λέξη πολύ πιο σικ από το τετριμμένο «παπαγαλάκι» -που επιπλέον θυμίζει Χρηματιστήριο και αμαρτίες τις οποίες το ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη πολύ θα ήθελε να ξεχάσει, αλλά δεν το αφήνουν!

Και θυμήθηκα τον νέο δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος επαίρεται ότι θα μπορούσε να συζητήσει με τον Περικλή στα αρχαία ελληνικά! Όταν ακούω ξένους να καμαρώνουν επειδή γνωρίζουν αρχαία ελληνικά νιώθω ντροπή. Διότι, όσο και να σκαλίζω τη μνήμη μου, δεν βρίσκω κανέναν έλληνα πολιτικό που να ήταν τόσο καλλιεργημένος, εκτός από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τη Χούντα. Γενικότερα, οι πολιτικοί μας έχουν πάρει διαζύγιο εδώ και χρόνια από τον πολιτισμό. Ας μην ξεχνάμε π.χ. ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου όχι μόνο δεν είχε καμία σχέση με κουλτούρα (φαίνεται άλλωστε και από τις ερωτικές του επιλογές), αλλά εκτιμούσε τόσο τη Ρίτα Σακελλαρίου και το σινάφι της ώστε απενοχοποίησε όσους πήγαιναν για προσκύνημα στα (κατά Γιαννόπουλο) «πολιτιστικά κέντρα» της Εθνικής Οδού!

Εξαιρείται, ασφαλώς, ο Βύρων Πολύδωρας, του οποίου οι λεκτικοί ακροβατισμοί και οι αναλύσεις ανάγκασαν τον Καραμανλή να τον αποστρατεύσει προτού αποδεκατιστούμε!

Συνεπώς, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, μην βιάζετε την ελληνική γλώσσα. Χρησιμοποιήστε την ξύλινη εκδοχή της που γνωρίζετε πολύ καλά, και η οποία μας έδωσε λέξεις υπέροχες, όπως αυστηροποίηση, επικαιροποίηση (και όλα τα άλλα είδη ποίησης!), στοχοπροσηλωμένος κτλ. Κάποια εποχή είχατε υιοθετήσει τη λέξη «όντως» αντί του παπανδρεϊκού «πράγματι», με αποτέλεσμα να ακούσουμε από αγορεύοντα βουλευτή τη φράση «όντως πράγματι»! Τι να κάνουμε; Έκαστος στο είδος του, κι ο ψιττακός στον Λουμίδη παπαγάλο.

15 σχόλια:

vasikos metoxos είπε...

Μάλλον Παττακός ήθελε να πει ότι τους χρειάζεται για να τους συνδράμει με τις γνώσεις του περί ελληνικής αρλουμπολογίας. Θα θυμάσαι την καταπληκτική συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση.
Ή το άλλο καταπληκτικό από τον μέγιστο εθνοσωτήρα "θα αποτινάξομεν την φαυλοκρατίαν ως τον κορνιαχτόν από τα υποδήματα των Ελλήνων..".

Λωτοφάγος είπε...

Χαχαχα! Πολύ σωστά, φίλε μου!

Locus Publicus είπε...

Λωτοφάγε είσαι δυνατός!

Μόνον ο Κων/νος Τσάτσος μπήκε μια φορά και προσφώνησε τη Γαλλική Ακαδημία σε γλώσσα τόσο ώριμη και συντεταγμένη, που οι Γάλλοι τον χειροκρότησαν όρθιοι.

Δεν έχουν άλλους τέτοιους;

xasodikis είπε...

Πολύ εύστοχο το ποστ, και ειδικά το μαργαριτάρι που ψάρεψες αγαπητέ μου Λωτοφάγε...

Paris Kapralos είπε...

Πάντως σχετικά με τα δύο διαφορετικά τιμήματα μπορεί κανείς να διαβάσει και στις Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Ημερησία, Εξπρές και στις περισσότερες οικονομικές ελληνικές εφημερίδες. Δεν ξέρω σε ποιά βρετανική εφημερίδα το διάβασες, αλλά η πηγή για αυτή την είδηση είναι μοναδική και διεθνής. πρόκειται για ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία σε απάντηση προς τη διοικούσα επιτροπή του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ -το οποίο νωρίτερα είχε αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Cosco Pacific, ζητώντας της να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες της προσφοράς της για το Σ.ΕΜΠΟ του ΟΛΠ. Η εταιρεία απάντησε -και το έστειλε και στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων- ότι η καθαρή παρούσα αξία της προσφοράς της είναι 665 εκ. ευρώ. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η εταιρεία θα καταβάλλει ως μορφή εγγύησης και προκαταβολής αυτό το ποσό, με την διάθεση του Σ.ΕΜΠΟ του ΟΛΠ. Επιπρόσθετα θα καταβληθούν ακόμα 165 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας, που αντιστοιχούν στην προκαταβολή των 50 εκατ. ευρώ που θα κληθεί να καταβάλει ο ανάδοχος, και στα δύο ετήσια ενοίκια. Δεδομένου ότι πρόκειται ουσιαστικά για ενοικίαση και όχι για πώληση -με την κλασσική έννοια του όρου- στην 35ετία για την οποία η εταιρεία κατέχει το συγκεκριμένο χώρο τα συνολικά έσοδα του ΟΛΠ θα φτάσουν μέχρι τα 4,3 δισ. ευρώ, εφόσον η Cosco αναδειχθεί πλειοδότης. Σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία θα καταβάλει σε επενδύσεις επιπλέον 620 εκατ. ευρώ.

http://darkly-noon.spaces.live.com

Psemma-me-ourá είπε...

Το ψέμμα σου μπήκε στην "αρμόδια" θέση του στον κατάλογό μου.
Αν σκεφτείς και κάποιο άλλο, ...προλαβαίνεις ως την Κυριακή.
Το ίδιο ισχύει και για τα δικά σου ψέμματα, αγαπητέ Βασικέ Μ.


Νύν περί της υμετέρας αναρτήσεως :

1. Μέ πρόλαβε ο "Βασικός Μ.": Αποκλείεται ο εν λόγω να ήξερε είτε τον Πιττακό είτε τον ψιττακό... Οπότε...

2. Ξέχασες την ...επιφανέστερη ανδρεϊκή ελληνικούρα: Την ...ετεροχρονισμένη ΑΤΑ (ξεχασμένη και καταργημένη πιά). Και βέβαια το ΚΑΘΕΤΑ/ΚΑΘΕΤΩΣ {για διαφωνίες} που όμως είδα ότι τό χρησιμοποιείς. Κι αυτό ΠΑΣΟΚικό είναι.

3. Η ταυτολογία μού θύμισε το δικαστηριακό ανέκδοτο (άκουσα ότι διαδραματίστηκε πράγματι στην Ηγουμενίτσα την δεκαετία το '60) για μάρτυρα μοιχείας:
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Τήν είχε από κάτω και τήν ...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνουσιάστηκαν, κ. Μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: .....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σάς ερωτώ, συνουσιάστηκαν;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Συνουσιάστηκαν, συνουσιάστηκαν, συνουσιάστηκαν, κ. Πρόεδρε, και μετά... τήν γ----ε κιόλας!


Καλό ΠΣΚ.

Psemma-me-ourá είπε...

Υ.Γ.
Δεν έγραψα κανέναν έπαινο για το "πόστ" σου για να μην εκληφθεί ως ψέμμα...

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

Kapote kuriarxousan oi gallikoures, twra oi agglikoures, kai blepoume.

Oso gia ta "bretanospoudagmena", mhn ta barate: arkei na diabasete keimena ELLHNOspoudagmenwn episthmonwn (twn 8etikwn episthmwn), nearwn kai ligotero nearwn, kai 8a ginete pio epieikeis. Thn eixame thn timh. Orismenes didaktorikes diatribes kai episthmonikes ek8eseis, ama tis eixan grayei sta agglika kai meta kanei "google-translate", pio polu nohma 8a bgazane.

Ouf, 3edwsame pali. H mhpws "3edOsame"??

dr.SeenG είπε...

Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά οφείλω να ομολογήσω το πόσο ακαλλιέργητος είμαι. Τελείωσα το λύκειο με μετριότατους βαθμούς και στη συνέχεια γράφτηκα σε δημόσιο ΙΕΚ. Επομένως δεν μπορώ να παινευτώ για το χειρισμό της τόσο πλούσιας γλώσσας μας. Τουλάχιστον εγώ δεν κατέχω δημόσια θέση και να εκθέτω τον εαυτό μου.
Ο Αντρέας εισήγαγε τη... "λαϊκίστική" γλώσσα στην πολιτική και προφανώς πέτυχε στον επικοινωνιακό τομέα.
Λωτοφάγε προσπαθώ να θυμηθώ κάτι. Ποιος πολιτικός σε δημόσιο λόγο του σε διεθνές βήμα, χρησιμοποιήσε ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται στην αγγλική γλώσσα; Ο Ράλλης μήπως; Διάβασα το εν λόγω κείμενο και εντυπωσιάστηκα πολύ. Δεν μπορώ να το βρω όμως. Αν ξέρεις για ποιο θέμα μιλάω, παρακαλώ, μπορείς να μας το δείξεις;

mtryfo είπε...

εγώ ένα δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί πρέπει οι εκάστοτε εκπρόσωποι τύπου να ψάχνουν "μπριλάντε" εκφράσεις για να δώσουν βάρος στις δηλώσεις τους...έτσι κι αλλιώς οταν δεν είναι αστείοι ειναι τόσο βαρετοί!!!

sergios είπε...

Η άνεση και η ευχέρια στο λόγο απαιτεί και να πιστεύεις αυτό που λες και με πάθος να το υπερασπίζεσαι! Πόσοι πασόκοι μπορούν να το κάνουν αυτό όταν όλοι θυμόμαστε τα δικά τους πεπραγμένα; Ακούς όμως κατά καιρούς από απλούς και ασπούδαστους ανθρώπους κάτι αλήθειες κοφτερές σαν ξυράφι, που θα έβαζαν άνετα στη θέση τους όλους τους μπουρδολόγους που αναμασάνε αέρα κοπανιστό από κανάλια και έδρανα...
Οουφ! Τα πήρα πάλι!

Λωτοφάγος είπε...

@ Πού να τους βρουν, Λόκους; Ποιος σοβαρός και καλλιεργημένος άνθρωπος ανακατεύεται πια με την πολιτική; Για να λερωθεί; Ακόμη κι η Αριστερά, με τη μακρά πνευματική παράδοση, δείχνει να στέρεψε!

@ Ακόμα προσπαθώ να συνέλθω, Χασοδίκη μου. Το καταπληκτικό όμως ήταν το ύφος με το οποίο το... εκτόξευσε!

@ Στις ειδήσεις της ΝΕΤ το άκουσα, Paris, και δεν συγκράτησα το όνομα της εφημερίδας. Νομίζω ήταν οι Times. Το κανάλι ανέφερε ότι ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν στην είδηση και αμέσως μετά εμφανίστηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οπωσδήποτε, κανένα σοβαρό κράτος, νομίζω, δεν νοικιάζει τα λιμάνια του, πολλώ δε μάλλον αν είναι κερδοφόρα!

Unknown είπε...

Δεν νομίζω ότι ο κ. εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να καταλάβει το σχόλιό σας χωρίς να του το εξηγήσουν. Τι Πιττακός, τι Ψιττακός, τι Παττακός; .
Γι' αυτόν (τον εκπρόσωπο)όλα ίδια είναι!!
Μήπως όμως είχε πιάσει τον κύριο εκπ΄ροσωπο το αντιχουντικό του και έβριζε τον Κρητικό Υπουργό ως Παττακό, Κρητικό και αυτόν;)
Μου θυμίζει (πραγματική και αληθινή δυστυχώς, προ εικοσαετίας περίπου εκδοθείσα) δικαστική απόφαση. Σε αυτή ο νεαρός Δικαστής απέκρουσε τον ισχυρισμό του καθαρευουσιάνου Δικηγόρου (επρόκειτο περί δίκης αποζημιώσεως λόγω συγκρούσεως αυτοκινήτων) ότι το ατύχημα οφείλεται "εις διερχομένην την στιγμήν εκείνην γαλή την οποίαν προσεπάθησε να αποφύγει ο εναγόμενος οδηγός". Η αιτιολογία της αποφάσεως ήταν ότι δεν είναι βάσιμος ο ισχυρισμός αυτός "επειδή δεν πέρναγε γαλή από τον δρόμο όπως υποστηρίζει ο εναγόμενος αλλά κάποια γάτα..". Και η απορία όλων ήταν πιο (μυθικό;) ζώο θεωρούσε ο Δικαστής ότι είναι η γαλή;

Λωτοφάγος είπε...

@ Σου είμαι ευγνώμων που μου θύμισες την ετεροχρονισμένη ΑΤΑ, αγαπητέ Ψέμα με ουρά. Την καταχώρησα ήδη στη συλλογή μου.
Μα γι' αυτό χρησιμοποίησα την έκφραση "διαφωνώ κάθετα". Επειδή θα αναφερόμουν στο ΠΑΣΟΚ και τις κοτσάνες του.
Ο καλύτερος έπαινος είναι που με διαβάζετε!

@ Αγαπητοί Αβγορουφηχτές, δεν θεωρώ τα βρετανοσπουδαγμένα λιγότερο μορφωμένα από τα ελληνοσπουδαγμένα, αλλά ο "εμπλουτισμός" της γλώσσας με αυτούς τους αγγλισμούς είναι τουλάχιστον περιττός, αν όχι επιζήμιος.
Δεν είχα τη χαρά να διαβάσω διδακτορικές διατριβές, μα ξέρω ότι στις σχολές θετικών επιστημών θεωρούν πολυτέλεια τη γνώση της γλώσσας: "αυτά είναι για τους φλώρους και τις γκόμενες της Φιλοσοφικής"!

@ Ο Ξενοφών Ζολώτας, γιατρέ μου. Στις 26/9/1957 και στις 2/10/1959. Τον θυμάμαι καλά, διότι κάποτε ήταν θέμα σε δημόσιο διαγωνισμό και με εντυπωσίασε. Αν θες να τον διαβάσεις, μπες στο abnet.agrino.org/htmls/E/E015.html

@ Γι'αυτό ακριβώς χρησιμοποιούν τις μπριλάντε (ωραία λέξη, μουσική) εκφράσεις, mtryfo: για να εντυπωσιάσουν το πόπολο και να μην προσέξει τις παπαρολογίες τους, που λέει κι ο Λάμπης.

@ Μα οι απλοί άνθρωποι, Σέργιε, δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να πουν όσα αισθάνονται, ούτε κρύβουν πίσω από περισπούδαστες φράσεις τις σκέψεις τους! Η γλώσσα μας έχει τέτοιο πλούτο, που μπορείς να μιλάς επί ώρες χωρίς να λες τίποτε.
Αυτό, κατά τους πολιτικούς μας, είναι η τέχνη της ρητορικής! Στην τέχνη αυτή επιδίδονται και αρκετοί από τους διάσημους δημοσιογράφους. Γι' αυτό και αμείβονται πολύ καλά!

Λωτοφάγος είπε...

@ Εξαιρετικό, κύριε Βαρδάκα! Μου είχαν πει παρόμοια ιστορία για κάποιον χωροφύλακα που παρεξήγησε τη διαταγή ότι "απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά λύχνων αφάς" (από την ώρα που άναβαν τα λυχνάρια, δηλαδή όταν βράδιαζε) και ανάγκασε έναν κακομοίρη να πιεί το περιεχόμενο μιας λάμπας πετρελαίου!